perjantai 23. maaliskuuta 2012

Molekyyliasiaa oppimassa...

Vau,tein hernekaviaaria!
Olin eilen 3 tunnin molekyyliruokakurssilla johon olin ajat sitten tilannut paikan. Ihana keittiövälinekauppa 4Chef  Tel Avivissa järjestää jatkuvasti kaikenlaisia kokkauskursseja,mutta tämä oli minulle ensimmäinen kerta ja mukaan menin koska tietoni molekyylikokkauksesta perustuu netissä lukemiini tai näkemiini juttuihin,ja  koska olen hyvin utelias halusin nähdä,miten se todellisuudessa tapahtuu.
Meille oli tuolla kurssilla opettamassa molekyylikokkauksen saloja nuori keittiömestari Shahar Dabah,joka on käynyt Nomassa,maailman parhaassa ravintolassa,harjoittelemassa.Nuoresta iästään huolimatta tämä keittiömestari oli hyvin asiantunteva.4 kertaa viikossa hän toimii keittiömestarina Israelin eteläosassa sijaitsevassa,pienessä Mitzpe Ramonin kaupungissa olevan boutique-hotellin Chez Eugene-ravintolassa.. Mitzpe Ramon on muuten jännä paikka: siellä on maailman suurin luonnollinen kraateri,ja kraaterin reunoille on rakennettu muutama luksushotelli,joista on näköala siihen kraateriin.
Lichi-pop cornia
Shahar näytti ja selitti meille erilaisia tekniikoita,esitteli molekyylikeittiön aineksia kuten typpeä, alginaatteja ja muita sellaisia. Tutustuimme myös Sous Vide-haudelämmittimeen ja  vakuumikoneeseen ja niiden toimintaan. Sitten saimme itsekin kokeilla tehdä kaikenlaisia juttuja,kuten erilaisia kaviaareja,ravioleja,kookosmaitospaghettia.
Herneravioli
Oli kyllä ihan mielenkiintoita nähdä miten molekyylikeittiön perusjuttuja toteutetaan,mutta tuskin tulen kotona tekemään niistä mitään,paitsi ehkä spaghettia erilaisista nesteistä. Siihen tarvitaan hyytelöintiainetta,ruisku,joku letku ja jäävettä,ja sen voikin aika helposti toteuttaa kotonakin. 
Typpeen kastettu appelsiinipala hajosi pieniksi kiteiksi
Lopuksi saimme lautasellisen ihanaa hedelmäkeittoa(ei keitetty),jossa oli passionhedelmää,appelsiinia ja mansikoita.Ihanan raikasta! Molekyyliosuus oli tuossa pallerossa ,joka oli kookoskermaa- ja maitoa.
Tel Aviv ja sen ruokamaailma oli muuten tällä viikolla esillä Livin ohjelmassa Saran ja Meri-Tuulin Metropolit. Jakson voi nähdä täällä.

21 kommenttia:

 1. Mahtoi olla todella mielenkiintoista.

  Sous vide on tullut vastaan aika monessa paikassa viime aikoina, mutta itsellä on opettelemista näissä perinteisissäkin menetelmissä.

  VastaaPoista
 2. Jonna;Tuo keittiömestari kertoi,että hänen ravintolassaan sitä käytetään erittäin ahkerasti ja olen ymmärtänyt,että Sous Vide-laite,samoin kuin vakuumikone ovat todella yleisiä ravintoloissa nykyään.

  VastaaPoista
 3. Jael, minä en ole niin utelias, että söisin hernekaviaaria, mutta oikeaa kaviaaria kyllä ja kalan mätiä, joka onkin meidän herkku.

  Mutta tuo jälkiruoka kuulostaa paremmalta kuin paras jäätelö ja se on minulta paljon sanottu!

  VastaaPoista
 4. Tuntuu vahan kikkailulta tuo molekyylikokkaus. Olenko tulossa vanhaksi? Hedelmakeitto nayttaa kylla hyvalta!
  Pari viikkoa sitten ajelimme Eilatiin Mitspe Ramonin kautta, ja tuo uusi luksus okyhotelli ei kylla meidan mielestamme sopinut yhtaan maisemaan. Ja aidatun hotellialueen ymparille oli jaanyt kaikenlaista rakennusroskaa ja maakasoja, jotka viela rumensivat maisemaa.

  VastaaPoista
 5. Wow, aika mielenkiintoista. Kuinka kauan valmistus kestää esim kookospallerossa tai herneraviolissa?
  Näyttävyyttä annoksiin noilla saa kyllä aika kivasti, varmaan siksi ravintolatkin suosivat.. Tämä oli minulle jotain aivan uutta, kiitos!

  VastaaPoista
 6. Anu:lähinnä siinähän on se wau-elementti varmaan. Ja Sahar sanoi,että yleensä tällaiset ovat sitten varsinaisen annoksen lisänä,juuri lisäämässä sitä wau-elementtiä. Mutta esim. lichi-popcornit maistuivat ihan lichille ja niissä oli kiva suun tuntuma.Samoin granaattiomenamehusta tehty kaviaari,jota en kuvannut tänne,vaikka oli paljon nätimpi kuin tuo herneinen kaviaari.Mitä olen lukenut,niin ainakin se Bereshit-hotelli on aivan mielettömän upea ja kyllä näköala kraateriin on aika erikoinen;D Toivottavasti ne rakennusroskat viedään pois sieltä pian,eiväthän ne sovi lainkaan sinne;D

  Kasvimaan Kakara-Jonna:Noiden juttujen valmistus oli itse asiassa todella nopeaa;:kaviaarin kanssa piti odotella ihan pari minuuttia ennenkuin sitä reikäkauhalla otettiin siitä nesteestä ja kookospallerotkin syntyivät hetkessä typpinesteessä.Ja nimenomaan näyttävyyttä niillä saakin kivasti.Eri värejä ja rakenteita,kyllä ne kaunistavat annoksia kivasti ja jos makukin on hyvä,´niin miksei.Mutta en kyllä alkaisi ostella kalliita aineksia ihan vain jonkun vau-efektin vuoksi.Kotikeinoillakin voi aika kivasti tehdä jotain perus molekyylijuttua:) Kiva että tykkäsit,minullekin avautui kivasti tuo molekyylikeittiö tuolla kurssilla.

  VastaaPoista
 7. Leena:Granaattiomenasta tehty kaviaari oli hyvää:) Ja kivan näköistä.Herneinen maistui,no vähemmän paremmalta mutta oli nätin väristä:) Ja jälkkäri oli ihanan raikas;rakastan passionhedelmää!

  VastaaPoista
 8. Olipa sinulla mielenkiintoinen päivä. Tuskin maltan odottaa, että bloggaat sen molekyylispagetin!

  VastaaPoista
 9. Ankerias Vipunen:Oli mielenkiintoista ja varmaan bloggaan kunhan ensin saan hankittua ruiskun,johdon sekä tuohon tarvittavaa hyytelöainetta...

  VastaaPoista
 10. Nyt lensi mamma taas ulalle, en ole kuullutkaan molekyylikokkauksesta.
  Paljon on vielä opittavaa,,hoh-hoijaa.

  VastaaPoista
 11. Unelma:tuolla Espanjassa,missä nyt olet,oli aiemmin ravintola,joka tuli tunnetuksi juuri siitä,että se hyödynsi molekyylikeittiötä.
  Tässä enemmän tietoa
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Molekyyligastronomia

  VastaaPoista
 12. Molekyylikeittiö on todella mielenkiintoista, mutta enemmän sellaisen uteilaisuuden tasolla. En ole koskaan itse kokeillut. Sen sijaan esim. Sous Vide -menetelämää on käytetty joissain raakablogeissakin ja sitä haluaisin kokeilla joskus. Tarvittava vempain vaan on ammattilaishinnoissa...

  VastaaPoista
 13. Okriina:minäkin lähdin tuonne lähinnä uteliaisuuden vuoksi. Tuo Sous Vide onkin mielenkiintoinen juttu,kun ruokaa voi kypsentää siinä myös ihan alhaisissa lämpötiloissa. Tuolla ollut kotikeittiöön sopiva laite oli siinä 700 euron paikkeilla.

  VastaaPoista
 14. Voi vitsi miten jännää! Heh, luin ihan haltioissani. =)

  Tuo hedelmäkeitto vaikuttaa hyvältä!

  VastaaPoista
 15. Girl of the blog:oli kyllä jännä kokkikurssi;) Ja voi että tuo hedelmäkeitto oli namia:)

  VastaaPoista
 16. No jopas! Todella mielenkiintoista - täytyypä googlailla lisää. :)

  VastaaPoista
 17. Jutta;oli kyllä mielenkiintoista ja inspiroivaa tuolla!

  VastaaPoista
 18. Hyvin mielenkiintoinen kokkauskurssi!:) Noissa kaikissa kokkikilpailuissa molekyylijuttuja aina näkee, mutta niissäkään ei koskaan kunnolla tietenkään ehditä näyttämään, miten kilpailijat niitä ruokia molekyylimenetelmällä tekevät. Ehkä ei ihan sellainen ruuanlaittomenetelmä, mitä kotikeittiössä alkaisi käyttämään, mutta varmasti olisi hienoa päästä jossain tuollaista kokeilemaan.:)

  VastaaPoista
 19. What a great class! So cool! I love Yair Feinberg and Chez Eugene. Liz, Beth, and I had some fun experimenting with this stuff on our own a few weeks ago but have a long way to go :-)

  VastaaPoista
 20. ????? Oli mulle kyllä täyttä hepreaa!!!

  VastaaPoista
 21. Kmsu:Näin on että monessa kokkiohjelmassa tuota sovelletaan,muttei kuitenkaan niin,että sitä täysin ymmmärtäisi.Tuolla tuli aika kivasti selväksi ainakin perusjutut;mutta kuten kirjoitin,tuskin kotona sitä aion tehdä paitsi ehkä helpon tuntuisia nuudeleita jostain nesteestä.

  Katherine:It was really fun and great to learn what to do with some molecular stuff.Wish I could go to Chez Eugene too;the food there sounds great and Shahar seems to be a promising young chef.

  Marleena:Vähän erikoistahan tuo on;D

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...