maanantai 7. toukokuuta 2012

Ylipehmenneistä tomaateista seesamista herkkutahnaa

Kun huomasin monessa blogissa Hävikistä herkuksi -haastepostauksen,aloin itsekin miettimään omaa ruokakulutustani,ja miten voisin hyödyntää enemmän jo hieman tuoreutensa menettäneitä tuotteita. Omassa keittiössäni roskikseen saattavat joutua etupäässä liian nuhjaantuneet vihannekset ja hedelmät,sillä täälläpäin on niiden valikoima todella hyvä ja joskus ne ovat myös sen verran edullisia ,että niitä tulee hamstrattua liikaa,jolloin on se vaara,että osa ei enään jonkun ajan kuluttua kelpaa helposti syötäväksi.Tosin erittäin harvoin tällaista tapahtuu keittiössäni,sillä hyödynnän hyvin myös nahistuneet kasvikset ja hedelmät: joko ne menevät blenderiin juomien sekaan tai sitten niistä tehdään tahnoja tai niistä saa aivan uusia herkkuja kuivurilla.Appelsiinin kuoretkin käytän helppotekoiseen (ja todella tehokkaaseen) puhdistusaineeseen . Ja tiesittekö,että banaanien kuoret ovat loistavia kengänkiillottajia:) No,nämä eivät ihan herkkuja ole mutta kuitenkin hyviä keinoja käyttää hävikkiruokien osia,,,

Ajattelin,etten itse voi osallistua tuohon hävikistä herkuksi-haasteeseen,kun asun näin kaukana,mutta olin iloinen Jonnan ottaessa minuun yhteyttä ja että pääsin tähän mukaan:)




Hävikkilistalla olivat nyt ylipehmeiksi kypsyneet kirsikkatomaatit,jotka olivat viime viikolla niin edullisia torilla,että niitä tuli ostettua parin kilon laatikko.Niitä olen syönyt  nyt ahkerasti salaateissa,osa meni tomaattiseen quinoaan ja toiseen ihanaan tomattikastikkeen
mutta jäljelle jääneet alkoivat olla jo sen verran pehmeitä,että ne oli käytettävä heti. Ja koska rakastan erilaisia tahnoja,niistä syntyikin superherkullinen tahna ja salaattikastike.Sitruunakin oli vähän jo väsähtänyt...

Tomaattinen seesamitahna
  • 10 pehmennyttä kirsikkatomaattia tai pari tavallisen kokoista tomaattia
  • 4 aurinkokuivattua tomaattia
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 1 kevätsipulin varsi
  • noin yhden sitruunan mehu
  • muutama persiljanvarsi
  • ruususuolaa,mustapippuria,chilihiutaleita
  • sen verran vettä,että syntyy halutun paksuinen tahna
  • 1 dl tahiniseesamitahnaa
  • muutama tippa balsamietikkaa
Puolita kirsikkatomaatit tai paloittele kokonaiset tomaatit. Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen (tai tehokkaaseen blenderiin) ja sekoita,kunnes on syntynyt tasainen tahna. Minun täytyy nyt ihan kehua tätä ,sillä tahna on tosi herkullinen ja myös terveellinen.Hyvää ihan lusikalla syötynä tai vaikka leivän päällä.
Lisäämällä vettä joukkoon tahnasta tulee herkullinen salaattikastike. Laitoin joukkoon myös lisää persiljaa,ja kastikkeen väri hieman kärsi siitä,mutta hyvää oli kesäkurpitsanuudeleiden kanssa!

16 kommenttia:

  1. No nythän meillä on aivan maailmanlaajuinen kampanja! Kivaa!

    VastaaPoista
  2. Kiva kun tulit mukaan! Herkkuja voi tehdä hävikistä ulkomaillakin ja tuo tahna vaikuttaa varsin herkulta.

    VastaaPoista
  3. Tämä haaste on kyllä saanut omatuntoni kolkuttamaan. Olen hirmuinen ruokashoppailija, eikä kaikkia raaka-aineita millään ehdi saatika muista käyttää ajoissa.

    Mielenkiintoisen tahnan teit. En olisi itse tuollaista keksinyt ja nyt on vaikea edes kuvitella miltä tomaatin ja tahinin yhdistelmä maistuu. Tahini on kyllä ihan mahtavaa, joten hyvä, että kasitys laajenee, mihin kaikkeen sitä voi käyttääkään :)

    VastaaPoista
  4. Hyvä, nyt löytyi banaaninkuorillekin käyttöä. Tuota tahnaa aion kokeilla kesemmällä, se vaikuttaa tosi herkulliselta.

    VastaaPoista
  5. Nanna:kiva kun tämä juttu leviää;D

    Anna:kiitos:) Juu netti varmistaa että missä tahansa voi tehdä hävikkiä herkuksia ja ehkä innostaa muita:) Tahna todellakin herkullinen!

    Paula:Minä en kauhean ahkera ruokashoppailija ole,paitsi mitä tulee kasviksiin,ja joskus saattaa löytyä jo hieman homeisia porkkanoita...onneksi harvoin;D Tuota tahnaa voin suositella,sillä se on todella hyvää,söin eilen pikkupurkillisen ihan lusikalla ja teki mieli tehdä lisää;D Tahini taipuu moneen,ja täällä sitä käytetäänkin monipuolisesti.Kokeile vaikka seuraavia komboja:tahini+taateli,tahini+hunaja,tahini+jugurtti,tahini+tuore paprika.Mielikuvitus rajana. Näin tomaattisena ihan sairaan hyvää!

    Ankerias Vipunen: Kokeile ihmeessä,niiden kuorten sisäosissa on sellaista rasvaa,joka saa kengät kiiltämään! Ja tahna todella herkullista:)

    VastaaPoista
  6. Kuulostaa tosi herkulliselta! Mieheni varmasti rakastaa tata, pitaakin tehda! Valitettavasti Turkissa tomaattien hinnat ovat talla hetkella korkeita mutta sit kun ne vahan halpenee niin ehdottomasti teen tata "jamista" :) Hyvaa viikonjatkoa!!

    VastaaPoista
  7. Olen selvästi ollut laiska keksimään tahinille käyttöä, kun yleensä laitan sitä vain hummukseen ja joskus falafel pyöryköihin.. Pitää laittaa tämä muistiin. Kiitti!

    VastaaPoista
  8. Tuli taas nälkä, kun näin noita herkkujasi.
    Löysin youtubesta tuon kengänkiillotustempun
    http://www.youtube.com/watch?v=Q0swU4oG9VQ

    VastaaPoista
  9. Kuulostaa herkulta, tätä kokeillaan.
    Kesäkurpitsanuudelit. Wau..

    VastaaPoista
  10. Heli:tämä oli tosi hyvää:) Ja kappas,meilläkin nousi yhtäkkiä tomaattien hinnat.Kuulemma ei ole tarpeeksi poimijoita...Mukavaa viikonjatkoa sinullekin Mersiniin!

    Jokihaka:yleensähän sitä tuleekin käytettyä noin kuten mainitset.Mutta tahini on tosi monipuolinen,ja sitä voi myös käyttää muutenkin.Seesamihan on myös halvan raaka-aine,ja esim, hunajan ja tahinin yhdistämisellä saa kivan makean tahnan:)

    Allu;D Hih,minä olen jo vuosia käyttänyt banaaninkuoria kenkien kiillotukseen,tulee hyvää jälkeä ja on ekologinen puhdistusaine.

    Unelma;hyvää on:) `Omistan sellaisen spiraalilaitteen,jolla kasviksista saa pitkiä ja ohuita "nuudeleita"

    VastaaPoista
  11. Kivaa, että olet mukana. Saadaan vähän eksoottista väriä hävikkiruokiin :) Ihana tahna. Samaan tapaan olen tehnyt raw-keittoa. Tomaatit ja sesam ovat yllättävän hyvä yhdistelmä.

    VastaaPoista
  12. Fantastic! I'm always looking for new dips and sauces, since I love just having loads of different flavors I can throw on top of a dish and have an instant dinner. Everything that goes into this one sounds delicious- I'm making it tonight!

    VastaaPoista
  13. Ohjeesi tuli kuin tilauksesta! Mietin juuri mitä tekisin tarjouksesta ostamilleni ylikypsille kirsikkatomaateille. Sitruunan sijasta käytin jääkaapin perukoilla jo liian pitkään värjötelleet limetit, mistä seurasi tahnan liiallinen sitruksisuus ja jouduinkin lisäämään reippaasti tahinin määrää, mikä ei kaltaistani tahinifriikkiä haitannut ollenkaan. Tahna maistui oikein hyvältä tattarikräkkereiden päällä!
    Reseptistä kiittäen Suometar

    VastaaPoista
  14. Outi:Kiva tosiaankin että minutkin kelpuutettiin mukaan,välimatkasta huolimatta;D Ja tomaatit tosiaankin sopivat tahinin kanssa yhteen:)

    Hannah:thanks:) This one was really yummy;tomatoes and tahini go so well together:)

    Suometar:kiva kuulla,että heti kokeilit tätä ja että tykkäsit:) Minä tein tätä jo uudestaankin.Tahinifriikki olen minäkin;se on yksi aines jota aina löytyy keittiöstäni:)

    VastaaPoista
  15. sitä tahinia voi panna melkein joka paikkaan, se se toimii!

    VastaaPoista
  16. Herkkusuun lautasella,Juu se toimii tosiaankin monessa jutussa:)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...