torstai 4. lokakuuta 2012

Seesamiset bataattitikut

Tel Avivin trendikkäällä Shenkin-kadulla (jossa Sara la Fountain ja Merituuli Lindströmkin kävivät viime keväänäon jo vuosikausia sijainnut ravintola nimeltä Ella and Orna,jossa viihtyvät kasvissyöjät ja vegaanit,mutta lihansyöjiäkään ei siellä ole unohdettu. Ravintolassa saa ihanaa kasvisruokaa ja tämä ohje on ravintolan 2 omistajan käsialaa;tosin tätä ei listalta tietääkseni löydä.Aiemmin olen postannut toisenkin ravintolasta peräisin olevan bataattireseptin:pienet bataattipyörylät.Ohje  on aivan ihana ja noita pyörylöitä tulee useinkin tehtyä. Nämä bataattitikut olivat myös tosi hyviä ja tulen takuulla tekemään näitä uudelleenkin.

Seesamiset bataattitikut
  • 2 bataattia
  • 3 rkl tahinia eli seesamitahnaa
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • muutama rkl vettä
  • 1 rkl omenasiiderietikkaa
  • suolaa maun mukaan
  • chilihiutaleita maun mukaan
Kastikkeen tulee olla aika juoksevaa
Kuori ja leikkaa bataatit tikkumaisiksi.Sekoita kastikkeen ainekset hyvin.Laita bataattitikut kulhoon,kaada kastike päälle ja sekoita hyvin,niin että kastiketta tulee bataattitikkujen päälle ja ympärille.Laita bataattitikut leivinpaperilla vuorattuun uuniastiaan,tasaiseksi kerrokseksi ja paahda tikkuja uunissa 180 C -asteessa 40 minuuttia tai kunnes bataattitikut ovat saaneet väriä.Käännä bataattiviipaleet paahtamisen keskivaiheessa. Näistä tuli hurjan hyvät:seesamisesta kastikkeesta tuli ikäänkuin herkullinen kuori bataattitikkujen ympärille kun taas sisus jäi pehmeäksi.
Viikonloppuna tein ahdistavan kuumankosteasta säästä huolimatta (se on onneksi ohi jo) todella pitkästä aikaa leipää.Olin kasvatellut juurta parisen viikkoa ja nyt oli sitten aika käyttää sitä. En ottanut lainkaan tähän tulleiden ainesten mittoja ylös,mutta leipään tuli ruisjauhoja,täysjyväjauhoja ja hieman tavallisia jauhoja,hapanjuurta.kauraleseitä,hieman perunahiutaleita sekä tummaa mallasjauhoa.Leivän päälle laitoin siveltimellä taatelisiirappia. Olin jo pitkään halunnut tehdä nyt kesällä hyvältä ystävältä saadun ohjeen mukaan ruispaloja,mutta maltaiten löytyminen osoittautuikin vaikeammaksi kuin luulin:kävin kaupassa ,jossa niitä ennen myytiin,mutta siellä ei niitä enään ollut eikä muuallakaan,eikä lempikahvilani kondiittorikaan pystynyt auttamaan.Lopulta löytyi maltaita erään nettikaupan kautta,mutta vain kilon pakkauksessa ja nämä eivät taidakkaan olla ihan samoja maltaita mitä  ystäväni käytti omissa ruispaloissaan,sillä niistä ei kauhean tummia tullut.En sitten tehnytkään ruispaloja vaan ihan eri leivän. Nämä maltaat,mitkä löysin,olivat "Dark barley malt flour" . Leivästä (tosi suuresta,sillä tein jättisuuren leivän tuossa isossa leipävuuassa) tuli ihan hyvän makuista,jossa oli sopivasti hapanleivän hapakkuutta, mutta vähän liian tiivistä.
Kuivurissa syntyi samaan aikaan toisenlaista leipää eli raakakeksejä.

26 kommenttia:

  1. Bataatti on ihanaa. Minulla on jo pitkään ollut purkillinen tahinia, mutten ole osannut käyttää sitä mihinkään. Täytyy kokeilla näitä, jos tahini vain on vielä syöntikelpoista.:)

    VastaaPoista
  2. Maistuis varmaan sullekin:Tahini säilyy yleensä hyvin,mutta kannattaa nuuhkata,ettei siellä ole eltaantunutta tuoksua;öljypitoista kun tuo on. Tahini on ihanan monipuolinen aines:se käy tahnoihin,leivontaan,ja moneen muuhun.,Jos laitat hakusanaksi tahini niin blogista varmaan löytyy montakin ohjetta sille. Bataatti on minunkin herkkua ja kevyempää kuin peruna,vaikkei uskoisi:)

    VastaaPoista
  3. Alkoipa houkuttelemaan! Ja onnekseni aineksetkin sattuvat löytymään. Vaikkakin tänään saapuneesta luomukassista löytyneet bataatit ovat aivan minimini kokoa :D

    VastaaPoista
  4. Paula:nämä oli tosi hyviä:) Minäkin olen monta kertaa miettinyt luomukassin (tai oikeastaan luomulaatikon)tilaamista,mutta se on jäänyt.

    VastaaPoista
  5. Meinaan kyllä heti viikonloppuna tehdä noita seesamibataattitikkuja, ovat varmasti tooosi hyviä. Nam =)

    Kyllä on ihanaa, kun sulla on näitä upeita ohjeita. Kiitos kiitos <3

    VastaaPoista
  6. Bataattia on meilläkin ollut tällä viikolla tarjolla useampana päivänä. Bataattikuumetta siis liikkeellä :) Kiinnostavia leipomuksia. Ohramaltaat eivät varmaan olekaan yhtä tummia. En ole niitä kokeillut leivissä. Ruista vain.

    VastaaPoista
  7. Birgitta:nämä oli kyllä tosi nameja,tykkäsin! Ja kiitos sanoistasi:)

    Outi:nyt kun täällä on pikkuisen viilentynyt,on bataattienkin hinta lähtenyt hieman alaspäin.Týkkään bataastista tosi paljon:)Ehkä siinä ystäväni ruispaloissa oli ohramaltaita tai jotain muuta,pitääkin kysyä häneltä.Tästä leivästä,joka syntyi ihan ilman ohjeita ,mielen mukaan,tuli ihan hyvää,mutta oli tosiaankin vähän turhan tiivis rakenteeltaan.

    VastaaPoista
  8. Aikasemminhan bataatit oli niin kalliita etta monet ravintolat poistivat ne listoilta!Nyt niita taas saa ilman etta pitaa ottaa pankista lainaa. Minakin tykkaan, kokeilen myos tuota sinun ohjettasi.

    VastaaPoista
  9. Oh we have an Israeli cafe called Shenkin here and they said that it was named after Shenkin Street! :D The fries and crackers look wonderful!

    VastaaPoista
  10. Seesamiset bataatit kuulostaa herkulliselta! Kokeiluun menee...

    VastaaPoista
  11. Taidan tietää, mitä syön sunnuntaina ! Ihanalta kuulostavat nuo bataattitikut, naminami.

    VastaaPoista
  12. Anu;en ollutkaan pitkään aikaan ostanut,kun olivat niin hinnoissaan.Nyt on taas bataattia tullut käytettyä ahkerasti:) Muutkin kasvikset ovat aika kalliita nyt...

    Lorraine:that is interesting to know! That street is really cool,so guess the cafe is that too! The sweet potato fries were really yummy:)

    Jokihaka kokkaa:Olivatkin tosi hyviä joten suosittelen:)

    Petriina:kiva kun kävit ja toivottavasti maistuvat,jos teet:)

    VastaaPoista
  13. Hyvalta kuulosta bataatit, menee huomenna kokeiluun!

    Milla nimella ja mista olet loytanyt perunahiutaleita? Jokin aika sitten yritin etsia niita yhta reseptia varten mutta eipa loytynyt, kaytin korppujauhoja (!) sitten niiden tilalla.

    VastaaPoista
  14. Pilvi:esim. Teva Eden marketissa ja Nitzat Duvdevanissa on niitä irtopainossa.Ptitei tapuah adama...

    VastaaPoista
  15. Kiva bataattiresepti! olen jo pitkään katsellut tahinia kaupassa sillä silmällä, mutta en ole keksinyt mitä siitä tekisin. Tämä menee kokeiluun!

    VastaaPoista
  16. Annemi:tämä olikin tosi kiva ohje.Ja tahinille löydät tästä blogistakin monta ohjetta,se on tosi monipuolinen (ja terveellinen) aines!

    VastaaPoista
  17. Oi nää kuulostaa ihan kamalan herkullisilta! Otin reseptin talteen, toivottavasti ennätän tehdä näitä mahdollisimman nopeasti!

    Kiitos ihanasta vinkistä. :)

    VastaaPoista
  18. Kävin äänestämässä ruokablogiasi.

    En ymmärrä mistä johtuu kun en saa kommenttilaatikoita auki. Tämä aukesi helposti, mutta appelsiinipuun alla ei auennut ollenkaan.

    VastaaPoista
  19. Huli:kiva kun kävit:)Kokeile ihmeessä,tykkäsin näistä paljon ja teen takuulla uudestaankin:)

    Unelma:Kiitos:) Enpä tiedä mistä tuo johtuu ,etten pääse sinne kommentoimaan,etenkin kun mulla ei ole edes sitä sananvahvistushirviötä.

    VastaaPoista
  20. Ehkä vika pian korjataan, se ei ole yksin minulla. Zilgakin valitteli samaa asiaa.

    VastaaPoista
  21. Unelma>toivottavasti pian selviääkin tuo ongelma...

    VastaaPoista
  22. Tänks, näitä testaan taatusti. Bataatti on yksi lemppareistani, mutta kaipaan uusia ohjeita ja ideoita.

    VastaaPoista
  23. Riitta:bataatti onkin ihana aines!

    VastaaPoista
  24. Hei Yael, minkalainen tuon kuorrutuksen koostumus oli sulla, juoksevaa vai aika kiinteaa? Kokeilin tehda ja kastikkeen laitto oli ennemminkin kumoa taikina paalle kuin "kaada kastike päälle" ja ehka sen takia(?) meni uunissakin aika mossoksi ja kuorrutus irtosi pois.

    Hyvia olivat kuitenkin!

    VastaaPoista
  25. Hei Pilvi:mulla oli juoksevaa,itse asiassa unohdin lisätä tuohon sen,että laitoin vettä joukkoon. Eli sen pitää olla aika juoksevaa.Mutta tosi hyvää:)

    VastaaPoista
  26. Hei Pilvi.Korjasin tuonne sen nyt.Eli siis juoksevaa täytyy olla.Osa siitä irtoaakin hieman,mutta mulla ainakin oli kiva kuori noitten tikkujen päällä:)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...