maanantai 26. marraskuuta 2012

Hurjan hyvä oliivinen mausteseos salaateille,pastalle jne...

Näin joku aika sitten täkäläisessä nettilehdessä tosi kiinnostavan ohjeen,johon tuli mausteita,siemeniä,pähkinöitä ja oliiveja.Unohdin koko ohjeen,mutta kun aloin etsimään sitä,en enään muistanutkaan,missä sen olin nähnyt,mutta viime viikolla löysin sen uudestaan! Tästä tuli ihan sairaan hyvää:seos jota voi lisätä salaatteihin,pastaan,vaikka riisiin tai sitten napostella ihan sellaisenaankin,kuten minä tein ,sillä tästä tuli niin hyvää! Käytin tähän kuivuria ,mutta uuni käy tähän yhtä hyvin.  Tehdessäni tätä puolitin ohjeen määrät,mutta ottaen huomioon että tällä on hieman pitkä valmistusaika ja tuloksena on superhyvä seos,niin jälkikäteen ajatellen  sittenkin on parempi tehdä isompi määrä kerralla.

Hurjan hyvä oliivinen mausteseos
  • 400 grammaa oliiveja,joko vihreitä tai mustia(kunhan eivät ole niitä värjättyjä oliiveja...) tai molempia sekaisin.
  • 0,8 dl oliiviöljyä
  • 1 tl jauhettua mustapippuria
  • 1 rkl kuivattua oreganoa
  • 1 rkl paprikajauhetta
  • 1 rkl kuivattua persiljaa
  • hieman chilihiutaleita(tätä ei ollut alkuperäisessä ohjeessa,mutta omaani lisäsin,ja mielestäni se sopii tähän hyvin)
Mausteet ja öljy sekoitetaan oliivien kanssa.Seos laitetaan uunipellille leivinpaperin päälle,tasaiseksi kerrokseksi.Seoksen annetaan "kuivua" uunissa 50 asteen lämpötilassa noin 24 tuntia.Välillä käydään sekoittamassa seosta,vähintään 3 kertaa tuon vuorokauden aikana.
24 tunnin jälkeen seos otetaan pois uunista ja siihen sekoitetaan:
  • noin desi seesaminsiemeniä (käytin kuorimattomia)
  • vähän yli 2 desiä murskattuja saksanpähkinöitä
Tein oman seokseni kuivurissa enkä jaksanut ihan odottaa tuota 24 tuntia,mutta seos oli silti hurjan hyvää;oliivit olivat ehtineet kuivua kivasti ja niiden maku oli tiivistynyt ihanalla tavalla.Seos laitetaan lasipurkkiin ,ja säilytetään jääkaapissa.Tämä on myös kiva ruokalahjana.
Aamulla aikaisin söin terveellisen aamiaisen lempparikahvilassani. Vihannestikkuja ja 2 tahnaa oman valinnan mukaan.

15 kommenttia:

  1. Tuo oliiviseos kuulostaa tosi herkulliselta. Hyvät maut tiivistyvät ja rikastuvat kuivatuksessa. Voin kuvitella itseni syömään tätä ihan sellaisenaan viinilasillisen seurana.

    VastaaPoista
  2. Paula:tämä oli aivan ihanaa,ensi kerralla pitää tehdä tuo kokonainen satsi.Lisäsin sitä nyt vihreään salaattiin ja se teki siitä tosi hyvän:)Ja tosiaankin ne maut tiivistyivät tuoss aivan ihanasti:)

    VastaaPoista
  3. Tällä perusfetasalaatti nousisi aivan uusiin ulottuvuuksiin!

    VastaaPoista
  4. Söitkö hummusta;-)

    Minä en syönyt tänään kasvistikkuja, vaan paistettua kuhaa kantarelleilla ja täytyy sanoa, että kala paistettuna ei ole mun juttu: Se oli kuivaa! Ilmankos kotona graavaamme tai grillaamme tai uunissa. En voinut valittaa, kun itse sen tilasin...

    Huomennakaan en syö kasvistikkuja, vaan kuningatarsoppaa (mustikoita ja vadelmia) ja haudutettua riisipuuroa.

    VastaaPoista
  5. Onpa jännä ohje! Oliivit ovat herkkua, tosin opiskelijabudjetille vähän kalliita ainakin luomuna.

    VastaaPoista
  6. Leena:en hummusta vaan munakoisoa tahinilla ja aurinkokuivatuista tomaateista tehtyä tahnaa.Kuha kantarelleilla kuulostaa kyllä tosi hyvältä,mutta mikä siinä ei ollut sitten niin hyvää? Jotkut kalat sopivat enemmän paistamiseen kuin toiset.Itse en kyllä koskaan paista kalaa,mutta syönkin kalaa tosi harvoin-Aamulla oli vain pieni kevyt nälkä ja nuo kasvistikut sopivat siihen paremmin kuin vakkarisämpyläni tuolla.Nami,kuningatarsoppaa ja puuroa,nautippa:D

    Anni Minerva:luomuna tosiaankin taitavat olla aika hinnakkaita.Tämä oli mielestäni ihana ohje:)

    VastaaPoista
  7. Tosi kiva lisukeohje! Taidanpa heti huomenna laittaa kokeiluun :)

    VastaaPoista
  8. Outi;tämä olikin tosi hyvää.Pitää tehdä toinen,isompi satsi tuon tänne laittamani ohjeen mukaan,eikä vain puolikas satsi ensi kerralla.

    VastaaPoista
  9. Herkullisen kuuloinen ohje, alkoi heti päässä ruksuttaa minkä kanssa tuota söisi: paahdetuilla leivillä, illanistujaisissa viinilasillisen rinnalla.... tosin näin kuivurittomana hankalampi toteuttaa kun ei vuorokaudeksi voi kaasu-uuniakaan päällä pitää... ;) (en ihan oikeasti uskalla juuri keittiöstä poistua kun on tuli uunissa ;)

    VastaaPoista
  10. Mausteinen manteli;tämä toimii tosiaankin myös kivana napostelunamina:) Totta,kaasu-uuni on vähän eri juttu;minulla on kaasuhella sähköuunilla,mutta jos se olisi kaasulla,niin en varmaan uskaltaisi siinä tehdä tuota.

    VastaaPoista
  11. Kylläpäs näyttää ja kuulostaa hyvältä tuo oliivijuttu, nam! Just tehtiin iso satsi marinoituja oliiveja, eikä ne kauaa säilyneet kun piti käydä välillä napsimassa suoraan jääkaapista ;-)

    VastaaPoista
  12. Mimosa:nämä olivatkin tosi hyviä:) Marinoimallakin saa oliivesta tosi herkullisia,mutta tällä tavoin tehtynä niistä tuli vieläkin parempia:)

    VastaaPoista
  13. Tuo aamiaislautanen on niiiiiin ihanan näköinen.
    Tuota mausteseosta en kohta voi tehdä, ei ole uunia eikä kuivuria. :-)

    VastaaPoista
  14. Unelma:mitä tapahtui uunillesi...Tuollainen aamiainen välillä on hyvää:) Ja ihmeen täyttävääkin:)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...