torstai 29. marraskuuta 2012

Kahvilla maustetut financier-kakkuset

Nämä financierit tehtiin kurssilla.Olivat niin hyviä että tuo mascarponevaahto oli melkein turhaa
Lokakuun alussa kävin petit fours-kurssilla ja siellä tekemistämme herkuista pidin eniten kahvilla maustetuista  financier-kakkusista,jotka olivat mielettömän ihania.Financierit ovat pieniä ranskalaisia kakkusia,jotka perinteisesti on tehty suorakulmion muotoisissa muoteissa,mutta muutkin muodot käyvät,kuten kuvassa näkyvät financierit,johon käytimme muffinivuokaa.Financier-kakkusen nimen sanotaan tulleen suorakulmaisesta muotista,joka muistuttaa kultaharkkoa.Toisen teorian mukaan kakkusesta tuli suosittu Pariisin pörssin alueella.
Tässä sitten kotona tekemäni financierit.Kauniit päältä,mutta mokasin näitten kanssa.Financierit ovat herkullisia,kosteahkoja kakkusia,ja niiden herkullinen maku tulee manteleista ja beurre noisettesta,eli ruskistetusta voista. Käytin samaa ohjetta,jonka mukaan teimme kahvifinancierit kurssilla,ja joidenka valmistukseen osallistuin osittain,mutta kotona tein kohtalokkaan virheen:en sekoittanut taikinaa kunnolla ja tuloksena oli täydellinen pinta ja pohja,mutta muuten rasvat ja muut ainekset eivät olleet sekoittuneet kunnolla,joten omien financierieni koko keskus oli rasvaista sotkua.Eli roskiin meni (leikkasin tosin onnistuneet pinnat sitä ennen pois..) . Kurssilla sekoittelimme taikinaa yleiskoneessa ja jos ei sellaista ole,niin ainakin kunnolla käsivoimin tulee tuota taikinaa sekoittaa eikä vain hutiloiden,kuten minä tyhmä tein.Näiden piti mennä tuliaisina illalliselle,johon olin kutsuttu,mutta eipäs näitä voinutkaan sitten ottaa mukaani.Seuraavan kerran sekoitan sitten kunnolla tuon taikinan,sillä kahvilla maustetut financierit ovat todella herkullisia.

Kahvilla maustetut financierit

 • 100 gr hienoksi jauhettua mantelia
 • 100 gr vehnäjauhoa(siivilöityä)
 • 300 gr tomusokeria 
 • 250 gr munanvalkuiaisia
 • (350 gr voita)250 gr ruskistettua voita *
 • 4 gr instant kahvijauhetta
Kahvi sekoitetaan ruskistetun voin kanssa. Manteli,sokeri ja jauhot sekoitetaan yleiskoneessa ,ja munanvalkuiset lisätään joukkoon vaiheittain.Tämän jälkeen lisätään ruskistettu voi,vaiheittain. Taikinan annettaan jähmettyä jääkaapissa puolisen tuntia ,jonka jälkeen sitä laitetaan pursotuspussiin ja pursotetaan muotteihin. Kypsennetään 200 C asteessa noin 10 minuuttia. Tämän voi tehdä myös käsin niin,että kuivat ainekset siivilöidään kulhoon ja sekoitetaan;munanvalkuiaisia vaahdotetaan jonkun verran ja lisätään joukkoon,jonka jälkeen lisätään voi,sekoittaen todella hyvin,jotta ei kävisi kuten minun financiereilleni.
Voi ennenkuin se ruskistui..
* Ruskistettu voi:
Financierien herkullinen maku tulee ruskistetusta voista,eli beurre noisettesta(suora käännös:hasselpähkinävoi) Ruskistettu voi ei ole samaa kuin kirkastettu voi,vaan siinä voita sulatetetaan alhaisessa lämpötilassa ,jolloin rasva ja maidon valkuaiset erottuvat toisistaan.  Voin annetaan hiljalleen ruskistua,maidon valkuaisosat painuvat pohjaan ja ruskistuvat,jonka jälkeen voi otetaan pois hellalta ja siivilöidään.Voista tulee tuossa prosessissa hieman pähkinäisen makuinen.
Voin sulaessa siitä  haihtuu osa pois,ja kun tuo ohjeessa on 250 grammaa voita,tarkoittaa se sitä,että alunperin voita tulee olla 350 grammaa.

13 kommenttia:

 1. Onpas herkullisen näköisiä!!! Minulla ei ole sitä yleiskonetta - uskaltaisinkohan tehdä jos huruttelisin vatkaimella kovasti jotta taikina sekoittuisi? Nuo mantelit ja se kahvin-voisekoitus antaa varmasti upean täyteläiseen maun!

  VastaaPoista
 2. Nina:Nuo olivatkin tosi herkullisia ja kyllä harmitti kun olin vähän huolimaton omieni kanssa enkä voinutkaan viedä niitä kahvin seuraksi illallisille,johon olin kutsuttu.Mutta opin tuosta sen ,että pitää sekoittaa hyvin...Kyllä se varmaan onnistuu hyvällä vatkaimellakin.Ainesten tulee olla tosi hyvin sekoitettuja. Ja kahvi ja tuo pähkinänmakuinen voi antoivat upean maun näille ihanille (aika lihottaville;D) kakkusille;D

  VastaaPoista
 3. Tuosta ruskistamisesta saavat myos vanhanajan suomalaiset lusikkaleivat makunsa.

  VastaaPoista
 4. Manteli ja ruskistettu voi, kuulostaa täydelliseltä kombolta. Ruskistettu voi toimii hämmentävän laajasti vaikka missä, aivan ihanaa myös kalan kanssa.

  VastaaPoista
 5. Anu;sitäpä en tiennytkään.Enkä ole miesmuistiin maistanut lusikkaleipiäkään..

  Jonna;aivan täydellinen! Nuo ovat kyllä onnistuessaan hurjan hyviä. En ole tainnut koskaan aiemmin käyttääkään ruskistettua voita.

  VastaaPoista
 6. Ja jälleen niin herkullisen kuuloista että :) Ja nättiä. Minäkään en ole ruskistettua voita käyttänyt - ainakaan tarkoituksella ;) Kuulostaa hirmuisan herkulliselta koko resepti.

  VastaaPoista
 7. Kuulostaa ihanalta! Tumman aasialaisen kahvin kanssa. Voi että!

  VastaaPoista
 8. Kuulostaa todella herkulliselta! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 9. Hiidenuhma;nämä ovat niin herkullisia onnistuessaan ja tuo ruskistettu voi antaa niin kivasti makua.Todella onkin herkullinen,suosittelen,mutta pitää sekoittaa hyvin;D

  Paula:Tummaa aasialaista kahvia en olekaan juonut koskaan mutta varmaankin sopisi nuo sen seuraksi-

  Hovkonditorn:ovat tosi hyviä;harmitti kun hutiloin omissani mutta maku oli oikea.Kiitos,hyvää viikonloppua sinullekin!

  VastaaPoista
 10. Nämä vaikuttavat todella herkullisilta, mutta luulenpa, että vaikka ohjeesi on erittäin selkeä, niin haluaisin opin kädestä pitäen.

  Herkuttelen siis vain silmillä ;-)

  VastaaPoista
 11. Birgitta:kurssilla oli tosi hyvä oppia tekemään näitä ihan opastuksen kanssa,mutta nämä ovat aika helppotekoisia kuitenkin(kunhan sekoittaa kunnolla;D)
  Mukavaa viikonloppua Birgitta!

  VastaaPoista
 12. Ruskistettu voi on ollut suosittu tänä syksynä ravintoloissa leivän kera. Ja Chef & Sommelierissä sitä oli ujutettu jäätelöön. Ihanaa tavaraa!

  VastaaPoista
 13. Merituuli;jäätelössäkin,jännää!
  Näissä financiereissa se on kyllä ehdottomasti sen ihanan maun takana:)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...