perjantai 28. joulukuuta 2012

Appelsiiniset ja suklaiset mannaryynipikkuleivät ja pient suolaiset piirakat

Ikihippi ystäväni Mary,joka talvehtii täällä ja muuten asuu Yhdysvalloissa,on taas tulossa vuoden ensimmäisenä päivänä.Emme ole tavanneet sitten viime toukokuun,ja odotankin innostuneena taas tapaamistamme pitkän tauon jälkeen.Olen viime päivinä valmistanut kaikenlaisia makeita ja suolaisia juttuja,jotka laitan herkkukoriin:tervetuliaislahja ystävälle. Mannaryynisten pikkuleipien ohjeen kehittelin kun mietin minkälaisiin pikkuleipiin voisin käyttää mannaryynipussin jämät. Mannaryyniähän käytetään itämaisissa maamoul-pikkuleivissä ,mutta nämä omani ovat erilaiset.Appelsiinin ja suklaan liitto on aina onnistunut ja niin myös näissä,ihanasti appelsiinille tuoksuvissa pikkuleivissä.

Appelsiiniset ja suklaiset mannaryynipikkuleivät
  • 100 gr voita
  • 1½ dl ruokosokeria
  • 1 kananmuna
  • noin 1 rkl raastettua appelsiininkuorta
  • 3/4 dl appelsiinituoremehua
  • 40 gr raastettua tummaa suklaata
  • 2 dl mannaryyniä
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • ½ dl riisijauhoa
  • 1 tl leivinjauhoa
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmuna sekä appelsiinimehu.Sekoita jauhot ja lisää appelsiinin kuoriraaste sekä suklaaraaste joukkoon. Sekoita kuivat ainekset märkien ainesten kanssa ja laita kulho jääkaappiin joksikin aikaa. Taikina on hieman löysähköä:ota taikinaa lusikalla ja asettele leivinpaperin päälle.Tasoittele hieman haarukan avulla. Paista pikkuleipiä 200 C-asteessa noin 20 minuuttia.Pikkuleivät ovat pehmeitä ja murenevia uunista tullessaan,mutta kovettuvat kylmettyään.
Tein uuden satsin edellisen postauksen blondisuklaata,ja tällä kertaa ilman voin lisäystä,mikä olikin ihan turhaa tässä kotitekoisessa dulcey-suklaassa.Tein sitten osasta konvehteja,joissa blondisuklaakuoresta tuli hieman liian ohut.Täytteenä oli kahvilla maustettu ganache tummasta suklaasta,mutta kerman sijasta ganacheen tuli kookoskermaa. Nämä ja muutama blondisuklaalevy menevät myös Maryn koriin.
Tein myös muutaman quiche-tyyppisen minipiiraan,joihin löysin tosi nätit paperiset piirakkavuuat torilta;käteviä jos piirakoita vie mennessään jonnekin.Taikina on tosi helppotekoinen ja erittäin helposti työstettävä.

Taikina pikku piirakoihin
  • 100 gr kylmää  voita
  • 150 gr jauhoa
  • 1 kananmuna
Laita kuutioitu voi sekä jauhot monitoimikoneeseen;käytä konetta kunnes seos on murumaista ja lisää kananmuna;käytä konetta kunnes taikina on tasaista.Laita taikina lepäämään jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi,jonka jälkeen se asetetaan jauhotetulle leivinpöydälle ja kaulitaan ohueksi taikinaksi.

Taikinaa riitti 6 pieneen piiirakkaan,ja sama määrä sopii myös yhteen isoon piirakkapohjaan.Pohjat olisi voinut esipaistaa etukäteen ,mutta laitoin täytteen päälle ilman esipaistoa ja ihan hyvä  pohjasta tuli ilman esipaistoakin.Täytteeseen tuli erilaisia juustoja,kananmunia,yrttimaustetta sekä paahdettua paprikaa.
Levittelin jauhoa alle ja päälle,ja taikinaa oli tosi helppo kaulia;
se oli elastinen ja helposti käsiteltävä taikina

Paistoin piirakat 200 C-asteessa noin 25 minuuttia.Piirakoista 2 jäi minulle,ja 4 kiedoin elmukelmuun ja laitoin pakkaseen.Mary voi sitten lämmittää piirakat miniuunissaan.

14 kommenttia:

  1. Luulenpa, että ystäväsi tuntee itsensä todella tervetulleeksi. Ihana kori!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta on tosi kiva vastaanottaa hänet näin:) Toivottavasti tykkää..

      Poista
  2. Ihania herkkuja! Ystäväsi ilahtuu varmasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Toivottavasti hän tosiaankin ilahtuu:)

      Poista
  3. Meinasin ohittaa ohjeet ajatuksella, että "en taida osata"..... onneksi luin - juuri olin miettinyt, että mannaryynit pitäisi saada kaapista käytettyä. Ja nuo pienet suolaiset piiraat - muistin samalla laatikossani olevat pienent metalliset piirasvuuat, joita on juuri kuusi kappaletta:D Taisin harhautua ensin ajattelemaan, sitä kuinka kaukana sinä maantieteellisesti olet - siellä kesä, täällä talvi..... :D :D :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mannaryynit ovat aika käteviä myös leivonnassa:) Minullakin on sellaiset pienet metalliset vuuat,mutta nämä paperiset olivat tosi käteviä kun vien piirakat muualle. Juu täällä on nyt vähän kuin Suomen kevät;D

      Poista
  4. Voi mitä herkkuja ystäväsi saakaan! Noita piiraita pitäisi kokeilla. Mutta mulla ei ole mitään pieniä vuokia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) taikina riittää just isoonkiin piirakkaan ,joten niitä pieniä ei edes tarvitse.

      Poista
  5. Ihana ajatus antaa herkkukori ystävälle, vaikuttaa herkulliselta :) Appelsiini-suklaakeksit ovat varmasti hyviä, tuollaisia voisinkin kokeilla.

    VastaaPoista
  6. Mary on sellainen,joka arvostaa muiden tekemiä herkkuja,ja siksi hänelle on niin kiva antaa tällaista:) Appelsiinin ja suklaan kombo on hyvää melkein kaikessa;D

    VastaaPoista
  7. Ystäväsi on iki-onnellinen saadessaan noin ihania herkkuja! Kiitos ohjeista, ne houkuttelevat leipomaan - mini-piirakat on huippu-idea, niitä voisi vaikka evääksi ottaa, helppoa sulattaa yksi kerrallaan tarvittaessa.

    VastaaPoista
  8. Pitkän ja rasittavan lennon jälkeen on varmaan kiva saada valmiita juttuja,ja toivottavasti nämä ilahduttavat:) Minipiirakat,ja salaatti sen ohella,on kiva lounaseväs:)

    VastaaPoista
  9. Mä olen niin herkutellut makeilla joulusta asti, että taidanpa tehdä huomenissa noita sinun pikkusuolaisia. Ja vihreää ja raikasta paljon seuraksi.

    Nuo sinun konvehdit näyttää hurrrjan herkullisilta =) (vaikka makean piti olla nyt pannassa)

    VastaaPoista
  10. Birgitta:no joulunahan on sallittua se herkuttelu;D Vihreää ja raikasta on sitten hyvä syödä kaiken herkuttelun jälkeen..nämä suolaiset ovat tosi hyviä:) Ja konvehditkin tosi nameja mutta taidan minäkin laittaa sellaiset pannaan joksikin ajaksi;D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...