torstai 20. joulukuuta 2012

Tomaatilla maustettua ,uunissa paahdettua sinitaskurapua

Valmistin ensimmäistä kertaa elämässäni taskurapua..Sen sijaan muut täällä helposti löytyvät äyriäiset, kuten katkaravut ja mustekalat,ovat ennestään tuttuja.
Kaikki alkoi siitä kun noin pari viikkoa sitten kävelin Jaffan satamassa. Perjantaisin siellä näkee useita miehiä virveleineen ja onkineen kalastamassa.Yksi heistä oli onnistunut pyydystämään tosi suuren taskuravun.
Kun sitten päivälehteni ruokatoimittaja kirjoitti viime viikolla sinitaskuravuista,ajattelin että jos satun menemään kalakaupan ohi ja siellä on sinitaskurapuja,ostan muutaman ja kokeilen niitä. Eräässä torin kalakaupassa oli niitä ja ostin niitä vajaan kilon.
Sinitaskuravut eivät ole hinnalla pilattuja,sillä kilo maksoi tuolla 8 euroa.Otin 5 kappaletta eli vajaan kilon. 
Sinitaskurapu on kotoisin Atlannnin valtameren länsireunalta  ja se on kaupallisesti merkittävä erityisesti Yhdysvalloissa.Välimereen ne ovat joutuneet ihmisen huolimattomuuden eli laivojen painolastin tyhjennyksen takia.Sinitaskurapua on kuulemma tavattu myös Itämeressä.
Tässä kaunokaiset ovat matkalla uuniin...
Toisin kuin eurooppalaisilla taskurapulajikkeilla;sinitaskuravun raajoissa ja saksissa ei ole oikeastaan mitään syötävää vaan kaikki liha on vatsan kohdalla.Naaraan vatsa on korkea ja uroksen matalampi. Käytin tähän päivälehteni ruokatoimittajan ohjetta ,joka oli niin helppo että uskalsin tätä kokeilla näin ensikertalaisena.Ohjetta voi käyttää myös muihin taskurapuihin.Ohje oli 10 taskuravulle;vähensin määrää niin että se sopi viidelle taskuravulle.

Tomaatilla maustettua (sini)taskurapua
 • 5 taskurapua
 • noin 30 gr voita
 • muutama tomaatti
 • 2 rkl oliiviöljyä 
 • suolaa,mustapippuria
 • kourallinen tuoretta oregaanoa(minulla ei ollut ,joten käytin kuivattua oregaanoa)
Katkaravut asetetaan leivinpaperin päälle uunipellille,vatsapuoli ylöspäin. Voi kuutioidaan ja asetetaan taskurapujen päälle. Lisätään suolaa ja reilusti mustapippuria. Oliivöljyä tiputellaan taskurapujen päälle.Halkaise tomaatit ja purista niiden sisäosa rapujen päälle,siemenineen. Lisää lopussa oreganon lehdet(tai kuivattu oregano). Laitoin jäljelle jääneet tomaatin osat myös uunipellille taskurapujen seuraksi.Ohjeessa uuni lämmitettiin 200 C-asteeseen ja taskurapuja kypsennettiin 10 minuuttia ,mutta johtuukohan se uunistani sillä kokeilin yhtä rapua eikä se mielestäni vielä ollut täysin kypsä joten laitoin koko pellin takaisin uuniin vielä noin 5 minuutiksi. 
Tässä ne sitten ovat uunin jälkeen;saksien sininen väri on muuttunut oranssin punaiseksi.Sinitaskurapujen maussa tuntuu hieman makeutta sekä miedon suolaista meren makua (yhdessä oli hieman hiekkaa....).Sinitaskuravun lihan rakenne on pehmeä ja miellyttävä.Saksista ja jäljelle jääneistä kuorista keitin liemen,sillä ajattelin seuraavan kerran käyttää näitä johonkin merelliseen keittoon.
Eilen olin tosi ahkera:tein noin 200 piparkakkua vapaaehtoispaikkani lapsille.Tänä vuonna tein piparit Dan Sukkerin helpon piparkakkuohjeen mukaan,mutta minusta tämä viime vuonna käyttämäni ohje on parempi.Samanlaista siirappia kuin Suomessa ei täällä ole,joten korvaan sen taatelisiirapilla,joka toimii hyvin. Näistä puuttui hieman makeutta ja aika oli kortilla eilen,joten tein pikaisesti vähän liian löysähkön tomusokerikuorrutuksen 2 värillä ja levitin sitä siveltimellä jokaisella piparille..Tosi kauniita niistä ei sitten tullut mutta pääasia on että lapset tykkäsivät;D

13 kommenttia:

 1. Mieletön kasa piparkakkuja, kyllä ne lapsille varmasti maistuivatkin.

  VastaaPoista
 2. Hannele:Välimeren lähellä on kyllä ihana asua;tosin en ihan meren lähellä asu;Helsingissä sen sijaan asuin...

  Birgitta:Niistä tuli vähän rumia sen pikaisen kuorrutuksen vuoksi,mutta lapset tykkäsivät:)

  VastaaPoista
 3. Voi mikä määrä piparkakkuja, ihana että jaksoit ilahduttaa lapsia!

  VastaaPoista
 4. Vau! Mahtavaa kun voi hakea kalakaupasta tuollaisia herkkuja..

  VastaaPoista
 5. Olisipa täälläkin tuollaiset valikoimat meren antimia. Olisi kiva kokeilla kaikenlaista. Maukkailta vaikuttaa ravut. Rapujen kuorista saa tosi hyviä liemiä keittopohjiksi.:)

  VastaaPoista
 6. Täällä iski valtava rapukateus ;-) Merenelävissä teillä on kyllä mahtavat antimet.

  VastaaPoista
 7. Jokihaka;Välimeren lähellä asumisessa on kyllä hyvät puolensa;D

  Maistuis varmaan sullekin:Täällä on kyllä hyvät kala-ja äyriäisvalikoimat,mutta minä söisin niin mielelläni useammin lohta,joka on tyyristä täällä. Rapujsen kuorista saakin tosi hyvää lientä,ja nyt on merenmakuinen ,kokoon keitetty liemi pakkasessa.

  Jonna:Välimeren tarjonta on kyllä runsas:) En tainnut pahemmin äyriäisiä kokeilla vielä Suomessa asuessa,muuta kuin pakastekatkiksia;D

  VastaaPoista
 8. Mausteinen Manteli:aika paljon meni aikaa noiden tekemiseen,mutta sitten kun näki lasten ilon niin ei se tuntunut miltään;D

  VastaaPoista
 9. Ai, taas tuli vesi kielelle. Taskurapua olen syönyt, mutta en muista/tiedä oliko se tuota "merkkiä".

  VastaaPoista
 10. Allu:minäkin olen joskus ennen syönyt,taisi olla eteläisessä Amerikassa,mutta täällä ensi kertaa söin ja tein.Hyvää oli ja nyt kun jo "tunnen" tuon taskuravun niin sitä voisi käyttää toisenkin kerran...

  VastaaPoista
 11. kyllä näitä kalakauppoja vähän on ikävä...tuoretta kalaa, äyriäisiä...olen kade!

  VastaaPoista
 12. Herkkusuu:äyriäiset ovat herkkua ja Välimeressä ihania sellaisia mutta minua harmittaa että lohi on täälläpäin niin kallista..

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...