torstai 13. maaliskuuta 2014

Filotaikinasta moneksi....brik kananmunalla,tunisialainen herkku

Koby ja valmis brik!
Käydessäni äskettäin Ramlan torilla ostin paketillisen pyöreitä filotaikinalehtiä herttaiselta ladyltä,joka oli valmistanut taikinat samana aamuna.Ne ostaessani muistin ,että Tel Avivin Carmel-torilla on jo muutaman kuukauden ollut koju,jossa mukava nuorimies myy öljyssä paistettuja brikejä,joihin on käytetty filotaikinalehtiä.Brik on tunisialainen uppopaistettu herkku,jonka yleisin täyte on kananmuna,tai kananmuna tonnikalalla ,harissalla ja persiljalla.Itse asiassa brikiin käytetty taikina (ja jota minäkin ostin) on nimeltään warka,ja ehkä hieman filoakin ohuempi,mutta filo kyllä käy tässä myös. Jos haluaa itse valmistaa warka-taikinaympyröitä niin siihen löytyy hyvä havainnollinen video-ohje.Kun viimeksi kävin torilla,kysyin kojun pitäjältä,Kobylta,jos voin kuvata tuon valmistusprosessin ja sehän kävi hyvin.Joten tässä step-by step kuvasarja siitä miten syntyy brik kananmunalla.Tähän annokseen tuli myös jonkinlaista yrteillä maustettua perunamuussia.
Koby on ottanut taikinaympyrän ja litistänyt väliin vähän yrttiperunamuussia.Tuo tuli yllättäen,sillä oikeastaan olisin halunnut brikin vain kananmunalla..Kuuma pannu öljyineen odottaa vierellä
.Brikin voi kyllä paistaa myös vähemmässä öljyssä ,niin että yksi puoli saa väriä ja sitten käännettäessä toinenkin.Ja koska filotaikinalevyt ovat yleensä neliön muotoisia niin miksei voisi olla myös neliön muotoisia brikejä.....
Koby asettaa brikin täytteineen (sama juttu jos tässä vaiheessa ei ole täytettä)niin että yksi puolikas on kosketuksissa öljyyn
Koby on rikkonut kananmunan pieneen lasiin ja hän kaataa kananmunan taikinalevyn keskelle.
Hän taittaa äkkiä ja varovaisesti toisen taikinapuoliskon jo öljyssä olevan puoliskon päälle.Brik paistuu.Huomaatteko tuossa oikeassa ylänurkassa jotain tummaa? Se on porkkanapala,ja Kobyn antaman vinkin mukaan se imee itseensä öljyn epäpuhtauksia.Kun porkkanapala on hieman mustunut,vaihtaa hän sen uuteeen.Hyvä vinkki !
 Brik on saanut väriä ja alkaa olla valmis. Koby nostaa brikin öljystä ja laittaa brikin hetkeksi valumaan.Kun öljy on kuumaa,ei sitä imeydy liiaksi taikinaan vaan vain niin että taikinan pinnasta tulee rapeaa. Brikin syömisen kanssa saa hieman varoa,sillä sisällä olevan kanannunan keltuainen jää jonkunverran valuvaksi. Mukaan Koby laittoi pienen purkillisen pilpel chumaa,tässä enemmänkin kastikemuodossa.Pilpel chuma on Kobyn äidin tekemää.Ihanaa katuruokaa!

P.S. Ottolenhgin Mediterranean Feast-ohjelman Tunisia-jaksossa tehdään brikiä. Videon voi katsella täällä ja brikiä valmistetaan minuutilla 17.30...

17 kommenttia:

  1. Jos jostain saisit hyvän briktaikinareseptin, niin sellaisen sulta mielelläni varastaisin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa postauksessani on linkki sellaiseen ja vielä.videokin havainnoillistamaan...

      Poista
    2. No niipä olikin. Tuo 'warka' nimi hämäsi enkä osannut sitä liittää briktaikinaan. Mielenkiintoinen tapa lämmittää paistinpannu kattilasta nousevassa vesihöyryssä. Eipä ainakaan pääse paistinpannu kuumenemaan liikaa :)

      Poista
    3. Tuplaespresso.todellakin mielenkiintoinen tapa! Ja tekee mieli kyllä itsekin kokeilla joskus tuon taikinan tekoa...

      Poista
  2. Kiitos mielenkiintoisesta kuvasarjasta! Varmaan tosi hyvää, nam. :-)

    VastaaPoista
  3. Joo, minustakin oikein mielenkiintoinen juttu ja hyvä kuvasarja! :)

    VastaaPoista
  4. Oikeasti, siellä päin maailmaa on niin ihania herkkuja ja mielenkiintoisia toreja ja ravintoloita että täytynee joskus suunnitella ruokamatkaa sinnepäin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annemi.torit täällä ovat aivan mahtavia ja inspiroivia ja etenkin Tel Avivin ruokatarjonta on nykyään sellainen,että ruokamatka tänne voi olla kunnon elämys:)

      Poista
  5. voi kuinka onkaan tuttu herkku tunisian ajoilta :-) Helsingissä brik- ja malsouqa-taikinaa myydään ainakin Haulerilla Hakaniemessä. Itse en usko että k o s k a a n omaan tarpeeksi kärsivällisyyttä alkaa tekemään filoa tai tuota ihan itse... ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Andalusiana,Arvasinkin että sinulle tämä on tuttu;D Onkohan se Haulerilla myytävä taikina heidän tekemäänsä vai pitkältä tuotu? Luulen että tuon taikinan tuoreudellakin on jotain tekemistä sen kanssa,miten hyvältä brik maistuu.Kobyn taikinaympyrät ovat hänen äitinsä tekemät.

      Poista
  6. En olekaan koskaan kuullut, että joku söisi brikejä pelkällä kananmunalla. Meillä päin Tunisiaa yleisin täyte on peruna (joko muussina tai paistettuina viipaleina), tonnikala, paljon tuoretta persiljaa ja kapriksia sekä se kananmuna. Joku laittaa joukkoon myös sulatejuustoa tai juustoraastetta. Taikina taitellaan monella eri tapaa joko tuolleen puoliympyräksi, neliöksi tai sikariksi miksi ei siis myös neliöksi. Sikarin malliset teen aina ilman kananmunaa ja lapset tykkää yleensä muutenkin ilman munalla. Harissaa voi laittaa myös joukkoon. Erityisesti Ramadanina näitä syödään joka ilta!! En ole koskaan opetellut tekemään taikinaa itse mutta en myöskään osta marketeista valmiina vaan suoraan kotitekoisia naapureilta. Moni mummo tekee taikinoita kotona ja kauppa käy.

    Oli kiva käydä täällä pitkästä aikaa kurkkimassa ja olikin heti tuttuja makuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mizyena:ai kuinka kiva nähdä sinulta kommentti täällä pitkästä aikaa:) En kauheasti välitä perunasta enkä ehtinyt sanoa etten sitä halua..joten Koby ehti laittaa sitä muusia väliin. Siinä olikin persilja jo valmiina ja juustoraaste lisäksi voisi tehdä tuosta vieläkin paremman vaikka noin oli kyllä tosi hyvää:) Täällä toreilla näkee usein mummeleita noita vailmiita taikinaympyröitä myymässä;tännehän brik on tullut Tunisian juutalaisten mukana ja myös se ihana vanha rouva ,jolta ostin omat taikinani taisi olla Tunisian juutalainen.Marokkolaiset yleensä tekevät niitä sikarin muotoisia,ja ovat täytetty lihalla tai perunalla tai ehkä jollain muulla.

      Poista
  7. Mullekin brik on tuttu Marokosta, mutta olen tehnyt niitä täällä Perussa wantan -taikinaneliöihin käärittynä tonnikalasta, persiljasta ja harissasta. Tein muistaakseni siitä postauksenkin joskus (?)

    Katsotaan muuten onnistuuko nyt tämä kommentointi...Olen yrittänyt kommentoida aiemmin, mutta jostain syystä sen jälkeen kun vaihdoin tietokonetta kommenttini eivät ole menneet läpi :( Nyt yritys vanhalta koneelta, joka tunnistaa automaattisesti mun lähettäjätiedot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna,no hyvinhän onnistui tuo kommentointi. Mullekin oli
      ihan uusi juttu tuo porkkanavinkki!

      Poista
  8. Kommentointi näemmä onnistui nyt :)
    Piti vielä lisätä, että tuo porkkanavinkki on hyvä! Pitää kokeilla!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...