maanantai 21. huhtikuuta 2014

Rommilla maustettu porkkanakakku;gluteeniton ja laktoositon

Pesah-pyhän juhla-aterialla eli seder-illallisella;luetaan Haggada-kirjasta,joka kertoo siitä miten juutalaiset pääsivät vapaaksi Egyptin orjuudesta
Sattumalta huomasin,että Roladin-leipomokahvilassa oli jaossa heidän julkaisemansa Haggada,johon oli kätevästi laitettu tuotteiden kuvia (hintojakin!) sekä muutama resepti pyhien tekstien lomaan....Täytyy tunnustaa että Haggadan lukemisen aikana tutustuin ohjeisiin;D Porkkanakakun ohje vaikutti lupaavalta,ja Pesah-pyhän vaatimuksien mukaan ohje oli sekä  gluteeniton ja vieläpä maidotonkin,koska aterialla oli lihaa.
Teinkin tätä sitten viikonloppuna ja tämä oli aivan ihanaa! Varmanakin paras koskaan syömäni porkkanakakku.  Tosin en jaksanut oikein odotella kakun jäähtymistä ja yritin kopsautella sitä vielä hieman lämpimänä ulos kakkuvuoasta,jolloin kakun pintaa jäi kakkvuoan pohjalle....Eli ulkonäkö hieman kärsi mutta herkulliseen makuun se ei vaikuttanut.Kakun valmistus aloitetaan edellisenä päivänä,jolloin rusinat laitetaan likoamaan rommiin.

Rommilla maustettu gluteeniton ja maidoton porkkanakakku (20 cm kakkuvuoka)
  • 350 gr hienoksi raastettua porkkanaa
  • 3 kananmunaa
  • 150 gr sokeria (käytin ruokosokeria)
  • 125 ml oliiviöljyä
  • 50 gr Maizenaa
  • 200  gr hienoksi jauhettua mantelia
  • 5 gr leivinjauhetta
  • 30 gr murskattuja saksanpähkinöitä 
  • 75 gr rusinoita
  • 3 rkl rommia
  • kanelia (ohjeessa ei ollut määriä,laitoin 2 ½ tl )
  • 2 tl jauhettua inkivääriä  
  • hieman raastettua muskottipähkinää
Aloita kakun valmistus jo edellisenä päivänä:laita rusinat likoamaan rommiin yön yli. Vispaa kananmunat sokerin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi,lisää öljy astettain ,sekoittaen. Lisää kaikki kuivat ainekset (saksanpähkinöitä lukuunottamatta )hiljalleen sekoittaen(jos käytät mikseriä).Lisää porkkanaraaste,rusinat +rommi sekä saksanpähkinät,ja sekoita kunnes seos on tasaista.Hieman jauhoin myös rusinoita hienommaksi mutta näin ei ollut ohjeessa(mikä oli täysin turhaa...). Öljyä kakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista kakkua noin 35 minuuttia 170 C-asteessa ,kunnes kakkuun työnnetty tikku tulee kuivana ulos. Anna jäähtyä kunnolla ja kumoa vuoasta lautaselle.En löytänyt suurempaa vuokaani,joten tein kakun pienemmässä reiällisessä vuoassa ja taikinaa riitti vielä pieneen neliskulmaiseenkin kakkuun.Kakku kannattaa säilyttää jääkaapissa ja ottaa esille ennen tarjoilua.
Tätä tehdään toistekin!
Kuva lainattu täältä



Tänä iltana täällä loppuu viikon kestänyt juutalainen pääsiäinen mutta samalla alkaa Marokon-juutalaisten Mimouna-juhla,johon kuuluu paljon makeita herkkuja. Mimounaan kuuluvat mm. makeat erilaisista vihanneksista tehdyt hillot,joista yksi on kuvassa näkyvä munakoisohillo. Kuvan olen lainannut täkäläisestä Ma Blogeria-blogista.Netti on pullollaan munakoisohillo-ohjeita;mm. David Lebovitzin blogissa on sellainen,mutta nimestään huolimatta ne eivät kyllä ole hilloja.Mimounan munakoisohillo on sen sijaan makea,ja tehdään yleensä minikokoisista munakoisoista.Munakoisot keitetään sokerisessa ja kanelilla ,inkiväärillä  tai neilikalla maustetussa liemessä,kunnes pikku munakoisot ovat läpinäkyviä.

Saronan Cafetery-kahvilassa oli tällainen lehtikaalipuu ruukussa.Aika kiva!

22 kommenttia:

  1. Hillotut munakoisot ovat suurta herkkuani. Yksi ehdottomista suosikkijälkkäreistäni on pariisilais-italialaisen L'Enotecan Corleone... Itse emme ole koskaan niitä tehneet kun en ole onnistunut kaivamaan riittävän houkuttelevalta kuulostavaa ohjetta. Linkkaamani sikäläisblogi vaikuttaisi kivalta mutta kielitaitoni ei riitä ;), osa ohjeista näytti onneksi olevan ranskaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luimupupu,ovat kyllä tosi hyviä vaikkakin aika makeita. Osa Marilynen ohjeista on tosiaankin ranskaksi mutta eivät kaikki.Laitoinkin sinulle blogiisi kommentin johon laitoin kääntämäni ohjeen hillotuista munakoisoista.

      Poista
    2. Kiitokset vielä tätäkin kautta meidän molempien puolesta.

      Poista
  2. Haa, kakku näyttää pikemminkin herkullisemmalta tuolla tavalla hieman elämän kolhimana. Eka kuva ihan kutsuu murtamaan siitä pienen maistiaispalan! :) Houkutteleva ohje!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hayley;D ei se onneksi makuun vaikuttanut mutta vähän harmitti kun oli tarkoitus viedä ystävälle;mutta ihan hyvin noinkin kelpasi:) ON tosi hyvää,suosittelen!

      Poista
  3. Heti Instagramissa kuvan (ja kehut) nähtyäni, päätin että tämä kakku menee kokeilulistalle. Kakun juju lienee nuo rommissa liotetut rusinat, ja sehän passaa meille. Oikea herkkuohje!:) Tämä eroaa paljon aikaisemmin kokeilemistani porkkanakakuista. Porkkanakakku on jo vuosia ollut ihan suosikkileivonnaiseni. Kokeilen mielelläni sen suhteen aina jotain uutta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heidi,todellakin hyvä kakku ja rommi tuntui kivasti tuossa;D eli tosiaankin rommi antaa kivasti makua kakulle ja tekee siitä ekstrahyvän.Ja tämähän on myös gluteeniton ja maidoton ,joten sopii sellaisillekin jotka joutuvat gluteenia tai laktoosia välttämään. Kerro sitten mitä tykkäsit...

      Poista
  4. Mehevän näköinen kakku ja tosi kivat mausteet (+ rommirusinat, nam), tätä pitää kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rommirusina:tosiaankin ihanan mehevä ja olet kyllä valinnut hyvin käyttäjänimesi,sillä tuo on ihana kombo;D

      Poista
  5. Ihana porkkanakakku ohje rommirusinoineen! Tätä täytyy kokeilla, sillä oliiviöljy ohjeessa, sekä gluteenittomuus houkuttaa. Ja nuo munakoisot.. niin somia :) Hauska tuo syötävä kaalipuukin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jatta,tämä oli kyllä napakymppiohje;kakku oli ihanaa! Samaa kakkua on ollut nyt pääsiäisen aikana myynnissä Roladinin leipomokahviloissa,joten aika jännää että jakoivat ohjeen:) Tuo lehtikaalipuu on kyllä aika jännä!

      Poista
  6. Kuullostaa mehevältä ja maukkaalta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ssiiri,ihan miltä kuulostaakin eli erittäin mehevä ja maukas:)

      Poista
  7. Jos resepti alkaa sanoilla "jolloin rusinat laitetaan likoamaan rommiin", ei se voi olla kuin hyvää...! :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta,no just! Ja mä vielä lisäsin yhden ruokalusikallisen enemmän sitä rommia kuin mitä ohjeessa oli ;ihan varmuuden vuoksi;D Ihana kakku!

      Poista
  8. pretty nice blog, following :)

    VastaaPoista
  9. Kokeiluun menee! Porkkanakakku on ihanaa ja tämän täytyy olla vieläkin parempaa, kun tulee rommiakin. Rommi on myös aina yksi suosikkini leivonnaisissa.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja,tämä oli ihan mielettömän hyvää:) Minäkin pidän aina rommipulloa kotona jälkkäreitä ja leivonnaisia varten;D

      Poista
  10. I really want to make this cake for a gluten free loving friend. Thanks Yaelin! :D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...