sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Kurpitsanamut ja ihan vahingossa syntynyt kurpitsaherkku

Tässä yhtenä päivänä mieleen tulivat jälleen eteläisen Amerikan hedelmistä ja kasviksista tehdyt herkut,joita tehdään usein joulun alla:papaijasta ,guavasta,bataatista tai vaikka kurpitsasta tehdyt makeat herkut. Blogissa olen kerran postannut omanlaiseni version bataattiherkusta  täällä. Entisessä asuinmaassani Venezuelassa joulumakeisiin kuuluu Dulce de Lechosa,joka tehdään vielä vihreästä papaijasta.Siitä sain idean vaihtaa papaijan kurpitsaksi ja nesteenä käytetyn veden appelsiinimehuksi,joka sopiikin hyvin makupariksi kurpitsalle.

Kurpitsanamut
  • 500 gr kurpitsaa ,suuriksi kuutioiksi leikattuna  (tein virheen ja käytin keskikokoisia ,ja nehän kutistuivat.....)
  • 2 kanelitankoa
  • 5 kokonaista neilikkaa
  • vaniljaa (käytin ½ tl vaniljajauhetta)
  • 4 dl tummaa sokeria (käytin ruokosokerin ja muscovadon sekoitusta)
  • 3½ dl appelsiinimehua
  • 0,75 dl vettä
Kurpitsa siis leikataan suuriksi kuutioiksi ,laitetaan kattilaan muiden ainesten kanssa ja kurpitsapaloja keitetään nesteessä hiljalleen kunnes nestettä alkaa kiehua kokoon ja kurpitsapalaset alkavat muuttua hieman läpikuultaviksi. Tätä keittäessä koko asuntooni levisi mitä ihanin mausteinen tuoksu,ja voisin keittää tätä vaikka joka päivä ihan vain tuoksun vuoksi! Tarkoitus oli että mausteinen appelsiiniliemi kuivuisi kokonaan kokoon ,mutta..........
....liemi maistui niin hyvälle etten halunnutkaan sen kiehuvan kokoon. Poistin osan kurpitsapaloista;ja annoin niiden jäähtyä:ne näkyvät ensimmäisessä kuvassa.Hyviä ovat  ihan sellaisinaan namuina,tai vaikka pieniksi kuutioiksi leikattuna jälkiruuissa ym. ym.  Loput kurpitsat kiehuivat vielä nesteessä,ja annoin seoksen kiehua ,kunnes se alkoi karamellisoitua ja muuttua siirappimaiseksi,jolloin otin kattilan pois liedeltä. Annoin seoksen jäähtyä ja sen jälkeen soseutin kurpitsapalat ja siirappimaisen liemen. Ja herranjestas mitä herkkua siitä tuli! Toffeelle vivahtavaa paksuhkoa tahnaa ,jossa tuntuivat myös appelsiini,vanilja ja mausteet.Kun se jäähtyi oli se kuin toffeetahnaa.Tai vaikka kurpitsatoffeehilloa;D
Tämähän käy vaikka mihin: jäätelön kanssa,kakkuihin,kuorrutuksiin,paahtoleivän päälle ym. Vispasin hieman tahnaa kookoskerman kanssa,ja om om tulipa siitä hyvää;sopisi hyvin vaikka täytekakun väliin.Tai jätskin pohjaksi.
Edit:tuosta edellisestä tuli sitten kurpitsa-valkosuklaatryffeleitä.....

Loppuviikosta käväisin ammattilaisten kansainvälisillä ruokamessuilla,johon olin saanut kutsun.  Veljeni Suomesta oli täällä mukanani ja hän kiersi eri osastoja sellaisella vauhdilla,etten oikein hyvin ehtinyt paneutua useiden osastojen tuotteisiin.Tässä kuitenkin olisi ollut pizzaa tarjolla...Pohja oli ihanan rapea:)
Perulla oli tuolla myös kiva osasto;tosin kokit olivat täkäläisiä. Maistoin herkullista chevicheä.Kalasta puheenollen;toisella osastolla maistoin savustettua forellia,ja ruoto takertui kurkkuuni.Kesti monta tuntia ennenkuin pääsin siitä eroon ja olipa olo epämukava sen ruodon kanssa!
Perun osaston mukava kokkipoika
El Nakhlehin mausteinen arabialainen kahvi oli hyvää,kuten viimekin vuonna:)

18 kommenttia:

  1. Jael, tuon ruotojutun takia olenkin pääasiassa vain tiettyjen merikalojen intohimoinen syöjä. Onneksi slevisit ilman lääkärä, minä olen joutunut lapsena kurkkuun tarttuneesta ruodosta sairaalaan, mutta onneksi silti haluan syödä kalaa kahdesti viikossa;)

    Veljesi on niin vauhdikas (ja komistus myös;), että olisipa ollut hauska nähdä teidät yhdessä liikekannalla.

    Eikö ole kumma, etten syö mitään karammeleja. Herkuista vain suklaa ja jäätelö eli tietty ne pahimmat. Ei vainkaan, suklaa mainitaan Piipon ruokakirjoissakin suositeltavaksi herkuksi kaakaon kera. Nyt on menossa kaakaoaika Suomessa eli sitä tulee nautittua isot, kuumat mukilliset silloin tällöin.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena;se ruoto kurkussa oli kamalaa! Ja monta tuntia jouduin sitä kestämään! Join siellä jotain eikä auttanut,mutta kun tulin kotiin join vähän öljyä,sitten jugurttia ja lopuksi kurlasin,ja se taisi auttaa. Mutta se forelli oli kyllä hyvää;D

      Olis pitänyt ottaa kuva veljestäkin;D Leena,nuo eivät kyllä mitään karamelleja ole,vaan sanotaanko karamellisoituja kurpitsapaloja,pehmeitä sellaisia,ja tosi hyviä:) Minä pidän tummasta suklaasta,.... Kaakaosta en sen sijaan oikein välitä,nyt maistuu tee:)

      Poista
  2. Oho, hauska vahinkoherkku! :D Noilla aineksilla kyllä varmasti saa vain hyvää aikaiseksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anni Minerva:tuosta vahingosta tuli niin hyvää,että' ensi kerralla teen sitä ihan tarkoituksella:D

      Poista
  3. Det ser så lent och gott ut. Inte roligt med fiskben i halsen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:tack,det var gott.Och jätte obekvämt med fiskben i halsen...

      Poista
  4. Kuullostaapa hyvältä! Joskus parhaat jutut on sattuman satoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maikki:tosi hyvää tuosta tulikin,ja ihan vahingossa syntyy joskus uusia herkkuja:)

      Poista
  5. Hehe, hauska kurpitsatoffeehillo. Olisin aivan turmiossa tuollaisen kanssa. Söisin aamut ja illat vain kurpitsatoffeehillolla päällystettyjä paahtoleipiä, ja välipalaksikin vielä salaisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula:juu ihan vahingossa syntyi ja oli yllättävän hyvää,joten tuota takuulla tulee toistekin tehtyä.No mulla tuo jo päätyi tryffeleihinkin;D

      Poista
  6. What timing! It seems like we both have caramel on our minds lately. ;) I love your pumpkin and citrus flavoring, it sounds like such a delicious change of pace.

    VastaaPoista
  7. Hannah:I guess it is the colder weather that makes us yearn for things like that;D Pumpkin paired really well with orange and with the spices:)

    VastaaPoista
  8. Ihanan oivaltava resepti! Tätä on joskus kokeiltava.

    VastaaPoista
  9. Ihania herkkuja. Taidanpa kokeilla kodin tuoksutusta ja pikku herkkujen tekoa.

    Ikävä juttu tuo ruoto. Äitini ei koske alaan, kun hän on joskus nuorena saanut pahasti ruodon kurkkuunsa =(

    VastaaPoista
  10. Birgitta> Se tuoksu oli jouluisen hurmaava,herätti paljon muistoja täällä etelässä sitä keitellessä. Sen tuoksun jos olisin saanut vangittua...
    Joo se ruoto,oli kyllä kamalaa olla sen kanssa monta tuntia,joten ymmärrän että äidillesi tuli kalakammo.Minä kyllä pidän kalasta niin paljon että aion jatkaa sen syömistä mutta ensi kerralla katson tarkkaan ettei tule ruotoa kurkkuun;D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...