tiistai 16. joulukuuta 2014

Kuninkaantortut valkosuklaakuorrutuksella


Galette de rois eli kuninkaiden torttu on voitaikinasta tehty, mantelikreemillä täytetty ranskalainen joulunajan leivonnainen;erittäin herkullinen sellainen. Tein  tällaiset ystävälle viime viikolla. mutta ihan  perinteisen näköistä näistä ei tullut,sillä  tein normaalia pienempiä ja sitten vielä ihan pieniä torttuja;D  Voitaikinan sijaan tein nämä kotitekoisesta rahkavoitaikinasta,ja ihan hyvin toimi niinkin.Jos nämä tekee valmiista taikinasta niin valmistus on todella helppo;silloin tehtäväksi jää vain mantelikreemitäytteen valmistus:) Kuninkaiden torttuihin on tapana laittaa myös manteli,jonka joku sitten löytää omassa palassaan,mutta jätin sen pois.Näihin torttuihin ei yleensä tule kuorrutusta,mutta teki mieli lisätä näihin valkosuklainen suklaakuorrutus.Ohje on mukaelma David Lebovitzin blogissa olevasta galette de rois-ohjeesta

Kuninkaantorttu valkosuklaakuorrutuksella
  • noin 450 gr voitaikinaa (2 levyä) .Käytin rahkavoitaikinaa
  • 125 gr jauhettua mantelia
  • 100 gr pehmeää voita
  • 100 gr ruokosokeria (ohjeeessa oli valkoista...)
  • 2 suurta kananmunaa
  • ½ vaniljatangon sisältö (tai 1 tl vaniljauutetta)
  • yhden appelsiinin raastettu kuori
  • 1½ rkl appelsiinimehua
  • 1 kananmuna taikinan voiteluun
  • 100 gr valkosuklaata
  • 10 gr kaakaovoita
  • päälle ripottelin kuivaamaani appelsiinijauhetta
Valmista ensin mantelikreemi:

  1. vispaa pehmennyt voi sokerin kanssa sileäksi
  2. lisää kananmunat yksitellen seokseen,vispaten koko ajan
  3. lisää mantelijauho joukkoon.Lisää mantelijauho seokseen edelleenkin vispaten  niin että seos on täysin sileää
  4. lisää nyt mausteet:minulla tässä oli ½ vaniljatangon sisältö,appelsiinikuoriraastetta sekä 1½ rkl appelsiinimehua. 
Ota kylmät taikinalevyt esille ja leikkaa niistä ympyröitä. Vispaa kevyesti voiteluun käytettävä muna,lisää tilkka vettä ja voitele taikinaympyröiden reunat.  Laita mantelikreemia taikinalevyn keskelle ja varo ettei sitä tule liian lähelle reunoja;muuten sitä pursuu yli uunissa.Asettele toinen taikinalevy mantelitäytteen ja alemman levyn päälle.Taittele reunat kiinni sormillasi.Reunojen tulee olla täysin kiinni.Yleensä tässä vaiheessa tehdään veitsellä siistin näköisiä viiltoja taikinan pinnalle mutta koska aioin kuorruttaa valmiit leivonnaiset valkosuklaalla, olin hyvin suuripiirteinen.Tee veitsellä pieni reikä leivonnaisen keskelle. Tein reiän toisen suuremman leivonnaisen keskelle,mikä oli oikeastaan vikatikki,sillä täytettä mahtui siihen paljon vähemmän ja reiän kohdalla olevia reunoja oli vaikeampaa saada tiiviisti suljettua,joten en suosittele tuollaista reikäistä versiota. Voitele leivonnaisten pinta munavesiseoksella.Leivonnaisten tulee levätä kylmässä ennen uuniin menoa;noin puoli tuntia.Kuninkaantortut  paistetaan 200 C-asteessa puolisen tuntia,kunnes niiden pinta on saanut kauniisti väriä. Anna torttujen jäähtyä lämpimiksi (maistuvat myös kylmänä) ennen tarjoilua. Päällystin kuninkaantortut valkosuklaalla,jonka olin pehmittänyt kaakaovoilla.Koristelin kuninkaantortut kuivaamallani appelsiinijauholla. Minulle jäi yksi pieni,ja muut menivät ystävälle,joka piti näistä tosi paljon:)
Ennen suklaapintaa......
Tässä näkyy halkaistun kuninkaantortun mantelinen täyte. Kotitekoisella rahkavoitaikinalla tästä tuli ihan kivasti lehtevää,mutta valmisvoitaikinalla saa näistä tietenkin vieläkin lehtevämpiä.

21 kommenttia:

  1. Nam, nämä ovat varmasti tosi herkullisia! Tumman suklaan ystävänä voisin kuorruttaa kenties sillä, vaikka valkosuklaa olis ihanaa, mutta meidän perheessä ei laktoosisia voi käyttää...tai sitten ilman kuorrutetta :)
    Melkein tekis mieli puraista tuosta alimmaisesta kuvasta :D :D :D kuola valuu.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuittiina:kiitos,ystävä tykkäsi näistä tosi paljon,Itselleni jätin pienen sydämenmuotoisen ja ihan onnistunut oli.Ajattelin ensin laittaa tummaa suklaata mutta kaapissa oli tuota valkosuklaata joten se sitten päätyi päälle.

      Poista
  2. Uskon että ovat kyllä herkullisia. Minä varmaan missaisin mantelin, jos semmoinen sattuisi omassa tortussa piilottelemaan, tulisi varmasti hotkaistua sen verran vauhdilla leivonnainen parempiin suihin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rommirusina: olin ihan tyytyväinen näihin,vaikken voitaikinaa laittanutkaan.Rahkavoitaikinasta tuli tosi hyvää:) Hih, sen mantelin löytäjä on päivän kuningas;D

      Poista
  3. OI nam, nam... Meillä on joka vuosi loppiaisena omannäköisensä kuninkaantorttu. Tuo mantelitäyte vaan on NIIIIN hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna:teille se varmaankin on erittäin tuttu leivonnainen:) ja tosiaankin hyvää tuo mantelitäyte,ei voi muuta ollakkaan!

      Poista
  4. Jokohan tulevana loppiaisena saisi tuollaisen väsättyä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luimupupu:no noiden valmistushan on niin helppoa että hyvin saisit väsättyä tuollaiset:D

      Poista
  5. De här ser så goda ut och mandel som är så gott!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:tack,allt med mandel är så gott:)

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Birgitta:kiitos:) Teki mieli tehdä pieniä yhden suuren sijaan.

      Poista
  7. Meillä on myös joskus loppiaisena ollut saman tapaine baskimaalta peräisin oleva piiras. Ihanaa, mutta kieltämättä aika tuhtia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi,loppiaisen leivonnainenhan tuo varsinaisesti onkin. Minä tykkään leipoa mutta ihan pakko viedä leivonnaiset eteenpäin,muuten en mahdu ovesta ulos.Onneksi on niitä ottajia;D

      Poista
  8. Nämähän vaikuttavat hyvältä vaihtoehdolta joulutortuille, joita on ollut tarjolla jo marraskuusta asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Emmä;nyt vasta huomasin tämän kommenttisi.Totta,taikinahan on samaa;D

      Poista
  9. Wau mitä herkkuja, etenkin kasvisruuat kiinnostaa, makea myös mutta niitä en saisi syödä paljoa ainakaan.Eläkkeellä sit kyllä haluan tulla käymään Israelissa, siitä olen haaveillut vuosi kausia.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...