lauantai 13. joulukuuta 2014

Peruna-bataattilatkesit

Ensi keskiviikkona täälläpäin alkaa taas Hanukka,eli valonjuhla,joka kestää kokonaiset 8 päivää.Hanukan aikana on tapana syödä kaikenlaisia öljyssä  paistettuja ruokia,joihin kuuluvat munkit ja  latkesit;alkaen klassisista perunalatkeista aina mitä mielikuvituksellisiin latkes-ohjeisiin. Hanukka osuu myös välillä samoihin aikoihin joulun kanssa,mutta ei aina.Tänä vuonna kuitenkin osa hanukan 8 päivästä osuu yhteen joulun kanssa,ja silloin jotkut saattavat viettää Chrismukkahia ,joka yhdistää joulun ja hanukan:D  Tein muutama päivä sitten latkeseja,jotka olivat hieman kuin perinteiset perunalatkesit,mutta eivät ihan: niissä oli myös bataattia.Ja tulipa niistä hyviä!
Tässä latksesieni juurekset. Lähiseudun jättimarketissa sattuivat violetit perunat olemaan naurettavan halpoja,joten niitäkin päätyi latkeseihin. Tosin niitä tuskin huomasi lopputuloksessa;ne näkyivät vain pieninä violetteina pilkkuina;D Ehkä teen ensi kerralla latkesit pelkästään violeteista perunoista..... Bataatin osuus oli näissä latkeseissa hieman suurempi kuin perunoiden,mutta 50-50 suhde on näissä hyvä.

Peruna-bataattilatkesit
  • puoli kiloa bataattia ja perunoita ,suurinpiirtein neljänneskilo kumpaakin
  • 2 kananmunaa
  • 1 keskikokoinen  sipuli
  • 2 rkl jauhoa 
  • 1 rkl riisijauhoa (ei välttämätön mutta mielestäni pitää latkesit paremmin koossa)
  • suolaa,pippuria maun mukaan
  • ripaus chiliä
  • öljyä paistamiseen
Kuori bataatti ja perunat,käyttäen raastimen karkeaa terää. Latkesit voi tehdä myös ohuemmasta raasteesta,mutta itse suosin karkeaa raastetta. Raasta bataatti ja perunat erikseen,ja kun raastat perunoita,laita raastin vettä sisältävään vatiin. Bataattiraastetta ei tarvitse huuhdella,mutta perunoissa on tärkkelystä,jota on hyvä saada niistä pois.Huuhtele perunaraaste ja purista niistä vesi pois,niin että raaste on mahdollisimman kuivaa. Kuori sipuli ja raasta myös se käyttäen raastimen karkeaa terää.Purista sipuliraasteesta ylimääräiset nesteet pois.Yhdistä raasteet,lisää ensin kananmunat,sitten jauhot ja mausteet:sekoita tasaiseksi massaksi ja anna seoksen levätä jonkun aikaa.

Lämmitä pannussa öljyä kuumaksi ,mutta ei liian kuumaksi:öljyn tulee olla 170-190 C asteen lämpöistä. Latkesien tulee  olla pinnalta rapeita ja pehmeitä sisältä. Paista latkeseja molemmin puolin 2-3 minuuttia ,kunnes pinta on ruskettunut ja rapeaa.Laita latkesit pannusta talouspaperin päälle ja tarjoa latkesit lämpimänä.Perinteiset latkesit tarjoillaan omenasoseen ja/tai hapankerman kanssa,mutta nämä ovat hyviä ihan sellaisenaankin.
Kuva täältä
Ja jo paljon ennen hanukkan alkamista leipomot ja konditoriat täällä panevat parastaan mitä tulee munkkeihin.Roladin -ketjun munkit ovat aina mielenkiintoisia Tällä kertaa mielenkiintoisilta kuulostavat red forest-munkki,banana cotta-munkki.creme brulee-munkki ja muutkin. Onneksi en oikein välitä munkeista;muuten en mahtuisi ovesta ulos;D Tuossa listalla annetaan kaloritkin ja munkeissa niitä riittää;D

17 kommenttia:

  1. Kävisiköhän tähän tattarijauho?

    VastaaPoista
  2. Unelma:;luulen että hyvin pysyvät koossa tattarijauhoilla,jos yhdistät siihen tärkkelystä,vaikka maizenaa tai perunajauhoja.

    VastaaPoista
  3. Nam! Pieni poikamme rakastaa keikenlaisia pieniä kasvislettuja ja sovellan milloin mitäkin niihin. Yritän kuitenkin lapselle olla paistamatta niitä liikaa. Tällä hetkellä kovassa huudossa ovat kesäkurpitsaletut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mama Gastro:ihanaa että pikkumies tykkää kasviksista:) Ja nuo voisi varmaan tehdä uunissakin,öljyä päälle ja alle,ja vähän grillvastuksen alla.Tosin se rapeus jää sitten vähän puuttumaan niistä.

      Poista
  4. Pakko kokeilla näitä latkekseja. Isoäiti teki aivan ihania mutta itse en ole juuri koskaan tehnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nelli:no sittenhän sun pitää kokeilla näitä! Isoäitisi teki varmaan klassisia perunaisia..

      Poista
  5. Juu, hän teki ihan tavallisia. Olen koittanut muutaman kerran tehdä hänen ohjeella mutta niistä tulee ihan mössöä. Jossain menee väärin mutta en tiedä missä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nelli:mikäköhän siinä on että meni mössöksi...nämä eivät menneet.

      Poista
  6. Sairaanhyvää. Pakko kokeilla. Ja nuo munkit ovat aika söppöjä. Onneksi en tykkää munkkeistä ;)

    VastaaPoista
  7. Sanja:tosiaankin hurjan hyvää.Ja onneksi minäkään en välitä munkeista sillä nyt tähän aikaan vuodesta noita kiusauksia on joka paikassa;D

    VastaaPoista
  8. Oi, kuulostaa ja näyttää ihanalta :) Perunasta olen minäkin joskus tehnyt ja punajuuresta niin ja selleristä, mutta bataatti kuulostaa hyvältä yhdistettynä perunaan, tulee varmaan pehmeyttä ja makeutta lisää :)
    Ja eikun testaamaan :D

    VastaaPoista
  9. Tuitiina:Bataatissa on makeutta ja pehmeyttäkin enemmän kuin perunassa,ja hyvin sopivat yhteen.Tosi ´hyviä näistä tulikin ja Bambi.koirani oli koko ajan näitä kerjäämässä;sai kylllä osansa niistä;D Kerro sitten mitä tykkäsit..

    VastaaPoista
  10. Ei ole totta. Näitä on aivan pakko kokeilla viikonloppuna.

    Kiitos kiitos Jael =)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...