sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Brasilialainen kalakeitto,tosin ilman kalaa eli vegaaniversio

Meillä on täällä nyt talvi. Tosin talvi tulee tännepäin episodeina ja tämäkin kai kestää tämän viikon,ja vaihtuu sitten taas aurinkoiseksi ja .lämpimämmäksi. Mutta koleana päivänä teki mieli keittoa ja olin jo viime viikolla sunnitellut tekeväni brasilialaisen kalakeiton/muhennoksen eli moquecan. Kaikki aineksetkin oli koossa,kalaa lukuunottamatta.Kolea ja sateinen iltapäivän sää sekä jääkaapissa oleva tofu,joka piti käyttää pois,muuttivatkin keiton vegaaniseksi..Ja mahtavan herkullinen tästä tuli ilman kalaakin. Moqueca on enemmänkin muhennos kuin keitto,mutta halusin tästä keittomaisen,joten tähän tuli nesteitä tavanomaista enemmän.  Moqueca tarjoillaan yleensä riisin kanssa,ja jos tästä haluaa enemmän muhennosmaisen; voi nestemäärää vähentää. Moqueca muistuttaa muita tomaattipohjaisia kalakeittoja,ja erilaiseksi sen tekee kookosmaito.Keitosta tuli niin hyvää että melkein nuolin lautaseni tyhjäksi.

Kalaton moqueca tofulla
  • 200 gr tofua ,kuutioituna
  • 3 rkl sitruuna -tai limemehua+ muutama lusikallien mehua keittoon
  • 2 murskattua valkosipulinkynttä tofua varten +3 kynttä keittoon
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 suurehkoa keltasipulia,pieneksi kuutioituna
  • 3 punaista ja / tai muun väristä paprikaa,hienoksi kuutioituna
  • 2 chilipippuria,joista siemenet on poistettu,kuutioituna
  • 1 purkki tomaattimurskaa
  • vettä puolentoista purkillisen verran ,jos tästä haluaa keittomaisen
  • 1 rkl tomaattisosetta
  • 2 tomaattia kuutioituna
  • ½ tl savupaprikaa (ei välttämätön)
  • reilusti mustapippuria
  • muutama tl suolaa
  • 3/4  purkki kookosmaitoa
  • iso kourallinen tuoretta korianteria + muutama lehti koristeeksi
Moquecan valmistus aloitetaan laittamalla tofukuutiot kulhoon,ja päälle kaadetaan 3 rkl sitruunamehua ,valkosipuimurskaa 2 kynnestä ,suolaa sekä mustapippuria. Jos tätä tehdään kalalla,niin kalafileet  (mikä tahansa keittämistä rikkoutumatta kestävä kala) leikataan suuriksi suikaleiksi ja marinoidaan sitruunamehulla sekä valkosipulilla.
Tofupalat juuri lisätty
Kattilassa lämmitetään oliiviöljy,ja sen lämmettyä siinä kuullotetaan sipulikuutiot. Lisätään 3 murskattua valkosipulinkynttä (mieluiten veitsellä leikattuna) ja annetaan paistua kunnes tuntuu valkosipulin tuoksu,jonka jälkeen lisätään paprika-ja chilikuutiot.Annetaan paistua pienellä lämmöllä kunnes paprikat ja chilit ovat pehmentyneet. Lisätään tomaattimurska,tomaattisose sekä kuutioidut tomaatit ja sekoitellaan.Lisätään myös suolaa sekä mustapippuria ja vesi,jos tästä haluaa keittomaisen. Annetaan kiehua keskilämmöllä 10 minuuttia,jonka jälkeen lisätään kourallinen silputtua korianteria ( osan voi korvata persiljalla) sekä tofupalat (tai kalaa...).Annetaan kiehua muutama minuutti,jonka jälkeen lisätään kookosmaito.Maistellaan ja lisätään suolaa ja mausteita jos siltä tuntuu. Lisäsin tässä vaiheessa myös muutaman ruokalusikallisen sitruunamehua keittoon,mutta se ei ole välttämätöntä,mutta mielestäni se teki keiton vieläkin paremmaksi.Annetaan keiton kiehua keskilämmöllä 10-15 minuuttia.
Ihana ihana keitto sekä maultaan että väreiltään.Tarjoillessa keiton päälle silputaan korianteria. Jos jättää pois ohjeessa mainitsemani veden,niin tästä tulee enemmän muhennosmaista,ja silloin se on parasta riisin kanssa tarjoiltuna.Chilipaprikan voi korvata chilihiutaleilla mutta tuoreella chilillä tästä tujlee parempaa. 
Villiyrttien aika on täällä nyt parhaimmillaan ,ja olenkin käynyt niitä keräilemässä.Poimin malvaa (Malva Nicaeensis    täällä yleisin malvalajike)   mutta myös Suomessa villiintyneenä esiiintyvä kiiltomalva on syötävä;ja sen voi valmistaa kuten tein tämän eli malvalehtien päälle kaadetaan kiehuvaa vettä;annetaan olla siinä muutama minuutti,jonka jälkeen lehdet kaadetaan siivilään. Jäähtyneistä lehdistä puristetaan vedet pois.Sipulikuutioita ruskistetaan .lisätään malvat,suolaa,pippuria ja fetamuruja. On tosi hyvää:)
Tässä on salaattiin menevää kaalivalvattia.Wikin mukaan tätä löytyy Suomessa etenkin eteläisessä ja lounaisessa Suomessa.Kaalivalvatti on erittäin hyvä  salaattivillikasvi:)
Syötävien villikasvien lisäksi löysin myös maahanpudonneita passionhedelmiä....

20 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen ja lämmittävän oloinen keitto! Tätä taidan kokeilla piakkoin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anni Minerva:tosi lämmittävä olikin koleana päivänä.Ja niin herkullinen!

      Poista
  2. Tämä täytyy tallettaa, vaikuttaa just mun reseptiltä! Lurps!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matkatar: varmaankin tykkäät;oli niin hyvää:)

      Poista
  3. Malva nayttaa tosiaan tana talvena kasvavan komeasti. Anoppi teki nuorempana isoista lehdista usein sellaisia taytettyja, ihan kuten viininlehdistakin. Kokeileppa kun nyt on tosiaan isojakin lehtia tarjolla eivatka viela ole edes otokoiden syomia ja reikaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anu:sateet ovat tosiaankin auttaneet malvoja kasvamaan. Tässä ihan lähiseudulla on hyvälaatuisia,mutta Yarkon-puistossa olivat jostain syystä reikäisiä. Täytyypä kokeilla käyttäää malvan lehtiä anoppisi tapaan;D

      Poista
  4. Kalakeitto ilman kalaa kuulostaakin eksoottiselta!

    Keitin just joulukalojen perkeistä ison kattilallisen kalalientä, johon huomenna valmistan kalasopan merilohesta ja siiasta. Saan ystävän lounaalle...

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena:hih;D Siitä kun vaihtaa tofun kalaksi niin on tosi hyvä kalakeitto:)
      Siitä sun sopasta tulee varmaankin tosi hyvää! Mukavaa lounasta huomenna Leena!

      Poista
  5. herkullista..taidanpa tehdä loppiaiseksi kalakeittoa :) kiitos Jael

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli:oli todellakin herkullista.Tuo kookosmaidon lisäys teki tuosta ihan hurjan hyvää:)

      Poista
  6. Tomaattikeitto juustolla kuulostaa minun makuuni erittäin hyvältä. Kokeilenpa myös ja taidan laittaa mukaan viimeisenä mozzarellapaloja. Ihana tuo malvaresepti, sitähän voisi kokeilla jonkun jäykkälehtisen salaatin tai tietysti pinaatinkin kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arleena:tuossa oli kyllä tofua sillä keitto oli laktoositon,mutta mikseipä kävisi myös mozzarellalla... Malvat ovat tosi hyviä noin laitettuina,mutta tuota voi soveltaa vaikka mangoldiin tai mikseipä pinaatttiinkin.

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Hovkonditorn>tack,det var just det.Och så gott att jag kommer att göra det igen:)

      Poista
  8. Onpa ihanat mausteet sopassa :) tätä olisi kiva kokeilla myös riisin kanssa, varmasti ihana muhennos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne:;oli mielettömän hyvää.Ja alunperin tuohan onkin muhennos,minä vain tein siitä sopan ja vaihdoin kalat tofuun.Ja riisin kanssa tuo kuuluukin syödä.

      Poista
  9. Kuulostaa ihanan lämmittävältä keitolta, täällä on nyt 16C. Villiyrteistä voi vain haaveilla, mutta onneksi kevät on täällä ja kasvimaa taatusti täynnä vuohenputkea :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna:Oli tosiaankin,ja koossa on jo seuraavan satsin ainekser,sillä tätä tekee mieli tehdä lisää. Kohtahan teiläl mennään jo kevättä päin,mutta kyllä teillä on kylmää! Tosin täälläkin on sellaista huomenna..

      Poista
  10. Kuulostaa ihanalta. Ihan ensimmäinen resepti, minkä muistan sinulta korvamerkinneeni, oli perulainen kalakeitto :)
    Tämä varmaan toimii mainiosti myös tofulla, mutta se tökkii mulla nyt pahasti raskausaikana. Lohta sen sijaan pitäisi syödä enemmän niin voisin kokeilla sillä!

    VastaaPoista
  11. Ihanan lämmittävä keitto. Tein tuoreesta mateesta ja hauesta pyydettynä jään alla olevilla verkoilla�� Lisäsin muutaman perunan ja sopi minusta oikein hyvin. Passasi syödä täällä lumen ja pakkasen keskellä päivän jo painuessa mailleen.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...