lauantai 10. tammikuuta 2015

Lohella herkuttelua...

Tuore norjalainen lohi on täälläpäin kovin  tyyristä ,eikä ainakaan tuoretta saa melkein koskaan tarjoushintaisena;pakastettu lohi on kyllä välillä tarjouksessa,mutta ei koskaan mitenkään edullisena sekään.Kun sitten huomasin lähelleni avatun uuden marketin tarjouslehtisestä ihan uskomattoman edullisen (noin 2½ kertaa normaalihintaa alempi) lohitarjouksen,niin ampaisin markettiin;vain toteakseni että lohi oli jo loppunut...."tule uudestaan huomenna,mutta aikaisin aamulla",sanoi kalaosaston mies.Ja aikaisin aamulla,kaatosateessa, sitten uusi yritys,ja lohta oli reilusti tällä kertaa. Pyysin saada pienimmän kalan,joka painoi  noin 3½ kiloa,ja fileeraus kuului hintaan.
Tulin marketista ulos onnellisena suuren lohimäärän kanssa;nettona sitä oli lähes 3 kiloa;edessa 2 pakkauksessa kalan puolikkaat,ja taaimmaisena kalan selkäranka,josta keitin liemen,
Liemi päätyi perulaiseen kala-äyriäiskeittoon eli parihuelaan (ohje linkin takana).Oikeasti parihuelassa on myös äyriäisiä,mutta tällä kertaa keitossa oli vain lohta....ja oi miten ihanan lämmittävä keitto tämä olikaan ,sillä viime päivinä  on ollut kylmää...Graavasin kalan toisen puolikkaan ,säästin osan uuniloheen,osan lohipastramiin ja lopusta tein aivan mielettömän herkullisia lohipihvejä.

Lohipihvit
  •  noin ½ kiloa lohta
  • reilu määrä tilliä
  • 3/4 dl perunahiutaleita
  • 1 kananmuna
  • suolaa,mustapippuria
  • Liquid smoke-savuaromia sen verran että tulee savustetun kalan makua
Hakkasin kalan hienoksi veitsellä,, lisäsin hienonnettua tilliä,kananmunan,perunahiutaleita,suolaa,pippuria ja savuaromia.Sekoitin hyvin ja muovasin massasta pihvejä.
Lohipihvit paistoin voin ja öljyn sekoituksessa,kunnes kummatkin puolet olivat ruskistuneet. Jestas kun näistä tuli hyviä.Nämä olivat ensimmäiset pihvit;toisesta satsista tuli paljon kauniimpia (ensimmäinen kuva)


Tein myös lohipastramia,mutta taisin paistaa lohitankoja liian lyhyen ajan,....Kastikkeessa oli sitruunamehua,soijakastiketta,seesamiöljyä ,makeaa chilikastiketta sekä ripaus balsamicoa.
Ja graavilohta tuli tietysti tehtyä. Mutta paljon vähemmän kuin piti,sillä pidin lohipihveistä niin paljon,että niitä oli saatava lisää,joten graavasin lopulta vain pienen määrän lohta ja tein pariin otteesen lohipihvejä.Nyt on tullut herkuteltua lohella monta päivää ja vielä on jäljellä graavilohta sekä lohipihvejä.
Ja lohesta vielä sellaista,että täkäläisestä Cofix-ketjusta(jossa joka ikinen tuote maksaa saman eli hieman yli euron) saa nyt kermajuusto-lohivoileipiä tuohon samaan uskomattomaan hintaan!

16 kommenttia:

  1. Sinullahan on ollut siellä kunnon lohiherkkukestit. :) Hyvän näköisiä annoksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rommirusina:tosiaankin kunnon lohiherkkukestit:) Yleensä se on niin kallista ettei raaski ostaa kuin harvoin ja pienen määrän.Nyt oli todella edulliseen hintaan niin tuli kunnolla herkuteltua lohella:)

      Poista
  2. Vesi kielellä katselin taas noita sinun ottamiasi kuvia. Taas tuli uusia tapoja valmistaa kalaherkkuja, kiitos respteistä. Muistelin samalla Isrealissa asumiseni aikoja. Genetsaretin järvestä pyydettyä ja grillattua Pyhän Pietarin kalaa ja Genetsaretin "muikkuja", joita saatin erään kibbutsin satamalaiturilta ja paistettiin sitten Camp Ziouani Hospitalin keittiössä ja syötiin porukalla vedet silmissä, johtuen hyvästä mausta ja koti-ikävästä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanski:kiitos kommentistasi.Ja ole hyvä vaan,kiva jos tuli jotein uutta opittua.Voi miten hyvältä kuulostavat nuo kala-ateriat joita olet täällä syönyt;)

      Poista
  3. Loistava lohi hamstraus..hyvä Jael !!!! :) Mikä on muuten Norjan lohen normihinta..? ja saako sitä joka marketista? Täällä on kyllä kalaa mennentullen ja palatessa,mutta en ole koskaan tehnyt kalapihvejä..kummallista??! Mutta nyt taidan tehdä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli:no kun kerrankin sai edullisesti... Normihinta voi olla 23-30 euroa tuoreesta lohesta. Kyllä sitä saa ainakin sellaisista marketeista missä on kalatiski. Tee nyt ihmeessä kalapihvejä,nämä olivat niin hyviä! Ja jos laittaa vaikka puolet savulohta ja puolet tuorelohta,niin ei tarvitse tuota savuaromia.

      Poista
  4. Hienoille kalakaupoille paasit! Me emme ole yleensa ole kalan ystavia paitsi kun kesalomalla
    saamme ne omat kuhat tuoreina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anu:niinpä! Minä kun en syö lihaa mutta kalaa kyllä,joskus. Ja tietysti itse ongitut on parhaita...

      Poista
  5. Norjalaista lohta :D. - Sitä saa Suomessa tarjouksessa paljon halvemmalla kuin täällä ikinä. Ja täällä sisämaassa on tuoretta kalaa vaikeaa saada. Yksi kauppa meidän kuntakeskuksessa myy. Varsinkin kunnolla tuoreena, eikä monen päivän vanhana, niinkuin tuoreena...

    Noita lohipihvejä pitäisi tehdä minunkin. Monesti tulee kalapihvit ostettua valmiina. Laiskimus kun olen :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuula:;no aika jännää että se teidän lohenne on siellä kalliimpaa kuin muualla.Mutta sama juttu oli Oltermannin kanssa,jota löysin Suomen hintoja halvemmalla Nykin venäläiskaupoista tai muutamia israelilaisia tuotteita siellä,jotka olivat halvempia kuin täällä. Joo ihan tuoreena se onkin kaikkein parasta,Tuo oli kyllä aika tuoreeen tuntuista;D Norjastahan tulee lähetys muutamia kertoja viikossa tänne...

      Poista
  6. Upeita lohiherkkuja! Yksi suosikkikaloistani...; ) Ihanaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli-Hannel:kiitos:) Lohi on kyllä ihana kala! Kiitos samoin sinulle!

      Poista
  7. Muhevan näköiset pihvit, nam!

    VastaaPoista
  8. Kylläpä teillä nyt herkutellan! Meilläkin lohen hinta on noussut kaksin, jopa kolminkertaiseksi viime vuosina. Yhtä herkkua se on valmistipa sen miten vaan. Kiitos hyvistä resepteistäsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaari3: no nyt tuli herkuteltua lohella;normaalisti ei ihan noin lohella tohdi täällä herkutella. Ja on se vaan niin herkkua tuo kala:) Ja kiitos palautteesta:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...