torstai 29. tammikuuta 2015

Paahdettua punasipulia ja saksanpähkinäsalsaa

Ihana alkupalasalaatti Ottolenghin Plenty More-kirjasta,jota olen himoinnut jo jonkun aikaa;paahdetut sipulit kun ovat niin hyviä ja  harvoin jos koskaan tulee sellaisia käytettyä salaateissa,vaikka tämä salaatti todistaa että ne sopivat niihin vallan mainiosti. Tämä salaatti tosin syntyi kyynelehtien,sillä sipulille niin herkät silmäni vuosivat ja kirvelivät niin että sipuleita kuoriessa jouduin pari kertaa juoksemaan huuhtelemaan silmiäni. Viime vuonna sipulin kuorintaa varten ostamani snorklauslasit kiristivät ja ovat epämukavat,joten kai pitää hankkia sellaiset sipulilasit... Salaatti on muuten  lähes kuin kirjan ohjeesta,mutta olin unohtanut ostaa persiljaa ja hieman muutin määriä.

Paahdettua punasipulia ja saksanpähkinäsalsaa
  • 4 keskikokoista punasipulia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa,mustapippuria
  • kourallinen rucolaa
  • 15 grammaa sileälehtistä persiljaa (unohdin tämän....)
  • 60 gr vuohenmaitofetaa
  • Salsaan tulee:
  • 50 gr saksanpähkinöitä,hienonnettuina
  • 1 punainen chili,hienoksi paloiteltuna
  • 1 murskattu valkosipulin kynsi
  • 3 rkl punaviinietikkaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • suolaa salsaa maustamaan
Sipuleista poistetaan kantaosat ja ne kuoritaan,jonka jälkeen ne leikataan 3 ympyräksi.
Sipulit menossa uuniin...
Peitin uunisastian leivinpaperilla,ja öljysin pohjan. (tätä ei ollut ohjeessa,mutta näin  tulee vähemmän  tiskattavaa;D).Sipulit asetellaan astiaan,päälle sivellään öljyä ja ripotellaan suolaa ja pippuria.Sipulit paistetaan 200 C asteessa 20 minuuttia ,tai kunnes sipulien pinta on nätisti ruskistunut.Sipulien paahtuessa uunissa valmistetaan salsa:sekoita kaikki siihen tulevat ainekset ja lisää suolaa maun mukaan. Minä tein salsasta hieman hienojakoisempaa,sillä jauhoin pähkinät ja chilin myllyssä,mutta ei kuitenkaan niin että siitä tuli tahnamaista.Salsaa jäi yli ja se on tosi hyvää;päällystin mm. näkkileivän salsalla ja avokadolla;oi nam:)
Kun sipulit ovat paahtuneet,anna niiden hetki jäähtyä . Asettele rucolaa ja persiljaa tarjoilusastiaan,laita päälle lämpimät sipulit,juustoa ja puolet kastikkeesta. 
Sain kotikadun varrella asuvalta naapuritutulta pussillisen pomeransseja.En ollut koskaan niitä aiemmin kokeillut,vaikka olen joskus nähnyt pomeranssipuita.Tästä hedelmästä siis tulee se piparkakkujenkin yksi maustaja. Pomeranssilla on ihanan aromaattinen tuoksu.
Pomeranssin valkoinen kuoriosa on tosi paksu ,ja hedelmän sisällä on runsaasti siemeniä..Mehun maku oli jotain sitruunan ja appelsiinin väliltä,ja käytin sitä esimerkiksi salaattikastikkeeseen. Ja tietenkin kuivasin kuorta,sillä täällä en ole koskaan nähnyt kaupoissa kuivattua pomeranssinkuorta,mutta nyt minulla on sitä sitten omasta takaa:)

27 kommenttia:

  1. Taas sitä viisastui :) En ole ajatellut millaisesta kasvista tuota tuoksuvaa kuorta saadaan. Nyt tiedän.

    Herkullisen näköinen salaatti ja taatusti hyvä!
    Ei ole tullut mieleen laitaa paistettuna sipulia salaattiin, raakana kylläkin.
    Mukavaa päivän jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanne: minäkin opin tuon ihan äsken,kun sain noita pomeransseja pussillisen ja mietin mitä niistä tehdä... Ihanalle tuoksuu tosiaankin tuoreen hedelmän kuori,sitä haluaisi tuoksutella koko ajan;D Salaatti olikin oikein hyvää;påahdettu sipuli kun on niin hyvää. Kiitos,oikein hyvää iltaa sinulle.

      Poista
  2. Täytyi tulla uudestaan, kun katsoin tuota seuraamaasi ehkä israelilaisen blogia, että näyttää kuin se olisi kirjoitettu peilikuvaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanne,nyt olen vähän ymmällä siitä että mitä blogia tarkoitat....

      Poista
  3. paahdetut sipulit on niiiiiiiiiiiin ihania! upean kuuloinen salaatti ja mahtavat kuvat <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Andalusiana:on ne ,tosi hyvää:) Ja salaatti oli ihana ja kiitos motek:)

      Poista
  4. Nammm..olen suuri sipulien ystävä !!! Herkullinen ja helposti toteutettava ohje! Kiitos Jael ! Pomeranssi - mielenkiintoinen hedelmä,ihan kuin sitruuna :) Mukavaa päivän jatkoa. Täällä hukutaan kohta lumeen !!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli:niin minäkin kunhan joku muu vain kuorisi ne;D Tosiaankin,helppotekoinen ja herkullinen ohje:) Pomeranssi on enemmänkin kuin appelsiini,mutta siinä on myös hieman sitruunan hapokkuutta.Mehu on ihana dressingeissä. Huh,lunta,olisi kyllä kiva nähdä sitä muutaman päivän verran;D

      Poista
  5. Vilken god sallad och vad roligt att få pomerans.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:Salladen var god:) och det var interessant att bekanta sig med pomerans:)

      Poista
  6. Hauskan kuuloinen tuo saksanpähkinäsalsa! Itse kun tulee aina niin helposti tehtyä sitä samaa vanhaa ja laitettua pähkinät salaattiin paahdettuina. Täytyy testata salsaakin, vaihtelu virkistää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heidi:salsa oli tosiaankin hyvää,ja muissakin jutuissa.Näkkärin päällä söin loput.. Ihan kiva vaihdella välillä,ja tuollainen salsa paahdettujen sipulien ja vihreitten juttujen kanssa oli napakymppi:)

      Poista
  7. Ihanaa salaattia. Punasipulia meillä syödään paljon. ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unelma.Kiitos:) Punasipuli onkin tosi hyvää (mutta se kuoriminen....)

      Poista
  8. Oi nam mikä salaatti, maistuu kyllä tällaiselle sipulinystävälle. Ja taas sitä sivistyttiin, eipä ole tullut mieleen miettiä että mistä se pussitettu pomeranssikuori oikeasti tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rommirusina: Tämä salaatti oli pitkään harkinnassa ja hyvää siitä tulikin.Ja oli tosi mielenkiintoista tutustua pomeranssiin; ja kaapissa on nyt pikkuinen purnukka pomeranssinkuorijauhetta:)

      Poista
  9. Itkenyt oon minäkin punasipuleitten takia monta kertaa, sillä keitän niistä hilloketta. Tuo pomeranssinkuori on kiva mauste itsetehdyssä myslissä. Tykkään kaikista sitruksista. Tänään söin Israelilaisia appelsiineja ja ajattelin sinua siellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Betunia:minun silmiäni ihan kirvelee sipuleita kuoriessa. Mutta kun sipulit ovat niin hyviä;D Punasipulihilloke onkin hyvää,olen syönyt. Enpäs olekaan ajatellut että pomeranssinkuori sopisi mysliin,kiva idea. Sen tuoksu on niin ihana että sopii moneenkin. Kiitos ajatuksesta:)

      Poista
  10. Herkun kuuloinen ja näköinen salaatti. Paahdetut punasipulit on hyviä aina ja tuo saksanpähkinäsalsa kuulostaa myös hyvältä. Vähän kateellisena katselen muuten kuvissasi näkyvää luonnonvalon määrää täällä pimeyden keskellä. Mutta onneksi ollaan menossa kevättä kohti, niin valon määräkin alkaa taas päivä päivältä lisääntyä ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Celebration Treats 4U:oli tosiaankin taas hyvä ohje Ottolenghilta,kuten aina. Paahdetut punasipulit ovat ihania,kyyneleistä huolimatta;D ja saksanpähkinäsalsa oli kiva lisäke niille. Täällä tosiaankin on talvellakin kivasti valoa,vaikka päivät ovat aika lyhyet kesään verrattuna. Mutta ihanaa että teilläkin valon määrä lisääntyy koko ajan:)

      Poista
  11. Kuvasta jo arvasi, että tän täytyy olla Ottolenghin herkkuja :) Nam!

    VastaaPoista
  12. Todella herkullisen näköistä! Ottolenghi on kyllä ihan huippu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna:kiitos:) Ottolenghi on kyllä ihan mahtava reseptinikkari:)

      Poista
  13. Ottolenghin reseptit eivät juurikaan petä. Ihanan näköinen annos! Minulla on se Jerusalem kirja ja olen tehnyt siitä useamman reseptin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulla:hänellä on aivan ihania ohjeita ja rakastan hänen kirjojaan.Minulla on niitä 3. Olen usein ihmetellyt että miksi hänen kirjoistaan on käännetty hepreaksi vain yksi eli ensimmäinen,vaikka hän on täältä kotoisin,mutta voi olla että ohjeet ovat täälläpäin aika "tavallisia"

      Poista
  14. Pomeranssi näyttääkin kivalta sisältäpäin, sopisikohan se marmeladiksi, kun maku on sitruunan ja appelsiinin väliltä...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...