keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Sitruksista

Sitrusten aika on niin ihana! Jos minun pitäisi mainita puu joka saa minut ihan sekaisin, niin se on kyllä täynnä sitruksia oleva puu.  Täällä etelässä sitrusten aika on parhaimmillaan juuri nyt, mutta onneksi sitrukset löytävät tiensä myös kylmään pohjolaan, ja C-vitamiinipitoisista  hedelmistä kannattaa nauttia niin kauan kun niitä saa.   Mielenkiintoista on myös törmätä uudenlaiseen sitrushedelmään,  ja pari päivää sitten näin ystävän naapuritalon pihalla sukaattisitruunapuun.  Yksi hedelmistä oli juuri pudonnot maahan, mutta koska se  oli täydellisessä kunnossa, poimin sen mukaani.  Sukaattisitruuna on suurikokokoinen, ja hedelmän kauniin keltainen pinta on kivasti rosoinen. Sukaattisitruunoitakin on muutama lajike, enkä ole ihan täysin varma mikä niistä tämä on. Joissakin sukaattisitruunoissa  kuoren valkoinen osa on niin paksu, että hedelmälihaa tai mehua tuskin löytyy niistä, kun taas toisessa lajikkeessa kuoren valkoinen osa voi olla ohut, ja hedelmäinen sisus mehukkaampi.   Sukaattisitruuna tunnetaan ehkä parhaiten englantilaisen jouluhedelmäkakun mausteena.
Minun sukaattini  olikin ohutkuorinen ja mehukas. Maku oli kirpeähkö, mutta kuitenkin vähemmän kirpeä kuin sitruuna. Sukaatti on yksi niistä kantalajikkeista joista muut sitrushedelmät ovat kehittyneet.
Minulla oli kotona myös appelsiineja, sitruunoita sekä pomeransseja. Pomeranssit olin poiminut kodin lähellä olevasta puusta, mutta sitruunat ja appelsiinit olivat kaupasta.  4 eri sitruksesta päätin tehdä sitrusmarmeladia.
Vaikka 2 tässä käyttämääni sitrusta on sellaista mitä ei Suomessa löydy, voi samanlaisen marmeladin  tehdä  myös kaupan sitruksista, eli tässä voisi käyttää  greipin, appelsiinin  , sitruunan ja mandariinin kuoria sekä mehua.
Sitruunan ja greipin kuorissa on kitkeryyttä, joten ensin hedelmien kuori, myös valkoinen osa, leikataan pieniksi palasiksi.  Mehu ja hedelmäliha laitetaan erilliseen astiaan, myöhemmin käytettäväksi.  Kuoripalat liotin vedessä noin vuorokauden, jonka jälkeen kaadoin veden pois.  Punnitsin kuoret, (noin 450 gr) laitoin suunnilleen (hieman enemmän ) saman grammamäärän sokeria, lisäsin hedelmämehun-ja lihan, sekä vettä sen verran että sitä tuli ehkä 5 senttiä kuoripalojen päälle. Lisäsin myös hieman inkivääriä lisämakua antamaan.  Sitrusten kuorissa on  pektiiniä, mutta lisäsin loppuvaiheessa hieman sokeriin sekoitettua pektiinijauhetta, noin ½ tl verran . Sitrusmarmeladi tarvitseen korkean keittolämpötilan , jotta se hyytyisi kunnolla, Kun neste alkaa muuttua hieman siirappimaiseksi,  on marmelaadi valmis. Seuraavana aamuna marmeladi oli täysin hyytynyt.

Sitruksista kannattaa muutenkin käyttää myös kuoret: esim . appelsiinien kuorista voi tehdä ekologisen puhdistusaineen. Aromaattiset sitrusten kuoret (ilman valkoista osaa) kuivuvat huoneenlämmössä nopeasti, ja ne voi jauhaa, ja käyttää sitruunasuolaan, tai käyttää ruuan/leivonnan mausteena.
Sitruspuut ovat niin ihania:)
Sitrusta on paljon käytetty blogissa vuosien aikana. Yksi suosikkini on limepiirakkavispis.
Appelsiini maistuu näissä muffineissa.
Polentakakkusissa maistuu sitruuna.
Kvinoa-bataattisalaatti on maustettu sitruunamehulla, ja säilötyllä sitruunalla.
Suklaisissa unikonsiemenruuduissa on myös appelsiinia.

14 kommenttia:

  1. Hih..ihan kieli kipristyi kun luin tätä postausta:) Melkein saattoi sitruunan maun maistaa kielen päällä! Ihania sitrusherkkuja kaikki♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päden Paja: Kiitos ihana:) SItruunaiset ja appelsiiniset maut ovat kyllä ihania:)

      Poista
  2. Voi mitä herkkuja. Meiltä löytyy yleensä aina sitruunamehua kotoa. Tykkään käyttää sitruunaa leivonnaisissa, mies taas laittaa sitruunaa kalan ja kanan kanssa.
    Mukavaa keskiviikkoa ja kirpeitä sitruunaisia hetkiä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. OUti:kiitos, sitruksista saa niin ihania makuja kaikkeen:) Minullakin aina sitruunaa kotona, kesällä tosin sitruunat ovat täällä kuivia, mutta elokuussa on limettisitruunoita:) Mukavaa loppuviikkoa sinulle Outi:)

      Poista
  3. Voi kiitos taas kerrana! Nyt tiedän, ystävämme Stellan suuret sitruunat ovatkin sukaattisitruunoita. Olenkin ihmetellyt valtavia hedelmiä vielä aivan nuoressa puussa. Nyt uusin silmin sinne "jättisitruunoita" ihmettelemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomalainen Kyproksella: Ai kuinka kiva kuulla että tästä selvisi mitä Stellan puitten sitruunat ovat:) Nuo sukaatit ovat tosiaankin aika suurikokoisia:) Tee ihmeessä hilloa niistä jos voit.

      Poista
  4. Jag tycker om citrusfrukter och tack för alla recept du delar med dig!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HOvkonditorn: Citrusfrukter är så goda:) Trevligt att höra att du gillar mina recept:)

      Poista
  5. Monta kertaa olen tuijottanut noita sukaattisitruunoita (täkäläisittäin ”kitro”) vihanneskaupan laarissa, mutta sinne ovat jääneet, kun en ole keksinyt niille käyttöä. Valmista marmeladia olen joskus ostanut, joten maku on tuttu, ja silloin tuli selvitettyä, mitä nämä kreetalaiset paksukuoriset kitrot ovat. Terveisin Suometar

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suometar:) Kiva saada näille kreikkalainenkin nimi:) Sain tänään kaksi lisää, mutta kaupoissa tai toreilla en ole näihin törmännyt. Terveisiä täältä Kreetalle:)

      Poista
  6. Sinä ja sinun blogisi Jael ovat minulle kuin oppitunti ruoasta ja raaka-aineista. Aina mä opin jotain uutta, kuten nyt tuo sukaattisitruuna. Olen mä törmännyt useinkin sukaatteihin, mutta olen ajatellut, että ne on jotain kuivattuja leivontaa varten tehtyjä ihan perushedelmiä, mutta siis niitä oikeasti löytyykin tuoreena kasvamassa, vau. Kiitos sivistämisestäni! Ihania reseptejä pitkä pötkö ja juu tuota marmelaadia meinasin itsekin tehdä, taidan sokerin korvata marmeladisokerilla. Aurinkoa ja iloa päiviisi <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sari: voi kiitos, kiva kuulla että tällaisesta on jotain hyötyäkin. Mulle oli ensimmäinen kerta kun näin sukaattipuun, toreilla ei näitä ole nähnyt. Ja tietysti innoistuin näistä. Sukaatti oli mullekin aiemmin se hedelmäkakussa oleva juttu;D Tänään sain kaksi lisää,mutta puu on nyt tyhjä hedelmistä. Marmeladi on tosi hyvää, täällä mun pitää hieman lisätä pektiiniä kun ei ole marja-tai hillosokeria täällä kuten SUomessa. Kaunista viikonloppua Sari ihanainen:)

      Poista
  7. Sukaattisitruuna näyttää kyllä todella kauniilta, avattunakin se on kaunis. Mä pidän kaikista sitrusmarmeladeista ja sitten yksi suosikkini on viikunahillo. Mutta sitruuna, siitä ehkä pidän eniten, vaikka muiden suita se kipristääkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta>Sukaattisitruuna olikin tosi kaunis. Ensimmäistä kertaa siihen tutustuin,ja nyt kun tiedän missä sitä kasvaa (ystävän naapuritalon pihalla) niin ehkä ensi vuonna löydän taas. Sitrusmarmeladit onkin tosi ihania,mä juuri tänään keitin pomeranssi-mandariinimarmeladia:) Sitruunaa on aina pakko olla kotona, se sopii niin moneen, ja minä ainakin pidän kirpeistä mauista:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...