lauantai 6. tammikuuta 2018

Sitruunaiset oliivit ja kertomus oliivikioskista tien varrella

Käytän usein oliiveja, ja  ostan ne joko irtopainosta torilta,  tai marketista, mutta joskus ostan  myös ihan lasipurkissa myytäviä tavallisia vihreitä oliivejä.  Sellaisia oliiveja muokkaan aina paremmiksi, sillä ne lasipurkissa myytävät maustamattomat oliivit ovat aika mitäänsanomattomia.  Sitruunalla sellaiset oliivit nousevat gurmeetasolle helposti  muutamassa päivässä.  

Sitruunaiset oliivit 
  • lasipurkillinen vihreitä kivettömiä oliiveja (vaikka tällaiset)
  • 2 sitruunaa 
  • oliiviöljyä
  • ripaus suolaa
Kaada lasipurkissa olevat oliivit lävikköön,  ja kaada niiden neste pois. Huuhtele oliivit muutamaan kertaan. Pese purkki,  ja laita se kuivumaan sillä välin kun teet muut valmistelut.  Leikkaa toinen sitruuna pieniksi palasiksi,  kuten ylimmässä kuvassa, niin että palasessa  on sekä kuorta että hedelmälihaa. Jos sitruuna ei ole luomua, pese ensin sitruunan kuori hyvin.  Lado purkkiin oliiveja,  ja aina välillä kerrosten väliin sitruunapaloja, kunnes purkki on täyttynyt.  Mehusta toinen sitruuna, ja kaada mehu purkkiin.  Lisää ripaus suolaa.  Lisää lopuksi oliiviöljyä sen verran että sitä on oliivien yläpuolella. Laita purkki keittiössä pimeään paikkaan muutamaksi päiväksi, ja nauti herkullisista oliiveista sen jälkeen. Säilytä avattu purkki jääkaapissa.
Pian ovat valmiita..
Oliiveja irtopainossa torilla . Mutta tykkään myös  duunata noita kaupan oliiveja itse...
Toissa viikolla kävimme eksäni kanssa eräässä viinitarhassa,  ja matkalla sinne näimme tien varrella vanhan naisen , jolla oli muutama pöytä täynnä oliivipurkkeja ja muutakin,  kuten purkkeja joissa oli säilöttyä sitruunaa, labneh-jugurttijuustopalleroita, tai zaatar-maustetta. Pakkohan sinne oli pysähtyä
Kaikki oliivit olivat  naisen perheen omista oliivipuista.
Naisella oli myös oliiviöljyä;  sekin omista oliiveista. Eksä osti 1.5 litran pullon hyvää öljyä.  Nainen oli kotoisin Mrar (Maghar) druusikylästä ,  joka on pohjoisessa Israelissa.. Ihmettelimme miksi nainen oli myymässä tuotteitaan niin kaukana kodistaan, ja selvisi että hänen poikansa  oli töissä lähistöllä.

18 kommenttia:

  1. Mä olenkin miettinyt miten eräässä lounaspaikassa marinoidaan oliivit niin hyvän makuisiksi. Täytyy kokeilla tätä sinun reseptiäsi. Mukaanhan voi varmaan laittaa muutakin makua esim. yrttejä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viikonloppukokki: usein teenkin yrteillä ja valkosipulilla, mutta tähän en lisännyt yrttejä, ku halusin tuon sitruunaisen maun korostuvan, mutta tottakai siihen voi lisätä mitä haluaa.

      Poista
  2. Ihanat kuvat, olen ihan oliivihullu kuten meidan koko perhe. Marinoidaan aina oliivit ja vihreät ainakin juuri samaan tyyliin kun sinä. Tummiin oliiveihin tykkään laittaa chiliä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petra:kiitos:) Oliivit ovat kyllä ihania silloin kun ne ovat oikein hyviä. Ja noista aika mauttomista lasipurkkioliiveistakin saa niin hyviä helposti:) Tummia yleensä harvemmin itse duunaan, ostan enemmmänkin valmiina niitä ryppyoliiveja, joista niin tykkään.

      Poista
  3. Säilöttyä sitruuna käytetään Marokossa ainakin kanaruokien kanssa ja vitsit, että se onkin hyvää. Mies pitää oliiveista, me muut ei oikein olla niiden makuun päästy.
    Ihanaa viikonloppua Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi: Täälläkin käytetään paljon säilöttyä sitruunaa, sitä löytyy joka ruokakaupasta ja toreilta, itsekin tein taas satsin pari viikkoa sitten, Sehän käy niin moneen,tykkään laittaa salaattiin , esimerkiksi. Voihan harmi ettette pidä oliiveista, sillä kun ne ovat hyviä niin ovat herkkua. Ihanaa viikonloppua sinullekin Outi:)

      Poista
  4. Ahaa, näin voi oliiveja maustaa omaan makuun sopivaksi, kiitos! Kokeillaan, kokeillaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomalainen Kyproksella:kokeile ihmeessä,sitruunalla niistä tulee raikkaan hyviä:) Ja tietenkin voi oliiveja maustaa miten haluaaa:)

      Poista
  5. Mä niin tykkään oliiveista. Tämä oli hyvä vinkki, jota täytyy kokeilla:)
    Mitä ovat ryppyoliivit?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannele: minäkin pidän paljon oliiveista:) Kokeile ihmeessa, varmasti tykkäät. Ryppyoliivit ovat yleensä suolakuivattuja oliiveja, (tuossa torin oliivikuvassa vasemmalla tummat ryppyiset oliivit). Ne ensin suolakuivataan ja sitten säilötään , ja niihin tulee todella ihanan intensiivinen maku, ovat suosikkejani.

      Poista
  6. Vilket bra tips, tack så mycket för det! Ha en fin söndag!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HOvkonditorn: Trevligt om det var någon nytta av min post:) Ha en trevlig söndagskväll:)

      Poista
  7. Kuulisitpa kuinka nieleskelen täällä - minähän syön vain todella laadukkaita ja itsemarinoituja oliiveja. Nämä sitruunaiset oliivit kuulostavat NIIIN hyviltä : ) Ihanaa sunnuntai-iltaa sinne kauas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli: Hyvät oliviit ovat kyllä niin herkkua:) Ja sitruuna antaa niin kivasti makua oliiveille:) Ihanaa alkanutta viikkoa sinulle:)

      Poista
  8. Pitääpä kokeilla! Ryppyoliiveista en ollut kuullutkaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MbKarhu1:kokeile ihmeessä. Ryppyoliivi löytyy netistä englanniksi nimellä "Dry salt cured olives"

      Poista
  9. Yum! I love olives but I'm super lazy about serving them. I never think to dress them up with extra flavors, so this sounds like a real treat. Worth the extra effort, for sure!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannah: Olives are so good:) I always add some extra to my olives, they taste better to me that way:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...