perjantai 7. kesäkuuta 2019

Juustokakku jugurtilla

Nyt viikonloppuna täällä taas vietetään Shavuot-juhlaa joka on suosikkipyhiäni täällä.  Shavuot yleensä osuu yhteen kristillisen helluntain kanssa, ja tänä vuonna pyhä on sunnuntaina,  kuten helluntaikin,  ja alkuperältään helluntai liittyykin tähän shavuot-juhlaan.  Shavuotilla on monta merkitystä: se on mm,  pyhiinvaellusjuhla,  ensimmäisten hedelmien juhla ja sadonkorjuujuhla.  Etenkin ruokapuoli on  ihana shavuot-pyhänä,  sillä siihen kuuluvat juustokakut ja kaikenlaiset juustoiset makeat ja suolaiset ruuat.   Ennen pyhää   kaikki juustoisiin ruokiin liittyvät ainekset ovat tarjouksessa, joten minäkin innostuin leipomaan muutaman juustokakun.   Kaikissa kakuissa oli osittain samanlaiset  ainekset,  mikä helpotti leivontaa.
Olin aiemmin leiponut naapurilleni 3 pikkuista juustopiirakkaa,  joissa  oli raparperia.  Täytteessä oli Arlan kermajuustolevitettä,  sekä  paksua jugurttia,  ja piirakkapohjan tein  Annas piparkakuilla ,jota onneksi löytyy täällä Ikeasta.  Piparien lisäksi pohjaseoksessa oli myös  kookoshiutaleita. Täytteeseen laitoin hieman liian paljon Maizenaa,  mikä teki täytteestä hyytelömäisen  (piirakat leivottiin uunissa)  mutta se ei lainkaan tehnyt näistä huonompia,  ja täytteen suuntuntuma oli itse asiassa tosi miellyttävä.  Naapurikin piti näistä tosi paljon.
Nämäkin menivät naapurille
Juustokakkuleivoksissa oli täysin samat ainekset kuin ensimmäisen kuvan juustokakussa,  ja leivokset tein  koska kakusta jäi sekä  kakkupohja-että täyteaineksia. Jugurtin ansiosta täytteestä tuli myös raikkaan makuista. Ylimmän kuvan kakku oli aika pieni; tein sen 18 sentin irtopohjakakkuvuoassa.   Kakusta ei tullut niin nättiä kuin halusin:  olin laittanut  tekemääni hilloa  täytteeseen jälkikäteen, ja leipoessa  hillot nousivat pinnalle, ja  kakun pinta melkein paloi,  joten jouduin kuorimaan  osan pinnasta pois, eli se ei ollut lainkaan hyvä idea.

Juustokakku jugurtilla ( tai leivokset )
Pohja:
Täyte:
  • 500 gr paksua jugurttia  (minulla oli jugurttia jonka laitoin  harsokankaalla päällystettyyn  siivilään,  jossa jugurtin nesteet saivat  valua pois, jäljelle jäi hieman yli ½ kiloa jugurttia)  Tähän kävisi ehkä parhaiten  partaukkojugurtin tapainen paksu jugurtti.
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2,5 dl sokeria
  • 1 suuri kananmuna
  • ½ dl sitruunamehua +´yhden sitruunan kuoriraaste
  • 0.5 dl Maizenaa
  • kakun päälle laitoin  hillosekoitusta, jossa puolet oli itse tekemäni hieman kirpeää hilloa ja puolet Ikean luomupuolukkahilloa.
Sekoita piparimurut,  kookoshiutaleet ja voisula. Lisää vettä sen verran että taikinasta tulee helposti käsiteltävä.

Vispaa  jugurtti , kananmuna, sokeri ja kerma kuohkeaksi.  Lisää sitruunamehu ja sitruunakuoriraaste.  Ota pieni määrä täytettä ja sekoita siihen  Maizenaa,  niin että seos  on täysin tasaista.  Vatkaa  seos täytteen joukkoon  . 

Voitele  irtokakkuvuoan pinnat kevyesti,  ja vuoraa vuoan pohja  leivinpaperilla. Asettele leivinpaperisuikale myös  vuoan reunoille.    Muotoile pohjataikinasta kakun pohja ja reunat.  Päällystä kakkuvuoka folioarkilla ja kaada täytettä kakkuvuokaan.   Laita kakkuvuoka  korkeareunaiseen uunivuokaan,  ja lisää vettä   kakkuvuoan puoliväliin saakka. Tasoittele täytteen pintaa lastalla ennen uuniin menoa.

Paista kakkua ensin 180 asteen lämmössä puoli tuntia,  ja alenna sen jälkeen uunin lämpöä 150 asteeseen. Paista kakkua vielä  noin puoli tuntia.  Älä ota lämmintä kakkua pois uunista  paistamisen jälkeen, vaan anna sen tasoittua uunissa samalla kun uuni viilenee.  Ota kakku uunista noin tunnin kuluttua ja anna kakun jäähtyä kunnolla huoneenlämmössä , minkä jälkeen kakku siirretään jääkaappiin  vähintään 6 tunniksi.  Kun kakku on kunnolla jähmettynyt  ,  on aika poistaa kakku vuoasta.  

Päälle levittelin kirpeää hillosekoitusta.  Minulle jäi sekä pohja-aineksia että täyteaineksia, joista tein muutaman juustokakkuleivoksen muffinivuoassa.
Kuva täältä
Ennen pyhää voi juustokakkuja nähdä joka paikassa täällä,  ja lehdet ovat täynnä juustoisia ohjeita, sekä makeita että  suolaisia.   Roladin-leipomoketjun juustokakut ovat taas niin nättejä, kuten heidän upeat munkkinsakin, joiden kuvia olen aina laittanut tänne joulun alla.
Ennen pyhää suurimmat meijerit julkaisevat joka vuosi upeita juustoruokavihkosia.  Olen säästänyt  varmaan viiden vuoden vihkoset,  ja vaikka en ole tainnut koskaan tehdä niiden ohjeista mitään niin ainakin olen niistä inspiroitunut.

P.S.  Juustokakkuleivokset tein ilman vesihaudetta.

10 kommenttia:

  1. Oi joi joi. Oikea juustokakku on ehdoton suosikki. Niin hyvää, ettei sitä oikein edes tohdi leipoa ilman tiedossa olevia kunnon kekkereitä. Tai ainakin makeannälkäinen naapuri pitäisi löytyä ;-), muuten tulisi itse syötyä koko herkku parilla istumalla.
    Iloisia pyhiä Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena: Juustokakut ovat munkin herkkua, ja tykkään tehdä niitä., Onneksi on olemasssa laktoositabletteja niin voin syödä sellaista ilman että tulee vatsapuruja.. En minäkään leivo ellei ole jolle tarjota, ja nyt kun oli viikonloppuna tämä Shavuot-pyhä niin houkutus leipoa juustokakkuja oli niin suuri-. Kiitos paljon , ja oikein hyvää viikkoa sinulle:)

      Poista
  2. Herkullisen näköisiä kakkusia <3 Juustokakut ovat minun suosikkikakkujani, mutta en olekaan koskaan käyttänyt jogurttia täytteessä. Pitääkin laittaa resepti muistiin.
    Ihanaa viikonloppua sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:Kiitos paljon:) Samoin minun suosikkikakkujani, en voi sellaista edes pitää kodissa kun on liian hyvää,mutta onneksi on naapuri jolle viedä;D Jugurtti,sen jälkeen kun liiat nesteet poistettu, toimii oikein hyvin juustokakussa:) OIkein ihanaa uuutta viikkoa sinulle Outi:)

      Poista
  3. Näyttääpä herkulliselta. Juustokakkua en koskaan kahvipöydässä voi vastustaa.
    Kivaa viikonloppua Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjo:kiitos paljon:) Juustokakut ovatkin vastustamattoman hyviä, ja niitä oli täällä nyt joka puolella kun oli tämä pyhä, ja eihän sellaisia voi vastustaa;D Oikein ihanaa viikkoa Marjo:)

      Poista
  4. Lovely and luscious! I can't get enough of that fruity swirl... It's simply hypnotizing.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannah: Thank you dear:) These went to my neighbor, who always is happy to receiv some goodies from me. These simply are so good that otherwise I would finish everything by myself;D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...