maanantai 26. elokuuta 2019

Gluteeniton banaanikakku Venezuelasta

Kauan sitten törmäsin venezuelalaiseen banaanikakkuun nimeltä "torta  colonial" ,  eli kakku siirtomaa-ajalta,  jota en maistanut Venezuelassa vaikka montaa kakkua siellä maistoinkin. Joku aika sitten muistin tuon kakun ,  ja  pari viikkoa sitten leivoin kakun,  joka kuulemma oli Simon Bolivarin , venezuelalaisen  vallankumousjohtajan,  lempikakku.   Kakku on gluteeniton,  ja sen erikoisuutena on paahdettu maissijauho.  Kakkuun tulee myös juustoa, kuten moneen venezuelalaiseen kakkuun, mikä tekee tästä kakusta sekä  makean että suolaisen, ihana kombo:)  En ole ihan varma  miten tuo maissijauhon paahtaminen vaikuttaa kakkuun, ehkä hieman makuun.  Sen sijaan vehnäjauhon paahtaminen vaikuttaa leivonnaisiin paljonkin, kuten tuli todettua Polvorones-pikkuleipiä leipoessa. Kävin läpi muutaman  venezuelalaisen ohjeen (niitä ei ollut niin montaa)  ja tein kakun,  pikkuisen muunnellen , tämän ohjeen mukaisesti.

Gluteeniton banaanikakku Venezuelasta
  • 5 suurta banaania (4 kakkutaikinaan ja 1 banaanisiirappiin)
  • 4  kananmunaa
  • 100 gr sulatettua voita
  • 250 gr fetajuustoa raastettuna
  • 1 tl kanelia
  • 1 sitruunan kuoriraaste
  • 1/4 tl muskottipähkinää
  • 10 gr (1 rkl) leivinjauhetta) 
  • 2.5 dl maitoa (käytin kauramaitoa)
  • 175 gr paahdettua maissijauhoa  (huom. ei Maizenaa)
  • 100 gr muscovado-sokeria  
  • Kakun päälle:  4 rkl muscovado-sokeria, 1 banaani, ½ dl vettä
Kuori banaanit ja  pilko ne palasiksi, Sekoita  banaanit kananmunien ja sokerin  kanssa,   joko tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää  maito,  ja jatka sekoittamista kunnes seos on tasaista. Alkuperäisessä ohjeessa oli sokeria vähemmän, mutta mielestäni juuston suolaisuus ja kakun makeus eivät olleet tasapainossa, joten kakkuun pitää lisätä vähintään 100 gr muscovado-sokeria. Muscovadon sijaan voi käyttää  muutakin tummaa sokeria,  mutta muscovadosta tulee kakkuun paljon enemmän makua.
Sekoita maissijauhoa pannulla, keskilämmöllä,  välillä  sekoittaen,  kunnes jauho alkaa tuoksua hieman paahtuneelta. Varo etteivät jauhot pala.pohjaan.

Kun jauhot ovat  hieman jäähtyneet, lisää ne hyvin sekoitellen märkien ainesten joukkoon. Lisää myös  leivinjauhe, mausteet ja sitruunankuoriraaste.   Lisää tämän jälkeen sulatettu voi, ja lopuksi fetajuustoraaste.  Sekoita taikina tasaiseksi.
Kakku ennen ja jälkeen uunin.
Voitele kakkuvuoka  ja levittele pinnoille maissijauhoa. Maissijauhon lisäksi levittelin reunoille myös hieman kookoshiutaleita.

Kakkua paistetaan 180 asteen lämmössä 50-60 minuutin ajan,  kunnes kakun pinta on saanut väriä ja sisus on kuiva. Kakun annetaan jäähtyä kunnolla ennenkuin se poistetaan kakkuvuoasta.
Ei niin kaunis kakku mutta hyvää. Naapurikin tykkäsi
Sillä välin kun kakku jäähtyy,  tai uunissa olon aikana,  valmistetaan kakun päälle tuleva  banaanisiirappi.  Kattilaan laitetaan 4 rkl muscovado-sokeria, ½ dl vettä  sekä 1 banaani pilkottuna.  Seosta keitetään keskilämmöllä,  kunnes  banaanit ovat täysin pehmenneet ja seos muuttunut hieman siirappimaiseksi.  Jäähtynyttä banaanisiirappia valutetaan jäähtyneen kakun päälle.
Kakussa yhdistyvät jännästi suolaiset ja makeat maut:)  Ja kakkuhan on täysin gluteeniton.
Venezuelassa  tässä kakussa käytettäisiin pieniä pulleita banaaneja nimeltä topocho.   Nämä pienet pulleat banaanit näin Tel Avivin latinomarketissa,  La Tiendassa, mutta en ole varma ovatko nämä topocho-banaaneja.  Käyttämässäni ohjeessa sanottiin että tavalliset banaanit käyvät aivan hyvin tähän kakkuun.
Kaupassa oli myös  purppuraa maissia, jollaista näin viimeksi Perussa, mutta nyt sitä kasvatetaan täälläkin , pienimuotoisesti.  Perussa purppurasta maissista tehdään juomaa nimeltä chicha morada.
La Tienda-kaupassa kolumbialainen myyjä taisi osata vain espanjaa... Kuvassa näkyy kaktuksen lehtiä, eli nopalia, jota käytetään meksikolaisessa keittiössä,   Lehdistä on piikit poistettu.
La Tiendassa kaikki on espanjaksi. "Hymyile, se on ilmaista" :)
Kävin La Tienda-kaupassa  kolumbialaisen ystäväni kanssa,  ja ostimme kaupan omia jäätelöitä, joissa on käytetty vain hedelmää ja maitojauhetta. Minä otin tuon keltaisen,  eli passionhedelmäjäätelön,  ja kolumbialainen ystävä tuon valkoisen , jossa oli annoona-hedelmää.  Olivat tosi hyviä,  ja niissä maistui hedelmä:) Minusta tosin annoona ei maistu paljon millekkään, mutta kolumbialainen ystäväni on hulluna tuohon hedelmään.

18 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen resepti :) Täytyypi kokeilla joskus. Käytitkö ihan tavallisia keltaisia maissijauhoja vai aitoa masa harinaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuplaespresso: Kokeilun arvoinen kakku tosiaankin. Käytin ihan tavallista keltaista hienoa maissijauhoa.

      Poista
  2. Nyt on kyllä mieletön resepti, makeaa banaania ja fetaa, tätähän pitäisi kokeilla heti! Ihanat kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli-Hannele: Suolainen ja makea yhdessä on kyllä tosi hyvää:) Kiitos, vaikka tuo kakkuhan ei ole mitenkään valokuvauksellinen;D

      Poista
  3. Tämä banaanikakku kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta!
    Kauniita elokuun päiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gracias Susanna:) Oli kyllä hyvä lopputulos, vain lievästi makea ja kivasti hieman suolainenkin:) Kiitos samoin sinulle hyvää elokuun loppua.

      Poista
  4. Hyvältä näytti ja kuulosti, tuota pitää kyllä kokeilla:) Kiitos vinkistä ja Mukavaa alkanutta viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivikki:Kiitos ihanainen:) Vähän erikoisempi banaanikakku, ja kiva sellainen:) Kiitos samoin sinulle hyvää viikkoa:)

      Poista
  5. Ohhoh, no nyt on erilainen resepti! Suolaisen ja makean yhdistelmä on ainakin minun mielestäni taivaallinen, pitäisin varmasti tästäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta: Todella onkin erilainen;monessa venezuelalaisessa kakkuohjeessa on myös juustoa, mikä tekee niistä aika jänniä. Suolaisen ja makean yhdistelmä onkin tosi namia:)

      Poista
  6. Voi hyvää päivää miten herkulliselta kakkusi näyttää noissa kuvissa! Tämä ohje täytyy kaivaa esiin, kun makeansuolaisennälkä iskee ;-).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena:Kiitos ihanainen, kakkuhan ei ole mitenkään erityisen valokuvauksellinen,mutta tosi hyvää:) Joten suosittelen jos tulee makeansuolaisennälkä, ja varmasti tuon voisi tehdä ihan vehnäjauhoillakin.

      Poista
  7. Vilken spännande kaka, låter jättegod.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katarina: Den här banankakan var nog helt annorlunta än de flesta. Och var också jättegod:)

      Poista
  8. Erilainen resepti. En olekaan leiponut mitään maissijauhoista.
    Ihanaa viikkoa sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi: Aika erilainen on.Itse olen käyttänyt maissijauhoa aika paljonkin leivonnassa, mutta yhdistettynä muihin gluteenittomiin jauhoihin. Ihanaa viikkoa sinullekin Outi:)

      Poista
  9. Wow, such an unconventional, intriguing banana bread! It certainly looks moist and luscious, and I do love salted sweets. I would love to try this with vegan feta too. Very creative!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannah: Yes, it is really unusual:) My few years in Venezuela introduced me to many interesting culinary things:) It really is moist and delicious , with a wonderful combination of sweet and salty:) Thank you, and surely it would be great with vegan feta too:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...