sunnuntai 9. helmikuuta 2020

Pähkinäinen hedelmäkakku

Huomenna täällä vietetään taas Tu Bisvat-juhlaa eli puiden uutta vuotta.  Juhla joka ei erityisesti näy huomenna arjessa , ellei ole koulussa tai päiväkodissa olevia lapsia,  Juhla on siitä kiva että sillä on tämän päivän Israelissa  ekologinen merkitys,  ja tapana on silloin istuttaa uusia puita.  Puiden uutena vuotena kuuluu syödä kuivattuja hedelmiä  ja pähkinöitä, ja  juhlaa edeltävänä aikana tämä näkyykin joka puolella kojuina,  joissa myydään kuivahedelmiä ja pähkinöitä.  Minulla oli kaapissa kuivahedelmiä ja pähkinöitä  jotka piti käyttää jo pois,  joten päätin tehdä kakun jossa on niitä molempia.  Kakussa voi käyttää ihan mitä tahansa kuivahedelmiä, ja kakun makukin tietysti muuttuu hieman sen mukaan mitä kuivahedelmiä siinä käytetään, mutta lopputulos on tosi ihana. Minulla oli kakussani kuivattuja ananaksia, aprikooseja,  rusinoita ja karpaloita, mutta  esim. taateleilla  ja luumuilla tästä tulisi myös tosi herkullinen.

Pähkinäinen hedelmäkakku
  • 2 dl vehnäjauhoa
  • 1 dl kookoshiutaleita
  • 1.5 dl tummaa ruokosokeria  
  • 3 dl pilkottuja kuivahedelmiä oman valinnan mukaan
  • 2.5 dl murskattuja  saksanpähkinöitä
  • ½ tl leivinjauhetta
  • 1/4 tl leivinsoodaa 
  • 2  kananmunaa
  • ½ dl öljyä
  • 1 dl appelsiinímehua
  • muutama tippa vaniljauutetta
Sekoita vehnäjauhot, sokeri, kookoshiutaleet,  leivinjauhe-ja sooda,  kuivahedelmät ja saksanpähkinät. Saksanpähkinät murskasin vain kevyesti, niin että ne olivat muovipussissa ja kämmenellä  murskasin niitä. Sekoita erikseen  kananmunat, öljy, vanilja sekä appelsiinimehu,  ja yhdistä kuivat ja märät ainekset keskenään.

Vuoraa neliskulmainen uunivuoka  (30+ x 20+ cm)  leivinpaperilla, ja öljyä paperin pinta kevyesti.   Pähkinäinen hedelmäkakku on matala kakku, joten uunivuoka sopii parhaiten sen paistamiseen.  Kaada taikina vuokaan, ja tasoita kakku tasaiseksi lastalla.  Kypsennä kakkua  150  asteessa,  kunnes kakun pinta on saanut jonkun verran väriä.  Laitoin kypsennyksen keskivaiheilla kakun päälle  folioarkin, jotta  pinta ei palaisi,  ja  otin folioarkin  pois noin 10 minuuttia ennen kuin kakku oli kypsä. 
Kakku on tosi ihana! Kakun annetaan täysin jäähtyä ennen syömistä, ja parasta on jos kakun annetaan vielä jähmettyä muutama tunti jääkaapissa ennen  leikkaamista. Kakku kannattaa  säilyttää joko kannellisessa laatikossa tai elmukelmuun käärittynä.

9 kommenttia:

  1. Så gott med frukt- och nötkaka. Ha en fin söndag!

    VastaaPoista
  2. Katarina:Mycket gott:) Tack det samma Katarina:)

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoista ja jopa vähän nostalgista :)
    Tuo muistuttaa jonkin verran sitä kahvikakkua, joka minun äidilläni oli tapana leipoa aina jouluna maustekakun lisäksi. Siihen taikinaan lisättiin aina hienonnettuja kuivattuja hedelmiä ja mantelirouhetta.

    VastaaPoista
  4. Herkullisen näköinen kakku <3 Muistan jostain aikaisemmasta postauksesta tämän juhlan. Olit muistaakseni kuvannut, kun lapset istuttavat puiden taimia.
    Ihanaa juhlaa sinne <3

    VastaaPoista
  5. Näyttää ja kuulostaa hyvältä! Kiitos ohjeesta! Leppoisaa sunnuntai-iltaa ja tulevaa viikkoa♥

    VastaaPoista
  6. Kuivatut ananakset, nam, ihan varmasti on herkullinen ja hedelmäinen kakku! Energistä uutta viikkoa & terkkuja sinne kauas!

    VastaaPoista
  7. Wishing you the very happiest tu bishvat! Sounds like a delicious celebration is in store with this fruit-filled cake. Great recipe!

    VastaaPoista
  8. Täytyypä laittaa resepti muistiin.

    VastaaPoista
  9. Hyvä tulevaisuuteen vaikuttava juhla kun puita istutetaan.
    Mehevän ja herkullisen näköistä.
    Ilman kookoshiutaleita olen joskus leiponut näistä aineksista olevaa kakkua.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...