perjantai 4. syyskuuta 2020

Parsakaalia ja ja osterikastiketta

Olen varmaan  jo aiemmin täällä maininnut miten paljon rakastan parsakaalia.  Yleensä kesällä sitä löytää harvemmin täälläpäin, mutta tänä kesänä  torikojusta mistä yleensä ostan  vihanneksia on ollut parsakaalia kiitettävästi  koko kesän, ja vieläpä edullisesti.   Useimmiten parsakaali  päätyy keittiöissäni wokkiruokiin,   ja niin se päätyi tälläkin kertaa.  Tein parsakaalia maukkaassa kastikkeessa,  johon yleensä käytetään gai lania, eli kiinalaista  parsakaalia/lehtikaalia mutta kun minulla sattui olemaan parsakaalia, niin käytin sitä. Tämä ruoka on niin hyvää sekä helppotekoista:)
Pidän enemmän  parsakaalin varresta kuin kukinnoista. Eräänä päivänä ostin  parsakaalia eräästä pienestä vihanneskaupasta  jossa käyn välillä,. ja valitsin muutaman pitkävartisen parsakaalin.  Kun tulin kassan kohdalle,  kassamies  oli heittämässä toista parsakaalia roskikseen.  Ehdin juuri sanoa "ei"  oikealla hetkellä ja kysyin miksi hän halusi heittää parsakaalin pois. Hän sanoi että kukinnot ovat  keltaisia,  mutta minua se ei häirinnyt lainkaan,  ja ihmettelin moista tuhlausta. Hän kävi hakemassa mnulle pari  nätimpää parsakaalia ja antoi minulle sen jonka halusi heittää pois kaupan päälle.  Jotkut karsastavat   parsakaalia kun sen kukinnot ovat muuttuneet keltaisiksi, mutta parsakaali on silloin aivan yhtä hyvä kuin täysin vihreänäkin.   Jotkut myös haluavat vain parsakaalin kukinnot,  ja heittävät varren pois,  kamalaa tuhlaamista sekin. Minä kuorin varsiosan  ja leikkaan varren pieniksi palasiksi.  Myös ´parsakaalin lehdet ovat hyviä eikä niitäkään tarvitse heittää pois.

Parsakaalia ja Hoisin-kastiketta
 • ½ kg parsakaalia
 • 3 -4  valkosipulin kynttä
 • pieni pala inkivääriä
 • 2 tl  Maizenaa + ½ dl vettä
 • ½ tl chilihiutaleita
 • 1,5 rkl öljyä
 • 1 rkl soijakastiketta
 • 1 rkl osterikastiketta
 • ½ tl sokeria
 • muutama tippa seesamiöljyä
Pese ja kuivaa parsakaali.   Jos käytät tuoretta parsakaalia ,  erottele kukinnot pienemmiksi,  kuori varsi ja paloittele se. Yleensä  pehmennän parsakaalia ennen paistamista astiassa , jonne olen kaatanut kiehuvaa vettä. Jos käytät  pakastettua parsakaalia ,  sitä ei tarvitse pehmentää ennen paistamista.

Paloittele  valkosipulin kynnet (mieluiten veitsellä). Paloittele myös  inkivääri.  Sekoita erillisessä astiassa osterikastike, Maizena, vesi , sokeri, soijakastike ja muutama tippa seesamiöljyä.

Lämmitä  öljy kuumaksi  wokissa`(tai muussa vastaavanlaisssa korkeareunaisessa pannussa)  ja paista siinä  ensin inkivääriä noin minuutin ajan;  lisää sen jälkeen valkosipuli ja chilihiutaleet,  ja jatka paistamista puolen minuutin ajan tai kunnes  valkosipuli alkaa tuoksua kunnolla.  Lisää tämän jälkeen paloiteltu parsakaali wokkiin,  ja sekoita ainekset keskenään.  Jatka paistamista muutaman minuutin ajan, aina välillä käännellen. 

Lisää tämän jälkeen  valmiiksi sekoiteltu kastike  wokkiin,  sekoita ja anna seoksen paistua vielä muutaman minuutin ajan,  kunnes  Maizena on saostanut kastikkeen paksummaksi. 
Tarjoile vaikka riisin tai nuudelien kanssa.
Toisella kerralla varsiosaa oli enemmän...
Parsakaalia torikojussa mistä yleensä ostan parsakaalini.  Kukinnot näyttävät keltaisilta mutta olivat kyllä oikeasti ihan vihreitä..

4 kommenttia:

 1. Så gott! Jag tycker också mycket om broccoli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katarina:) Broccoli är nog så gott, skulle kunna äta det varje dag

   Poista
 2. Onpa kiva ohje taas, osterikastiketta löytyy jääkaapista joten pitääpä testata : )

  VastaaPoista
 3. Ah, parsakaali on niin ihanaa. Mäkin käytän sen kokonaan, lehdet ja varsi on todella hyviä.
  Tätä superhelppoa ohjetta aion kokeilla :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...