lauantai 12. joulukuuta 2020

Maapähkinähalva

Törmäsin joskus  argentiinalaiseen   joulumakeiseen nimeltä Mantecol.  Maapähkinävoista tehty Mantecol  tuo mieleen halvan, mutta  maapähkinältä maistuvan sellaisen,  ja sen valmistus kotioloissa on suhteellisen helppoa.  Argentiinaan muuttanut kreikkalaisperhe loi Mantecolin 1940-luvulla,  ja inspiraationa toimi kreikkalainen halva. Alkuperäiseen Mantecoliin tuli maapähkinöiden lisäksi jauhoa, mannaryynejä, maitoa,  ruusuvettä ym. ,  mutta tähän kotitekoiseen tarvitaan vain muutama aines, sillä  herkku syntyy italialaisen marengin ja maapähkinävoin yhdistelmästä. Yleiskone on paras laite Mantecolin valmistusta varten, mutta sen voi tehdä myös  sähkövatkaimella.

Maapähkinähalva
 • 200 gr maapähkinävoita (ilman suolaa tai sokeria)
Sokerisiirappi
 • 150 grammaa sokeria
 • 4 rkl vettä
 • 1 rkl hunajaa
 • (lisäsin hieman vaniljaa )
Munavaahto:
 • 1 kananmunan valkuainen
 • ripaus suolaa
 Ensin tehdään italialainen marenki:  sokeri, vesi ja hunaja (lisäsin vaniljaa mitä ei ollut ohjeessa)  laitetaan kattilaan,   ja  siirapin annetaan kiehua 121-130 asteeseen,  kunnes vesilasiin pudotettu siirappi muuttuu käsissä palloksi,  eli hard ball-stage.  Seosta sekoitetaan vain ihan alussa, jotta ainekset sekoittuvat, mutta sen jälkeen siirappia ei tule sekoitella. Käytin sokeriliemen asteiden mittaamiseen muutama kuukausi sitten ostamaani  , paristokäyttöistä  sokerilämpömittaria,  ja kyllä harmitti kun se ei toiminutkaan kunnolla,  joten piti tehdä tuo sokeripallotesti...

Kananmunan valkuainen + suola vatkataan  vaahdoksi,  ja kuuma siirappi lisätään  vaahdon sekaan, koko ajan vatkaten,  kunnes seos jäähtyy  kovaksi vaahdoksi (täällä hyvä video siitä miten tehdään italialainen marenki.

Maapähkinävoi sekoitetaan  lusikalla marenkiseokseen,  niin että seos on täysin tasaista.  Seokseen voi lisätä esim. kaakaota,  tai sekoittaa kaakaota vain osaan seosta, jolloin syntyy marmoroitu  herkku.
Seos laitetaan elmukelmulla vuorattuun astiaan, niin että elmukelmua riittää myös päälle.  Seosta painellaan niin että pinta on sileä.  Mantecol saa jähmettyä jääkaapissa  vähintään yön yli,  minkä jälkeen siitä voi leikata palasia.
P.S. Tämä herkku vain paranee vanhetessaan...

6 kommenttia:

 1. Oj, oj så gott! Allt med jordnötssmör tilltalar mig :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katarina:Mycket gott, och som du så älskar jag också jordnötssmör:)

   Poista
 2. Näyttää kyllä sellaiselta herkulta, että maistuisi pala jos toinenkin! Herkullista sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heli:Kiitos, tämä on kyllä tosi hyvää, ja vain paranee vanhetessaan, eli kovettuu lisää ja todellakin muistuttaa halvaa, mutta erilaista sellaista. Kiitos samoin sinulle herkullista sunnuntai-iltaa:)

   Poista
 3. Voi nam mitä herkkua. Tiedän, että mieheni tykkäisi tästä varmasti erityisen paljon.
  Herkullista sunnuntai-iltaa sinulle Jael <3

  VastaaPoista
 4. Oh my, I do ADORE halva and all nougat-type candies! I'm so tempted to try recreating this one with aquafaba... Thank you for the delicious inspiration, yet again!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...