torstai 30. maaliskuuta 2023

Valkosuklaiset maapähkinäpikkuleivät

Täällä alkaa ensi viikon puolivälissä pesah eli juutalainen pääsiäinen, joka kestää viikon, ja osuu tänä vuonna taas samanaikaisesti kristityn pääsiäisen kanssa. Pesahin aikana kaikki hiivalla kohotetut tuotteet ovat pannassa, ja gluteenittomia tuotteita on normaalia suurempi määrä, keliaakikkojen iloksi. Silloin syödään happamatonta leipää, matsea, joka on vähän kuin kartonkia 🤣, mutta se ja siitä tehty korppujauho ei kuitenkaan ole gluteenitonta, koska ne on valmistettu vehnästä. Muun muassa maapähkinäiset pikkuleivät ovat pesahin aikaan suosittuja, mutta teollisesti valmistetut maapähkinäpikkuleivät aika kamalia, ja päätin luoda herkullisen maapähkinäpikkuleivän, joka päihittää ne teolliset mennen tullen. 

Kehittämistäni maapähkinäpikkuleivistä tuli hurjan hyviä ja rapeita 🥜🥜

Valkosuklaiset  maapähkinäpikkuleivät
  • 100 gr valkosuklaata
  • 4. 5 rkl maapähkinävoita
  • 1 kananmuna
  • 2 dl kookoshiutaleita 
  • 1 dl korppujauhoa
  • 1 dl mantelijauhoa
  • 3/4 dl tummaa sokeria(käytin ruokosokeria) 
  • ripaus vaniljauutetta
  • ripaus suolaa(jos maapähkinävoi suolaton) 
  • 1/2 tl leivinsoodaa
Aloita sulattamalla vesihauteessa valkosuklaa, yhdessä maapähkinävoin kanssa. 

Kun valkosuklaa&maapähkinävoiseos sulanut, lisää muut ainekset. Sekoita aineksista tasainen taikina. Laita taikina jääkaappiin, noin puoleksi tunniksi. Käytin makeutettua maapähkinävoita, jossa myös suolaa, joten en lisännyt suolaa taikinaan. Sekä valkosuklaassa että maapähkinävoissa on tarpeeksi rasvaa, joten en lisännyt rasvaa taikinaan. 

Kun seos hieman jähmettynyt, muotoile siitä tanko leivinpaperin avulla, ja laita taikina jääkaappiin jähmettymään.  Tein taikinan valmiiksi edellisenä päivänä, ennen uuniin menoa. 

Ennen leipomista taikinatangon annetaan hieman pehmetä huoneenlämmössä, ennenkuin siitä leikataan veitsellä noin sentin paksuisia paloja.Taikinan ollessa liian kylmää se rikkoutuu helposti. 

Pikkuleivät asetellaan leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, ja pikkuleipien annetaan paistua uunissa 170  C lämmössä, 10-15 minuutin ajan, uunista riippuen. Tein  nämä miniuunissani(toaster oven). Nämä pikkuleivät palavat helposti, joten paistamista kannattaa seurata. 
Pikkuleipien pitää jäähtyä kunnolla, sillä lämpiminä ne hajoavat. Näistä tuli ihanan rapeita ja herkullisia 🥜. 
Myös pikkuleipien saajat pitivät näistä tosi paljon. Näistä pikkuleivistä saa helposti gluteenittomat vaihtamalla korppujauho gluteenittomaan korppujauhoon. 

8 kommenttia:

  1. Tuota reseptiä täytyy kokeilla. Valkosuklaa ja maapähkinävoi kuulostavat ihan taivaalliselta yhdistelmältä. Itse tässä juuri testailen suklaamunacookiesien leipomista. Eka pellillinen tuli juuri uunista ja odotan että ne vähän jäähtyy jotta pääsen maistamaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuplaespresso:Näistä tuli kyllå tosi hyviä, ja maapähkinävoin ja valkosuklaan sekoitus syntisen hyvää. Suklaamunacookies kuulostavat myös hurjan hyviltä.

      Poista
  2. Onpa kyllä ihanan näköisiä pikkuleipiä. Kuulostavat juuri sopivan makeilta esim. kahvin kanssa nautittaviksi.
    Herkkuisaa loppuviikkoa sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:Kiitos, näistä tuli tosi herkullisia.. Ja joo, jätin muutaman itselleni, ja se olikin hyvää kahvin kanssa nautittuna. Oikein ihanaa viikonloppua sinullekin Outi💐

      Poista
  3. Kokeilen tänään mutta laitan mazajauhoja korppujauheen sijasta.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...