perjantai 2. tammikuuta 2009

Saaristolaisleipä

Tätä kirjoittaessa ihana tuoksu täyttää koko asuntoni, sillä otin juuri uunista ulos yllänäkyvät ihanat saaristolaisleivät. Olen kieli pitkällä jo jonkun aikaa katsellut saaristolaisleipäreseptejä, joista ovat blogganneet esimerkiksi Pastanjauhantaa-blogi sekä Monkeyfood.
Hieman erilainen saaristolaisleipäresepti löytyy Maku-lehden arkistoista. Monkeyfoodin Ylimuulin taas postattua tästä ihanaisesta leivästä vähän ennen joulua sai minut uudestaan himoitsemaan tätä ihanuutta. En ole koskaan sitä tehnyt mutta syönyt olen ja makumuistoni siitä on herkullinen! Mietin vain mistä löytäisin maltaita, mutta sitten muistinkin naapurikaupungin ihanan keittiökaupan, josta löytyy mitä vaan. Ainoana erona tässä minun leivissäni on se, että olen korvannut siirapin taatelisiirapilla, koska sitä täällä saa joka kaupasta kun taas Suomessa myytävää siirappia ei täältä kaupoista saa. Monkeyfoodin reseptin taikinamäärästä (resepti oli sama, mutta paistoin 175 C asteessa melkein 2 tuntia, puolivälissä valelin leipiä siirappivedellä) sain tehtyä 4 leipää, sillä käytin näitä foliovuokia, joita löysin ainoastaan aika kapeana mallina. Tätä leipää ei pidä syödä heti, vaan pitää odottaa vähintään 2 päivää, maku kuulemma vain paranee vanhetessaan. Näistä 4 leivästä kaksi menee viemisiksi, yhden laitan pakkaseen ja 4. leivän leikkaan sitten parin päivän kuluttua. Kirjoitan tänne sitten miltä leipä maistui.....
Edit. No niin, nyt sitten maistoin kun en malttanut odottaa 2 päivää...Maku oli tosi hyvä, mutta ihan onnistuneet mun leivät eivät olleet ,sillä ne vähän läsähtivät, ja olivat sisältä vähän mössömäisiä. Taikina nousi tosi hyvin nostatusvaiheessa, ja olin jostain lukenut, että vuokia piti täyttää vain 1/3 täyteen, täytin ne puoliväliin,mutta leivät eivät oikein uunissa kohonneet. 4 vuokaa oli liikaa tälle taikinalle, 3 olisi hyvin riittänyt näillä vuuilla. Luulen, että syy siihen, että ne eivät nousseet uunissa ja läsähtivät oli jauhoissa: huomasin vasta taikinaa tehdessä ja kauppojen jo ollessa kiinni, että puolet tarvittavista vehnäjauhoista olivat sellaisia,johon oli valmiiksi jo lisätty leivinjauhe (self-raising). Paistamisen keskivälissä valelin leipiä siirappivedellä,mutta taisin huiskia liikaa sitä nestettä leipien päälle.Leivät eivät myöskään olleet yhtä makeita kuin saaristolaisleivät yleensä;tämä johtui siitä, että käytin ei sokeroimatonta taatelisiirappia, tavallinen siirappi on sitä makeampaa, joten vähän sokeria olisi voinut lisätä taikinaan.Mutta leipien maku oli kuitenkin tosi ihana, ja ensi kerralla kun näitä leivon olen jo paljon viisaampi!

23 kommenttia:

  1. Siis kerropa ihan tarkkaan mista naita maltaita saa, ja miksi niita hepreaksi sanotaan? Siis kun olin ihan varma etta ei loydy. Saaristolaisleipa on munkin herkkua.

    VastaaPoista
  2. Anu, hepreaksi se on "letet" ja sitä saa Lagaat BaOhel kaupoista, Rishonista ja Raananassa
    http://www.tfood.co.il/branches.aspx

    VastaaPoista
  3. Rakastan saaristolaisleipaa mutta taidan odottaa Suomeen paasya.Olen yrittanyt loytaa siirappia taalta mutta viela ei ole tullut vastaan kuin amerikkalaista vaaleaa siirappia vaniljalla maustettua..pitaa jatkaa etsintaa.

    VastaaPoista
  4. Niimpa tosiaan, letet. Kiitos kauheasti, taytyypa kayda ostamassa
    ensi tilassa.

    VastaaPoista
  5. Käteviä varmasti nuo vuoat leipien teossa. Pitääkin muistaa jos joskus saisin aikaiseksi kokeilla:)

    VastaaPoista
  6. Sisustusunelmia, tosi käteviä ovatkin nuo kertakäyttövuuat, ei tule tiskiä....

    VastaaPoista
  7. mielessani kuvittelen,miten ihanalta tuo leipa maistuukaan.pidan makeasta leivasta.

    VastaaPoista
  8. Tuoksuu tännekin, maltaita löytyy kait joskus terveyskauposta (på julen vört).

    Meillä leiväntähteitä uudenvuoden jälkeen, rupesin miettimään English Bread Pudding.

    VastaaPoista
  9. Sateenkaari, makea leipä maistuu joskus tosi hyvälle :-)

    Hannele: Aha, vört på svenska.Bread pudding kuulostaa hyvältä tavalta käyttää leiväntähteet pois :-)

    VastaaPoista
  10. Koitin leipoa saaristolaisleipää joskus vuosia sitten Suomessa. En ollut oikein tyytyväinen lopputulokseen joten ei tullut yritettyä uudelleen. Täällä kaipaa kaikenlaista leipää (aah ihanat Suomen valikoimat) ja ehkä yritän tätäkin kunhan olen ensin tehnyt shoppailuretken Suomeen. Jauhoja, maltaita jne.

    Olen nyt inspiroitunut - tänä vuonna koitin pitkästä aikaa tehdä maksalaatikkoa ja onnistuin! Ei enää Saarioisten valmista, tosin eihän sitä täällä olekaan.

    VastaaPoista
  11. Johki, mikä sun saaristolaisleivässä oli vikana?
    Harmi,ettei teillä ole kunnon jauhovalikoimaa.

    VastaaPoista
  12. Näyttävätpä todella herkullisilta leiviltä. Ehkä pitää opetella tekemään muutakin kuin kauralastuja. :-)

    VastaaPoista
  13. Maussa ei muistaakseni ollut vikaa, mutta leipä ei tainnut oikein paistua sisältä kunnolla ja jäi läsähtäneeksi...eli aineksien suhteissa häikkää vaikka ohjeen mukaan tein. Se taikinahan on vähän raskaampaa. Piimälimppua ja ruisleipää tuli paljon Suomessa tehtyä. Itse tehty mausteinen ruisleipä on parasta. Vesi tulee kielelle.

    VastaaPoista
  14. Johki, eli sulla oli sama ongelma kun mulla.Ehkä sitä jauhomäärää olis pitänyt lisätä ...

    VastaaPoista
  15. Siskoni tekee TOSI hyvaa saaristolaisleipaa! Kyselempa hanelta ohjetta, kunhan palaa sivistyneesees maailmaan netin aareen loppuviikosta.

    VastaaPoista
  16. Kiitos Anu! Jospa sitten hänen ohjeillaan onnistuisi paremmin...

    VastaaPoista
  17. Me kans KRE:n kans väännettiin muutama (26) saaristolaisleipää tos ennen jouluu =) Oikeeoppisesti leivän kuuluu mennä uunista tulon jälkeen (tai jo ennen sitä) montulle... kuuluu siis asiaan :) Mut siitä, että koska se on kokonaan kypsä, mul ei ol ku yks neuvo ja sitäki oppii "kuuntelemaan" vaan koklaamisen jälkeen... eli parin tunnin paistamisen jälkeen ota leipä pois vuuasta ja koputtele leivän pohjaa. Jos kuuluu sellanen ontto kumahdus, ni leipä on kypsä ;)Anoppi anto viel sellasen vinkin, et kun leivät on hiukka jähtyny, ni ne pitäis laittaa kevyen painon alle... kos tän leivänhän ei ol tarkotus olla mitään höhhöä tavaraa :)Varppina onnistut näin hyvlil ohjeil... ;)

    VastaaPoista
  18. Rouva V, vau 26 kpl näitä teitte!
    Noissa mun leivissä se pohja olisi voinut olla hieman kovempi, niin kai se ei sittenkään 2 tunnin jälkeen ollut täysin kypsä.Ens kerralla sitten koputtelen pohjaa niinkuin neuvoit ;-)

    VastaaPoista
  19. Näyttävät hyvin herkullisilta.
    Leipähän paranee muutamassa päivässä tai siis maku.

    VastaaPoista
  20. siskon ohje tuli ja on tammonen:

    SAARISTOLAISLEIPÄ

    1 l piimää
    70 g hiivaa
    3 dl siirappia (tulee melko makeaa)
    3 dl kaljamaltaita
    3 dl leseitä (kaura tai vehnä)
    1 1/2 dl ruisrouhetta
    3 dl ruisjauhoja
    2 dl auringonkukansiemeniä
    9 dl vehnäjauhoja
    1 rkl suolaa

    - vaivaa taikina kunnolla
    - tulee 3 pitkää vuokaa
    - taikina on löysää
    - anna nousta
    - paista 160 - 170 asteessa n. 1 tunti (ei alle, mieluiten 10-15 min. yli)

    Tällaisena ohjeen sain mutta olen liottanut noita "krouveja" aineita: kaljamaltaita, kauranleseitä, ruisrouhetta ja auringonkukansiemeniä piimässä jonkun aikaa ja sekoitellutkin välillä ennen kuin lämmitän hiivan laittoa varten.

    VastaaPoista
  21. Kaikkia noita muita aineita saa täältä mutta ruisrouhetta en tiedä saako ja mistä...

    VastaaPoista
  22. Eihan sita rouhetta niin paljon ole. Varmaan voi vaihtaa esim kauraryyneihin tai laittaa jauhoa enemman vaan.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...