torstai 31. maaliskuuta 2011

Salicornia eli suolayrtti sekä puolukkapiirakkaa

Törmäsin tänään salicorniaan eli suolayrttiin käydessäni Tel Avivin sataman torihallissa.Olin monta kertaa lukenut salicorniasta,mutten ollut siihen koskaan ennen vielä törmännyt,joten pakko oli kokeilla.Jo torilla sain maistaa sitä,ja se on ,kuten nimikin sanoo,erittäin suolaista! Nämä ostamani salicorniat olivat rakenteeltaan parsamaisia,ja niitä voi syödä sekä raakana että kypsennettynä.Jos näitä kypsentää, suolaa ei lisätä ,sillä sitä  on jo tarpeeksi itse kasvissa,ja myös salaattiin ei tarvitse lisätä  suolaa,jos näitä laittaa runsaasti mukaan. Ihan sellaisenaan nämä ovat vähän liian suolaisia,joten salaatin sekaan nämä menivätkin.Salicorniaa on joskus kutsuttu meren parsaksi.
Joitakin päiviä sitten ilahduin löytäessäni lähistön jättimarketista pakastepuolukoita:)  Ostin sitten 300 gramman pakkauksen niitä,tarkoituksena tehdä jonkinlainen puolukkapiirakka.

Tein tähän gluteenittoman taikinapohjan,johon tuli seuraavat ainekset:

Gluteeniton piirakkapohja
  • 1 kuppi* täysjyväriisijauhoa
  • ½ kuppia maissi-tai perunajauhoa
  • 1/4 kuppia vihreästä tattarista jauhettua jauhoa
  • 1/4 kuppia tavallista riisijauhoa
  • ½ tl ksantaania
  • 1 rkl ruokosokeria
  • 1 kananmuna
  • 12 rkl voita
  • 1-2 rkl jäävettä
*käytin amerikkalaista kuppimittaaSekoita kuivat ainekset toisiinsa,ja laita monitoimikoneen kulhoon. Lisää voi  ja käytä pulse-toimintaa,muutaman kerran.Lisää kananmuna ja jäävesi ,ja sekoita muutaman kerran lisää pulse-toiminnalla ,kunnes ainekset ovat sekoittuneet. Muotoile taikina kiekoksi ja anna olla jääkaapissa noin tunnin.Ota taikina jääkaapista,ja anna sen hieman lämmetä huoneenlämmössä. Kaulitse kahden leivinpaperin välissä ja asettele taikina piirakkavuokaan.Käytin tuollaista pitkulaista,matalaa piirakkavuokaa,jossa irtopohja. Taikina esipaistetaan noin 10 minuuttia noin 170 C asteessa,niin että reunat on suojattu foliolla.
Tämän jälkeen täyte kaadetaan pohjan päälle,ja paistetaan uunissa 175C asteessa noin 20-25 minuuttia.Annetaan jäähtyä kunnolla ja poistetaan vasta sitten piirakkavuoasta.


Täytteeseen tuli 250 gr täällä myytävää rahkan tapaista juustoa,joka on hieman kuin rahkan ja kermaviilin sekoitusta, 2 dl pakastepuolukoita,ruokosokerin määrää en muista,sillä en laittanut sitä ylös,ja yksi kananmuna. Tein muuten sen virheen,etten esipaistanut pohjaa,ja niinpä tämän kuvaamisen jälkeen yritin poistaa piirakkavuoan irtopohjaa piirakan alta,mutta koko piirakka hajosi ja piirakan kypsymätön taikinapohja jäi kiinni irtopohjaan. Reunat olivat kypsyneet hyvin ,mutta pohja ei,eli esipaisto olisi ollut tarpeen..Mutta täyte oli ihanaa! Olin ihan unohtanut miten hyvää puolukka voi olla!

14 kommenttia:

  1. No puolukat on tosiaan ihania, ja miksi niistä niin harvoin tulee leivottua.. Syön niitä kyllä rahkan kanssa ja paljaaltaan paljonkin. Harmi että pohja hajosi.. no sen muistaa sitten ensi kerralla ainakin. Kaunis muuten tuo vuokasi - itselläni ei ole tuon mallista piirakoille, harmi vaan.

    VastaaPoista
  2. Saisipa taaltakin puolukoita! Tuota piirakkapohjaa taytyy minunkin kokeilla, kun suosin gluteenitonta leipomista. Voisin korvata puolukat karpaloilla joita taaltakin saa pakasteena.

    VastaaPoista
  3. Mausteinen manteli:olin todellakin iloinen löytäessäni pakastettuja puolukoita;) Tähän asti on ollut vain IKEAn puolukkahilloa...Tuon rahkatäytteen kanssa oli aivan ihanaa!'Vuoka on ollut jo kauan,mutta vasta nyt käytin sitä,aika kiva vuoka!

    Maria: Olin aika yllättynyt kun löysin puolukoitakin pakastealtaasta,muita marjoja on ihan kivasti ollut mutta näitä ei ennen.Piirakkapohja oli ihan kiva,harmi vaan etten esipaistanut pohjaa.Ja karpalot on kiva vaihtoehto puolukoille:)

    VastaaPoista
  4. Meillä ei jostain syystä näy usein puolukoita, joskus syksyllä saattaa torilla olla puolalaisia, mutta pakastettuja en ole vielä sattunut näkemään. Tuota salicornia on kyllä joskus kaupassa ja Ranskassa olen syönyt sitä ravintolassa.

    VastaaPoista
  5. Millaisen salaatin teit suolayritstä? Vaikuttaa tosi kiinnostavalta!

    VastaaPoista
  6. Allu:nuo Nuo pakastetut puolukat olivatkin Puolasta kotoisin.Salicornia oli mielenkiintoinen kokemsus,hoyrytettyna kuu
    lemma herkkua!

    Okriina: laitoin nuo eilen ihan tavallisen salaatin sekaan,kun oli kiire,mutta noista voisi tulla vaikka hyva tayte raakapiirakkaan,eika suolaa tarvitse lisata!
    T.Yaelian

    VastaaPoista
  7. Puolukkapiirakkaa, nam! Rakastan puolukoita niin kun olet varmaan huomannut:)

    VastaaPoista
  8. How nice that you found lingonberries. Are they as tart as fresh cranberries?

    Your dough looks very interesting. I tried to check täysjyväriisijauhoa and ksantaania in Tradukka because Google didn't translate them, but no luck. Do you know what they are in English? Also, the translation said "1/4 cup minced green buckwheat flour" - what's the difference between this and regular buckwheat flour, or is this a mis-translation?

    About the pie not being baked enough on the bottom (assuming I understood correctly), it might have been good to "blind bake" it. You put paper or foil in the empty (unfilled) shell, then weight it with raw beans or rice, and bake it until the bottom sets. Then remove the paper and beans and add the filling. That helps prevent a soggy bottom crust and is common in French quiches and custard tarts.

    Anyway, the tart sounds delicious. Was the quark-like cheese what they call in Hebrew "gvinah levanah" 9% fat?

    VastaaPoista
  9. Onneksi olkoon, Yaelian! Voitit blogini arvonnassa. Laittaisitko osoitetietoja tulemaan niin voin laittaa paketin postiin :)

    Osoitteeni on anna.garammasala@gmail.com

    VastaaPoista
  10. Kaisu:Jeps,olen;D Puolukat ovat tosi hyviä,nyt tekee mieli puolukkasmoothieta;:D


    Faye:I will send you an email with detailed answers..

    Anna:Ihanaa,kiitos!!! Lähetänkin postissa osoitteeni.

    VastaaPoista
  11. Ei voi olla totta, että teiltä löytyy puolukoita kaupasta!! :) Meiltä löytyy mustikka-vadelma-sekoitusta ja sekin tajuttoman kalliilla hinnalla...Pitää varmaan vielä tehdä puolukkapiirakka ennen lähtöä takaisin Italiaan, kun kuvasi perusteella alkoi tehdä aika kovasti sitä mieli!!... :D

    VastaaPoista
  12. Italiansalaatti:meiltä löytyy pakastealtaista yleensä mustikkaa,vadelmaa,viinimarjoja (kerran oli myös karviaismarjoja) ja karpaloita.Nyt näin ensimmäisen kerran puolukoita eivätkä olleet ihan sikakalliitakaan,sillä 300 grammaa oli 3 euroa.Toivottavasti niitä löytyy nyt jatkossakin,Juu ehdottomasti teet puolukkapiirakan ennen paluutasi;D

    VastaaPoista
  13. I found those herbs at the farmers market, too! I bought them because they were interesting, and put them in salads, but think their flavor was lost amid all the salt I usually add ...

    VastaaPoista
  14. Liz: I don't think I will buy them again.Too salty for my taste buds and not something that I really crave...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...