keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Nektariinisalsa

Mennessäni ulos aikaisin aamulla muutama päivä sitten näin asuintaloni edessä olevan kadunpätkän kulmassa pakettiauton,jonka edessä seisoi mies, joka heti minut nähtyäni houkutteli  katsomaan mitä pakussa oli.Siellä oli nektariineja ,kirsikkatomaatteja,meloneita ja kirsikoita. Ostin kilon nektariineja,jotka ensin vein kotiin,ja sitten lähdin uudestaan liikkeelle. Kätevää jos kauppa tulee ihan kotiin saakka;voisi tuo pakettiauto tulla useammankin  kerran...
Nektariinit ovat lempihedelmiäni,ja kesän kynnyksellä niitä taas saa.Rakastan niiden kirpeänmakeaa makua.Paitsi sellaisenaan,ja jälkiruuissa sekä smoothieissa,käytän nektariinia myös tähän ihanaan salsaan.

Nektariinisalsa
  • 3-4 nektariinia
  • 1 vihreä chilipippuri
  • 1 keskikokoinen punasipuli
  • ½ dl sitruunamehua
  • nippu tuoretta korianteria
  • 1 rkl ruokosokeria (käytin steviaa)
  • muutama tippa balsamietikkaa
Paloittele nektariinit kuutioiksi,tee sama chilin sekä punasipulin kanssa. Silppua nektariini ja lisää joukkoon.Sekoita sitruunamehu ja makeutusaine,ja kaada päälle.Anna vetäytyä jonkun aikaa.Tämä salsa on mielettömän hyvää! Sopii hyvin vaikka kalan kanssa;tykkään myös lisätä sitä vihreän salaatin joukkoon ,jolloin lisään joukkoon  hieman kylmäpuristettua oliiviöljyä.

Chilin kanssa kannattaa olla varovainen;se muistui taas tänään mieleen, vaikka takana on hurjasti kokemusta kyseisen kasviksen kanssa. Paloitellessani sipulia alkoivat silmäni vuotaa ja ärtyä,mutta kunnolla ne ärtyivät vasta paloitellessani chiliä.Ja sitten hieraisin silmiä....apua mikä polte ja kirvely! Huuhtelin silmiä varmaankin puolisen tuntia kunnes polte oli hävinnyt...


Viime aikoina olen ahkerasti idätellyt ohraa. Olen tähän asti idätellyt vehnää oraaksi saakka,kokeillut myös kauraa,joka ei koskaan onnistunut,mutta käydessäni viime kuussa lounaalla ekologisessa asunnossa huomasin Tamin upeat ohranoraat. Ohra on selvästikin kaikista helpoin idätettävä;eivätkä sen siemenet idättäessä ole koskaan menneet  huonoiksi ,kuten tapahtui joskus myös vehnän kanssa.   Koirani Bambi,joka usein ulkona pureskelee ruohoa ei tosin ole innostunut ohranoraasta...

18 kommenttia:

  1. Hui, muista varoa tuommoisia namusetiä, jotka houkuttelee katsomaan pakuaan! ;-D

    Salsa oli varmasti aivan ihanaa. Minäkin tykkään kovasti nektariineista, jos ne vain ovat sellaisia sopivan kypsiä.

    Voin kuvitella tuon chilin aiheuttaman poltteen! Vaikka chiliä on muka kuinka tottunut käsittelemään, joskus vain unohtaa, että on juuri pilkkonut chiliä, ja laittaa sormet väärään paikkaan...

    Miten käytät tuota ohranorasta? Käytätkö ihan vehnänoraan tapaan?

    VastaaPoista
  2. Hippu;Paku oli auki ja kaikki namut esillä,joten en osannut varoa;D
    Salsa on nektariineilla tosi hyvää,Meni jo kaikki,laitoin vihreä salaatin sekaan,nami!
    Oli ihan kamala olo silmissä! Miten saatoinkaan unohtaa...Itken aina kun pilkon sipulia ja sitten vielä chilin polte sen lisäksi,huh! Ensi kerralla varmaankin muistan-
    Ohranorasta käytän samoin kuin vehnän;laitan sitä smoothieineen,ossan olen kuivannut viherjauheen joukkoon.Teen omaa viherjauhetta,jossa on yrttejä (luomua kaikki)vehnän-ja ohranorasta. Kätevä sitten kun olen Suomessa eikä ehkä ole blenderiä tai sen sellaista.

    VastaaPoista
  3. On täällä sit ihania ruokia, harmi kun niitä ei voi maistaa, ovat niin kaukana toisessa maassa, mutta kiva kun annat ohjeita, jos kesällä kokeilisi kaikkea tuota. Lukijat on näköjään hävinneet minunkin blogistani. Lämmintä ja välillä sateistakin kesää sinne ihanaan maahan, sillä eikös siellä ole aika kuivaa?t.pipsa

    VastaaPoista
  4. Meilläpäin käy vain jätski- ja kala-auto eikä kummastakaan tule tehtyä ostoksia. Tuommoinen auto olisi kätevä!

    Kaunis salsa, joskin itselle tuo uimahalliyrtti jäisi lisäämättä ;).

    VastaaPoista
  5. Tulisipa meidänkin kylälle torikauppias autoineen.
    Täytyykin katsoa onko täällä jo nektariineja saatavilla.

    VastaaPoista
  6. Aina sillon tällöin itsekin mokaa chilin kanssa ja tulee hierottua kapsaisiinia silmään :D

    Täytyy vielä sanoa tästä kommenttiosion fontista, että on omaan silmään lähes yhtä sopimaton kuin chili.. Jotenkin koen vaikealukuiseksi kapeat ja vasempaan kallellaan olevat fontit. Oonko hankala?

    VastaaPoista
  7. Pipsa:Samoja aineksiahan löytyy Suomestakin.Sen bloggerimokan myötä hävisi lukijoita rutkasti toisesta blogista ja kommentitkaan eivät palautuneet,vaikka luvattiin.Nyt alkaa olla kuivaa,viimeinen sade oli viime viikolla ja sekin harvinainen juttu,sillä toukokuussa ei yleensä enään sada.Sadetta saamme seuraavan kerran vasta vuoden lopulla..

    Merituuli:saapa nähdä jääkö tuo yhdeksi kerraksi.Olisi kiva jos viljelijä useammin kerran toisi tavaransa suoraan kasvimaalta.Uimahalliyrtti,hih...sinä siis kuulut niihin jotka inhoavat korianteria;D tuo onkin sellainen yrtti että joko sitä rakastetaan tai sitten inhotaan.

    Unelma:Nektariinit ovat ihania,toivottavasti teilläkin löytyy.

    Nonnis:Aika kamalaa se oli kun vielä sipulikin oli ensin ärsyttänyt silmiä...Onko tuo fontti vaikealukuinen,minusta taas kauhean nätti.Yritin valita sieltä sellaisen,joka olisi helppolukuinen.Mutta kun valitsee pop-up ikkunanäkymän niin siellä näkyvät normaalit kirjaimet...

    VastaaPoista
  8. Voi itku mikä resepti heti kättelyssä! En ole ennen oikeastaan tajunnut että sinulla on ruokablogi, varmaan olen äkkiä käynyt, mutten ole tajunnut, että HA-HAA nyt meni meidän tylsä keittörepertuaari uusiksi!

    VastaaPoista
  9. Meilla nuo nektariinit ja 'kivihedelmat' on jo menneen pois sesongista, mutta pitaa saastaa tama resepti ensi sesonkiin! Kuulostaa hyvalta!

    VastaaPoista
  10. Johanna;mulla oli ensin ruokablogi,ja se toinen tuli vasta sen jälkeen.Toivottavasti tykkäät!

    Maria:Ja teillä tulleet meidän talven hedelmät;D Tämä oli tosi hyvä salsa!

    VastaaPoista
  11. Voi mitä luksusta, nektariiniauto kotiovelle :D Kelpaisi kyllä. Hyviä nektariineja saadaan täällä vielä odottaa, vaikka ensimmäisiä pukkaakin jo kauppoihi. Ovat järjestäin liian raakoja edes kypsytykseen. Chilien kanssa saa todella olla varovainen. Pillareitakaan ei kannata poistaa heti kokkailujen jälkeen...

    VastaaPoista
  12. Okriina;saapa nähdä tuleeko toisen kerran..Muistankin että nektariinit on Suomessa aika kovia usein ostettaessa ja pitää kotona odotella kypsymistä.Nämä olivat ihanan meheviä:) Huh,joo ei todellakaan kannata poistaa piilareita chilin käsittelyn jälkeen;D

    VastaaPoista
  13. Olen vain kerran tehnyt tällaista hedelmäistä salsaa mutta se olikin aivan ihanaa. Tämä ainoa kertakin on yhdeltä kurssilta.. kiva että muistit tästä. Aivan ihanan näköinen tämä sinun versiosi.

    VastaaPoista
  14. Noita silmän ja chilisten käsien kohtaamisia on munkin keittiössä usein. Resepti kuulostaa herkulliselta ja kuva on kaunis!

    VastaaPoista
  15. Mausteinen manteli:kiitos:) Hedelmät antavatkin ihanaa makua eri salsoille:)

    Allu:Joo oli kyllä aika kamala kohtaaminen;D Oli hyvää ,kiitos:)

    VastaaPoista
  16. Nektariinit on ihania! Salsasi kuulostaa ja näyttää tosi hyvältä.:)

    VastaaPoista
  17. Kmsu;kuuluvatkin lempihedelmiini:) Ja salsa oli ihanaa!

    VastaaPoista
  18. Ohje näyttää ja kuulostaa herkulliselta. Nektariinit ovat ihania, samoin salsa,joten yhdessä niiden täytyy olla loistavia :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...