tiistai 20. joulukuuta 2011

Kikherneitä,mangoldia ja granaattiomenaa

Olin eilen lounaalla uudehkossa ravintolassa,jossa söin mm. kikherneannoksen,joka oli sen verran hyvää,että halusin yrittää tehdä sitä kotonakin.Ravintolan annoksen maussa tunsin sitruunaa ja juustokuminaa,ja yritin sitten parhaani mukaan toteuttaa annosta niin,että se olisi kuin ravintolassa tarjottu annos,ja aika lähelle osuinkin.

Kikherneitä,mangoldia ja granaattiomenaa    
  • 5 dl keitettyjä kikherneitä (käytin luomua)
  • 5 dl vettä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 3 mangoldin lehteä
  • ½ sipuli(minulla oli vain kevätsipulia,mutta sekin oli ihan ok)
  • 2 valkosipulin kynttä
  • ruususuolaa,mustapippuria
  • 1 tl juustokuminaa
  • 3 rkl granaattiomenan hedelmäsiemeniä
  • 1 sitruuna
Minulla oli kaapissa puolen kilon pussi luomukikherneitä,ja eilen iltapäivällä laitoin ne likoamaan,ja keitin ne sitten illalla.Joukkoon laitoin ½ teelusikallista leivinsoodaa,joka hieman nopeuttaa kikherneiden pehmenemistä. Kikherneethän turpoavat reilusti,joten tuosta puolesta kilosta tuli niitä suuri määrä,ja kun olin siitä erotellut 5 dl kikherneitä,laitoin loput pakkaseen.Tämän annoksen voi hyvin tehdä kaupan valmiiksi keitetyistä kikherneistä.
Hienonsin sipulin ja leikkasin valkosipulinkynnet ohuiksi palasiksi.Mangoldin vihreät osat erottelin valkoisesta keskiosasta ja käärin mangoldinlehdet rullalle ja leikkasin ohuiksi suikaleiksi
Lämmitin öljyä pannussa,lisäsin sipulin-sekä valkosipulin  palat ja annoin niiden paistua noin minuutin,jonka jälkeen lisäsin mangoldin vihreät osat. Annoin paistua muutaman minuutin,jonka jälkeen lisäsin mausteet,kikherneet sekä veden. Yhtä hyvin tämän voi tehdä kattilassa.Annoin seoksen kiehua hiljaisella tulella kunnes yli 2/3 osaa neisteistä oli haihtunut. Ota pois tulelta ja lisää joukkoon sitruunan mehu sekä granaattiomena.Granaattiomena on annoksessa tosi nätti ja antaa kivasti myös hieman makean hapokasta makua,mutta sen voi myös jättää pois.
Tässä sitten se ravintolan annos ,josta sain inspiraation.Se oli itse asiassa pääruoan sivuannos,eikä siitä veloitettu enempää,vaikken ottanutkaan pääannosta.
Olin jo pitkään halunnut käydä viime kuussa avatussa ravintolassa,Yonassa,Jaffan satamassa.Ravintolassa tehdään melkein kaikki itse,eli heillä on oma savustamo,leipomo ja myös jugurtti ja ricotta tehdään itse paikan päällä.Tila on ihanan avoin ja ikkunoistä näkyy Välimeri. Minua viehättivät nuo isot purkit kaikenlaisine säilykkeineen hyllyllä. Ravintolan sivut eivät vielä näytä olevan valmiit ,mutta lisää kuvia ravintolasta ja annoksista  on täällä.
Pidän ravintoloista ,jossa näkee kokit hommissa;D
Emme olleet ystäväni kanssa hyvin nälkäisiä,joten tilasimme vain alkupala-annokset (ja minä myöhemmin sen kikherneannoksen) sekä leipäannoksen.Monet ravintolat täällä ovat alkaneet ottamaan maksua leivästä,mutta silloin se tarkoittaa todella hyvää leipää sekä muutamaa levitettä. Syön leipää äärimmäisen harvoin,mutta tämä leipä oli ihanan lämmintä ,hyvää ja kuori rapeaa. Mukana tuli annos paikan omaa jugurttilevitettä sekä tuo chili liemessä ,joka oli todella hyvää,ja johon dipattu leipäpala maistui todella hyvältä.
Paikan vesikannu oli aivan mielettömän ihana,olisin halunnut tuollaisen kotiin! Ravintolan kaikki astiat on suunniteltu juuri tätä ravintolaa varten.
Ja ne meidän alkupalat....otimme kummatkin samanlaisen annoksen,eli sardiineja yrttisellä pistaasipähkinätäytteellä.Pieni,mutta niin herkullinen annos,joka tuotiin pöytään pienessä puulaatikossa,jossa oli terrakottainen astia sardiineilla. Jotkut alkupalat tässä ravintolassa tarjoillaan kauniista lasipurkeista,joita voi nähdä ylemmän kuvalinkin takana.Tähän ravintolaan menisin mielelläni toistekin.
Pois lähtiessä näimme sisääntulo/ulosmenokäynnin kohdalla ison korin täynnä mandariineja,ja mietimme,että olivatko ne mahdollsesti tarkoitettu ravintolan vieraita varten...No ,se jäi kysymättä...

17 kommenttia:

  1. Ah, tuota rapeakuorista leipää ja noita sardiineja: Olisin ottanut molempia tuplana! Nyt tekee mieli sardiinia, eikä kotona ole yhtään...

    R. lähti juuri Luvialle ja tuo sieltä oman kylän kalastajasuvulta kaikki joulukalat ja myös mädit.

    VastaaPoista
  2. Leena:Tuo leipä oli kyllä niin hyvää,että joskus pitää antaa perikse sille viljattomuudellekin,jota yritän noudattaa. Olisin voinut syödä koko limpun;D Ja sardiinit,namskis! OI ne R;n tuomat joulukalat ovat varmaankin taivaallisen hyviä!

    VastaaPoista
  3. Kaikki kolme pääainesosaasi ovat ihan mahtavia erikseen, mutta eipä olisi ikinä tullut mieleen yhdistää niitä keskenään. Hienoa kokeilevaa keittiötä!

    VastaaPoista
  4. Ihanat kikherneet! Oikein iloista joulun odotusta sinulle!

    VastaaPoista
  5. Ihana salaatti!

    Minäkin muuten tykkään katsella kokkeja työssään, ja muutenkin se herättää luottamusta, että ruoka valmistetaan asiakkaan nähden. Keittiön piilossa voi olla vaikka miten törkyisiä kokkeja. ;-)

    Löysin muuten tänään medjool-taateleita ja niitä piti tietenkin ostaa, kun muistin, että olet niitä joskus kehunut. :-)

    VastaaPoista
  6. Suolaajahunajaa:Tosi maukas ja lämmittävä kombo tuo olikin;pidin paljon siitä:)

    Maria;hyvää oli! Ja mukavaa joulun aikaa sinullekin!

    Hippu: Kokkeja onkin tosi kiva katsella hommissaan ruokaa odotellessa;täällä on aika monta sellaista paikkaa ja tykkään:)Toivottavasti löytämäsi medjoolit olivat yhtä tuoreita ja pehmeitä kuin täällä.

    VastaaPoista
  7. Ihastuttava ravintola, mukavaa että veit meidät sinne virtuaalikierrokselle. Ja kiva kikherneannos, jonka kaikki ainekset ovat suosikkejani :)

    VastaaPoista
  8. This looks so good! I love the combo of chickpeas, beets and pomegranate. I've been wanting to try that restaurant, I will have to go next time I am in the area!

    VastaaPoista
  9. Okriina:ravintola on tosiaankin ihastuttava;sijaitsee vanhassa ,uudistetussa sataman varastohallissa. Tuo kikherneruoka oli tosi hyvää:)

    Katherine:it was really good.And you should definately try the restaurant when you are in the area.

    VastaaPoista
  10. Aivan ihana ravintolakierros, kiitos. Vesi kielellä :)

    VastaaPoista
  11. Terhi-Tupuna:kiva kun olit mukana ,virtuaalisesti;D

    VastaaPoista
  12. Kiitos taas ohjeesta.Menee kokeiluun.Tykkaan kovasti kikherneista.
    Ja varmasti tuossa ravintolassa on paljon maukkaita ruokiaSardiinit ovat hyvia myös.

    VastaaPoista
  13. Sateenkaari>Ole hyvä vaan,olikin hyvää näin laitettuna. Minäkin tykkään kikherneistä ja niitä voi laittaa monellakin tapaa. Sardiinit olivat tosi maukkaita:)

    VastaaPoista
  14. Oikein ihanaa Joulunjatkoa sinulle! =)

    VastaaPoista
  15. Kuulostaa erikoiselta tuo granaattiomena suolaisessa ruoassa, me olemme aina syöneet ne ihan vain hedelminä. Täytyy kokeilla tätä reseptiä ensi syksynä, nyt on granaattiomenapuu jo tyjhillään (ryökäle teki vain 7 omenaa). Espanjassa eräs työkaverini teki mangoldin varresta todella herkullisia...noh...kalapuikonnäköisiä jotain. Eli siis ensin leivitti, paistoi ja sitten säilöi öljy-etikkaseokseen. Kuulostaa yököltä mutta oli oikeasti todella herkullista!

    VastaaPoista
  16. Suvi.Itse asiassa granaattiomena sopi hyvin tuohon ja paljon täällä käytetään granaattiomenaa myös uunissa paahdetun munakoison kanssa,tahinikastikkeella. Toivottavasti se teidän puu on ensi kerralla tuottavampi. Mitäköhän työkaverisi teki mangoldista,kuulostaa mielenkiintoiselta.....

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...