perjantai 30. maaliskuuta 2012

Mangoldi-kikhernekeitto

En ole mikään varsinainen keittojen ystävä,mutta joskus saatan kuitenkin innostua tekemään sellaisen.Raakakeittoja tosin rakastan(gazpachon tyylistä,muita en ole oikeastaan erityisemmin kokeillut) Tämä keitto syntyi kun istuin kahvilla lempikahvilassani ja näin,että päivän keittona oli juuri tämän niminen keitto.En syönyt sitä siellä enkä kysynyt,miten se on tehty,mutta keitto pysyi mielessäni.Joten muutama päivä myöhemmin googlasin sitä täkäläisistä sivustoista,mutta tuloksia löytyi vain muutama ja kumpikaan ei sellainen,että olisin suoraan tehnyt niiden mukaan,joten tämä keitto on sovellus muutamasta löytämästäni ohjeesta.Oli tosi hyvä ja täyttävä keitto!

Mangoldi-kikhernekeitto
  • 4 dl keitettyjä kikherneitä(keitin päivää aikaisemmin satsin luomukikherneitä,mutta kaupan valmiiksi keitettyjäkin voi käyttää tässä)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • Iso nippu mangoldin lehtiä
  • 1½ litraa vettä
  • 1 iso sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • ruususuolaa,pippurisekoitusta,jeeraa eli juustokuminaa,paprikajauhetta



Pilko sipuli. Lämmitä oliiviöljy kattilassa ja lisää pilkottu sipuli.Kuullota kattilassa muutama minuutti ja lisää silputtu valkosipuli. Paista minuutti ja lisää puolet mangoldista,jotka on leikattu suikaleiksi,myös varret. Lisää myös 2  dl kikherneitä ja kuullota aineksia muutama minuutti,jonka jälkeen lisätään vesi. Annetaan kiehua hiljaisella tulella puolisen tuntia.Tämän jälkeen otin kattilan pois tulelta ja soseutin keiton sauvasekoittimella,tosin en aivan hienoksi.Lisäsin loput kikherneet ja mangoldit,ja mausteet.En laittanut mitään liemiaineksia,mutta tässä voisi käyttää valmista fondia tai muuta lientä.Itse lisäsin mausteita maun mukaan.Annetaan kiehua kannen alla vielä toiset puoli tuntia.

Täällä on nyt tuoreen valkosipulin aika.Ostinkin muutaman kilon kuivattamista varten,mutten osaa tehdä tuollaista hienoa valkosipulilettiä kuten  lähistön vihanneskaupassa oli tehty.
Ja torilla näin ensimmäistä kertaa tälläisia retiisejä.Luulin ensin porkkanoiksi. Erivärisiä retiisejä on ihan hurjan monta!

18 kommenttia:

  1. Minä rakastan kaikenlaisia keittoja, niin raakoja kuin kypsennettyjäkin! Hyvältä vaikuttaa tämä ohjeesi, kikherneet ovat vakiokamaa keittiössäni :)

    VastaaPoista
  2. Anni;minä yleensä enemmän tykkään kylmistä raw.keitoista,mutta joskus kaipaan ihan lämpimiäkin.Tämä oli tosi hyvä,ja aineksest tosi simppelit tässä:)

    VastaaPoista
  3. Mahtavia retiisejä! Täällä meilläpäin ei tuollaisia ole näkynyt. Ja uutta satokauttakin saa vielä odotella... Siellä on hienoja raaka-aineita saatavilla!

    VastaaPoista
  4. Oi, rakastan mangoldia! Ihana ohje :)

    Mutta raakakeitot. Ne on kyllä mielestäni vaikeita. Avokadokeitto on ihan jees.. samoin tomaattikeitto mansikoilla höystettynä a'a Okriina ja porkkana-cashewkeittokin on hyvää... mutta melko hankalia ne silti ovat, joten voisitkin pistää omat suosikkisi jakoon :)

    VastaaPoista
  5. Jokihaka:minun suosikkejani ovat vihreät retiisit,jotka ovat vihreät sisältäkin.Nuo näyttivät mielestäni ihan punaisilta porkkanoilta! Raaka-aineet täälläpäin ovatkin tosi mahtavia:)

    Katja:kiitos;)Mangoldi on ihanaa:) Raakakeitoista;en ole kokeillut montaa erilaista eli olen pidättäytynyt niissä mistä tykkään,eli gazpacho.tyyppisessä raakakeitossa,joka mielestäni on tosi hyvää,sekä muutama avokaadopohjainen keitto.Porkkanakeittokin raakana mitä olen pari kertaa kokeillut on ihan ok,mutta palaan aina siihen gazpachotyyppiseen raakakeittoon;D

    VastaaPoista
  6. Kiitos, ihana resepti. Ja se on kyllä niin totta että raakakeitot on tosi haastavia..
    Ja nuo retiisit, voi kuinka viehättäviä :)

    Jonna

    VastaaPoista
  7. meilla myös syödaan hyvin paljon keittoja. Mangoldi on halpa ja terveellinen raaka-aine. Mangoldista ja tummasta bulgurista tulee kanssa erittain hyva keitto Laitan siihen tomaatipyretta ja tomaattia.
    Maittavaa viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
  8. Jonna;Kiitos:) Ja tottahan se on ,että raakakeitot ovat aika haastavia,Jotkut kokeilut ovat menneeet suoraan viemäriin mutta tosiaankin gazpachon tapainen on ihana etenkin kesällä:) Nuo retiisit olivat kyllä aika viehättäviä:)

    Sateenkaari:Mangoldi on täälläkin edullista,.Sinun mainitsemasi keitto kuulostaa myös hyvältä!Kiitos samoin,hyvää viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
  9. Yaelian, minakin ostin "muutaman kilon" :):) tuoretta valkosipulia, ja samalla paketin vetoketjupusseja (sellaisia minigripin tapaisia). Kuorin valkosipulit ja paloittelen n. 2-3 kynnen ryppaisiin ja PAKASTAN. Pakkasesta on pitkan aikaa tosi helppo ottaa tarvitsemasi maara, ja ne tarvitsevat vain hetken sulamisajan kun ne voi leikata tai survoa (eivat myoskaan haise niin kun ovat viela vahan kohmeessa), puhumattakaan siita, etta tuoreena kuori lahtee leikiten irti. Ja Chag Sameach myos!

    VastaaPoista
  10. Pidän kovasti erilaisista keitoista, mutta raakakeitot eivät ole suosikkilistani kärkipäässä. Mangoldi ja kikherneet kuulostavat herkulliselta yhdistelmältä. Mutta noi retiisit vasta mielenkiintoisilta vaikuttavatkin. --> retiisinuudeleita

    VastaaPoista
  11. Tiskiharjafeministi:kiitos vinkistä! Täytyykin tehdä noin,sillä niissä oli aika voimakas tuoksu kotiin tullessa.Eipä olisi tuo tullut mieleen;D Chag Sameah sinullekin!

    Okriina.Tosiaankin olen vain sitä yhtä keittoa yleensä syönyt,siis gazpachon tapaista ja se on ihan hyvää mielestäni. Ja noista retiiseistä saisikin kivat nuudelit!

    VastaaPoista
  12. Moi! Onpa tosi hyvä resepti ja herkullisia mausteita! Teen keittoja lähinnä talvella, kuten Italiassa on tapana, pidän lämpimistä keitoista tosi paljon. Yksinkertainen mutta maistuva ohje - kikherneet ja mangoldi onkin yhdistelmä, jota en ole vielä kokeillut! Mukavaa sunnuntaita! :)

    VastaaPoista
  13. Italiansalaatti:Oli tosi kiva keitto ja seuraavana päivänä lämmitettynä maku vain parani.Minäkin yleensä keittoja syön vain talvella,mutta nyt teki mieli,vaikka ei kauhean kylmää enää ollutkaan.Sunnuntai alkaa jo olla lopuillaan,joten toivotan hyvää alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  14. Ihana keitto! Rakastan keittoja kaikkina vuodenaikoina ;)

    Magoldia odotellessa voisin kokeilla pinaatista tätä keittoa.

    VastaaPoista
  15. Hiidenuhma:kiitos! Vaikken olekaan suuri keittojen ystävä,niin tämä oli tosi hyvä.Pinaatistakin tehtynä varmaankin hyvää:)

    VastaaPoista
  16. Mangoldi + kikherneet, mielenkiintoinen yhdistelmä mutta mitäs ihmettä, punaisia porkkanoita! :) Voi kun täältäkin saisi tuollaisia megaretiisejä. Keitot ovat vähän haastava juttu raw-keittiössä - on aika vaikeaa saada niistä todella herkullisia. Lopputulos on usein semmoinen mitäänsanomattoman mukiinmenevä, en oikein tiedä miksi. Kikherneet sen sijaan ovat omalla ruokalistallani aika harvassa siksi, että saan niistä usein vatsan kipeäksi. Viime talvena onkin uponnut enimmäkseen bataattikeittoa, vaikkakin ihan kypsää. Nyt, kun kevät tulee, ei tee niin mieli lämmintä ruokaa ja keittokattilat taitavat jäädä kesälomalle. Erilaisia herkkusalaatteja tuleekin sitten tehtyä senkin edestä. :)

    VastaaPoista
  17. Menee testaukseen. Kiitos vinkistä! Juuri muutama päivä mietinkin miten pidän mangoldista mutta en ajatellut, että sitähän voi laittaa myös keittoihin. :)

    VastaaPoista
  18. Jutta:Mangoldi ja kikherne tosiaankin sopivat kivasti yhteen.Ja ihan punaisilta porkkanoilta näyttävätkin nuo retiisit!
    Raakakeitot ovatkin vähän haastavia ja vain muutama kelpaa minulle.Nyt on täällä jo niin lämmintä,että ei viitsi kauheasti keittiössä olla joten kaikenlaiset kevyet vihannesjutut maistuvat parhaiten!

    Norppa:Mangoldia käytetään usein keitoissa,kokeilepa!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...