perjantai 2. marraskuuta 2012

Mantelihalva ja carobtahna

Luomumarketissa oli marsipaanimuseon/pajan tuotteiden maistiaiset,joista maistoin sokeritonta  mantelihalvatahnaa.Mantelihalva oli makeutettu maltitolilla mutta omaani laitoin steviaa.Ihastuin maistamaani mantelihalvaan,joka oli lusikoitavan ohutta eikä paksua tahnaa  kuten tämä omani,mutta maku oli juuri se sama johon ihastuin kaupassakin. Ihana tahna ihan sellaisenaan  tai keksien päällä tai siitä voi tehdä herkullisia pallosia.

Mantelihalva
  • 2 dl kuorettomia manteleita
  • 1 dl tahinia
  • ripaus vaniljaa
  • steviaa tai muuta makeutusta maun mukaan(hunajaa mm.)
Jauha mantelit hienoksi,lisää tahini,vanilja ja makeutus ja jauha tasaiseksi tahnaksi.Tämä tahna oli siis marsipaanimuseon tahnaa paljon kiinteämpi,joten oletan ,että heidän tahnassaan oli ehkä lisätty öljyä tai mahdollisesti mantelimaitoa;se oli sellaista lusikoitavaa. Tämä on oi niin hyvää!
Vaniljapilkut erottuvat tuossa selvästi
Tänään kävelin luomumarketin ohi ja päätin mennä katsomaan,mitä kaikkea maistamassani tahnassa oli. Kuten arvasin ,siihen oli lisätty öljyä.Kotona lisäsin eilen tekemääni kiinteään  tahnaan hieman oliiviöljyä sekä mantelimaitoa ja näin siitä tuli suurin piirtein samanlaista kuin kaupan mantelihalvatahnasta.
Kuvasin tahnan kun se oli vielä hieman lämmintä ,mutta jääkaapissa
 se jähmettyi kivan tanakaksi tahnaksi
Ja koska olen edellisestä carob-kokeilusta saakka halunnut kokeilla miten onnistuisin tekemään suurinpiirtein yhtä hyvän carobtahnan kuin kaupasta ostamani,innostuin kokeilemaan sitäkin. Kaupan ihanan herkullisessa carobtahnassa on carobjauhetta,luonnollista ruokosokeria,hyviä kasvisrasvoja,soijajauhoa,kuitua ja lesitiiniä sekä vaniljaa.Näillä aineksilla minäkin kokeilin(kuitua tuohon ei kuitenkaan tullut) ja täytyy sanoa,että tämä tahnani oli tosi hyvä mutta vielä pitää tehdä kokeiluja jotta siitä tulisi vieläkin parempi ja yhtä hyvä kuin kaupan tahnasta.

Herkullinen carobtahna
  • 1½ dl carobjauhetta
  • 3/4 dl ruokosokeria
  • ripaus vaniljaa
  • ripaus ruususuolaa
  • 1/4 dl soijajauhoa
  • 1 dl vettä 
  • 1 tl lesiiiniä
  • 3 rkl kookosöljyä
Laita vesi ja sokeri  sekä vanilja kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä kunnes sokeri on sulanut. Siivilöi carobjauhe joukkoon  ja keitä muutama minuutti hyvin miedolla lämmöllä,koko ajan sekoittaen.Lisää soijajauhe ja keitä koko ajan sekoittaen noin 5  minuuttia. Anna seoksen jäähtyä ja lisää sula kookosöljy sekä lesitiini ja sekoita carobin joukkoon joko tehosekoittimessa (käytin Magic Bulletia eli miniblenderiä) tai sauvasekoittimella. Tahnasta tuli hyvää ja se carobin hieman imelä maku oli melkein hävinnyt siitä. Luulen,että soijajauhon määrä voisi tässä olla suurempi.Carobtahna on hyvä ja terveellisempi vaihtoehto kaupan suklaatahnoille.


Aiemmin viikolla kävin lounaalla Buddha Burgerissa.Salaattibuffet siellä on niin hyvä:)

14 kommenttia:

  1. Täällä kaupassa myytävä halva on kovaa, veitsellä leikattavaa. Tykkään siitäkin, mutta tuollainen lusikoitava/levitettävä tahna kuulostaa kivalta. Ja meiltähän löytyy kotoa aineksetkin tuohon, kun tahiniakin vielä on, vaikka bataattejakin tuli ohjeellasi jo kerran laitettua. Jospa viikonlopun aikana ehtisi halvaa tehdä.:)

    VastaaPoista
  2. Voin kuvitella kuinka ihanaa tuo mantelihalva on. Tykkään kovasti myös siitä (minun näkökulmastani) tavallisesta kovasta ja tosi makeasta halvasta, kunhan se on sitä oikeaa Oulun kauppahallista irtona ostettua, eikä kaupan hyllyltä limaiseksi paketoitua.
    Tuo carobtahna on varmasti myös melkoinen herkku :)

    VastaaPoista
  3. Maistuis varmaan sullekin: täälläkin halvat ovat niitä kovia,ja useassa paikassa niitä myydään irtopainossa ja sortteja on monia.Tuo on sitten mantelinen halvatahna,eli vähän erilainen halva.Tahini on kyllä tosi ihana aines:)

    Paula:mantelihalvatahna on tosi hyvää,sekä kiinteänä että sitten lusikoitavana.Minäkin tykkään siitä kovasta halvasta ja sitä saa kivasti myös sokerittomana täällä. Yllätyin siitä,miten hyvä tuosta carobtahnasta tuli,mutta ihan hieman sitä pitää vielä parannella ja luulen ,että se on tuo soijajauho,jonka määrää voisi hieman lisätä.

    VastaaPoista
  4. Olet kyllä taas herkkuja tehnyt! Tuo mantelihalva ainakin voisi mennä testaukseen, ihanalta vaikuttaa :)

    VastaaPoista
  5. Manteli ja pähkinätahnat ovat niin ihania. Vähän saman tapaista carob-tahnaa on tälläkin hetkellä jääkaapissa.

    VastaaPoista
  6. Oih, miten ihania!

    Mantelihalvaa pitää pikimiten kokeilla ja poikaseni rakastaa suklaatahnoja, joten carobtahna olisi parempi ja varmasti yhtä herkullinen vaihtoehto :)

    VastaaPoista
  7. Ai mitä herkkuja! Olen itsekin etsimässä terveellisempää suklaapäällysteettä, pojat kun tykkäisivät kovasti mutta olen vain erityisiin kohokohtia sitä hankkinut suuren sokerimäärän vuoksi. Tuo herkullinen salaattiannos saa aivan veden kielelle!

    VastaaPoista
  8. Anni Minerva;Mantelihalvatahna on tosi hyvää,samoin kuin tuo carobtahna:)

    Outi:näin on.Täällä tykätään paljon kaikenlaisista pähkinätahnoista,ja luomukaupan hyllyt ovat niitä täynnä.Mutta helppo itsekin tehdä kotona:)

    Hiidenuhma:mantelihalva(ja tahna)tosi helppotekoisia ja hyviä:) Ja carobtahnakin hyvää.Luulen,että pieni soijajauhon lisäys vielä tuohon ohjeeseeni häivyttää kokonaan sen carobin imelän ominaismaun.Ja tosiaankin paljon terveellisempi vaihtoehto kuin kaupan suklaatahnat:)

    Nina Bille:ne kaupan suklaatahnat ovat nameja ,mutta niissä on yleensä valkoista sokeria ja ei niin hyviä rasvoja joukossa ,joten kotitekoinen tahna on mitä parhain vaihtoehto niille:) Ja Buddha Burgerin salaattipöydästä saa koottua ihanan salaattiannoksen:)

    VastaaPoista
  9. Nuo kodinulkopuoliset salaattibuffetit on täälläkin ihania, tulee maisteltua niin monipuolisesti :) herkun näköinen tuo annoksesi.

    VastaaPoista
  10. Mausteinen manteli:rakastan salaattibuffetteja:) Tuo missä olin on vegaaninen ja tosi hyvä:)

    VastaaPoista
  11. Taas opin paljon uutta. Molemmat tahnat näyttää ja kuulostaa tosi tosi herkuilta! Itse tykkään siitä kovasta halvastakin paljon mutta tuo lusikoitava on varmasti vielä parempaa.

    VastaaPoista
  12. Anna;kiva kuulla että opit tästä jotain uutta:)Kova halva on hyvää mutta tuollainen lusikoitava halva on hyvä vaikka leivän päällä tai leivonnassa.Halvakorvapuusti;D

    VastaaPoista
  13. Sinäpä sen sanoit, halvakorvapuustit ♥

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...