tiistai 24. syyskuuta 2013

Oranssia kauneutta-uunipaahdetut kasvikset porkkanakastikkeen ja cashewkerman kanssa+vegaanisuudesta täälläpäin

Ystävä tarjosi minulle syntymäpäivälounaan muutama päivä sitten ihanassa Orna&Ella-ravintolassa.Orna&Ella on Tel Avivin keskustassa jo kauan toiminut suosittu ravintola,jonka listalla on huomioitu sekä lihan-ja kalansyöjät,kasvissyöjät ja vegaanit,kuten näkyy tästä englanninkielisestä ruokalistasta.
Lehtimajajuhlaviikon vuoksi(koululaisilla ja monilla muilla lomaa) ravintolaan oli koko ajan jonoa ja jouduimme odottelemaan ulkona jonkun aikaa. Tarjoilija toi ulkona odottaville jääteetä;päivä oli lämmin.Huomatkaa tuo Meatless Monday-tarra ikkunassa;vaikka ruokalistalla on myös lihaa niin maanantaisin lihaa ei ravintolassa tarjota.
Tilasin houkuttelevan vegaaniannoksen:uunissa paahdettuja oranssivoittoisia kasviksia,superkauniin väristä porkkanakastiketta,macadamiakermaa,pinaattia ja bok choy-kaalia sekä erillisellä lautasella tarjottua yrttistä quinoaa. Olisin voinut katsella tuota annosta vaikka kuinka kauan;väri oli ihan huikea! Ja annos myös herkullinen.Kun macadamiakermaa sekoitteli kasvisten ja kastikkeen joukkoon parani maku vielä entisestään. Ajattelin että tätä on pakko kokeilla kotonakin....
Ystävä otti gnocchia tomaattisessa ja juustoisessa kastikkeessa,joka kuulemma myös oli hyvää.Itse en ole koskaan erityisesti välittänyt gnoccheista...
Netistä löysin ohjeen tuolle  ravintolan annokselle mutta jätin puolet pois,eli minulla ei ollut annoksen vihreää osaa eikä ollut myöskään quinoaa. Jätin myös kastikkeessa olleet kuivatut mustikat pois. Ja macadamiakerma vaihtui cashewkermaksi...Mutta näillä muutoksillakin tästä tuli ihanan väristä ja hyvän makuista:) Netistä löytynyt ohje on 8:lle mutta tänne laitan 4:lle riittävän annoksen.

Kasvikset:
  • kurpitsaa kuten myskikurpitsaa noin 700 gr
  • 2 porkkanaa,noin 170 grammaa
  • 1 fenkoli
  • 1 iso tai 2 pientä sipulia
  • 1 punainen paprika
  • 10 halkaistua kirsikkatomaattia
Kastike kasviksille
  • noin 1 dl oliiviöljyä
  • ½ dl sitruunamehua
  • 2½ rkl joko vaahtera-tai agavesiirappia
  • hieman chilihiutaleita
  • suolaa
Kuori kurpitsat ja porkkanat,ja leikkaa kaikki kasvikset ranskalaisten perunoiden   paksuiksi suikaleiksi.Käytin tässä erilaisia kurpitsoja,mutta ihan hyvin tähän olisi voinut laittaa pelkästään myskikurpitsaa ,joka rakenteeltaankin on noita pikkukurpitsoja pehmeämpää ja näin ollen sitä on helpompi leikata.
Kastikkeen ainekset sekoitetaan keskenään ja kaadetaan kasvisten päälle,samalla kääntäen kasviksia niin että kastiketta tulee joka puolelle.Kasvikset paahdetaan uunipellillä leivinpaperin päällä 180 C-asteessa noin tunnin,kunnes kasvikset ovat pehmenneet ja saaneet väriä.

Ihanan oranssi porkkanakastike
  • 280 gr porkkanaa
  • noin 2 sentin palanen inkivääriä ,raastettuna 
  • 1½ rkl oliiviöljyä
  • ½ tl raastettua sitruunan kuorta
  • (1 sitruunaruoho,voidaan jättää pois)
  • 1½ dl appelsiinimehua
  • 2 punaisesta chilistä leikattua rengaspalaa
  • 2½ dl kasvislientä tai vettä
  • suolaa
Porkkanat kuoritaan ja leikataan ohuehkoiksi palasiksi.Ainekset kaadetaan kattilaan;annetaan kiehua kaikkein hiljaisimmalla tulella 40 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat pehmenneet.Soseutetaan sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa,jonka jälkeen seos vielä siivilöidään. Maku tarkistetaan ja lisätään suolaa,jos tarpeellista.Porkkanakastiketta levitetään tarjoilulautaselle ja paahdettuja kasviksia asetellaan kastikkeen päälle. Cashewkermaa laitetaan muutama lusikallinen lautaselle.Kun kaikki ainekset sekoittuvat,on tämä hurjan hyvää:) Ensi kerralla pitää kyllä ehdottomasti laittaa quinoaakin tämän seuraksi,kuten oli ravintolassa.On hyvää sekä lämpimänä että huoneenlämpöisenä.

Cashewkermaan tuli noin desi cashewpähkinöitä,vettä,jonkun verran oliiviöljyä,sitruunamehua ja suolaa.
Orna&Ella-ravintolan ikkunassa oli Meatless Monday-tarran lisäksi myös tämä Vegan Friendly-tarra.(tuo tarra tosin on lempikahvilani Sugarin ikkunassa) Vegaanista ruokavaliota noudattavien ihmisten määrä on täällä parin viimeisen vuoden aikana noussut reippaasti ja kun Vegan Friendly-sivuston kävijämäärä nousi todella suureksi,ottivat sivuston perustajat (sivusto toimii täysin vapaaehtoisvoimin eikä sitä vielä ole käännetty englanniksi) yhteyttä ravintoloihin ja ehdottivat heille,että nämä ottaisivat ruokalistoilleen vegaanisia annoksia ja näin saisivat ilmaista mainosta Vegan Friendlyn sivuilla,kunhan täyttävät heiltä vaaditut ehdot: pizzeria saa  laittaa tuon tarran ikkkunaansa jos he myyvät pizzaa vegaanijuustolla;ei riitä että pizza on juustoton ja näin vegaaninen.Jäätelöpaikalta vaaditaan että listalla on sorbee-jäätelöiden lisäksi myös soijapohjaista ja muilla kasvismaidoilla/kermoilla tehtyjä jäätelöitä.Ravintoloilta ja kahviloilta vaaditaan että niissä on vegaaniannoksia joka kategoriassa,eli alkupalojen ,pääruokien ja jälkiruokien joukossa.Pelkästään lihaiseen tai kalaiseen ruokaan keskittyvät ravintolat eivät voi saada tuota tarraa ja mainosta Vegan Friendlyn sivuilla,vaikka laittaisivatkin muutaman vegaaniannoksen listoilleen.

Vaikka sivusto onkin vain hepreankielinen(siellä on lista kaikista tunnuksen saaneista ravintoloista,kahviloista,ja muista vegaaniyrityksistä) voivat turistitkin tarran perusteella olla varmoja siitä että ravintolassa tai kahvilassa on vegaaniannoksia. Vegan Friendlyn seuraava projekti on se ,että myös kauppojen vegaanikriteerit täyttävät elintarvikkeet merkitään tuolla tarralla.Muutamat elintarvikeyritykset ovat jo tulleet mukavasti vastaan ja ravintolat taas ottivat haasteen innolla vastaan ja ovat olleet tyytyväisiä;sekä ravintolat että asiakkaat ovat siitä hyötyneet.

18 kommenttia:

  1. No onpa ihanaa silmänruokaa myös! Ja kiva kun jaoit porkkanakastikkeen reseptin. Jo kuvaa katsellessa tuli heti inspiraatio kokeilla tuollaista annosta. Vegaanius tuntuu totta tosiaan olevan maailmalla nousussa. Hyvä niin, vaikken itsekään tiukalla vegaanilinjalla ole, eettisten, ekologisten ja terveellisten vaihtoehtojen lisääntyminen olisi todellakin suotavaa myös meillä Suomessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin,tuo väri on ihan huikea! Ensin vain tuijotin lautastani siellä ravintolassa ja mietin miten voin häiritä tuota värien harmoniaa;D Täällä vegaanisuus on todellakin ollut nousussa,mikä näkyy ihan puhtaista vegaanipaikoistakin.Ja hyvä nimenomaan,että jokaiselle on hyviä vaihtoehtoja olemassa:)

      Poista
  2. Haa, täälläkin nuo kurpitsat "kummittelevat". Juuri kun Anni Minervan tontilla valittelin, etten ole vielä koskaan kurpitsaan törmännyt, löysinkin sellaisen täkäläisestä kaupasta. Nyt sitten ihmettelen mitä siitä tekisin...
    Tosiaan on ihanat värit tuossa ruoka-annoksessa! Vegeasiat tuntuvat olevan siellä aika mallillaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sun täytyy nyt sitten tehdä siitä kurpitsasta jotain kun kerrankin sellaisen löysit;D Tuolla mun tageissa on joitakin kurpitsaohjeita;uunissa paahdettuna esim,tosi hyvää:)
      Täällä on tosiaankin helppoa olla vegaani...

      Poista
  3. Vilken fin portion, så vackert med färg. Gillar det där med meatless monday att de inte då serverar kött. Bra!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vacker portion faktiskt,jag blev helt förtjust! Det är fint att det finns restauranger som har meatless Monday eller serverar veganisk mat:)

      Poista
  4. voi mitkä mahtavat värit! kovin kuulostaa kyllä näiden sun ihanien raporttien perusteella progressiiviselta tuo vegaaniskene siellä teillä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Värit oli tässä tosi mahtavaia,oikeita energiavärjeä;D Jeps,täällä on helppoa olla vegaani (en sitä ole,mutta useat päivät sujuvat ihan vegaanisella sapuskalla)

      Poista
  5. Oih, mitkä värit! Upeat! Noin kauniin värinen ruoka ei voi olla kuin herkullista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anni Minerva,en voinut kuin ihailla noita värejä:) ja hyvääkin oli.Ja se ulkonäköhä'n on puoli ruokaa;D

      Poista
  6. Upeita värejä annoksissa, kaunista ruokaa on niin paljon kivempi syödä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annemi:oikeassa olet! Tuon värit ovat niin upeita:)

      Poista
  7. Niin kaunista ja pirteän väristä ruokaa! Porkkanakastike kuulostaa taivaalliselta näin porkkanan suurena ystävänä :-) Noita myskikurpitsoja saa täälläkin päin nyt edullisesti kaupasta, meinasin jo tänään kotiuttaa mutta en raaskinut kun ei ollut käyttötarkoitus vielä tiedossa. Nytpä tiedänkin, mitä sen kanssa teen :)

    Tuo vegaaniuden esilläolo siellä on kyllä ihan eri sfääreissä kuin Suomessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pipsa,kiitos:) IHmettelin ravintolassa että miten porkkanakastikkeeseen oli saatu niin mahtava väri ,joka sitten selvisi kun löysin ravintolan ohjeen. Myskikurpitsat ovat tosi hyviä;kiva että niitä nykyään löytyy helposti teilläkin.Esim, uunissa paahdettuna ovat tosi hyviä:)

      Poista
  8. Ihana ruoka! Mietin juuri, että kokonaisuus on erinomainen, mutta osaset ovat lisäksi käytettävissä muutenkin. Porkkanakastike sopii monen muun ruoan seuraksi, kuten myös paahdetut kasvikset ja cashewkerma. Värien lisäksi ihanat mausteet niissä kaikissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hiidenuhma:Olet oikeassa,kaikki osaset hyviä myös muitten ainesten kanssa.Minulla oli paljon niitä uunissa paahdettuja kasviksia,,niin laitoin niitä kattilaan yhdessä porkkanakastikkeen kanssa ja oli tosi hyvää:)

      Poista
  9. Gnocchithan on ihania :D Vaan ei makuasioista voi kiistellä. Cashewkermaa on tullut tehtyä ja käytettyä raakajälkkäreissä, se on hyvää kyllä mutta suolaisiin en sitä ole kokeillut. Täytyypä pistää korvan taakse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Milma,mä taas en ole koskaan niistä pitänyt;lounasseura sen sijaan tykkäsin paljon...Cashewpähkinöistä saakin tehtyä tosi ihanasti sekä makeita että suolaisia juttuja:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...