torstai 12. syyskuuta 2013

Valkopapuhummus

Hummusta voi tehdä muistakin pavuista kuin kikherneistä ja täkäläisen keittiömesterin uudehkosta kirjasta löysin houkuttelevan ohjeen valkopapuhummukselle,jota piti heti kokeilla.Olipa hyvää ja tämä on ehdottomasti hyvä vaihtoehto kikhernehummukselle:)  Tuo Rafi Cohenin  salaattikirja (täällä salaateilla tarkoitetaan myös meze-ja antipastityyppisiä salaatteja) on muuten niin hyvä,että mielestäni se pitäisi ehdottomasti kääntää muillekin kielille.

Valkopapuhummus
  • 5½ dl yön yli vedessä lionneita valkopapuja
  • ½ tl leivinsoodaa 
  • 1 dl oliiviöljyä +hieman öljyä valmiin hummuksen päälle
  • 1 1/4 dl tahinitahnaa
  • 1 rkl hienoksi silputtua vihreää chiliä,ilman siemeniä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • suolaa maun mukaan
Kastike valkopapuhummuksen päälle
  • 1 rkl hienoksi murskattua vihreää chilipippuria,joista siemenet on poistettu
  • 2 hienoksi silputtua valkosipulin kynttä
  • 1 dl sitruunamehua
  • ½ tl suolaa
  • ripaus oliiviöljyä(alkuperäisessä ohjeessa ei ollut öljyä,mutta tykkään tästä enemmän  näin)
Huuhtele hyvin  liotetut valkopavut ja laita kattilaan.Lisää joukkoon leivinsooda ja vettä niin,että sitä on kaksinkerroin papujen määrästä.Lisää myös oliiviöljy papujen joukkoon.Leivinsooda saa pavut pehmenemään nopeammin.Keitetään kiehumispisteeseen,jonka jälkeen lämpötilaa alennetaan ja pavut saavat kiehua hiljalleen noin tunnin,tai kunnes ne ovat pehmeitä mutta eivät vielä hajoamisvaiheessa. Tässä vaiheessa pavuista otetaan muutama lusikallinen kokonaisia papuja,jotka tulevat myöhemmin hummuksen päälle.Annetaan papujen kiehua vielä puolisen tuntia tai kunnes pavut ovat niin pehmeitä että ne hajoavat.
Pavut laitetaan lävikköön  ja siirretään suureen kulhoon (tai monitoimikoneeseen). Lisätään pilkottu chili,tahini ,sitruunamehu ja suolaa.Sekoitetaan tasaiseksi tahnaksi.Jos tahna on liian paksua,lisää hieman vettä joukkoon. Valkopapuhummus laitetaan laakealle lautaselle ja chilikastiketta lisätään päälle,samoin aiemmin erikseen otettua kokonaisia valkopapuja.Tämä on erittäin hyvää lämpimänä mutta tätä voi syödä kylmänäkin.  
Huomasin tässä yhtenä aamuna,että lempikahvilani on hyvin trendeissä mukana:kahvilan valmistamien pikkuleipien joukossa on vegaanisia pikkuleipiä,sokerittomia pikkuleipiä,gluteenittomia pikkuleipiä,jne....

20 kommenttia:

  1. Hummus (kuten muutkin paputahnat) on niin hyvää! Hyviä ohjeita taas, täytyykin testata tätä sinun versiotasi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu hyvää on:) Ja valkopapuillakin tulee tosi hyvään hummusta.Tätä suosittelen etenkin lämpimänä annnoksena.

      Poista
  2. Heh, arvaa luinko vaikka kuinka monta kertaa että valkoPUPUHAMMAS :)

    VastaaPoista
  3. Voi vitsi, kun kiva idea. Maistuis varmaan mullekin. ;-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaankin maistuis sullekin! Tuo sooda on hyvä myös muiden papujen keittämisessä,pehmentää ne nopeammin.

      Poista
  4. Paputahnat on huippuja, samoin hummus. Käytän niitä usein kasviskeittojen kanssa pistoun tapaan ja tietytsi dippinä. Tätäkin ohjetta täytyy kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta,tosi ihania kaikki paputahnat ja hyviä proteiinin lähteitä:)

      Poista
  5. hölmö kysyy: mikä on tuon soodan tehtävä tuossa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se nopeuttaa sitä pehmenemistä.Tuolla postauksessa se lukeekin. Laitan yleensä aina kun keitän kikherneitä ja nyt sitten muihinkin papuihin.Ei ollut mikään hölmö kysymys;D

      Poista
    2. aaah - näin olen taas jotain oppinut :-) kiitos!

      Poista
  6. Oliskohan valkopapu masulle parempi kun kikherneet ? Tuo perushummus kun tuppaa turvottamaan kuten puhuttiinkin lempparikahvilatapaamisillamme :)

    Ja mie sinulle sanoin jo aiemmin noista vegaanikekseistä! Se poika antoi mulle aina sen keksin kahvin rinnalle ja sanoi: You have to eat it. It's vegan! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No aika lailla kaikki pavut turvottaa.Mutta kokeile hieman fenkolisiementen lisäämistä;itse laitan sitä joukkoon hieman ja se auttaa:)Mutta taisi olla niin että nämä valkopavut turvottivat vähemmän kuin kikherneet.

      Ai sä sait sellaiset...mä kun aina sanon että ilman pikkuleipää kahvi kiitos ja vettä tilalle;D

      Poista
  7. Teen usein hummus-tyyppistä tahnaa myös valko- tai mustapavuista. Erityisesti miellyttää paahdetuista valkopavuista valmistettu versio. Mutta tuo chili-soosi hummuksen päälle lähteekin seuraavaksi kokeiluun!

    VastaaPoista
  8. Pavuista tuleekin kivoja hummus-tyyppisiä tahnoja.Paahdetuista pavuista tehty tahna kuulostaakin hyvältä! Tässä oli erikoista se,että öljy lisättiin keitinveteen.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...