tiistai 26. toukokuuta 2015

Juustokakkupyhän juustokakkuja

En tiedä mistä lähtien Shavuot-pyhästä tuli juustokakkupyhä,mutta niin kauan kuin muistan ja tiedän ovat juustokakut kuuluneet olennaisesti tuohon pyhään.Sehän oli sitten selvää että minäkin teen juustokakkuja pyhää ajatellen. Ja niin teinkin. En ajatellut laittaa näitä blogiin(laitoin yhden aiemman eli taatelitahinijuustokakun) mutta kun Instagramissa kyseltiin muutaman juustokakun ohjeen perään niin laitan niitä tänne,vaikka ei tullut kirjoitetuksi ylös ihan kaikkia ainesmääriäkään,.Ensimmäisen kuvan valkosuklaisen kuoren alla olevat 2 pientä uunitonta juustokakkua tein lasten iltapäiväkerhossa ohjattavani tytön ja yhden kaverin  kanssa. Koska keittiö-olosuhteet kerhopaikassa ovat rajalliset,uudesta uunista huolimatta,halusin tehdä mitä helppotekoisimman juustokakun josta lapset tykkäävät. Ja tykkäsiväthän he;D Ainekset punnitsin jo kotona ja otin muotit mukaan ja kakkujen teko sujui kuin leikki;D

Juustokakku valkosuklaisen juustokuoren alla (2 -3 hengelle)
  • 200 gr valkosuklaata
  • 20 gr kaakaovoita
  • 250 gr 5 % valkoista juustoa;jogurttirahkan ja kermarahkan sekoitus olisi kai lähimpänä käyttämääni juustoa
  • 40 vaniljavanukasjauhetta
  • muutama rkl sitruunamehua
  • 1½ rkl hilloa (käytin vadelmahilloa)
Sulata suklaa ja kaakaovoi vesihauteessa,temperoi suklaa ja levittele sitä silikonivuokiin.Kaada muotit ylösalaisin ja anna ylimääräisen suklaan valua pois astiaan. Laita muotti/muotit pakastimeen siksi aikaa kun teet täytteen.Sekoita juusto,sitruunamehu ja vanukasjauhe keskenään kuohkeaksi ja tasaiseksi.Tässä vaiheessa tuli pieniä erimielisyyksiä;tytöt  näkivät vielä aika täysinäisen suklaa-astian sulaneella suklaalla ja halusivat sitä täytteeseenkin.Itse olisin jättänyt sen pois kun jo ympärillä oli suklaakerros mutta taivuin ja niinpä täytteeseenkin tuli 2 rkl sulaa suklaata,niin että sekoitin sulan suklaan joukkoon vähitellen juustotäytettä.   Otin muotit pois pakastimesta  ja laitoimme pohjalle vadelmahilloa ja  sen päälle juustotäytettä.Tasasimme pinnan ja laitoimme muotit taas joksikin aikaa pakastimeen.Kun täyte oli hieman kovettunut lisäsin sulaa suklaata päälle ,tasoittelin pintaa ja muotit menivät taas hetkeksi pakastimeen kunnes kaikki suklaa oli jähmettynyt. Sen jälkeen olikin helppo saada pakastetut juustokakut irti muoteista. Minusta täyte ei kaipaa suklaata,eli jos tekisin näitä taas niin  ehkä lisäisin hieman tomusokeria mutta en suklaata,
Olin luvannut tehdä juustottoman juustokakun saman kadun varrella asuvan naapurin tyttärelle,joka on herkkä sekä laktoosille että gluteenille. Gluteenittoman pohjataikinan ohjeen otin päivälehdestäni ja täytteessä oli Silken tofua .  Tein pohjataikinan ohjeen mukaisesti,paitsi että muistin lisätä mantelivoin liian myöhään mutta muuten noudatin ihan orjallisesti lehdessä ollutta ohjetta. Tässä kakusssa oli 1 Silken tofu-paketti, vaniljavanukasjauhetta plus hieman maizenaa,runsaasti sitruunamehua,ruokosokeria ,muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä,pari kananmunaa (kakku oli gluteeniton ja laktoositon muttei vegaani). Juustomassan sekaan sekoittelin haarukalla hieman joskus saamaani sisilialaista sitruunahilloa. Kakku oli valmiina kaunis ,mutta hyvä että olin tehnyt itselleni kokeeksi minitortun sillä  pohjataikina oli kamala:se oli kuiva ja siitä puuttui makeutta.Täyte sen sijaan oli ihana. 
Ei auttanut sitten muu kuin tehdä uusi juustokakku Zafiralle ja pohjan kehitin itse.  Ja tässä olikin hyvää sekä pohjataikina että täyte;kakun saajat kehuivat kilvan kakkua..Kakun tein pieneen 18 sentin irtokakkuvuokaan. 

Gluteeniton ja laktoositon juustokakku (pohja)
  • 150 gr jauhettua kookosta
  • 2½ dl kaurajauhoa
  • 1 rkl riisijauhoa
  • 2 rkl tahinia
  • muutama ruokalusikallinen tomusokeria 
  • ripaus suolaa
  • vettä sen verran että aineksista sai taikinamaisen
  • täyte:Silken tofua,vaniljavanukasjauhetta,sitruunamehua -ja kuorta,muutama rkl öljyä,2 kananmunaa,sokeria.Täyte blendataan tasaiseksi .
Ainekset sekoitetaan tasaiseksi ja ainekset painellaan irtokakkuvuoan pohjalle reunoille. Laitan aina leivinpaperia alle ja niin kakun saa helpoiten irroitettua vuoasta, Kakkuvuoka pohjineen laitetaan pakastimeen sillä välin kun tehdään täyte(sama kuin ylempänä mutta ilman sisilialaista sitruunahilloa).Pohja täytetään juustottomalla juustokakkutäytteellä ja kakkua paistetaan uunissa noin 50-60 minuuttia ,160 C-asteessa kunnes myös kakun keskiosa näyttää jähmettyneen. Kakun annetaan jäähtyä täysin ennenkuin se poistetaan vuoasta.Itse tein kakun etukäteen ja irroitin kakun vuoasta kun kakku oli viettänyt koko yön jääkaapissa.
Kakut uuniin menossa
Lopuksi tein ihan normijuustokakutkin,tällä kertaa raparperilla.Nämä olivat kaikki pikkuisia juustokakkuja:yksi 16 cm vuoka,2  12 sentin vuokaa,ja 2 aivan pientä foliovuokaa.  Kaikki paitsi yksi foliovuoassa olevan minijuustokakku menivät eteenpäin.Pohja näissä oli sama kuin tässä juustokakussa.

Raparperijuustokakkujen täyte:
  • 600 gr 5% valkoista juustoa (kuin jugurtti-ja kermarahkan sekoitusta )
  • 80 gr vaniljavanukasjauhetta
  • 4 kananmunaa
  • 2,5 dl vispikermaa
  • 2,2 dl ruokosokeria
  • muutama rkl sitruunamehua.
  • raparperihilloketta
Täytteen ainekset vispataan kuohkeaksi ,kananmunia lukuunottamatta,Kananmunat vispasin erikseen ja sekoitin juustomassan joukkoon. Raparperipaloja olin keitellyt muscovadosokerin kanssa ja lisäsin jo vuoassa olevien juustokakkujen sekaan raparperihilloketta hieman sekoitellen. Uuni lämmitetään ensin 200 C asteeseen ja kakkuja paistetaan niissä asteissa jonka jälkeen asteita alennetaan 160 C asteeseen.Koska tein pieniä juustokakkuja ,ihan pienimmät olivat valmiita ennen suurempia. Mutta jos tästä tekee normikokoisen juustokakun niin paistoaika on noin tunti. Lisäsin leivinvuokaan muutaman sentin kiehuvaa vettä. Kakun/kakkujen annetaan ensin jähmettyä huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa ennenkuin ne irroitetaan vuosta.
Pikkuiruinen 11 tai 12 sentin juustokakku,en ole täysin varma tuosta senttimäärästä,.Kakku oli hyvää,tämä avattiin ystävän luona ja oli herkullista.  Harmikseni  molempien mini-irtopohjavuokieni lukkosysteemit hajosivat jostain syystä:(

19 kommenttia:

  1. Nyt pitäisi päästä kokeilemaan juustokakkua, raparperikin on jo ihan parhaimmillaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unelma:raparperi onkin niin hyvää juustokakuissa:)

      Poista
  2. Nää juustokakut on ihan uskomattomia...voi miten herkullisen näköisiä!
    Osaisinkohan tuollaisen tehdä?
    Nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susanna:voi kiitos ihanainen:) Kyllä osaat,ei näiden teko niin vaikeaa ole;D

      Poista
  3. AAAh ja ooh.... nami ja maiskis...upean näköisiä..varsinkin nuo valkosuklaakakkuset !!! :) nyt vaan ei ehdi tekeen mitään.Tämä viikko kun on "ruusuilla tanssimista" :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. AnnelI.kiitos ,oli kyllä hyviä ja tytöt olivat niin onnellisia noista suklaakuorrutteisista juustokakuistaanD Tsemppejä ja jaksamisia Anneli!

      Poista
  4. Ihania juustokakkuja! Ja vautsi, nuo suklaalla kuorrutetut on mielettömän hienoja! Riittäisköhän mun kärsivällisyys joskus moisiin :) Pitää pitää tämä muistissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heidi>kiitos,juustokakut ovat herkkua:) Ja nuo suklaalla kuorrutetut;helposti ne hoituu,tein nuo kahden 11.vuotiaan kanssa yhteistyössä;D

      Poista
  5. Ostkaka är så gott. För något år sedan hade jag en period då jag bara ville ha ostkaka, haha! De ser så goda och fina ut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:det är det,älskar ostakaka:) Tack,de var mycket goda:)

      Poista
  6. Hyvännäköisiä kakkuja! Oletpas ollut ahkerana!
    Mukavaa päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne;kiitos:) Tuo "juustokakkupyhä" innosti tekemään näitä. Kiitos samoin sinulle mukavaa päivää:)

      Poista
  7. Juustokakkupyhä kuullostaa hyvältä :) Pitääpä kokeilla, hyviä gluteenittomia kakkureseptejä ei voi olla liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hellan ja Viinilasin välissä: eikös kuulostakin:) Gluteeniton kakkupohja oli tosi hyvä (ei se lehdestä otettu;D)

      Poista
  8. Wau.. tuota raparperijuustokakkua pitää kokeilla ehdottomasti. Mukavaa kevättä sinne kauas..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maireanna: oli se kyllä hyvää:) Raparperi on herkkua:) Mukavaa kevään loppua sinnekin!

      Poista
  9. Juustokakkupyhä, siinä on juhla mun makuuni :D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...