keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Miten ne makaronsit saisi kunnolla onnistumaan.....

Kaksi vuotta olen jo omistanut silikonialustan makaronseille,mutten ole vieläkään itse niitä tehnyt;tosin kerran olin Petit fours-kurssilla,jossa tein osan makaronseista.,,,Kun satttumalta näin instagramissa että seuraavan illan makarons-workshoppiin oli vielä muutama paikka jäljellä;niin varasin heti paikan sieltä. Kitchen Rendez-vous on alunperin Ranskasta tulleen Rebeccan perustama juttu,jossa ruuanlaitosta  ja leivonnasta kiinnostuneet oppivat uusia asioita  ammattilaisten johdolla ns.emäntien/isäntien kotona.Eli kuka tahansa jolla on sopiva keittiö voi hakea emännäksi /isännäksi ja pitää workshopit omassa kodissaan.Workshop on emännille/isännille aina ilmainen.Mukava tapa saada ammattikokki kokkailemaan omaan kotiin;D
Tämänkertainen workshop pidettiin kondiittori Alon Shabon kauniissa kodissa Florentinin kaupunginosassa.Alon Shabo on nuori kondiittori (täyttää näinä päivinä 25) mutta jo hyvin kokenut ja erittäin miellyttävä kondiittori.Hän selosti meille tarkkaan kaikki vaiheet joihin itsekin saimme osallistua ja antoi paljon hyödyllisiä vihjeitä. Ja hän oli koko ajan niin kärsivällinen 15-henkisen kanalauman kanssa;D Alon oli tehnyt etukäteen pinkkejä makaronskuoria ja me teimme tuolla vielä keltaiset ja turkoosinsiniset makaronit.Teimme makaronit italialaisella  marengilla ja  Alonin mukaan tämä on idioottivarma ohje ja onnistuu aina.

Makaronsit italialaisella marengilla
  • 100 gr sokeria
  • 77 gr munanvalkuaista
  • 100 gr tomusokeria
  • 100 gr mantelijauhetta
  • elintarvikeväriä(Wiltonin geelivärejä)
Sekoita (yleiskoneen kulhossa) sokeri ja munanvalkuaiset.Sekoita erillisessä astiassa mantelijauhe ja tomusokeri hyvin keskenään.  

Lämmintä vettä pienessä vesikattilassa (niin pieni ettei sekoituskulho vajoa kattilan sisälle).Kun vesi alkaa kiehua ,alenna lämpö matalaksi ja aseta sekoituskulho kattilan päälle. Sekoittele ja kokeile aina välillä sormella  onko sokeri sulanut.Kun sokeri on sulanut ja munanvalkuaiset hieman lämmenneet vispaa  massa kuohkeaksi yleiskoneen vispain-osalla.
Alon laittoi Wiltonin geeliväriä vispainosaan. Massaa vispataan kunnolla kunnes tuloksena on kova ja kiiltävä vaahtomainen seos joka ei valu.Lisää nyt manteli-tomusokeriseos ja vispaa seosta alhaisella nopeudella kunnes manteli-tomusokeriseos on kunnolla sekoittunut  massaan.
Kulho irroitetaan monitoimikoneesta ja nyt alkaa se vaihe jossa makaronimassasta poistetaan volyymiä.Se tehdään sekoittamalla massaa leipurin raapalla ja niin että raappa välillä nostetaan ja katsellaan mitä tapahtuu. Alussa massa on hyvin kovaa eikä valu mutta vähitellen massa menettää kuohkeuttaan.Kun massa putoaa raapasta hiljalleen kulhoon tarkoittaa se että se on nyt valmis pursotettavaksi.
Tässä vaiheessa Alon antoi tosi hyviä pursotteluohjeita. Tylla (pyöreä,8 mm tylla) laitetaan muoviseen pursotinpussiin;osa siitä tungetaan tyllaan eli se "suljetaan". Pussin pää leikataan irti tyllan ympäriltä. Pussi täytetään massalla ja kierretään tiukasti ympäriinsä.
Oikealla kädellä pitetään kiinni pussin keskiosasta ja vasemmalla kädellä tuetaan tyllaa.Makaronsit pursotellaan silikonialustalle ja niiden annetaan kuivua noin 15 minuuttia tai kunnes niiden pinta tuntuu kuivuneelta niitä kosketellessa.Pursottamisen jälkeen makaronpeltiä taputellaan altapäin tai keittiötason pintaa vasten jotta ilmakuplat saadaan pois.Uuni lämmitetään 150 C-asteeseen.
Mikä mahtava uuni Alonilla onkaan! Siinä makaronsit kypsyivät 9 minuutissa mutta yleensä nämä tarvitsevat 12 minuuttia uunissa;uunista riippuen.Makaronsit onnistuvat parhaiten uunin kiertoilmatoiminnalla.
Makaronsit otetaan uunista ja niiden annetaan jäähtyä ennen täyttämistä.
Teimme makaronseille 3 eri täytettä;Valkosuklaa-sitruunatäyte,valkosuklaa-vadelmatäyte sekä kahvilla maustettu täyte tummasta suklaasta.

Sitruunainen valkosuklaatäyte makaronseille
  • 200 gr valkosuklaata
  • 40 gr kermaa
  • 40 gr sitruunamehua
  • yhden sitruunan raastettu kuori
Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa.Kiehauta kerma,sitruunamehu sekä sitruunakuoriraaste.Kaada kuuma kermaseos sulaneen suklaan joukkoon ja sekoita hyvin.Anna jähmettyä jääkaapissa.Ota täyte jääkaapista pehmenemään ennen pursottamista.

Kahvilla maustettu täyte tummasta suklaasta
  • 100 gr hyvää tummaa suklaata
  • 100 gr kermaa
  • 1 tl pikakahvijauhetta
Kiehauta kerma johon lisätty kahvijauhetta ja kaada se paloitellun tumman suklaan joukkoon.
Keittiössä oli hieman lämmintä ja täyte suli liian pehmeäksi....
Alonilla oli keittiössään mielenkiintoisia keittokirjoja kuten tämä Antonio Bachourin kirja "Simply Beautiful".Antonio Bachour on alunperin Puerto Ricosta kotoisin oleva Miamissa asuva kondiittori,joka on yksi Yhdysvaltojen parhaimmpia kondiittoreita.. Bachour piti täällä toissa viikolla lähes viikon pituisen kurssin ja kuolasin hänen Instagramissa olevia kuviaan;taivas miten upeaa! Täällä on upea video tuosta workshopista;siinä kyllä puhutaan vain espanjaa mutta se silmänruoka!
Lähtiessä saimme vielä pienet namuset.:) Makaronsit säilyvät jääkaapissa 3-4 päivää ja pakastettuna suljetussa rasiassa kuukauden.

26 kommenttia:

  1. Näyttää kivalta sekä tekeminen että lopputulos. Monta söit?

    <3

    VastaaPoista
  2. Ihana postaus, mitä kuvia, värejä ja tunnelmaa! On nämä macaronssit kyllä sellaisia paholaisia kotikeittiössä, että itsekin ottaisin mielläni tällaisen kurssin. Tuntuu, että sitä onnistuu joka toinen kerta. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annis:kiitos:) Ihan melkein peloittaa kokeilla niitä kotikeittiössä vaikka tuolla kyllä tuli niin tarkasti nähtyä ne vaiheet ja saatua tippejä että miksei onnistuisi.Mutta nuo italialaisella marengilla tehdyt ovat makeampia kuin ne toiset ja oli kyllä hieman liian makea omaan makuuni. Sinä sen sijaan olet onnistunut hyvinkin:)

      Poista
    2. En ole joka kerta valitettavasti onnistunut, se siinä onkin! Onnistuneet otokset on kyllä päässeet näytille blogiin ;) Tuolle kurssille kyllä haluan! Pitääkin katsoa jos täällä järjestetään mitään.

      Poista
    3. Annis:ainakin ne mitkä sinulla onnistuneet huikean nättejä:)Toivottavasti sielläkin järjestetään jotain vastaavaa kurssitusta.

      Poista
  3. Kuulemma ensimmäiset parituhatta macaronskuorta ovat ne vaikeimmat ja sitten homma alkaa sujua ;) Kauan sitten kokeilin muutaman kerran tehdä näitä irish coffeen makuisina. Vaikka ulkonäkö olikin vähän rujo, maussa ei ollut mitään vikaa, päinvastoin. Ovat kuitenkin kohtalaisen suuritöisiä ja ällömakeita jotta niitä viitsisi tehdä uudelleen...

    VastaaPoista
  4. Tuplaespresso:kauhea lohduttavaa;D Mutta tuolla tuli kyllä rohkaisua nyt kokeilemiseen:En tosin nyt vielä lähiaikoihin aio kokeilla koska kohta on Suomen matka ja sitten kaikista kostein aika täällä,jolla silläkin vaikutusta macaronseihin,mutta ehkä syksyllä.Ovat hyviä mutta tosiaankin hurjan makeita....

    VastaaPoista
  5. Jael, no löysinhän mä sut täältä😊 Onpa kaunis ja herkullinen ruokablogi! Mahtavia kuvia, ei voi katsoa nälkäisenä. .apua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leila:Ihanaa että löysit tänne ja kiitos: Hih,ruokablogeja ei yleensä kannatakaan katsoa kovin nälkäisenä;D

      Poista
  6. Hauskan näköistä! Mahtava idea tuollainen workshoppi. Niin montaks söit :) Oli varmaan suussasulavia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne:tosi kivaa oli.Enimmäkseen kuvasin ja katselin ja kuuntelin,ja söin vain yhden koska se on niin makeaa;en minä ainakaan pysty syömään kuin yhden just sen makeuden vuoksi vaikka hyviä ovatkin:)

      Poista
  7. Macaronsit ovat ihania ja haluaisin kanssa oitis tuollaiselle kurssille.:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terhi:oli kyllä tosi kiva oppia macaronsien teosta tuolla.Kunhan se onnistuisi myös kotikeittiössä;D

      Poista
  8. Vad roligt att delta i en macarons workshop. Jag har några gånger bakat macarons, men känner mig alltid lika osäker om de kommer att lyckas eller inte :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:nu när jag deltog i macaron workshop måste jag nog göra dom hemma också

      Poista
  9. Vautsi olen ihan sanaton ihailusta. Voitin kerran yhden ihanan jälkkärikirjan Leena Lumin blogiarvonnassa ja siinä on macarons-ohjekin. Jäänee minulla silmänruuaksi jota ahmin kirjan kuvista. On se nautinto sekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rita;D Macaronsit ovat tosiaankin niin kauniita:) Oi muistan sen jälkkärikirjan mikä oli arvonnassa,varmaan hienoja ohjeita ja kuvia täynnä silmänruokaa:)

      Poista
  10. Kyllä näyttää herkulliselta. Ihana tällainen workshop.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maiju:herkullista oli vaikkakin mulle vähän liian makeaa.KIvoja tuollaiset workshopit:)

      Poista
  11. Huokaus, nää on mun ikuinen murheenkryyni... Joskus onnistuu, useimmiten ei. :-D Testaan tätä ohjetta seuraavaksi, josko se olisi sellainen, että jälkiruokanoviisikin onnistuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta;minä en ole edes vielä päässyt testausvaiheeseen;olen vain nyt kahdesti ollut mukana tällaisissa teen osan-macaroneista-tapahtumissa;:D Ihanan kondiittoripojun mukaan tuo on idioottivarma ohje ja ainakin näytti sujuvan helposti:)

      Poista
  12. Olen tehnyt kerran macaronseja, ja ne piruvie vielä onnistuivat. Lienikö matkassa aloittelijan tuuria... :D

    -Heidi
    http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heidi:;no tuo antaa toivoa;D Ehkä minäkin voin onnistua!

      Poista
  13. Menisin tämmöiselle kurssille! Meidän perheen naiset rakastavat macaronseja, mutta itse en ole koskaan kokeillut tehdä, juuri siksi, että ne on kuulemma tosi vaikeat tehdä itse. Otan reseptin talteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ansku:oli kyllä kiva kurssi:) Macaronsit ovat hyviä mutta odottelen sen tekemisen kanssa vielä vähän. Kesällä täällä omalla seudullani on niin kosteaa että se vaikuttaa rakenteeseen mutta kunhan säät taas viilenevät niin varmaan uskallan tarttua tuohon haasteeseen;D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...