lauantai 1. heinäkuuta 2017

Vihreät pavut Jaelin tapaan ja muutamia eksoottisia ruokia

Vihreät pavut  sardellikastikkeessa  on suosittu italialainen papuruoka,  mutta minä olen tehnyt siitä oman versioni johon on lisätty kaikenlaista muutakin kuin sardellia.   Ja tämä on kuulkaa ihan itkettävän hyvää!  Käytin tässä  litteitä papuja, mutta tähän sopivat tietysti kaikenlaiset vihreät pavut, myös pakastetut.

Vihreät pavut Jaelin tapaan
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Puhdista pavut , ja leikkaa ne noin  3-4 sentin  pituisiksi  palasiksi.  Keitä papuja  7-8 minuutin ajan ,kunnes pavut ovat hieman pehmentyneet (al dente). Laita pavut lävikköön valumaan.  Sekoita kulhossa tomaattipyree, sardellitahna, sokeri , soijakastike  ja chilijauhe tasaiseksi tahnaksi. Pilko valkosipulin kynnet. Pilkon yleensä valkosipulit veitsellä;  harvemmin käytän valkosipulipuristinta. Katso että pavut ovat kuivuneet, ja jos niissä on vielä vettä  niin kuivaa niitä talouspaperilla.  

Lämmitä voi ja öljy paistinpannussa  keskilämmöllä.  Kun voi on sulanut ja alkanut hieman ruskistua, lisää valkosipuli. Paista valkosipulia käännellen minuutin pari, kunnes valkosipulin tuoksu alkaa kunnolla tuntua. Lisää pavut. Paista käännellen muutaman minuutin ajan , ja lisään sen jälkeen tomaatti-sardellitahna. Nosta lämpötila korkeammalle, ja paista papuja aina välillä käännellen vielä noin 5 minuuttia , kunnes tahnaa on tarttunut papujen pinnoille. Tarjoile lämpimänä. 
Tel Avivissa vietettiin torstai-iltana/yönä Valkoista yötä,  ja yksi sen tapahtumista oli kansainvälinen ruokatori kaupungin eteläisen osan ehkä köyhimmässä osassa, joka käy parhaillaan läpi jonkinlaista kasvojen kohotusta.  Yksi torin mielenkiintoisimmista annoksista oli sudanilaisen Darfur-ravintolan vegaaniannos.
Annoksessa oli kaksi erilaista kastiketta, joissa papuja ja okraa, ja niiden keskellä lätty. Tuo  sudanilainen lätty on nimeltään kisra , ja se on valmistettu durrajauhoista.
Ruokatoria vastapäätä on sudanilainen ravintola, mutta tämä ei ole sama mistä kojun pitäjät olivat. Pitäisi joskus mennä kokeilemaan miltä sudanilainen ruoka maistuu. Ruokatorikin on vielä ensi viikonloppuna, joten ehkä silloin. 
Toinen minulle uusi juttu tuolla oli munavohveli Hong Kongista.  Hauskan pallomainen vohveli täytettiin kaikenlaisilla makeilla täytteillä. Tällainen herkku on minulle aivan liian äklön makea  mutta oli hauska nähdä miten se syntyi.
Chileläisessä ruokakojussa oli mm.  empanadas-piiraita.
Ja tässä valmistettiin ramen burgereita.
Ja ruotsalainen Fika   kanelipullillaan (ja lihapullilla).  Miten on , menisköhän karjalanpiirakat tuollaisessa tapahtumassa kaupaksi....

7 kommenttia:

  1. Ihania papuja, tykkaan niista todella kovin enka osannut syöda niita ennen tanne muuttoa mutta nykyisi kuuluvat kesalla suosikkeihini. Onpa teilla monipuolista tuo ruokakulttuuri siella, olen ennenkin asiaa ihastellut, israelilaiset ovat varmasti ennakkoluulottomia kokeilijoita eri ruokakulttuurien suhteen mita ei voi kylla sanoa taalla paikallisista ainakaan yleisella tasolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petra:sama juttu, en kyllä muista laittaneeni tuoreita papuja SUomessa asuessa, korkeintaan pakasteteena ostettuja. Täällä tosiaankin on mielettömän ihana ja kiinnostava ruokakulttuuri,kaikkea löytyy ilokseni:) Täkäläiset ovat tosiaankin ennakkoluuttomia kokeilemaan uutta,ellei sitten ole uskonnollisia esteitä. Eli uskovaiset vähemmän innokkaita kokeilijoita;D

      Poista
  2. Gröna bönor är gott. Jag hade gärna smakat på en kanelbulle där :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:Jag gillar också gröna bönor. Och Fikas kanelbullor och andra svenska bakverk är nog goda:)

      Poista
  3. Ihana resepti, mistä saisi sardellitahnaa? Enpä olisi jäänyt nälkäiseksi noilla markkinoilla, herkullisen näköisiä nuo kisar-lätyt kastikkeineen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli:kiitos ihana:) Sardellitahnaa (anchovy paste )löytyy varmean sieltä missä myydään italialaisia elintarvikkeita. Oli kyllä kaikenlaisia herkkuja tuolla kansanvälisellä ruokatorilla:)

      Poista
  4. Varmasti menisivät! Varsinkin jos ne paistettaisiin ihan vasta kuten jollain markkinoilla täällä Helsingissä.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...