lauantai 2. maaliskuuta 2019

Taatelitryffelit

Kotikadullani  asuva ystäväni joutui  viime kuussa  aivoaneurysma-leikkaukseen ,  ja tällä viikolla hänellä oli tarkistuskäynti  kirurgin luona.  Evelyn halusi viedä  kirurgilleen   jotain hyvää,  ja koska hän ei itse leivo,  pyysi hän minua leipomaan alfajores-pikkuleipiä ,  sekä jotain muuta hyvää.  
Leivoin  Evelynin kirurgille  alfajores-pikkuleipiä,  kahdella eri ohjeella, minkä vuoksi  takana olevat ovat hieman vihreitä.   Aljajores-pikkuleivistä olen kirjoittanut blogiin täällä.

Tein myös taatelitryffeleitä , mutten kirjottanut ohjetta ylös.   Niistä tuli hurjan hyviä  ja harmittelin etten ollut kirjoittanut ohjetta, mutta muistin mitä aineksia olin laittanut tryffeleihin,  ja kun Evelyn pyysi minua valmistamaan hieman lisää tryffeleitä ,  tuli niistä kuin ne aiemmin tekemäni.  Olen täällä blogissa aiemminkin postannut taatelipallosista, mutta nämä nyt tekemäni ovat erilaiset.

Taatelitryffelit
  • 15 taatelia
  • 4,5 rkl kaakaojauhetta
  • ripaus suolaa
  • ripaus vaniljaa tai vanilja-aromia
  • ripaus rommiaromia  tai oikeaa rommia
  • 2.5 rkl kookosöljyä (kylmäpuristettua)
  • 2 rkl tahinia
  • 2,5 dl kookoshiutaleita
  • 2,5 rkl  appelsiinikuorihilloa 
  • ½ dl kaurahiutaleita
  • (muutama tl tomusokeria)
Jos taatelit ovat kuivia , ne tulee ensin liottaa pehmeiksi. Olin säilyttänyt taateleita jääkaapissa,  ja ne olivat kuivahtaneita, joten ensin liotin niitä joitakin tunteja lämpimässä vedessä, minkä jälkeen poistin siemenet.  En halunnut liikaa taateleihin tullutta nestettä,  joten laitoin taatelit joksikin aikaa valumaan lävikköön. 

Taatelit  ja kaakaojauhe jauhetaan mahdollisimman sileäksi massaksi. Lisätään kookos-ja kaurahiutaleet,   ja jauhetaan lisää kunnes ainekset hienontuneet.   Lisätään suola, vanilja, rommi  , sula kookosöljy,  hillo sekä tahini.  Käytin  itse tekemääni appelsiinikuorihilloa,  joka on aika kirpeää,  ja antaa kivasti kontrastia  makeille taateleille.   Mutta toki tässä voi käyttää tavallistakin appelsiinihilloa, kunhan siinä on jonkin verran kirpeyttä.  Valmis tryffelimassa laitetaan jääkaappiin jähmettymään.  Massan voi jähmettää myös pakastimessa jonkun aikaa.
Jähmettynyt massa on pehmeähköä ,  mutta kuitenkin sellaista että siitä voi pyöritellä pallosia. Ensin kannattaa maistaa massaa  ja lisätä  vaikka hieman  tomusokeria jos tuntuu siltä ettei makeutta ole tarpeeksi. Lisäsin ehkä pari teelusikallista  tomusokeria.  Massasta tehdään pieniä pallosia, jotka   pyöritellään kookoshiutaleissa.
Näistä tuli niin hyviä! Tuo kirpeähkön appelsiinihillon lisäys on se joka tekee näistä niin  hyviä:)
Taatelinamuja säilytetään kylmässä ennen tarjoilua.

14 kommenttia:

  1. Oi mitä herkkuja olet tehnyt. Taatelitryffelit näyttävät ja kuulostavat aivan ihanilta.
    Mukavaa iltaa sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:Kiitos ihanainen, olivatkin tosi herkullisia:) Mukavaa tiistai-iltaa Outi:)

      Poista
  2. Näyttäis ihan mun herkulta ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena;Voin uskoa, oli niin hyviä. Ja kirurgi joka niitä sai kuulemma tykkäsi:)

      Poista
  3. Ai jai jai. Ihania herkkuja olet taikonut!

    VastaaPoista
  4. Nuo taatelipallot muistuttaa suuresti täällä päin tunnettuja Negerbollar. Olen aivan varma että nuo taatelipallot ovat erittäin maukkaita. Olet tunnetusti taitava ruuanlaittaja ja leipoja. Nämä Neekeripallot eivät ole niin kovin makeita mutta lapset niistä tykkää. Kaurahiutalepakkauksen kupeesta löytyy resepti täällä Ruotsissa. Niitä voi kouluakäyvät lapset pyöritellä itse kun niitten tekoon ei tarvita uunia eikä hellaa, eikä edes veitsiä. Laitan reseptin tähän jos joku antaa vaikka omien lastensa kokeilla reseptiä.Useimmista kodeista löytyy aineksetkin.

    75 g voita tai margariini.
    1½ dl sokeria
    1 rkl vaniljasokeria
    4 kuppi kaurahiutaleita
    2 ruokalusikallista kaakaota
    3 rkl vahvaa kylmää kahvia

    Sekoita kaikki ainekset käsin ja lopuksi kahvi. Pyöitä taikisnat pullia ja pyöräytä pullat raesokerissa tai kookoshiitaleissa. Reseptiä voi muokata hieman oman makunsa mukaankin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Donna Roomassa:) Samaa näköä on mutta aika lailla kuitenkin eri ainekset, eli ehkä terveellisempi versio niistä Negerbolleneista. Meilläkin oli niitä lapsuudessa ja laitoin niitä pojalleni, ja täällä Tel Avivissa ruotsalaisella FIka-leipomolla on niitä puodeissaan, mutta koska Negerbollar on tänään hm, vähän epäkorrekti sana niin de heter chokladbollar:) Mukavaa viikkoa sinulle:)

      Poista
  5. De ser så goda ut och en eller två bollar till kaffet är perfekt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katarina:Tack så mycket, de var ochså riktigt goda, och passar också så bra till kaffestund

      Poista
  6. Voi että - ja tällaisia sitten katselee, kun alkamassa on paasto;)
    Ihanaa maaliskuuta, Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lady: HIh, silmilläkin voi syödä;D Tsemppiä sinulle ekopaastoon:) Ja oikein ihanaa maaliskuuta sinullekin Arja:)

      Poista
  7. Taatelit ovat kyllä herkkuani ja vielä kookoksella, nam : )

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...