tiistai 6. huhtikuuta 2010

Marinoidut härkäpavut

Kevät on täälläpäin tuoreiden papujen aikaa,ja yksi suosikeistani on härkäpapu.Ne ovat täällä myös muita tuoreita papuja halvempia,joten niitä tuleekin ostettua useammin.
Saakohan näitä Suomesta tuoreina?

Marinoidut härkäpavut
  • härkäpapuja muutama sata grammaa
  • vettä keittämiseen,jääpaloja
  • suolaa,pippuria
  • 2½ rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa(luomu)
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 2 murskattua valkosipulinkynttä
Kiehauta vettä kattilassa.Täytä kulho kylmällä vedellä ja lisää siihen jääpaloja.Kun vesi kiehuu, laita härkapavut kiehuvaan veteen 1 minuutiksi,ja heti sen jälkeen jääveteen,jotta kiehuminen lakkaa.Tarkoitus on vain pikaisesti ryöpätä näitä.Itse asiassa en ole kokeillut näitä ihan raakoina,sillä vihreitä papuja kehoitetaan ryöppäämään ensin kitkerän maun ja mahdollisten myrkkyjen vuoksi.Tosin olen lukenut,että härkäpapuja voi syödä ihan raakanakin,täytyy kokeilla.
Kiehuva vesi+jäävesikäsittelyn jälkeen pavut irtoavat helposti pavun palosta. Härkäpavuilla on myös sisäinen,vaaleahko kuori,jonka poistan,sillä pavut ovat silloin miellyttävämmän makuisia ja tuntuisia.Siihen menee hieman aikaa,mutta tulos on sen arvoinen.Kuoreen tehdään veitselllä pieni viilto,jolloin pavun voi helposti napauttaa ulos tuosta kuorestaan-
Marinointiainekset sekoitetaan papujen joukkoon,ja annetaan marinoitua vähintään muutaman tunnin ajan.Hyvää!
Edit:maistoin raakana.En tykännyt ,joten todellakin ryöppääminen on suositeltavaa kun tekee marinoituja härkäpapuja.

Edit. elokuu 2019  Tässä vielä kommentoija Merin  laittama linkki  papujen lektiinipitoisuudesta  ja siitä että härkäpapuja pitäisi keittää jotta lektiini niistä poistuisi.

26 kommenttia:

  1. Nytpä tulikin tuttu ruoka-aines. :)
    Olemme mökillä viljelleet kasvimaassa härkäpapua. Voisinkin laittaa kukkapenkkiin muutaman siemenen, kun mökkiä ei enää ole. Härkäpapu on kasvinakin komea.

    VastaaPoista
  2. Ihanan näköistä!
    Eipä noita kovin usein tule täällä vastaan. Tai sit käyn väärissä kaupoissa. :)

    VastaaPoista
  3. Härkäpapuja ei kyllä täällä ole juurikaan tarjolla - lähinnä etnokaupoista (jos niissä sattuu olemaan tuoretuoteosasto) tai Stockan herkusta voi löytyä, mutta kotimaisista härkäpavuista saa vain haaveilla, jos niitä ei kasvata itse.

    VastaaPoista
  4. Härkäpavut ovat minunkin suosikkini! Ihana Suomessakin kasvava proteiininlähde. Helsingistä voi satokaudella elokuussa löytää härkäpapuja esim. Satumarja - luomupuodista Hakaniemen hallista, tai muusta vastaavasta kaupasta, mutta melkein varmemmin niitä saa, kun itse kasvattaa. Niitähän voi myös ryöpättyinä pakastaa, ja ovatkin käteviä.

    VastaaPoista
  5. Unelma:Kiva kun oli tuttu aines tällä kertaa:-) Itsekin varmaan näitä kasvattaisin,jos olisi kasvimaata.

    Veera:Itse en muista noita koskaan Helsingissä nähneeni,mutta tuossa alempana Goddess of Cake kertookin mistä niitä löytyy.

    Elina:Toivottavasti niitä kuitenkin löydät,sillä ovat tosi hyviä!

    Goddess of Cake:hyvä tietää mistä niitä saa Helsingistäkin:-) Täytyykin varmaan ostaa lisää ja pakastaa,koska kohta on niiden aika loppu täälläpäin...

    VastaaPoista
  6. Voikohan tämä olla sama kasvi kuin ruusupapu, joka on minulla yksivuotisena köynnöksenä kaikkialla, missä tarvitaan nopeaa kasvua?

    VastaaPoista
  7. Kuulostaa kivalta, pitäisiköhän tosiaan itse koittaa kasvatella näitä kun ei Suomesta tuoreena saa!

    VastaaPoista
  8. Tiedathan etta jotkut ihmiset tulevat hyvin sairaiksi harkapavuista? Heilta puuttuu enzyymi nimelta G6PD jota ilmeisesti tarvitaan papujen sulatukseen, ja tuloksena on vakavaa anemiaa ja muutakin. Varsinkin Irakin juutalaiset, kurdit ja jotkut jemenilaisetkin karsivat tasta, periytyva juttu. Joillekin enzyymin puutos kehittyy myos ian myota. Heilta on myos kielletty sulfa-laakkeet.

    VastaaPoista
  9. Ihanan keväisen näköinen annos. Minäkin olen saanut tuoreena lähinnä jonkun ystävällisesti itse kasvattamia papuja. Kuivattuja onkin sitten helpompi löytää, mutta ne ovatkin jo ihan eri juttu. Mä olen lukenut myös kahdenlaista käsitystä raakojen härkäpapujen käytöstä. Joissain sanotaan, että raaka härkäpapu on myrkyllinen ja aiheuttaa vatsakipuja.Toisissa, että sitä voisi syödä. Itse en ole kokeillut, joten kiinnostaa, jos päätät maistaa raakana!

    VastaaPoista
  10. Leena;Ruusupapu on mulle ihan tuntematon papu,voiskohan olla joku sukulainen?

    Johki:Mutta teillähän näitä Egyptissä kasvaa paljonkin....

    Anu.Piti ihan luntata googlesta mikä juttu tuo oli,en ollut tietoinen,kiitos tiedosta.Onneksi mulla ei sellaista ongelmaa ole:-)

    VastaaPoista
  11. Okriina;ostan näitä varmaan vielä ennen sesongin loppua,kokeilen ja laitan sitten tänne blogiin siitä.

    VastaaPoista
  12. Minäkin rakastan härkäpapuja enkä tuntenut niitä Suomessa asuessani, mutta joku kerran vihjas, että niitä olisi Suomessa ja siellä on keittokirjakin nimeltään Härkäpapua sarvista. Tässä esittely siitä:
    http://www.vegaaniliitto.fi/materiaalit/hps_esittelysivut.pdf

    VastaaPoista
  13. Allu:Tuo kirja onkin mulle tutte,siinä on hyviä vegaanireseptejä:-)Härkäpavut ovatkin ihania,eri muodoissa.

    VastaaPoista
  14. Mielestäni olen nähnyt härkäpapuja ihan tuoreena myytävänä tavallisessa suuremmassa marketissa... kai nyt muistan oikein.. ehkäpä joku paikallinen tuottaja oli niitä sinne saanut myyntiin. Joskus niinkin :-)

    Mutta hyvältä näyttävät ja ruoka on varmaan herkkua.

    VastaaPoista
  15. Israel-Kaipuu:Olivat ihan hyviä!Kiva jos sitä löytyy jostain marketeistakin.

    VastaaPoista
  16. Ihanalta näyttää ja kuulostaa! Tukussa oon nähnyt tuoreina, mut harvemmin kyl :/

    VastaaPoista
  17. Katoppa blogistani tunnustus<3

    VastaaPoista
  18. Ent-tu:Hyviä olivat,olen tehnyt jo pari kertaa.Arvelinkin,ettei näitä teilläpäin joka marketista löydy.

    Ekku:Tulenkin katsomaan-.

    VastaaPoista
  19. Härkäpapu ja ruusupapu ovat ihan eri kasveja. Härkäpapu kasvaa itsenäisenä, ruusupapu köynnöksenä. Molempia voi kasvattaa Suomessa, suosittelen, jos on pieni maapläntti! Ruusupavut ovat hurjan kauniitakin...

    Tuo ryöppääminen (+ marinoiminen!) kuulostaa hyvältä, liian pitkään keitetyt pavut tulee ikävän jauhoisiksi.

    VastaaPoista
  20. Pinea:Ahaa,tuo ruusupapu on mulle täysin tuntematon.En olekaan noita härkäpapuja koskaan keittänyt,ainoastaan ryöpännyt,joten hyvä tietää ettei niitä kannata pidempää keittääkään:-)

    VastaaPoista
  21. Voi mitä ihanuuksia olet taas viime aikoina tehnyt! Harmi kun en ole ehtinyt lukemaan ja kommentoimaan.

    Minäkin tykkään härkäpavuista ja olen myös etsiskellyt niitä kaupoista. Tuoreina en ole niitä koskaan löytänyt; pakastettuina jostakin etnisestä kaupasta kylläkin. Tuo kuorenpoistovinkki on hyvä!

    VastaaPoista
  22. Hippu;Kiva kun susta taas kuuluu!
    Kiva kun niitä löytyy pakastettuna,en tiennytkään.Se ulompi kuori on vähän vahamainen,niin hyvä poistaa se.

    VastaaPoista
  23. Harkapavusta teen tomaatin kanssa usein ruokaa.Ja on tosi hyvaa.Tuttu kasvi.Muutama vuosi sitten etsin suomesta tata papua,mutta en löytanyt muualta,kuin turkkilaisten kaupoista pakasteena.Nyt saattaapi jo ollakkin.

    VastaaPoista
  24. Sateenkaari:Tuoretta en ole kuin äkkiä käyttänyt keitetyssä vedessä,mutta tarkoitatko ehkä kuivattuja papuja? Vois joskus kokeilla...

    VastaaPoista
  25. Tein näitä, olivat hyviä! Kiitos reseptistä :)

    VastaaPoista
  26. Tiedäthän tästä ja muokkaathan reseptiä: https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/alkuperaistutkimukset/papujen-aiheuttamat-lektiinimyrkytykset/

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...