tiistai 22. helmikuuta 2011

Desi-kikherneet ja mausteinen kikhernepata

Käydessäni joku aika sitten etiopialaisessa kaupassa ,josta ostin nigerinsiemeneitä,huomasin siellä myös pienen pienet,tummakuoriset kikherneet.En ollut ennen tällaisia kikherneitä nähnyt,ja muutaman päivän päästä palasin kauppaan niitä ostamaan.Etiopiassa käytetäänkin näitä pieniä,tummia kikherneitä,joiden nimi on desi-kikherne. Kikherneet jaetaan kahteen ryhmään: kabuli ja desi. Kabulit ovat ne meidän tuntemat,vaaleat kikherneet,kun taas desi-kikherneitä käytetään paljon Intiassa,Etiopiassa ja Iranissa. 80 % desi-kikherneistä kuoritaan ja halkaistaan,jolloin ne tunnetaan chana dal-nimisinä,ja joita käytetään etupäässä intialaisessa keittiössä.Desi-kikherneiden kuori on kabuli-kikherneiden kuorta kovempi,ja niiden kuitupitoisuus on myös suurempi.Desi-kikherneiden glykeeminen indeksi on myös kabuli-kikherneiden glykeemistä indeksiä alhaisempi.

Liotin pikku kikherneitä  yön yli ,ja käytin niitä tähän mausteiseen pataan.Tähän siis käytin desi-kikherneitä,mutta tavallisetkin kikherneet käyvät tähän.

Mauisteinen kikhernepata
  • muutama kupillinen liotettuja kikherneitä
  • 3 sipulia
  • 2 punaista paprikaa
  • 1 chilipaprika
  • 1 porkkana
  • 1 tomaatti
  • 3 rkl tomaattipyrettä
  • 3 rkl tamari-soijakastiketta
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 3 rkl punaviiniä (ei välttämätön)
  • 1 1/4 rkl sambhar masala-maustesekoitusta
  • suolaa
  • 2 tl ruokosokeria
Pilkkoa sipulit,kuutioi porkkanat,ja leikkaa paprikat palasiksi. Kuullota sipulit läpikuultaviksi öljyssä,lisää porkkanat ja paprikat,ja sekoita maustesekoitus joukkoon.Lisää kikherneet,soijakastike,tomaattipyre (viini),sokeri.kuutioitu tomaatti. Lisää vettä sen verran,että kaikki ainekset peittyvät kunnolla,ja keitä seosta hiljaisella tulellla,kunnes kikherneet ovat pehmentyneet. Desi-kikherneiden kuori on kovahko,joten herneet pysyivät hyvin koossa ja jäivät aika kiinteiksi pitkänkin keittoajan jälkeen. Hyvää on,mutta tekisin tätä ehkä uudestaan kabuli-kikherneiden kanssa tai sitten käyttäisin chana dalia,joka siis on samaa kuin desi-kikherneet,mutta ilman kuorta.Muuten pata oli ihanan lämmittävää kylmänä päivänä.

Idätin osan desi-kikherneistä.Ehkä kokeilen tehdä niistä falafelia.....

26 kommenttia:

  1. Onpa sinulla kaunis kirjasintyyppi otsikoissa! Mistähän tuommoisen saisi?

    VastaaPoista
  2. En ole tuollaisia kikherneita taalla tavannutkaan.Mutta tavallisista teen usein ruokaa,taikka kaytan lisukkeena.Yleensa ostan kilon kuivattuja kikherneita.Keitan ne,ja laitan pakkaseen,niin riittaa pitkaksi aikaa.

    VastaaPoista
  3. Rita;kun menet blogin kohtaan "ulkoasu" ja sieltä valitset blogin suunnittelytyökalun,niin voit valita uuden fontin myös otsikoille:-)

    Sateenkaari:en minäkään näitä ollut ennen nähnyt,vasta nyt törmäsin niihin etiopialaisessa kaupassa.En edes tiennyt,että tuollaisia pienen pieniä tummia edes on. Hyviä ovat,mutta ne tavalliset maistuvat enemmän minulle.

    VastaaPoista
  4. Nuo desi channat on täällä tosi yleisiä. Itse asiassa desi tarkoittaa intialaista - tuota sanaa käytetään Intiassa kuvaamaan paikallisia ja kotimaisia asioita. Tästä tuli varmaan hyvää kastiketta!

    VastaaPoista
  5. Anna:huomasinkin tuon desi-sanan merkityksen etsiessäni tietoa noista pikku kikherneistä. Kastike ool tosinaakin hyvää! Tuo sambhar masala on ihana maustesekoitus!

    VastaaPoista
  6. Erilaisia herneitä, papuja ja linssejä on valtavasti, eikä kaikista ole edes kuullutkaan. Mielenkiintoinen tuttavuus. Oliko maku muuten sama kuin tavallisessa kikherneessä?

    VastaaPoista
  7. Okriina:näissä oli tuo kuori paljon vahvempi ja sisus paljon kuitupitoisempi.Maussa en kyllä mitään varsinaista eroa huomannut.

    VastaaPoista
  8. Kikherneet on aivan ihania ja todella korvaamattomia proteiinin lahteita myos!

    VastaaPoista
  9. Oo, varmaan superhyvää. Minulle tuo desi-nimitys kikherneiden yhteydessä oli ihan vieras, mutta sitten kun kävin kurkkaamassa tuosta linkistä, niin sieltä löytyikin minulle tutumpi nimi kala chana. Kikherneitä tulee laitettua ihan liian harvoin, vaikka ne ovatkin aivan ihania. Pitää ehkä ryhdistäytyä. ;-)

    VastaaPoista
  10. Tsajut-blogista löysin tieni tänne kivaan etniseen ruokablogiisi.
    Kikherneitä en ole käyttänyt itse ruuanlaitossa koskaan, kovasti olen kuullut puhuttavan niiden terveellisyydestä ja hyvästä mausta.

    VastaaPoista
  11. Hippu;minäkin törmäsin siihen nimeen vasta etsiessä tietoa näistä pikkuriikkisistä kikherneistä.Kik-herneet ovat tosiaankin ihania,ja minäkin laitan niitä vain harvoin.Mutta pidän kyllä enemmän niistä suurista kikherneistä,Näissä pienissä oli kuori aika vahva.

    Nelli:kiva kun löysit. Kikherneet ovat ihanan monipuoliset ja ravintoarvoiltaan hyvät,ja muutenkin monipuolinen papu,jolle löytyy paljon ohjeita.Suosittelen!

    VastaaPoista
  12. Fantastic recipe! Chickpeas are quite possibly my favorite legume, and this looks like a really tasty, easy preparation.

    VastaaPoista
  13. Hannah:Thanks! This was really yummy and warming.I love chickpeas too,but will use the normal ones next time.

    VastaaPoista
  14. Hei Yaelian, en ole kommentoinut pitkiin aikoihin, vaikka monta mielenkiintoista postausta olenkin selannut kiireella lapi:) Nyt on kuitenkin AIVAN PAKKO kysya kun nain Arleenan blogissa etta kerroit kuinka taalta saa LAKRITSIA! Mista ihmeen paikasta?????
    Ihanaa kevaanjatkoa Sinulle!

    VastaaPoista
  15. Tiskiharjafeministi;sitä saa ainakin Disengoffin ja Frishmanin kulmassa olevasta Teva Castelista,irtopainossa.Siellä sitä yleensä on,pähkinöiden ja kuivahedelmien joukossa. Muissakin Teva Castelin kaupoissa olen sitä ostanut. Ja ihanaa kevään jatkoa sinullekin!

    VastaaPoista
  16. Olen taman talvea tehnyt useamman kerran hummusta valmiiksi keitetyista kikherneista. Niita saa ostaa taalla semmoisessa pahvipurkissa, Eldorado tai jotain sellaista. Viimeksi en loytanyt niita tavallisia, vaan ostin ekologisia, eri merkkisia. Ja ne olivatkin todella erilaisia. Kuori oli tumma, hernemassa rakeinen, eika hummuksesta tullut ollenkaan niin hyvaa kuin niista tavallisista. Liekko soitten tottumuskysymys. Tuli vaan mieleen, kun katselin noita desiherneita.

    VastaaPoista
  17. Tuula:näissä hernemassa oli kiinteä ,ei rakeinen,mutta kuori oli tumma ja paksumpi kuin tavallisissa kik-herneissä.Nämä ovat varmaankin ne alkuperäiset kikherneet,joita on viljelty tuhansia vuosia,ja ne ns. normaalit kikherneet kai jokin kehitelty muoto.

    VastaaPoista
  18. Tunisialainen tuttavani väitti, että jos laittaa vaniljasokeria kikherneiden keitinveteen, ne pehmenee nopeammin. Oliskohon tuo totta?

    VastaaPoista
  19. Enpäs ole tuollaista kuullut,mutta leivinsooda ainakin sen tekee....

    VastaaPoista
  20. That looks really interesting! I haven't seen those types of chickpeas before :)

    VastaaPoista
  21. Voi että olisi ihana tuo mausteinen kikhernepata täällä näissä pakkasissa herkuteltavaksi. Tykkään tosi paljon kikherneistä ja tuleekin käytettyä niitä meidän versioita (vaaleita) ruuanlaitossa ja erityisesti levitteissä ja tahnoissa.

    VastaaPoista
  22. Kikherneet ovat roikkuneet kauppalistallani jo jonkun aikaa kun eivät ole kaupassa sattuneet kohdalle, mutta kunhan saan ostettua, laitan tuon sinun ohjeesi mukaan. Kuulosti hyvälle.
    Kivaa tietoa tutuista pavuista :) Itselleni ei vain koskaan selvinnyt kyseinen nimi kun pavut ja linssit oli nimetty kai hindiksi, ainakin jollain paikallisella kielellä eikä englanniksi. Eivätkä paikalliset tienneet englanninkielisiä nimiä dahleilleen.

    VastaaPoista
  23. Kiva resepti! Tykkään kikherneistä, ja juuri tällaisissa padoissa ne on parhaimmillaan.:)

    VastaaPoista
  24. Lorraine:these were really tiny,thick skinned chickpeas, I guess these are the original ones...

    Mausteinen Manteli:tuo olikin tosi hyvää kylmänä päivänä (kun sisälläkin on kylmää...)Mutta täytyy sanoa,että noiden pikku kikherneiden käyttö jäi kyllä kokeiluksi,sillä pidän enemmän niistä vaaleista...

    Saya:minullekin oli tuntematon juttu nämä pienet kikherneet,en edes tiennyt niiden olemassaolosta ennenkuin näin ne siellä kaupassa.Tosi hyvää oli.Hankalaa varmaankin kun ei löydä nimiä eri pavuille..

    Kmsu;Minäkin pidän paljon kikherneistä,ja tällaiseen pataan ne sopivatkin tosi hyvin:)

    VastaaPoista
  25. Mielenkiintoista tietoa; en ollut tuollaisesta kikherneestä kuullutkaan!

    VastaaPoista
  26. Haa! Mä olenkin ikuisuuden miettinyt että miksi chana dal ei ikinä näytä yhtään kikherneeltä vaikka väitetään että se on halkaistu sellainen. Nythän se selvis. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...