torstai 12. tammikuuta 2012

Olutmessuilla

Tiistai-illan vietin olutmessuilla Tel Avivin Nokia Areenassa.Olin saanut kutsun bloggarin ominaisuudessa vaikka kirjoitankin täällä ihan väärällä kielellä;D. Olutmessut pidettiin nyt toista kertaa,ja ne kestivät 2 päivää:tiistaina messut olivat auki ammattilaisille ja eilen keskiviikkona kaikille muille. Viime vuoden olutmessuista kirjoitin täällä
En ole oluen juoja ja ylipäänsä tietoni oluesta ovat aika vaatimattomat,minkä vuoksi nautin paljon enemmän syksyn viinimessuista,mutta tänä ja viime vuonna on kuitenkin ollut mielenkiintoista nähdä,miten oluen valmistus ja myynti on täällä lähtenyt nousuun.  Olin messuilla myös viime vuonna ,ja tänä vuonna tuolla oli monta uutta panimoa,jotkut suurempia ja jotkut pienempiä.Ainoa oluttyyppi ,joka minulle maistuu,on vehnäolut,ja useita sellaisia tuolla tulikin maistettua.
Pavo-panimo oli panostanut aika suureen osastoon.Vehnäolut ei ollut hullumpi.
Moran-kibbutsin  kurpitsaolut maistui kivasti kurpitsalle ja mausteiselle.Maistoin myös toisen panimon granaattiomenaolutta,johon oli käytetty myös taateleita,mutta tunsin vain kevyesti taatelin makua siinä oluessa.
Oluen raaka-aineita.Täkäläisten olueiden melkein kaikki raaka-aineet tulevat ulkomailta.Bloggariystäväni Liz,jonka kanssa kiersin messuja,onkin omassa erittäin hyvässä postauksessaan pohtinut,mikä tekee täkäläisistä olueista täkäläisiä.
Kotipanimokoneita.En edes tiennyt,että tuollaisia on  olemassa!
Erään pienen kotipanimon innostunut nuorimies laittoi minulle drinkin,jossa oli inkivääriolutta ja tummaa rommia. Hyvää! Viime vuonna nuorimies valmisti vain olutta,tänä vuonna hän oli edennyt jo viinintekijäksi ja liköörinvalmistajaksi.
Tämä oli messujen mieleenpainuvin osasto. Täkäläiset tunnetut viinintekijät olivat kehittäneet oluen(ihan ok) NaLagaat-keskusta varten.NaLagaat on sokeiden,kuulovammaisten  sekä kuuromykkien keskus Jaffassa,joka käsittää teatterin,Blackout-ravintolan (jossa syödään pimessä ja ruoan tarjoilevat sokeat tarjoilijat) sekä  Kapish-kahvilan,jonka työntekijät ovat kuulovammaisia.Olutta oli valmistettu vain näitä messuja varten;se oli pullotettu samppanjapulloihin ja pulloja oli ainoastaan 220 kappaletta. Olut oli nimetty Kelleriksi,Helen Kellerin mukaan.Ylläolevat esittelijät olivat molemmat kuuromykkiä ja kaikki hoitui elekielellä.Häpeäkseni huomasin vasta myöhemmin,kun olin tuolta jo poissa,että maistelusta olisi pitänyt maksaa 2 euroa,ja että juuri siten he keräsivät varoja keskukselle tuon oluen avulla...Olisi pitänyt lukea tuo sivu joka oli esillä ,mutta automaattisesti oletin,että tuollakin maistelu ei mitään maksanut.
Keller olutta
Koska jo mainitsin,etten ole mikään suuri oluen ystävä,ilahduin eniten siidereistä! Vielä joitakin vuosia sitten siideri täällä tarkoitti kuplivaa alkoholitonta omenamehua,mutta nyt näkyy alkoholipitoisten siiderivalmistajien määrä lisääntynyt mukavasti.Viime vuonna tuolla taisi olla vain yksi valmistaja,nyt heitä oli jo kolme.Jokaisella heillä oli sekä makea että kuiva omenasiideri. Päinvastoin kuin oluiessa,siidereiden kaikki raaka-aineet ovat paikallisia.Ensimäiseksi maistoin Tura Wineryn kuivaa siideriä,joka oli hyvää.
Isra-Alen siidereistä maistoin sekä makeaa että kuivaa siideriä.Sain kuulla,että makeaa siideriä on paljon vaikeampi valmistaa kuin kuivaa siideriä,ja että täkäläiset suosivat makeaa siideriä.Itse taas suosin kuivaa siideriä.Mukavalta amerikkalaissyntyiseltä Dennikseltä sai paljon tietoa siidereistä.
El-Rom-kibbutsin siidereistä maistoin sekä kuivaa että makeaa versiota,ja yllätyksekseni pidin myös makeasta,jossa oli tosi hyvä omenainen maku.Siiderit oli valmistettu ainakin 5 eri omenalajikkeen sekoituksesta.
Tällaisia tuli taas kerättyä lisää tuolla.....

13 kommenttia:

 1. Miksiköhan kayntini taalla nakyy talla kerralla paikasta İsparta,joka on kylla Antalyan lahistölla,mutta ei ihan vieressakaan.
  Reilla siella riittaa mielenkiintoisia messuja ja nayttelyita
  Suomessahan oli muutama vuosi taakseppain kovasti muotia tehda olutta ja viinia kotona.Jonkunmoiset laitteet siihenkin tarvittiin kuulemma.

  VastaaPoista
 2. Sateenkaari:olen huomannut,että Feedjet aina välillä pistää minunkin sijaintini vähän miten sattuu. Täällä tosiaankin on paljon erilaisia kivoja tapahtumia,ja kivaa,että sain tuonne kutsun:)

  VastaaPoista
 3. Ai vaihteeksi olutmessut! Siellä onkin juomissa valinnanvaraa vaikka kuinka ja aika erikoisia makujakin oluissa. Riitti maistelemista :)

  VastaaPoista
 4. Itse pidän oluesta(kin) oikeissa olosuhteissa, mutta tässä postauksessa kiinnitti jostain syystä huomiota kuvissa erityisesti hymyt!
  Iloista perjantaita!

  VastaaPoista
 5. Sirokko:Juu syksyllä viinimessut ja nyt olutmessut.Makuja oli oluiessa ja pitää kai olla aika omaperäisiä kun raaka-aineet on muualta.Mutta eniten tykkäsin siidereistä;D

  Heljä:Minä voin ihan erityistapauksissa juoda hieman olutta mutta siihen se jää ja näillä messuilla maistelemisiin. Nyt kun katsoin niin olinkin saanut ikuistettuja kivoja hymyjä:)

  VastaaPoista
 6. Granaattiomenaolutta, nami, nami! Minäkään en ole mikään oluen suuri ystävä, mutta tuommoiset "naisellisemmat" maut kuulostavat ainakin aika houkuttelevilta. Mukava postaus! :-)

  VastaaPoista
 7. Hippu:Tosin se granaattiomena ei oikein siinä oluessa tuntunut...Mutta kurpitsaoluessa tuntui vähän kurpitsapiirakka;D Minä kyllä suosin noita siidereitä,olutta voin korkeintaan maistaa joskus...

  VastaaPoista
 8. I am so jealous and so sad to have missed the beer fest! It looks amazing. Great right up!

  VastaaPoista
 9. Sielläpäin näyttäisi olevan ihan oikea meininki olutfestareilla! Valokeilassa ovat eri olutlajit, esittelijät, panimot ja heidän erikoisuutensa-ei överikännääminen!

  Tein viime kesänä jutun paikallislehteen(Suomessa) Olutfestareista, enkä voi sanoa että olisin viihtynyt. En ole oluen ystävä, mutta vielä vähemmän suomalaistyypillisen humalahakuisuuden. Esiintyjät olivat hyviä, mutta nautinto meni siinä kun porukka on ympärikännissä ja ehdotuksia satelee jo alkuillasta, vaikka hyvin näkivät että minäkin olin siellä työn puolesta. :p

  Niin, siis kysymys sinulle: Oliko meininki ihan asiallista ja "sivistynyttä" vai menikö yli? Israelin tuntien, kännääminen on kyllä ihan nou nou, eikä länsimaista kännäämistä harjoiteta.

  Miten sinä bloggarina sait muuten kutsun tapahtumaan? Kiinnostaa tietää, näin ulkosuomalaisena bloggarina ;)

  Kiva postaus! Tuli ihan uusia näkökulmia olut-asiaan! Niin,.. ja jos saisin käteeni granaattiomena-taatelioluen niin taatusti maistaisin.

  VastaaPoista
 10. Katherine:Sorry you missed the event...but next time ,hopefully,you will be there too!

  Maama:Meininki oli tosiaankin ihan jees.Ei mitään kännäämistä vaan ammattilaisille tarkoitettu päivä,ja kaikki maistelivat kohtuullisesti.Ei siis mitään humalahakuisuutta.Tietysti jotkut sitten olivat aika hyvällä päällä,mutta ei minkäänlaisia ikäviä kännäämisen puolia.Ihan sama juttu muuten oli viinimessuilla syksyllä.En olisi minäkään tuolla viihtynyt,jos meininki olisi ollut sellaista mitä mainitsit noista Olutfestareista ,mistä kirjoitit. Olutfestareilla kai on tarkoituskin juoda;näissä taas valmistajat ja maahantuojat esittelivät tuotteitaan ravintoloiden,hotellien ja baarien relevanteille henkilöille,sekä lehdistölle ja satunnaisille bloggareille;D Miten sain kutsun? Olin pari vuotta sitten ensimmäistä kertaa ammattilaisten viinimessuilla ,johon sain kutsun suhteiden kautta,ja näitä messuja järjestävällä firmalla on yhteystietoni,ja sen jälkeen on aina tullut kutsut näille messuille. Seuraava päivänä messut olivat auki laajalle yleisölle,johon piti ostaa pääsylippu ja olutlipukkeita.Ammattilaisten päivänä maistaa voi niin paljon kuin haluaa,paitsi poikkeuksellisena tuolla oli tuo kuuromykkien pöytä ,enkä huomannut,että itse asiassa pyysivät tukemaan keskustaan.Ja mitä tulee granaatti-omenataateliolueen,niin en todellakaan tuntenut kuin ihan pikkuisen taatelia siinä. Kurpitsaolut sensijaan,hyvää:) Viellä sellaista,että kyllä täälläkin kännätään,mikä näkyy liikenneonnettomuuksissa,tosin sitä ei näe kuten Suomessa;en muista koska täällä viimeksi olisin nähnyt humalaisen henkilön(paitsi torin lähellä majailevia venäläisiä kodittomia täysin alkoholisoituneita henkilöitä).Mutta viime vuoden suuri kampanja,jossa kehoitettiin olemaan juomatta jos on autolla,on kai auttanut jonkin verran...

  VastaaPoista
 11. Mielenkiintoisen oloiset messut tälläkin kertaa. Minäkään en erityisemmin oluesta piittaa, mutta noita erikoisempia makuyhdistelmiä olisi kiva maistaa.:)

  VastaaPoista
 12. Kmsu: Oli tosi mielenkiintoiset,vaikkei olut oikein maistukaan.Mutta siiderit ja nuo erikoisoluet olivat hyviä:)

  VastaaPoista
 13. Itse inhoan olutta ja Suomessa ikävä kyllä monien miesten maha on kasvatettu oluen lipityksellä. ;) Opiskellessani aikoinaan Turun piirustuskoulussa rehtorimme Hilkka Toivola – tunnettu edesmennyt turkulainen taiteilija – yritti opettaa meitä tyttöjä silloin juomaan olutta sanomalla, että taiteilijan pitää oppia juomaan olutta! En ole kuitenkaan oppinut vielä...

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...