perjantai 23. marraskuuta 2012

Venezuelalainen paahtovanukas-quesillo-joka ei ihan onnistunut...

Asuessani viime vuosikymmenellä Venezuelassa ihastuin  sikäläiseen versioon paahtovanukkaasta,jota Venezuelassa kutsutaan quesilloksi(pieni juusto,vaikka siinä ei juustoa olekaan)Lapsena paahtovanukas kuului lempparijälkiruokiini ja quesillo on ehdottomasti yksi herkullisimmista paahtovanukkaista ,joita olen maistanut tai tehnyt ja takuulla myös helppotekoisin.Sain siellä asuessani vanukkaan ohjeen tuttavalta,ja olenkin sitä tehnyt muutaman kerran,mutta viime kerrasta on tosi pitkä aika. Quesillo on paitsi todella herkullinen ,myös todella helppotekoinen,mutta kuten kuvasta näkyy,möhläsin totaalisesti karamellisoidun sokerin kanssa ja tuloksena oli lähinnä herkullinen vanukas sokeriliemessä.
Kuva täältä
Quesilloni ei ollut reikäinen eikä siinä ollut ruskeaa
karamellikuorta ,nyyh!
Oikeasti quesillon pitäisi näyttää tältä. Karamellisoidun pinnan lisäksi vanukkaan pitäisi olla "reikäinen" ,ja juuri siitä vanukas onkin saanut nimensä,sillä tuo "reikäisyys" tuo juuston mieleen.Viimeksi tätä tehdessä siitä tuli täydellinen enkä tajua nyt missä möhläsin,paitsi siinä,etten antanut sokerin karamellisoitua tarpeeksi . Tuttavalta saamani ohjeen olin puolittanut,mutta se ei ole tuon epäonnistumisen syy.Netti on täynnä erilaisia quesillo-ohjeita,ja todennäköisesti minun olisi  pitänyt lisätä ainakin yksi kananmuna lisää. Mutta tämä vanukas on onnistuessaan niin herkullinen (oli se sitä nytkin...) ja helppotekoinen,että laitan ohjeen tänne,vaikkei siitä tullutkaan sellaista kuin piti.

Venezuelalainen paahtovanukas
  • 1 purkki kondensoitua maitoa
  • yhtä paljon tavallista maitoa kuin kondensoitua maitoa (käytä tyhjää purkkia mittana)
  • 4 munaa (käytin siis 3,aiemmin saamani ohjeen mukaan,mutta mielestäni tähän kyllä pitäisi laittaa 4 kananmunaa)
  • ripaus vaniljaa
  • korkillinen tai pari rommia
  • hieman limeraastetta (ei välttämätön)
  • 6 ruokalusikallista sokeria (käytin ruokosokeria)+1 rkl vettä 
Sekoita kaikki ainekset  paitsi sokeri tasaiseksi ja kuohkeaksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
Valmista karamellisoitu sokeri:lisää  sokeri ja ruokalusikallinen vettä kattilaan ja kiehauta keskilämmöllä kunnes sokeri tummenee ja karamellisoituu. Tässä teinkin virheen,ja otin sokeriliemen pois tulelta aivan liian aikaisin. Seosta ei saa missään vaiheessa sekoitella ,mutta kattilaa voi aina välillä kallistaa.Sekoittaminen vaikuttaa sokerin kristallisoitumiseen.Kaada karamellisoitu sokeri siihen astiaan,missä teet vanukkaan ja kallista astiaa niin että karamellisoitua sokeria tarttuu astian pinnoille.Kaada vanukasseos astiaan.
Laita vanukasastia reunalliseen uuniastiaan ja peitä vanukasastia foliolla.Lämmitä uuni 180 C-asteeseen. Laita nyt uuniastia vanukasastioineen uuniin ja kaada uuniastiaan kiehuvaa vettä.Vettä tulee olla  2/3  osaa vanukasastian korkeudesta.Kypsennä quesilloa tunnin ja ota folio pois viimeisten 10 minuutin ajaksi. 
Quesillo uunista tultuaan.Tässä vaiheessa aloin epäillä sen onnistumista,sillä se ei näyttänyt lainkaan reikäiseltä! Vanukkaan annetaan jäähtyä,jonka jälkeen se saa vielä olla yön yli jääkaapissa.Lautanen asetetaan vanukasastian päälle ja kiepautetaan ylösalaisin.  Vaikka tämä ei nyt onnistunutkaan kuten piti,niin tämä oli kuitenkin todella herkullista,ja rommi tuntuu siinä kivasti:)

P.S. Tätä tulee aina tehdä kiinteässä vuoassa ,eikä missään nimessä irtopohjavuoassa.

17 kommenttia:

  1. Jos yhtään lohduttaa, niin minäkin yleensä möhlin tuon sokerin karamellisoinnin. Yleensä poltan sen :-/

    Tätä pitää kokeilla! Kauhean kiva resepti. Jälleen kerran.

    VastaaPoista
  2. Ankerias Vipunen:voi et tiedä miten lohduttaa;D Muuten niin helppotekoinen tuo paahtovanukas,mutta tuo sokerin karamellisointi,auts;D
    Tätä suosittelen ehdottomasti,on tosi hyvää (myös ulkonäöllisesti epäonnistuneena;D)

    VastaaPoista
  3. Enpä ole koskaan tehnyt paahtovanukasta ja luulenpa etten ole koskaan maistanutkaan.

    Mutta eihän se estä kokeilemasta ja ihmettelemästä, että jaksaako odottaa vanukkaan jäähtymistä yön yli. Olen niin herkkusuu, että... ;-)

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Minä en ole vielä juuri onnistunut näissä, on vähän jääneet valjuiksi ulkonäöltään:) Pitäisi saa rohkaista mieli ja kokeilla uudelleen.

    VastaaPoista
  6. Maku on pääasia, jos et olisi laittanut tuota reikäistä kuvaa toisesta vanukasta, en olisi edes tietänyt, että sen tulisi olla ryskeahko päältä - nam nam - nautinnollisia herkkuhetkiä! Toisen kerran varmasti sattuu se väri kohdalleen!

    VastaaPoista
  7. Birgitta;Paahtovanukas on namia.Suosittelen joskus kokeilemaan...Ja ehkä sitä voi maistaa pikkuisen ennen sitä yön yli odottomaista; mutta se on parempaa kylmänä;D

    Campasimpukka:Viimeksi tätä tehdessä (ja se taisi olla Jenkeissä) onnistui tosi hyvin. Mutta tämä ohje on muutenkin mielestäni kaikkein helpoin paahtovanukasohje,paitsi nyt tuo sokerin karamellisoituminen.Ja rommi tuossa tekee tästä erioisen hyvän;D

    Nina Bille:Maku onkin pääasia,mutta se karamellisoitu päällys on vaan tosi namia...no ensi kerralla sitten.Tästä meni nyt puolet tutulle koiranomistajalle naapurista ja hän tykkäsi:)

    VastaaPoista
  8. Nämä on tosiaan aivan mielettömän hyviä. täällä tosi yleisiä vielä, sanotaan nimellä pudim.. varmaan samaa mutta en ole koskaan tehnyt niin en voi olla varma... syönyt sitäkin useammin ;)

    VastaaPoista
  9. Mausteinen manteli:googlasin ja joo,samaa on paitsi että tuossa venezuelalaisessa versiossa on rommia;D Hyvää onkin:)

    VastaaPoista
  10. Paahtovanukas, kuulostaa todella herkulliselta! Yksi resepti taas lisätty to-do-listalleni!

    VastaaPoista
  11. Inga:kiva,ja tämä on normaalimpia helpompi paahtovanukas ja erittäin herkullinen:)

    VastaaPoista
  12. Paahtovanukas on hyvää! Täytyy joskus kokeilla tätäkin versiota, kun kaikki rommia sisältävät ovat vastustamattomia.;) Onneksi vanukkaassasi oli kuitenkin maku kohdillaan. Sehän on aina pääasia.:)

    VastaaPoista
  13. Maistuis varmaan sullekin! Tämä oli tosi hyvää,vaikkei se sokerijuttu onnistunutkaan. Ja rommi teki tästä erikoishyvän;D Tämä on muutenkin niin helppotekoinen tuon kondensoidun maidon johdosta.

    VastaaPoista
  14. Kokeilin tätä, ja epäonnistuin. Sokerin karamellisoinnista en tiedä mitään mutta nopeasti se jähmettyi vuoan reunoille kun siinä sitä pyörittelin, olisinkohan vajaat 10 minuuttia keitellyt.
    Mutta sen opin että irtopohjavuoka ei taida tähän sopia. Oli se ympäröivä vesi sen verran vanukkaan väristä. Sokeri taisi imeä itseensä aika paljon vettä siinä.
    Ihan hyvän makuista tämä on, pitää hakea laktaasitabletteja että saisi nyt enemmän kuin vähän lusikanpäällä maistella. Rommi ei jäänyt paljon maistumaan kun käytin rommiaromia ja sitä 2 korkillista, mutta pieni ripaus limeä tuo muavasti raikkautta ja hyvän jälkimaun, sitä kyllä suosittelen lisäämään.
    Onnistuisikohan tämä kiinteässä vuoassa ilman tuota sokerin kanssa vehtailua?

    VastaaPoista
  15. Miss Luck:Se sokerin karamellisointi ei tosiaankaan ole kauhean helppoa.Käytin muutenkin ruskeaa ruokosokeria,ehkä valkoisen sokerin kanssa olisi helpommin näkynyt se karamellisoituminen.Tätä ei pidäkään tehdä irtopohjavuoassa vaan aina kiinteässä sellaisessa.Rommiaromi on vähän keinotekoisen makuista;aito rommi antaa kivan maun ja limeraaste tosiaankin vähän raikastaa.Sopii ihan hyvin tehdä ilman sitä sokerijuttua,minähän en siinä onnistunut mutta tuo vanukas oli hurjan hyvä silti. Mutta netissä on paljon videoitakin siitä sokerin karamellisoimisesta,aion itsekin ensi kerralla katsoa vähän tarkemmin;D

    VastaaPoista
  16. Niin ja kiva että sulla onnistui se sokeripuoli hyvin;otin omani liian aikaisin pois hellalta...

    VastaaPoista
  17. Inga:tämä on tosiaankin hyvin.Muista vaan käyttää kiinteää vuokaa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...