perjantai 29. maaliskuuta 2013

Kokkailin viikon menu-haasteen;D

Ilmojen lämmetessä mansikoiden aika alkaa lähennellä loppuaan.Muutaman kerran  niillä on kuitattu aamiainen ja  vaikka usein täällä olevat kauniit suuret mansikat eivät aina ole   makeita kuten Suomessa   niin 2 viimeisintä mansikkarasiaa ovat tuottaneet yllätyksen:ihanan makeita:)
Hiidenuhman keittiöstä tuli joku aika sitten haaste jossa tulee kertoa ja kuvata viikon aikana syödyistä ruuista. Huokaisin ja mietin miten saisin tehtyä tuon haasteen mutta sainkin tehtyä sen melkein (yksi päivä puuttui..)

Tässä haasteen säännöt:
Viikon menu
  • kuvaa viikon ajan kaikki tekemäsi ruoat (jos et muista kuvata niin mainitse päivän kohdalla mitä teit) 
  • jos ruoka on tosi herkku ja haluat jakaa reseptin, niin hyvä juttu :)
  • 7 ruokaa siis ja lisäksi vinkki johonkin helppoon jälkkäriin "Viikon vinkki" 
  • kerro keneltä haasteen sait ja jaa haaste vapaasti ainakin viidelle blogiystävällesi. 
  • laita postauksen otsikoksi: Haaste: viikon menu 
Tarkoitus ei ole siis saada kasaan mitään gourmetherkkuja vaan ihan tavallista arkiruokaa. Vinkkejä ja inspiraatioita kanssabloggaajille:)

Täytyy tässä myöntää että hieman luisuin tuon haasteen säännöistä.Ihan kaikki ateriat eivät olleet minun kokkaamiani sillä pari kertaa söin muualla  ja yhden päivän ruuat puuttuivat ja tuo jälkkäriosio puuttuu kokonaan.Tämä haaste on jo jonkin verran kiertänyt blogimaailmassa joten en jaa sitä eteenpäin mutta sen voi tästä poimia itselleen jos haluaa.

Viime viikon keskiviikkona söin lounaaksi shakshukaa.Pohjalla öljyssä kuumennettua paprika-valkosipulimaustetta,tomaattia ja paprikaa.Joku aika sitten shakshukaa laitettiin myös Kauhaa ja Rakkautta-blogissa.

Torstaina  lounas oli freekeh-vehnää vihanneksilla.Freekehän on vehnää joka on poimittu normaalia aiemmin ja sitten paahdettu auringossa .Hieman enemmän siitä täällä. 
Perjantaina  tyhjensin pakastinta ja lämmitin iltapalaksi  sieltä löytyneen pienen tomaatti-paprika-vuohenjuustopiirakan.Oli hyvää:)
Samoin perjantaina  ystävä tarjosi falafelit mutta muuta kuvaa minulla ei ole siitä ateriasta kuin annoksen kylkiäisenä tulleet  oliivit ja hapatetut kasvikset.
Launtaina tein leveitä papuja (Romano beans) tomaattisessa kastikkeessa jonka ohje on täällä.

Lauantaina tein myös maissipihvejä mutten kirjoittanutkaan ohjetta ylös.Niissä oli ainakin tuoretta maissia ja maissijauhoa sekä raastettua mozzarellajuustoa.


Sunnuntaina tein purjopihvejä(Keftes de prasa) .Purjopihvit,yleensä sellaiset joissa on myös jauhelihaa(useimmiten  kanaa tai kalkkunaa) ovat erittäin suosittuja täälläpäin,ja etenkin nyt kun täällä on Pesah eli juutalainen pääsiäinen.Pääsiäisenä syödään vain happamatonta leipää eli matsaa sekä siitä jauhettua korppujauhoa ja näissä käytin sitä,mutta sen voi korvata tavallisella korppujauholla.Tuota samaa matsajauhoa saa Suomesta täältä ja käytän sitä myös ihanassa amarettokakussa.
Omat purjopihvini tein tietenkin lihattomana ja niistä tuli tosi hyviä vaikka jäivät sisältä hieman liian löysäksi,eli olisin voinut lisätä niihin enemmän matsajauhoja(korppujauhoja) .Ohjeeseen olenkin laittanut suuremman määrän sitä.

Purjopihvit
  • 3-4 purjonvartta
  • 1,2 dl korppujauhoa(tai matsajauhoa)
  • 1 kananmuna
  • suolaa,pippuria
  • reilu kourallinen persiljaa
  • 1 murskattu valkosipuli
  • öljyä paistamiseen tai leivinpaperin päälle
Puhdista purjonvarret ja leikkaa niiden valkoiset ja vaaleanvihreät osat palasiksi.Kuullota palasia pienessä oliiviöljytilkassa miedolla lämmöllä kannen alla ,puolisen tuntia tai kunnes purjo on kokonaan pehmentynytAnna purjon vähän jäähtyä ja laita se monitoimikoneeseen (sauvasekoitinkin varmaan on ihan ok),lisää kananmuna,korppu(matsa)jauhot ,persiljaa,suolaa ja pippuria.En tarkoituksella yleensä laita suolan määrää ohjeisiini sillä yritän käyttää suolaa maltillisesti.Eli suolaa tähän maun mukaan. Seoksesta muotoillaan käsin pieniä pihvejä,jotka joko paistetaan pannussa öljyssä tai lämmitetään uunissa.Omani lämmitin uunissa:sivelin öljyä leivinpaperille sekä pihvien päälle ja kypsyttelin pihvejä 225C lämmässä 20 minuuttia,jonka jälkeen käänsin pihvit ja paistoin vielä 15 minuuttia tai kunnes pihvit olivat saaneet väriä. Jos pihvejä paistetaan pannussa,voi ne ennen sitä kieritellä korppujauhossa tai perunatärkkelyksessä.
Maanantaina tein näitä salaatteja ,joita vein myös mukanani pääsiäisillallisille,joihin olin kutsuttu.Pääsiäisviikolla täällä siis syödään vain happamatonta leipää(ei mitään jossa on hiivaa...) joka näyttää tältä(kuvassa).
Tiistaina oli pyhäpäivä enkä muistanut  kuvata  mitään ruokaa mutta keskiviikkona tuli suuren museokierroksen jälkeen kamala nälkä,joten menimme ystävän kanssa ihanaan Hippo luomufalafelipaikkaan jossa falafelit aina ovat myös gluteenittomia. Pitaleipäähän ei pääsiäisviikon aikana ole ja muutenkin pidän enemmän tästä falafellautasversiosta,jossa mukaan tulee salaatteja ja kastikkeitahan voi sitten ottaa itse kastikebaarista.Minä otin vihreää tahinia,punaista ja vihreää chilitahnaa ja tulista tomaattisalsaa.
Ja koska tavallista leipää ei tällä viikolla ole;Hipossa oli tehty tällaisia lavash-leivän tapaisia leipäsiä ,jotka oli tehty etupäässä perunajauhoista.Ei aavistustakaan miten perunajauhoista voi tuollaisia tehdä mutta nuo näyttivät paremmalta miltä maistuivat...
Tällä viikollahan (aina ensi maanantai-iltaan saakka) suurin osa leipomoista on kiinni mutta jotkut ovat auki ja niissä myydään kuvassa näkyviä sämpylöitä,jotka ovat gluteenittomia. Nuokin on tehty perunajauhosta. Matsejauhostakin voi tehdä sämpylöitä kunhan lisää jauhojen joukkoon tarpeeksi kananmunia.
Ja lopuksi toivotan kaikille lukijoille oikein hyvää pääsiäistä!

17 kommenttia:

  1. Hauska haaste! Erinomaisen herkullisesti olet kyllä syönyt. :-)

    Hauskaa pääsiäistä sinulle myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensin ajattelin että en pysty tätä tekemään mutta tulihan tämä tehtyä;D
      Kiitos,samaa sinulle1

      Poista
  2. Kiva haaste ja paljon hyvää olet syönyt. Hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu haaste oli kiva;D Hyvää pääsiäistä sinullekin!

      Poista
  3. Paljon parempia ruokia kuin minulla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nelli,sinullahan on aina herkkuja esillä siellä blogissasi;D

      Poista
  4. Herkullista ilman lihaa! Lähes uskomatonta :) Sinä sen teit onnistumaan!
    Hyvää Pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En syö lainkaan lihaa,joten helppoa;D Kiitos,samoin sinulle hyvää pääsiäistä!

      Poista
  5. Tosi hauska haaste :) ja herkullisia ruokia! Itse taidan kuvata väh yhden ruoan /päivä, lähinnä Instagramiin. Sieltä on hauskaa katsella mitäs kaikkea on tullut syötyä.

    Iloista pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loppujen lopuksi olikin aika kiva haaste:)Ja kiva idea nähdä sitten mitä on tullut syötyä.Kiitos,iloista pääsiäistä sinullekin!

      Poista
  6. Mielenkiintoinen haaste. Täytyykin tutkailla tuota listaa, kun seuraavan kerran tuntuu siltä, ettei meinaa millään keksiä kasvisruokia. Koitetaan nimittäin lisätä niiden syömistä, mutta ollaan vissiin liian paatuneita lihansyöjiä, kun ei mielikuvitus meinaa riittää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka ensin vähän pelästyinkin niin oli ihan kiva haaste;D Toivottavasti löytyy jotain hyvää täältä kasvisohjeista.

      Poista
  7. Sinulla on jälleen ollut valtavan herkullisen näköisiä ruokia. Pidän blogisi jännistä resepteistä (vaikka en ole kyllä saanut niitä kotona tehtyä, kuolaan vain) ja ihanan värikkäistä kuvista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nna:osa ainakin oli tosi hyviä,kute pavut ja falafelit;D Kiitos,kiva saada tällaista palautetta:)

      Poista
  8. Herkkuviikko! Olisin syönyt kaikkea tuota. Falafelit ja kaikki, aahhh!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta,etenkin nuo Hipon falafelit ovat ihania:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...