sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Muutama salaattikastike ja pikkuisen asiaa taateleista ja nuorista kookospähkinöistä

Salaatti on sellainen ruoka,mitä tarvitsen kyllä melkein joka päivä ja tärkeä osa salaateissa on niille  makua antava kastike.Viime aikoina käytin parissa ohjeessa unikonsiemeniä ja kun niitä jäi hieman jäljelle päätyivät ne ihanaan salaattikastikkeeseen.Unikonsiemeniä ei koskaan kannata ostaa enempää kuin mitä niitä tarvitsee yhdellä kertaa,sillä ne eltaantuvat nopeasti.Samasta syystä niitä on hyvä säilyttää jääkaapissa.Mutta näitä tehdessä siemeniä jäi vielä muutama ruokalusikallinen,ja ne päätyivät aika ihanaan salaattikastikkeeseen.Unikonsiemenistä tuli myös kivasti hieman suuntuntumaa kastikkeeseen.

Unikonsiemenillä maustettu taatelinen salaattikastike
  • 2 taatelia
  • ½ dl vettä 
  • 2 rkl unikonsiemeniä
  • 3 rkl valkoviinietikkaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl sinappia (käytin Dijon-sinappia)
  • suolaa,mustapippuria maun mukaan

Liota taatelit vedessä ja jauha  ne sekä liotinvesi unikonsiemeniä lukuunottamatta  muiden ainesten kanssa. Lisää lopuksi unikonsiemenet ja jauha muutama kierros,mutta niin että niistä tulee kivasti mustia pilkkuja kastikkeeseen.
Toinen tekemäni salaattikastike päätyi tähän tofu-kasvissalaattiin,mutta taatelisoijakastike antaa kivasti makua monelle salaatille.Inspiksen tähän olen saanut ihanan vegaaniravintolan Buddha Burgerin taatelisoijakastikkeesta ,jota aina otan kun syön siellä salaattibuffet-annoksen.Lisään siellä salaattiin aina myös tahinikastiketta.... Täällä käytetään muutenkin paljon kastikkeita ,joissa yhtyvät taatelisiirappi  ja soijakastike,mm. kanaruuissa,mutta tämän tein tuoreista taateleista.

Taatelisoijakastike salaateille
  • 3 taatelia + noin ½ dl liotusvettä
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl balsamietikkaa
  • 1 tl sinappia (mieluiten Dijonia)
  • 2 rkl soijakastiketta
  • mustapippuria,ripaus chiliä
Jauha kaikki ainekset sileäksi kastikkeeksi.Jos taateleista ei tule kastikkeeseen tarpeeksi makeutta,joukkoon voi lisätä hieman hunajaa.
Muutama viikko sitten ostin rasiallisen ihan tuoreita taateleita.Ne ovat hieman kovahkoja mutta muutama päivä pakkasessa pehmentää niitä kivasti. Vasemmalla siis aivan tuore taateli ja oikealla jo hieman kuivunut taateli.Henkilökohtaisesti pidän enemmän noista jo hieman kuivuneista taateleista,sillä niihin on jo kehittynyt kunnolla  makeutta ja kuoren alla oleva hedelmäliha on pehmeämpää kuin ihan tuoreissa taateleissa.
Viime viikolla ilahduin kun löysin vihannesmarketista nuoria kookospähkinöitä ja vielä tarjouksessa:) Menin seuraavana päivänä ostamaan niitä lisää,mutta vain 3 oli jäljellä...Näitä kun näkee vain harvoin niin pitää sitten ostaa kunnolla. Nuorten kookospähkinöiden käsittely on tosi helppoa:valkoista kuitua poistetaan tuosta päältä kunnes pähkinän pinta tulee esille.Pari reikää siihen ja sitten veitsellä saa helposti irrotettua tuon "hatun". Kookospähkinä on tässä vaiheessa aivan täynnä ihanaa ja terveellistä kookosvettä ja sisällä on ohut kerros hieman hyytelömäistä nuorta kookoslihaa,jonka poistaa helposti pähkinöistä.  
Kahden kookospähkinän kookoslihan käytin näihin mustaherukkarulliin,jotka tein kuivurissa.
Ja nuorista kookospähkinöistä saa pienellä vaivalla tehtyä ekologisia astioita. Ensin niistä poistetaan veitsellä koko valkoinen kuoriosa,sitten ne pestään ja niiden annetaan kuivua ,jonka jälkeen pinnan saa sileäksi pienellä hiekkapaperikäsittelyllä.Sen jälkeen voi vaikka käyttää decoupage-tekniikkaa ja koristella kookospähkinäastiat.

36 kommenttia:

  1. Oi, kivoja kastikeohjeita! Niitä ei ole koskaan liikaa :) Buddha Burger kuulostaa varsin sympaattiselta ravintolalta, saisi täälläkin olla vegaaniravintoloita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :)Kastikkeet tosiaankin tekevät salaatin:) Buddha Burger on ihana paikka;aina välillä tulee syötyä lounas siellä kasvisbuffetista.On sekä ihana että erittäin edullinen:)

      Poista
  2. Kiitokset taateli- ja kookospähkinäinfosta!

    VastaaPoista
  3. Täällä myös toinen hiukan kuivahtaneiden taateleiden ystävä, nyt kun olen jo pitkään ollut karkkilakossa, on taatelit mukava vaihtoehto, eikä tarvitse montaa syödä, niin on makeannälkä poissa :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuivahtaneet (ei liian paljon kuivahtaneet kuitenkaan...) taatelit,etenkin medjoul-taatelit,ovat ihania energiapakkauksia ja niin herkullisen makuisia,parempia kuin karkit!

      Poista
  4. Taatelisalaatinkastike kuulostaa todella hyvälle! Hmmm minulla saattaa olla muutama kuivahtanut taateli ruokakaapin ylähyllyllä... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taateli tosiaankin antaa kivasti makua ja makeutta salaatinkastikkeille:)

      Poista
  5. hehh.. ihania astioita, empä ole koskaan nähnyt aiemmin. Meillähän kookospähkinöitä saa joka puolelta kadun kulmilta ja kaupoistakin. En ole ostanut kuin viimeksi Thaimaassa. Tuossahan ois mulle ja tytöille mukavaa askartelua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillähän siellä niitä tosiaakin on:;myös Caracasissa vähän joka kulmassa oli niitä vihreäkuorisia nuoria kookospähkinöitä,halkaistiin machetella ja laitettiin pilli sisään:)Tosi kivat kipot tuleekin noista kookospähkinöistä:)

      Poista
  6. Minunkin täytyy saada mielellään päivittäin salaattia, ilman ei pärjää :) kiva, uusi salaattikastikeresepti! Olen itse jumiutunut käyttämään lähinnä balsamicoa j sitruunamehua salaatin kastikkeena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elimistöni ihan huutaa sitä salaattia;D Tykkään varioida salaattikastikkeiden kanssa;aina vähän erilaisia makuyhdistelmiä:)

      Poista
  7. Tunnustan, että vaikka pidän kovasti taateleista, niin makeat salaattikastikkeet eivät uppoa. Ja tunnustan myös, että olen salaa kateellinen - mä en ole koskaan saanut avata kokonaista kookospähkinää!!! :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta ensimmäisestä tulee vain ihan vähän makeutta kastikkeeseen,minäkään en oikein tykkää kauhean makeista kastikkeista. Mutta tuo soijapohjainen mielestäni vaatii pikkuisen makeutta.Luulen,että Ruohonjuuressa saattaa ehkä joskus olla tuollaisia nuoria kookospähkinöitä?

      Poista
  8. olis se kivaa jos täältäkin joskus saisi tuoreita kookospähkinöitä joista itse raastaa pähkinälastuja, taateleita joskus näkee ihan tuoreitakin jouluaikaan. tapasin itse juuri eilen perjantaina tammerissa dippikastikkeen jossa käytettiin unikonsiemeniä kivalla tavalla dippakastikkeessa. taas kerran hassu sattuma;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo kookospähkinäthän eivät täältä ole kotoisin;talvet täällä liian kylmiä niille.Mutta kiva kun joskus löytyy noita nuoriakin kookospähkinöitä niiden vanhempien karvaisten käppyröiden lisäksi:)Unikonsiemenet oli kyllä kivoja tuossa kastikkeessa:)

      Poista
  9. Taatelit ovat suurta herkkuani. Niitä pitää säännöllisesti saada (tosin kuivattuna yleensä) ihan naposteltavaksi. VAikka ovat ne hyviä myös salaateissa, kakuissa, couscousissa, lammaspadassa....

    Ihania nuo kookospähkinäkulhot !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taatelit ovat mun ehdotonta herkkua ja niitä löytyy aina kaapista;oman alueen jättimarketissa niitä saa välillä aika edullisesti jos ostaa 2 kilon laatikkoa. Tuo oikeahan on sellainen jo kuivunut;nuo ihan tuoreet ostin ihan utelaisuuden vuoksi,mutta kyllä ne vähän kuivuneet vaan ovat herkullisempia! Ja tosi kivat kulhot tulikin noista,bonuksena;D

      Poista
  10. Tiedot kookoksesta ovat minulle ihan uuttaa. Kiitos! Jos vain joskus olisin törmännyt jossain marketeissa. Toivossa saa elää :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos oli jotain uutta tietoa täällä:) Ehkä törmäät sitten tuollaiseen jossain...

      Poista
  11. Kivoja ohjeita. Mä käytän aika usein taatelibalsamicoa kastikkeeseen. Unikonsiemeniä olen myös joskus käyttänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Allu,taatelibalsamicoa olen minäkin tehnyt,tosi hyvää:)

      Poista
  12. Kiitos salaatinkastikeohjeistaja tietoiskusta muutenkin. Viimeksi rikoin kookospähkinän (sen kivikovan, joita kaupassa myydään), jotta sain siitä akvaariokaloille kutumajan. Sitä piti keitelläkin vaikka ties kuinka kauan, kunnes väriä ei enää irronnut. Eräänlaista kookosaskartelua sekin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Ne kivikovat vanhemmat kookospähkinät onkin vaikeaa rikkoa niin,että jää joku onnistunut kippo jäljelle;näissä nuorissa se taas oli paljon helmpompaa:) Hih,kutumaja kaloille;D

      Poista
  13. Nyt tuli mielenkiintoinen resepti!

    ps meidän ruokaviikko oli tällainen http://www.shoptravelfood.blogspot.com/2013/03/meal-deal.html

    VastaaPoista
  14. Kastikkeet ovat kyllä salaattien sielu! Unikonsiemen-versio kuulostaa kivalta, mutta niitä tosiaan tulee harvemmin hankittua yli tarpeen, kun eivät kauaa säily. Täällä "nuoret" kookospähkinät, silloin kun niitä saa, eivät enää ole kovin nuoria. Muuten käyttäisin kyllä mielelläni. Ja hauskat astiat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:ehdottomasti,hyvä kastike kruunaa salaatin:) Unikonsiemenistä kannattaa aina katsoa etteivät ole valmiiksi jauhettuja,sillä silloin pilaantuvat nopeammin.Yritän ostaa omani kokonaisina ja jauhaa itse. Muistan sun nuori kookospähkinä-postauksen,ehkä oli pikkuisen paksumpi tuo kookoslihaosa,mutta eivät ne täälläkään suoraan puusta tule;D Noista kipoista tuli tosi kivoja:)

      Poista
  15. It's so rare to find poppy seeds in anything but sweets, and always paired with lemons, so I'm excited to try your unique dressing! It sounds like a delicious change of pace.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannah,in this salad dressing they gave a nice crunch as well as taste.And those small black spots in the dressing looked nice;D

      Poista
  16. Herkkuja toisensa perään. Taatelit on ihania, ne ihan sulaa suussa, aah. Tuollaista nuorta kookosta en ole päässyt kokeilemaan. Intiassa törmäsin ylhäältä putoileviin kookospalloihin, mutta ne jätin rauhaan siellä, kun nekin lupasivat olla tippumatta kallooni ;-)

    Olisi niin upeaa jos pääsisi maistelemaan tuota mustaherukkarullaa, se näyttää mielettömän herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taatelit onkin mún sallittuja namuja (ei liikaa tosin;D) Sinä varmaan näit siellä niitä vihreäkuorisia..se vihreä kuori on noista poistettu valmiiksi.Onneksi eivät tippuneet ne kookospähkinät päällesi;D Mustaherukkarulla oli kyllä tosi namia;vielä vähän jäljellä:D

      Poista
  17. så himla gott med färsk kokosnöt,
    åt-drack dom i thailand...

    och dadlar! så väldigt goda just nu. mmmmmm...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Färsk kokosnöt är nog jättegott,hoppas jag hittar några till.Och dadlar,naturens karameller;D

      Poista
  18. Kiitos noista taateli-kastikkeista - kaipaan kovasti just maun vaihtelua, ihan vesi tulee kielelle kuviasi katsoessa! Just tänään kävimme noita mehukkaita taateleita - jotta aineksetkin on :-)
    Ja ompa luovasta noista kookoksen kuorista kauniit koristeastiat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nina,kiva että pidät:) Taatelit ovat tosi monipuolisia ja sopivat tosi hyvin myös kastikkeisiin:) Ja menin uudestaan kauppaan eikä ollut enään nuoria kookoksia mutta ehkä ensi viikolla..Tuli niihin himo ja niistä saa tehtyä niin kivat kulhot:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...