maanantai 20. tammikuuta 2014

Appelsiininen tahinikakku

Tahini on sitten mitä mainioin aines keittiössä,sillä se taipuu niin moneen,sekä ruoanlaittoon että leivontaan. Eikä pidä myös unohtaa sitä että tahini on erinomainen kalsiumin lähde...Tällä kertaa käytin tahinia appelsiiniseen tahinikakkuun. Tahinikakkujen ohjeita löytyy täältä pilvin pimein;tämä kakku on oma muunnelmani.Aiemmin olen käyttänyt tahinia leivonnassa esim. ihanan mureissa tahinipikkuleivissä,sekä gluteenittomina että tavallisina.Ohjeesta tulee 2 keskikokoista kakkua ja toinen menee ystävälle ja toisen piti olla tarjottavana tulossa oleville vieraille,mutta päivä leipomisen jälkeen  (jolloin otin toisen kakun jääkaapista esille) sairastuin niin pahaan flunssaan,että maku-sekä hajuaisti olivat totaalisesti poissa ja vasta nyt olen toipumassa flunssasta.. Kesti 3 päivää ennenkuin pääsin maistamaan kakkua.....joka on aika ihana ja jossa tuntuu appelsiini  sekä  pieni halvamainen maku.  Kakku on myös mitä helppotekoisin,sillä kaikki ainekset sekoitetaan yhteen kerralla. Mikä voisikaan olla helpompaa! Ja kakku on myös laktoositon.

Appelsiininen tahinikakku
  • 2,5 dl ruokosokeria tai muuta tummaa sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 1  rkl appelsiininkuoriraastetta
  • 2,4 dl appelsiinimehua
  • 4 rkl taatelisiirappia tai sosetta *
  • 2 dl vehnäjauhoa
  • 2 dl mantelijauhoa
  • 2 dl kookoshiutaleita
  • ripaus aitoa vaniljaa tai vaniljajauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1,2 dl tahinia
  • 1.2 dl öljyä (oliiviöljyä mm)
  • * tässä voi käyttää joko valmista sokeroimatonta taatelisiirappia tai taatelisosetta(kuten minä käytin) jossa liotin 5 taatelia veden kanssa ja jauhoin taatelit liotusveden kanssa,kunnes siitä tuli sosemaista tahnaa.
Uuni lämmitetään 180 C-asteeseen.Kaikki ainekset sekoitetaan kulhossa tasaiseksi seokseksi.Leivontavuoka tai vuot voidellaan öljyllä ja vuoan pinnoille ripotellaan kookoshiutaleita.Taikina kaadetaan vuokaan ja kakkua paistetaan uunissa 40-50 minuuttia ,kunnes kakun keskelle tökätty tikku tulee kuivana ulos.Kakun annetaan jähmettyä kunnolla ja laitetaan vielä jääkaappiin ennen leikkaamista.
kestipä kauan ennenkuin pääsin tätä maistamaan....
Tuore raparperi on täällä nyt parhaimmillaan,sillä varret ovat nuoria ja ohuita;kesällä ne ovat paljon paksumpia. Täällä raparperi ei ole ihan jokaisen tuntema aines ja sitä saa toriltakin vain yhdestä kojusta,mutta melkein ympäri vuoden.
Ja vaikken tästä välimatkasta johtuen päässytkään Matkamessuille,niin velipoika sentään lähetti kuvan hänen ja italialaisen partnerinsa (kuvan oikeassa reunassa) osastosta messuilla.Pizzojen lisäksi oli myös italialaista jäätelöä ja juustoja.Arvatkaa olinko kade etten päässyt tuonne.....

37 kommenttia:

  1. Låter mycket gott! Krya på dig!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allting är gott med appelsin:) Och tack snälla du:)

      Poista
  2. Kaikkeen se tahini tosiaan taipuukin :) Ja vielä kakkuunkin, tämä oli uusi juttu. Täytyypä pistää korvan taakse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Milma,tahini on tosiaankin monipuolinen aines! Täällä tuollaiset kakut ovat suosittuja,eikä ihme kun on sekä helppotekoinen että maukas:)

      Poista
  3. Näyttääpä erinomaiselta! Voin vaan kuvitella, miten hyvä parivaljakko tahini ja appelsiini ovat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pipsa:kiitos:) On tosiaankin ihana yhdistelmä myös tuo appelsiini ja tahini:)

      Poista
  4. Heeei, ovatko he siis Mamma Marian takana?? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karoliina,enpäs tiedä,heillä on sellainen yritys kuin RAO Oy,mutta voi olla että messuilla on sitten vähän houkuttelevampi nimi...

      Poista
    2. Tarkistin ja tuo Mamma Maria näyttää olevan lahtelainen ravintola joten ei ihan samasta paikasta siis ole kyse.

      Poista
    3. Ok, olivat siis vain samassa kopperossa tuolla - Mamma Maria oli nimittäin jätskejään siinä myymässä :) On mun aivan suosikkiravintola täällä.

      Poista
    4. Mamma Maria on Lahden paras ! Nimim. taannoin puol vuotta Lahdessa asunut oikein hyvän ruoan ystävä :> PS. Tahinikaakku menee ehdottomasti kokeiluun (kunhan saan syöjiä kasaan ;)). Halauksia sinulle Jael ja sano multa terkkuja Sugarin nuorisolle ! :>

      Poista
    5. Maria ihanainen,flunssan vuoksi olen ollut kaukana Sugarista mutta huomenna sinne ja terveiset perille;:) Ja halit sinullekin !

      Poista
  5. Hei, mähän näin tuon kojun. Mutta ei ollut sillä hetkellä pizzanhimo, joten en maistanut. Nyt harmittaa.

    Ihana tuo kakku. Miten ihmeessä keksitkin aina näitä ihanuuksia. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ehkä ensi kerralla sitten ja voit sitten lähettää terkkujakin;D Kiitos,oli mielettömän helppotekoinen kakku,kaikki ainekset vaan sekoitettiin kerralla.

      Poista
  6. Kiitokset taas houkuttelevasta reseptistä. Käytätkö samanlaista tahinia leivonnassa kuin esim. hummuksessa vai jotain suolatonta versiota? Meillä on yleensä Urtekramia, jossa on suolaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luimupupu:kiitos ja ole hyvä:) Ihan samaa tahinia käytän joka paikkaan ,ja siihen ei ole lisätty suolaa.

      Poista
  7. heippa ! Loisto-ohje ja nyt aion tehdä kakun.Viime reissulta ostin siis sitä parasta tahinia ja mikä hauskinta,sattuu oleen myös tuota siirappia,jota sain Oskun sedän vaimolta Rachelilta !! Kertoi laittavansa sitä kanaruokiin ja vaikka mihin.Mikähän sil on säilymisaika ??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli:kerro sitten mitä tykkäsit. Se paras tahini on kyllä hyvää ja onneksi sitä saa Helsingissäkin. Onko se siirappi jossain kaupan purkissa? Siinä tapauksessa se säilyy aika pitkään. Juu se käy vaikka mihin::)

      Poista
  8. ei ole kaupan purkis.Rachel laitto sitä omastaan toiseen purkkiin.tämä tapahtui viime kesäkuussa !!??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta oliskohan se itse siirappi kaupan siirappia vai tekikö Rachel sitä itse? Täällähän myydään kahdenlaista taatelisiirappia:sellaista mihin on lisätty sokeria ja sellaista mihin sokeria ei ole lisätty.Suosin itse sitä mihin ei ole lisätty sokeria ja sekin säilyy aika pitkään hyvänä.se johon on lisätty sokeria säilyy sitten kauemmin.Sokeri peittää mielestäni liikaa tatelin omaa makua siinä sokerisessa taatelisirapissa.

      Poista
  9. Hei, mikä on sitä parasta tahinia ja mistä sitä saa esim. Hgissä?

    VastaaPoista
  10. Arja ,paras tahini on nimeltään Al-Arz(tulee Nasaretista) ja sitä saa Saafran -kaupasta Malminkadulta.

    https://www.facebook.com/ZaafranCo

    sitä voi myös tilata täältä

    http://www.zaafranco.com/v1/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=425&category_id=16&option=com_virtuemart&Itemid=28

    VastaaPoista
  11. Jael, kiitos tuosta vinkistä! Olipa tuo kauppa löytö, jollaista en tiennyt olevankaan. Lienee juutalainen? Voitko suositella muita israelilais-juutalaisia kauppoja/ravintoloita? Fafa's falafel on testattu ja hyväksi havaittu. Niillä on ainakin 3 pistettä Hgissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arja,kävin testaamassa kesällä kerran Fafasia kun ystävä painosti,vaikkei ollut lainkaan tarkoitus syödä falafelia Suomessa.Ihan ok se oli ja varmaan parasta falafelia mitä Helsingissä saa mutta täällä se kuitenkin on parempaa;D
      En tiedä onko muita kuin nuo....

      Poista
  12. Jotenkin niin sinun blogisi oloinen kakku :D Hyvä, että olet jo toipunut flunssasta!

    VastaaPoista
  13. Outi;D Kiitos,vielä en ole ihan priimakunnossa mutta vähitellen parempi ja parempi:)

    VastaaPoista
  14. Vielä tuosta raparperista - ihanaa. Mutta enpä muista niitä koskaan Israelissa silloin nähneeni. Englannissa raparperia osataan käyttää paljon ja monipuolisesti. Raparperissa on aina toivo keväästä ja kesästä. Pakastan sitä runsaasti, joten voin leikkiä kesää talven keskelläkin. Mansikan kanssa tulee herkullinen kiisseli tai piirakka. Myös tuoremehu on loistavaa ja siihen saa uppomaan paljon raparperia. Toki vaati se sokeriakin, mutta valmis mehu on niin vahvaa, että siihen voi laittaa puolet vettä laimentamiseen.

    ps.parhaat falafelit saa tietenkin vain Israelista, kun mukaan tulee tunnelma, tuoksut, pimeä ja lämmin ilta sekä jostakin kauempaa kuuluvat meren aallot ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arja,täällä ei paljon raparperia näykään,mutta kun tietää mistä saa niin sitä löytyy ja todellakin lähes vuoden ympäri:) Ja nyt ovat mansikat ja raparperit parhaimmillaan,joten yhdessäkin tulee niitä käytettyä',nami:) Jeps,täällä on tosi hyvät falafelit,omat suosikkini ovat Hippo-luomufalafelipaikan falafelit,olen niistä joskus täällä kirjoittanutkin.

      Poista
  15. Ihanalta kuulostaa! olen pitkään halunnut kokeilla tahini-kakkua, Gabi itse asiassa kertoi mulle, että siitä saa hyvän kakun, mutta en ole muistanut pyytää reseptiä. Eli tätä siis kokeilemaan. Rakastan tahinia, kaikissa eri muodoissa!

    Arja kyseli ravintoloista. Viime viikolla kävin testaamassa uuden Just Vegen Vaasankadulla (Vaasankatu 15). Söin mezze-lautasen, jossa on hummusta, salaatteja, marokkolaisia sikareja jne. Hinta muistaakseni about 9 e. Suosittelen! Paikka on israelilaisen Zeev Alterin uusi fast food-tyyppinen ravintola, jossa Zeev kokkaa itse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ninarose:Minäkin rakastan tahinia vaikka missä ja ihan sellaisenaan,sitä on aina kotona:) Kakussakin tosi hyvää joten suosittelen kokeilemaan. Aha,kiva tietää tuosta Zeevin uudesta paikasta.Hänellähän oli aikoinaan Kampissa joku paikka joka ei kauan ollut pystyssä joten ehkä tämä sitten menee paremmin....

      Poista
  16. Kiitos Ninarose, laitanpa tuon ylös seuraavaa Hesan reissua varten.

    VastaaPoista
  17. Kakussasi on niin hyvät ainekset, että se on varmasti hyvää. Minä juuri leivoin suklaakuivakakun joten teen tätä herkkua toisella kertaa. Ehkä ensiviikonloppuna =)

    Toivottavasti olosi on jo parantunut. Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta,hyvä kakku oli :) Suklaakakkukusi oli varmaankin tosi hyvää:) Parempi olo on jo mutta vielä köhisen...ja oikein hyvää alkavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  18. Hyvää kakkua tuli tällä reseptillä, kiitos! Ennen paistoa taikinassa oli ihana tahinin (halvan) maku, mutta paistettuna se oli kadonnut, ainoastaan appelsiini maistui. Hyvää silti, mutta koska rakastan halvaa, olisi valmiskin kakku saanut maistua siltä. Mitä luulet, tekeeköhän tahinimäärän lisääminen kakun kitkeräksi vai kannattaisiko kokeilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tarja,se halvan maku on tosiaankin vahvempi ennen paistoa.Minä tunsin omassani hienoisen halvan maun,johtuneeko se sitten siitä millaista tahinia käyttää. En usko että tahinin lisäys tekee kakusta kitkerää mutta se voi olla silloin aika löysää rakenteeltaan.Oletko muuten kokeillut tahinipikkuleipiä,niissä tahini tuntuu vielä kakkua paremmin?

      Poista
  19. Kikherne kakku oli sen verran hyvää, että tätä täytyy kokeilla!
    Onpa muuten herkullisen näköiset pizzat velipojallasi.

    VastaaPoista
  20. Pretty! This was an incredibly wonderful post. Thank you for
    providing this information.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...