maanantai 6. tammikuuta 2014

Marinoitua kurkkua ja tofua pikkupurtavaksi sekä lounas Taizussa

Täällä vieraileva veljeni tarjosi minulle viime viikolla lounaan,ja ravintolan lounaaseen kuuluu pieni kippo marinoitua kurkkua ja tofua,joka oli hyvää ja jota söin samalla kun mietimme mitä tilaisimme. Yritin kotona tehdä hieman samanlaista ja aika lähelle pääsin.Tofu on näin marinoituna hyvää ja tämä on sellainen kiva ja helppo  aasialaistyyppinen pikkunaposteltava.

Marinoitua kurkkua ja tofua aasialaisella vivahteella
  • muutama kurkku (tai puolikas tai kolmasosa pitkästä kurkusta)
  • 150 gr kiinteää  tofua
  • 4 rkl miriniä
  • 4½ rkl riisietikkaa
  • 1 rkl makeaa chilikastiketta
  • suolaa
  • mustia seesaminsiemeniä
Täällä kurkut ovat tuollaisia avomaakurkkkujen kokoisia eikä niitä pitkiä kurkkuja täällä ole..Kurkut pestään hyvin ja leikataan sormen pituisiksi paloiksi kuten kuvassa.Tofu leikataan saman kokoisiksi palasiksi.Tofu ja kurkut laitetaan astiaan ja päälle kaadetaan mirin,riisietikka,makea chilikastike sekä suolaa maun mukaan. Ripotellaan mustia seesaminsiemeniä joukkoon.Astia peitetään kannella,ja kurkkujen ja tofun annetaan marinoitua muutaman tunnin.Kävin aina välillä heiluttamassa astiaa jotta kastiketta tulisi joka puolelle. Ravintolan annoksessa oli myös hienoiksi suikaleiksi leikattua punaista chiliä,mutta laitoin tuota chilikastiketta tilalle.
Tässä se ravintolan pikku kippo,joka innosti minua marinoimaan kurkkua ja tofua....
Kävimme siis syömässä Taizussa,jossa olen halunnut syödä siitä lähtien kun se avattiin viime keväänä..Siitä on puhuttu paljon avaamisesta lähtien ja  viime kuussa TimeOut Tel Avivin vuotuisessa kisassa Taizu valittiin vuoden parhaimmaksi uudeksi tulokkaaksi ja keittiöpäällikkö vuoden keittiöpäälliköksi. Odotukset olivat siis korkealla....Myös se ,että ravintolan ulkonäköön laitettiin lähes 2 miljoonaa euroa,on paljon puhuttanut. Meidän siellä ollessa ravintola oli lounasaikaan täynnä,enkä kehdannut kuvata ravintolatiloja,mutta hyvän käsityksen tuosta kehutusta interiööristä saa tästä  arkkitehti-ja design-sivustosta.Ravintolan ruokalista on keittiöpäällikö Yuval Ben-Nerian henkilökohtainen näkemys 5 aasialaisen maan (Intia,Kiina,Thaimaa,Vietnam ja Kambodza) katuruuasta.Ennen ravintolan avaamista Ben-Neria vietti useita kuukausia kierrellen edellä mainittuja maita ja tutustuen niiden keittiöön.
Otimme business-lounaan ,johon kuuluu 2 alkupalaa per nuppi sekä pääruoka,kannullinen vihreää teejuomaa,tuo edellinen kippo sekä erillinen kaunis annos: kaksi neliön muotoista riisikakkua bambuhöyryttimessä,ja musta riisi oli värjännyt riisineliöt kauniin violeteiksi. (ruoan mukana tulevan riisin lisäksi) .Ideana tuossa lounaalla on  jakaa alkupaloja syöjien kesken,mutta veljeni otti wonton-keiton,joka oli suuri ja tarkoitettu kahdelle,ja koska siinä oli kanaa ,jäi se yksin hänelle.Hänen mielestään keitto oli hyvä muttei erikoinen  ja wontonit olisivat voineet olla suurempia.Maussa tuntui tähtianis.
Tarjoilija suositteli toiseksi alkuruokseni annosta,jossa on paneer-juustoa. joka netissä olevan lounasmenun mukaan piti olla hieman erilainen kuin se,minkä sain. Ruokalistoissamme luki "tammikuu" joten näköjään nuo annokset vaihtuvat hieman kuukausittain. Ihan hyvä annos;tosin se ravintolan nettisivuilla oleva annos (shahi paneer)kuulostaa paremmalta kuin tämä saamani annos.
Toinen alkupalani oli raikas vihreäpapaija-salaatti,jossa itse asiassa ei ollut vihreää papaijaa vaan kyssäkaalia. Maut olivat tässä salaatissa erittäin hyvät ja pidin erityisesti rapeaksi paistetuista ,kuivatuista pikku ansovis-kaloista (sardelli).Tätä voisi yrittää tehdä kotonakin;kyssäkaali kun on herkkuani.
Koska suurin osa pääruuista oli lihavoittoisia,päädyin lohiruokaan,joka ei esiinny a la carte-listalla. Ruokalistan nimi tälle annokselle on "lohta vietnamilaisessa karamellikastikkeessa".Annos oli hyvä ja kaunis,muttei kovin suuri,tosin mukana tullut kauniisti koottu riisiannos oli suuri. Koska odotukseni olivat olleet korkealla,olin ehkä hieman pettynyt,vaikka ei lounaassa mitään vikaa ollutkaan.Odotin vain jonkinlaista vau-kokemusta,joka ehkä löytyy ravintolasta illalla mutta ei tästä business-lounaasta.  Taizun business-lounas on kalliin puoleinen,sillä se maksaa 18,6 euroa.
P.S. Minulle jäi vielä edellisen postauksen punajuureista jäljelle porkkana-punajuurikastiketta(voilla),johon lisäsin ihan hieman soijakastiketta. ja eilen paistoin siinä sormen pituisiksi palasiksi leikatut tofupalat.Äkkiä se väri niihin tarttui ja makuakin:)

14 kommenttia:

  1. Herkullisen näköisiä annoksia, mutta taitaisin silti valita sekä sinun kurkku-tofu -marinadisi sekä hyvän näköiset punajuuritofut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KIitos Outi:) Kurkku-tofu sai kyllä aivan innoituksensa tuosta ravintolasta:)

      Poista
  2. Kiva tofuohje - yksinkertaista, mutta hyvää. :) Samaa mieltä kuin Outi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anni Minerva,todellakin yksinkertaista mutta tosi hyvää:) Kiitos!

      Poista
  3. Vihreäpapaijasalaatti on yksi mun lemppareistani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allu,tässä keittiöpäällikkö oli oman näkemyksensä mukaan vaihtanut vihreän papaijan kyssäkaaliksi (vaikka nyt onkin vihreitä papaijoja puissa...) .Mutta silti oli hurjan hyvä salaatti:)

      Poista
  4. Hei Jael, olen aloittanut blogisi lukemisen sieltä aivan alusta. Nyt olen v. 2009 alussa. Kiva oli se kookossuklaaohje. Teimme raakasuklaata joululomalla, itse asiassa jouluaattona, aikuisten nuortemme kanssa lähes samalla ohjeella. Laitoin vävypojan pilkkomaan kaakaovoita, tyttären sitä sulattamaan ja heidän kaverinsa hienontamaan cashewpähkinät. Siinä pääsivät it-alan insinööri ja tuleva ydinfysiikan tohtori makeisiin hommiin. Maustoimme osan suklaasta kookoshiutaleilla ja itse kerätyillä ja kuivatuilla karpaloilla. Silikoniset suklaamuotit löysin viime keväänä Prahan Tescosta. Nyt pääsivät ensi kertaa käyttöön. Ostin suklaa-ainekset työkaveriltani, jolla on pieni luomupuoti sivubisneksenä. Ohjeita löytyy paljon www.raakasuklaa.com -sivustolta.

    Jael, oletko koskaan ajatellut julkaista ohjeesi keittokirjana? Tuo lähes vegaani ruokavalio on Suomessa kuitenkin vielä aika uutta, mutta kovassa nosteessa. Voisi olla tilausta kirjalle ... Toinen kysymys: miten on helpointa ja toimivinta koota noita blogissasi olevia ohjeita? Onko se perinteinen "copy" -toiminto, joka liitetään ("paste") Wordiin ja tehdään siellä sivut ja asetukset kohdalleen?

    Valmistin äsken eka kertaa tiikerikatkarapuja, joita saa Suomessa Pirkka-pakasteena. Ajattelin tuossa syödessämme, että on se hienoa, että Suomesta saa nykyisin kaikkea. Palatessani v. 1980 Suomeen yli 3 v. ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen muistan tuoneeni Lontoosta mm. lasagnelevyjä, joita tuskin sai silloin joka S-Marketista.Tosin ei tainut olla tuolloin vielä S-Marketejakaan. Israelista toin ainakin "instant humusta", josta veteen sekoittamalla sai tehtyä humusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anonyymi(nimi?)ja kiitos pitkästä kommentistasi:) Oletpa sitkeä kun luet tätä blogia ihan alusta ja kiitos kiinnostukesta:) Silloin alussa kuvani olivat aika surkeita... Raakasuklaa on ihanaa,tuo sivustokin on tuttu ja aina välillä tekee mieli tehdä sellaista.Sinulla oli sitten oikein kunnon apurit valmstamassa sitä:) No jotkut ovat tuota kirja-asiaa kysyneet,mutta ei kukaan ole mistään ottanut yhteyttä siltä tiimoilta. Minulla on tässä blogissa,Top100-blogin logon alla,sellainen pieni vihreä merkki,jossa lukee print PDF Sitä kun klikkaa niin ohjeet aukeavat PDF-muodossa ja siitä on sitten helpompi vaikka printata yksittäinen ohje. Oi tiikerikatkaravut ovat herkkua! Ja todellakin,kaikkea saa niin hyvin tänään Suomesta,onneksi:) Mutta se Instant Hummus on mielestäni kyllä aika kamalaa......

      Poista
  5. Ihanaa pikkupurtavaa ja vähän isopaakin :) punajuuri on kyllä oiva aines, tarkoitus tällä viikolla kokeilla punajuuri brownieita, katsotaan mitä tulee. Oikein herkullista tätä vuotta sinulle :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu oli tosi hyvää:) Punajuuri on kyllä mahtava,kaunis ja monipuolinen aines:) Leivonnassakin tosi ihana:) Ja kiitos samoin sinulle herkullista vuotta!

      Poista
  6. OI, rakastan kurkkua! kurkku on parhaimmillaan eri tavoilla marinoituna :) itse syön usein saksalaisen kurkkusalaatin muodossa kurkkua, mutta kyllä tuo aasialainenkin versio maistuisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annemi,kurkku onkin ihanaa,niin monella tavalla>( Ja aasialaiseen tapaan tosi hyv'ää:)

      Poista
  7. Voi että, kadehdin tuota ruoanlaittotaitoasi ja -intoasi! Niin herkun näköisiä annoksia taas että! Itse vaan paistan aina tofupalat, joskus teen tomaattikastikkeen mukaan. Enkä osaa todellakaan kotona koettaa tehdä samanlaista mitä ravintolassa on maistettu! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Matkatar,tykkän tehdä ruokaa:)
      Tofu on tosi monipuolinen,ja siitä saa tehtyä vaikka mitä.Eikä edes ole vaikeaa.,Ja ravintolat usein innostvat kokeilemaan omia versioita:;D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...