keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Hurrrjan hyvää paahdettua kukkakaalia mielenkiintoisella tahinikastikkeella

Täällä on taas se aika ,jolloin toripöydät ovat kukkuroillaan ihanan pulleita kukkakaaleja ja parsakaaleja.Molemmat herkkuani! Ja niinpä onkin sitten tullut taas syötyä paljon molempia kaaleja....Kukkakaali on melkein parasta uunissa kokonaisena paahdettuna ja jotta kukkakaalista tulee näin tehtynä todella hyvää ,tarvitaan siinä 2 tekovaihetta:kokonainen kukkakaali keitetään ensin jonkun aikaa ja paahdetaan sitten uunissa. Tahinikastikkeen ohjeen bongasin päivälehteni ruokatoimittajan jutussa ja jos ensin ihmettelin sardellin lisäystä tahinkastikkeeseen,ymmärsin sen viimeistään  kastiketta maistettuani:sardelli lisäsi tahinikastikkeen makuun syvyyttä sekä  umamimakua.
Alkuperäisessä kastikkeessa käytettiin sardellifileitä,mutta minulla oli vielä jäljellä jonkun verran sardellitahnaa,joka hyvin korvaa nuo fileet. Koska sardelleja  englanniksi kutsutaan nimellä "anchovy" voi se hieman hämmentää koska Suomessa sana anjovis viittaa enemmänkin sokerisuolattujen kilohailien valmistustapaan.Sekä sardellifileet että sardellitahna antavat ihanasti makua,esim.pastalle,salaateille ym. Sardellisäilykkeiden parhaimmistoon kuuluvat espanjalaiset Ortiz-sardellit.

Paahdettua kukkakaalia mielenkiintoisella tahinikastikkeella
  • 1 kokonainen kukkakaali
  • 1 tl suolaa
  • 50 gr voita kuutioituna
  • 4 ruokalusikallista oliiviöljyä
  • ½ tl suolaa (kukkakaalin päälle)
  • ½ tl jauhettua mustapippuria
  • kourallinen pilkottua persiljaa
  • 1,2 dl tahinia
  • 4 rkl sitruunamehua
  • ½ tl suolaa
  • noin 1 dl kylmää vettä
  • 4 sardellifilettä tai 1 rkl sardellitahnaa
  • 2 rkl paahdettuja mantelilastuja
Laita kattilaan (joka on sen kokoinen että kokonainen kukkakaali mahtuu sinne) vettä ja ½ tl suolaa ja ja kiehauta vesi. Lisää kukkakaali ja keitä se seuraavan ohjeen mukaisesti noin 20-25 minuuttia.Ota kukkakaali kattilasta(reikäkauhalla vaikka) ja asettele se uunipellille asetellun leivinpaperin päälle.Laita voikuutioita kukintojen väliin ,ripottele päälle suolaa ja pippuria sekä oliiviöljyä ja paahda kukkakaali uunin grillivastuksen alla  ,220 C-asteessa,noin 20-30 minuuttia,kunnes kukkakaali on saanut väriä.Siirrä kukkakaali lautaselle.
Valmista sardellitahinikastike: Laita astiaan tahini,lisää sitruunamehua ja kylmää vettä ja sekoittele hyvin. Lisätään hieman suolaa sekä sardellifileet/tahna ja sekoitellaan vaikka sauvasekoittimella sileäksi. Maistetaan ja lisätään suolaa tai sitruunamehua tarpeen mukaan. Tahinikastike kaadetaan kukkakaalin päälle,persiljaa ripotellaan päälle ja lopuksi paahdetut mantelit.Tarjoillaan heti.Alkuperäisessä ohjeessa oli paahdettujen manteleiden sijaan paahdettuja pinjansiemeniä.
Oi miten oli hyvää.Kokonainen paahdettu kukkakaali on hyvää myös tavallisella tahinikastikkeella,mutta sardellin lisäys tuo makuun sitä jotakin.....
Mikäs tämä on....
Kävin tässä eräänä päivänä kokeilemassa joku aika sitten avatun Feelin tuotetta,joka on kuvassa näkyvä leipä,jonka alaosa on kupin muotoinen ja täysin tiivis,eli millä sitten tuo homma täytetään niin alhaalta ei valu mitään ,ei vaikka tuo koko leipäjuttu täytettäisiin vedellä(näin sen kun kävin edellisellä kerralla,jolloin en syönyt siellä mitään...). Paikan omistaja teki tuotekehitystä kokonaiset 7 vuotta,jonka aikana hän kehitti koneen,jolla tuollaisia kuppimaisia leipiä tehdään. 
Feelissä on eri menu aamulle ,lounaalle,illalle ja yölle ja ruokalista on aika lihavoittoinen. Ainoa vaihtoehto oli sitten ottaa tuo viimeinen eli tofua ja kasviksia teriakikastikkeessa. Idea on periaatteessa  ihan kiva,sillä esim pitaleivästähän valuu helposti yli kastikkeita ym. muuta,mutta tässä tapauksessa pohja pysyi ehjänä mutta kastiketta oli liikaa ja sitä valui ylhäältä,mikä teki syömisestä vaikean ja huiviini tuli tahra..... Sanoinkin siitä omistajalle,ja toivottavasti tuollaiseen annokseen ei noin paljon kastiketta laiteta ensi kerralla.sillä tuo kyllä toimii,kunhan täyte ei ole liian nestemäistä.

26 kommenttia:

  1. Nätti! Ja varmasti hyvää. Tuo sardelli/anjovisasia varmaan hämää monia. Makeat anjovikset menevät Janssonin kiusaukseen, muuhun sitten sardelleja sokeritta ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luimupupu,aika järkyttävän hyvää:) Tuo sardelli/anjovisjuttu on tosiaankin hämäävä ja itsekin opin tuntemaan sen vasta tänne etelään takaisin muutettuani. Juu ehdottomasti makeansuolaisia anjovikseja kiusaukseen. Olispa täällä noita molempia anjovikseja,sillä kananmuna-anjovisleipä on niin hyvää.....

      Poista
  2. Blomkålen ser så god ut. Och vilket roligt bröd :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blomkålen var jättegott såhär lagat. och rolig bröd faktiskt,men tofu med grönsaker och massor av sås var nog inte en bra ide....

      Poista
  3. Ihan järkyttävän hyvännäköinen ja -kuuloinen ohje. Täytyy muistaa kun meillä alkaa kukkakaalit putkahdella maasta - mihin menee vielä TOVI

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merituuli,kiitos,oli todellakin järkyttävän hyvää:) Muuten,huomasin että Citymarketissa on nyt espanjalaista kukkakaalia a 1,79 Eur per kilo......

      Poista
  4. Mahtava kukkisresepti! Minähän olen nyt menossa muutenkin ostamaan sardellia, kuten mainitsinkin sinulle seuraavasta salaattiprjoktistani. Eli samalla taidan paahtaa kukkista ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiidenuhma,tämä oli todellakin hyvää ja tuo sardelli kyllä lisäsi makua tuohon:) Onnea sen salaattiprojektin kanssa ja toivottavasti kukkiskin maistuu!

      Poista
  5. Juuri viikonloppuna mietin, että pitäisi kurkistaa sun kukkakaaliohjeita, kun kaapissa odotti upea kukkakaali syöjäänsä. Rouskuteltiin se kuitenkin ihan sellaisenaan pojan kanssa, joten kun näin tämän tuoreen ohjeesi, niin hetihän tässä pitää käydä taas ostoksilla ja kokeilla tätä ohjettasi.

    Mä käytän sardellifileitä aika monessakin paikassa. Yksi tonnikalapastakastike tulee erityisen herkulliseksi muutamasta fileestä ja sitruunasta. Pannulla sardellit ihan katoavat ja maustuttavat ruuan kuin ruuan herkulliseksi.

    Hauska tuo leipä, jossa on pitävä pohja, mutta ikävää kun meni huivi pilalle. Kaipa ne tarjoavat sinulle ensikerralla jotain erityistä korvaukseksi =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta:ihan sellaisenaankin rouskuttuna kukkakaali on ihanaa:) Kerro sitten mitä tykkäsit tästä kukkakaaliohjeesta... Jeps,pastan kanssa sardellit ovat ihanasti antamassa makua;niillä saa sitä makua lisättyä tosi hyvin:) Eli todella hyvä maustaja on se sardelli! Tänään just ostin uuden pikku rasian kun se tahna pääsi loppumaan.En maininnut siitä huivista ja siihen tuli ihan pikku tahra vaan,jonka sain helposti poistettua kotona tahranpoistoaineella,mutta uskonpa ettei sitä soosia enään tule yhtä paljon tuohon leipään.Mutta tosi hauska leipäkuppi ja senhän voi täyttää vaikka milllä (paitsi liialla kastikkeella;D)

      Poista
  6. Jee, ihana uus kukkakaaliohje, näille on aina tarvis.. :)

    VastaaPoista
  7. Todella herkullisen näköinen annos ja uskon hyvin, että sardelli tuo sitä jotain :) Paahdettu kukkakaali on viime aikoina ollut usein nähty vieras omassakin pöydässäni. Ja hauska leipätötterö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi,todella herkullista oli ja sardelli antaa kivasti makua;tosin kukkis ilman tuota sardelliakin tahinikastikkeella on tosi hyvää.Oli ihan kiva kokeilla tuota leipätötteröä mutten ole ihan varma kokeilisinko uudestaan,,,,no ehkä muilla aineksilla...

      Poista
  8. Jael, kiitos taas inspiroivista ruokatarinoista ja kuvista. Aina sitä oppii uutta, kuten tuo kuppileipä. Mitä sen nimi on suomennettuna tai englanniksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arja,ole hyvä :) Enpä tiedä mikä tuon kuppileivän nimi olisi muilla kielillä;sen on keksinyt tuon paikan omistaja ja tuotetta kutsutaan Feeliksi(Feeli) Ehkä se tulee siitä ajatuksesta että sen voi täyttää (to fill)

      Poista
  9. Minä taisin sinun blogistasi bongata jossain vaiheessa sellaisen paahdetun kukkakaalisalaatin, jota sitten sovelsin omaan bataatti-kukkakaali (+muitajuttuja) salaattiin. Meillä ei oikein ensin uskottu kukkakaalin paahtamiseen, kun yleisesti ottaen en sitä saa maistumaan kenellekään muulle meillä sen paremmin raakana kuin keitettynä, mutta niin se salaatti vaan katosi nopeasti lautasilta...
    Niin, ja ihanaa, kun kävit vastaamassa kysymyksiin! Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki minulle tulevat kysymyshaasteet taitavat päätyä tännekin jossain kohtaa ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna,no kiva että teille on sitten lopulta maistunut kukkakaali paahdettuna,sillä on se sellaisena niin hyvää:) mutta varmaan haasteellista pikkumiesten kanssa... Sulla oli sen verran kivat kysymykset että oli ihan pakko vastata;D

      Poista
  10. Ihanaaa..olen "kaalihullu",joten tuota teenkin ens viikolla !!!! italiasta toinkin pienen purkin sardelleja herkkupuodista,joten taidan pakata sen mukaan.sitä piti kysymäni,että mites liivatteen kans siellä,kun ajattelin tehdä cheesecakea...????

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli,täällä toinen kaalihullu! .Liivatetta saa kyllä täälläkin.Se tavallisissa kaupoissa myytävä on tehty kalasta,mutta erikoiskaupoista saa sitten niitä samoja levyjä mitä Suomessakin.Mutta ehkä kannattaa sitten tuoda liivatepurkki mukaan jos ei tarvitse lähteä etsimään...

      Poista
  11. Hmm.. yritin iPadilla kommentoida mutta se kommentti taisi kadota bittiavaruuteen? mutta siis.. AIVAN ihana kukkakaaliresepti! Olen saanut apukokinkin rakastumaan kukkakaaliin ja itse syön sitä kaikissa muodoissa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin on vaikka kuinka monta kertaa hävinnyt kommentti sinne bittiavaruuteen.Kiva että jaksoit kuitenkin uudestaan kommentoida:) Ja kiva kuulla että apukokkikin vihdoinkin tykkää kukkakaalista:)

      Poista
  12. Kuinkas multa on mennyt ihan tämä postaus ohi. :-) Olen oppinut vasta ihan viime aikoina paahtamaan kukkakaalia uunissa, ja kukkakaali on kyllä paahdettuna ihan mielettömän hyvää. Täytyy kokeilla tätä sinunkin versiotasi. Minä täällä jo kuolaan. ;-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu,kukkakaali paahdettuna (ja muutenkin ) on kyllä mun suurta herkkua ja viime aikoina siitä on tullut syötyä paljonkin. Kiva ettäsullekin nyt maistuu sellainen:) Ja tämän kastikkeen kanssa tosi hyvää:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...