maanantai 3. elokuuta 2020

Vihreä riisiä Buharan tapaan


Ulkonaliikkumisaikaan täällä oli arkipäivisin   ruokaohjelma,  jossa tunnetut täkäläiset kokit kokkasivat ruokaa omissa kotikeittiöissään.  Ohjelma oli tavallaan interaktiivinen ,  sillä  suoran lähetyksen aikana sai   lähettää kysymyksiä kokille,  joka vastasi niihin parhaansa mukaan. Eräänä päivänä  Aharoni     valmisti  buharalaista riisiä nimeltä  "bakhsh"  . Bakhsh -riisiruoka  kuuluu buharanjuutalaisten (Buhara, Uzbekistan) keittiöön,   ja valmistetaan yleensä   lampaanlihan,  tai joskus naudanlihan kanssa,   mutta tämä minun valmistamani riisi on lihaton ja vegaaninen.   Yleensä ainoa käyttämäni  riisi on riisijauhon muodossa, enkä ole valmistanut varmaan vuosiin mitään riisistä, mutta tämä riisiruoka oli sen verran mielenkiintoinen että  teki mieli valmistaa sitä,  ja lopputulos oli todella herkullinen:). Kun hieman googlailin ohjetta,  huomasin että  sitä voi valmistaa myös kuten tällä videolla.

Vihreää riisiä Buharan tapaan
  • 3 kuppimittaa riisiä, eli noin 600 gr (voi olla joko jasmiini-tai basmatiriisiä ), jota on liotettu vedessä tunnin verran
  • 2 nippua  korianteria ( jos ei pidä  korianterista voi käyttää  persiljaa, mutta korianterilla tästä tulee parempaa)
  • 1 nippu tilliä
  • 65 ml  oliiviöljyä
  • 1 rkl jeeran eli juustokuminan siemeniä (voi käyttää jauhettuna , jos ei löydy kokonaisina siemeniä, ja silloin riittää hieman yli teelusikallinen)
  • 1 iso sipuli, hienonnettuna
  • suolaa maun mukaan
  • 2 tl mustapippuria
  • yhden sitruunan kuoriraaste
  • kiehuvaa vettä 
  1.  Yrttejä leikataan ensin hieman veitsellä,  ja  jauhetaan tämän jälkeen monitoimikoneen pulssi-toiminnalla murumaiseksi.
  2. Öljy lämmitetään paksupohjaisessa, kannellisessa pannussa maksimiteholla,   ja siinä kuullotetaan sipulia , jeeran siemeniä ja mustapippuria  (jos käytetään  jauhettua jeeraa, se lisätään  riisin kanssa)  2  minuutin ajan. Tämän jälkeen  lisätään  yrtit, ja seosta paistellaan 3 minuutin ajan.
  3. Tämän jälkeen lisätään huuhdeltu ja  siivilöity riisi. Seosta sekoitellaan hyvin,  ja lisätään myös suola (1 tl minulla) , sitruunan kuoriraaste sekä jauhtettu jeera , jos ei käytetä siemeniä, Jeeran siemenissä  on paljon miedompi maku kuin  jauhetulla jeeralla. (lisäsin noin 1 tl) 
  4. Tämän jälkeen lisätään kiehuvaa vettä, niin että sitä on sentin riisiseoksen yläpuolella.  Lämpö on tässä vaiheessa koko ajan maksimiteholla.
  5. Riisiseoksen annetaan kiehua maksimilämmöllä 5 minuutin ajan,  kunnes lähes kaikki nesteet ovat haihtuneet.   Riisiä siirretään  nyt pannun keskelle , pois reunoilta keoksi,   ja tästä eteenpäin riisi kypsyy höyryn avulla.  Riisikekoon  tehdään "kuoppia" tikun avulla, kuten tässä kuvassa.
  6. Pannu peitetään kannella,  ja lämpö alennetaan minimiteholle. Riisi saa kypsyä höyryn avulla 40 minuutin ajan.
  7. Tämän jälkeen  riisi siirretään  tarjoiluastiaan. 

Ohjelmassa riisi tarjoiltiin  jauhelihapihvien kanssa. Minulla oli  kukkakaalipihvejä,  mutta en kirjoittanut ohjetta ylös.....

8 kommenttia:

  1. Gotta love a dish that's both vibrant and flavorful! I adore all the herbs and seasonings packed into this humble rice. I've seen plenty of yellow rices, red rices, brown rices of course, but not nearly enough green rices. This one is a keeper.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bittersweet: Thank you Hannah:) I eat rice really seldom, and I must say that this was so delicious that I surely will make it again in the near future. I did actually not have enough herbs. like in the recipe, but next time my rice will be really green:)

      Poista
  2. On vähän samanlaista kuin eri pilahvien teko täällä mutta tuo loppuosuus on jännä. Eikö pala pohjaan? Täällä riisi kypsyy lopun ajan kannen alla ilman lieden lämpöä omissa höyryissä.

    VastaaPoista
  3. Petra:ei palanur kun lämpö minimissä, mutta pohjaan tuli vähän sellaista ihanan rapeaa pintaa, kuten persialaisessa riisissä 💚

    VastaaPoista
  4. Ihana ohje ja nyt kävi kyllä kiinnostamaan riisin lisäksi nuo kukkakaalipihvit...näyttävät ihan jauhelihalta!
    Herkullista tiistaita sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:Kiitos ihanainen:) Vähän harmittaa kun en kirjoittanut kukkakaalipihvien ohjetta ylös,mutta sen muistan että olivat vegaaniset. Kiitos samoin OUti:)

      Poista
  5. Så smakrikt och gott! Jag har svårt för koriander, så för mig skulle det bli persilja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tack Katarina:) Koriander är sånt som delar människor, antingen gillar man koriander eller inte.För mig var det en "acquired taste" för länge sedan, men nu kan jag inte leva utan koriander;D Med persilja går det också bra att laga grön ris:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...