sunnuntai 1. helmikuuta 2009

Kaurapohjainen mansikkajäätelö

Viimeisen vuoden aikana olen silloin tällöin tehnyt vegaanisia jäätelöitä,jäätelökone kun löytyy kaapista;maitopohjaisia en ole tehnyt enään vuosiin. Täälläpäin vegaanisten jäätelöiden tarjonta on aika surkeata;tavallisista supermarketeista ei löydy varsinaisia vegaanisia jäätelöitä, maidottomia variaatioita kyllä löytyy mutta ne ovat täynnä transrasvaa sekä lisäaineita. Terveysmarketeista löytyy kyllä vegaanisia jäätelöitä, mutta niidenkin  valikoima on aika vaatimaton ja ne ovat kalliita ja yleensä tuontitavaraa.Suomessa kokeilin kesällä Oatly jäätelöitä ja ne eivät lainkaan olleet hullumpia. Myös soijajäätelöt supermarketissa olivat ihan hyvän makuisia. Täällä ei myöskään saa kaurakermaa tai soijakermaa kuten Suomessa: kauramaitoa ja soijamaitoa löytyy helposti, mutta noita kermoja ei täällä ole.Niinpä piti kehitellä itse joku vastine tuolle Oatly jäätelölle, jota jäin kaipaamaan. Kaikenlaisten kokeilujen jälkeen syntyi oma vastineeni kaurakermalle,jota olen käyttänyt jäätelöiden pohjana yhdessä kookosmaidon kanssa, esim tässä mango-limejäätelössä. Siihen olen sitten lisännyt makuaineita ,kuten hedelmiä, sokeria ja ksantaania.Ksantaani on mielestäni korvaamaton näissä kaurapohjaisissa jäätelöissäni; se vaikuttaa rakenteeseen ja tekee siitä enemmän “jäätelömäistä”. Tällä kertaa kuitenkin halusin kokeilla jäätelöä ilman kookosmaitoa;kookosmaito tekee vegaanijäätelöstä ihanan ja kermaisen, mutta rasvaprosentti on silloin myös aika korkea.Halusin tehdä vähärasvaisemman vaihtoehdon tällä kertaa ja näin sen tein:
Kaurapohjainen mansikkajäätelö
3 dl kaurakermaa (oma kaurakermani on aika paksua, se ei varsinaisesti ihan ole samaa kuin kauppojen kaurakerma)
pussi vaniljavanukasjauhoa
3 dl cashewmaitoa (tai mantelimaitoa, soijamaitokin käy)
4 rkl agavesiirappia
3oo gr pakastemansikoita
vaniljauutetta
hyppysellinen suolaa
1 tl ksantaania
Tässä vertailuna Oatlyn mansikkajäätelön ainekset: 
Kaurapohja (vettä, kauraa 10%), mansikkahilloa (hilloa 10%), (sokeria, mansikoita, vettä, stabilointiaineena (pektiini), sitruunahappo, säilöntäaineena (kaliumsorbaatti), väriaine (rypäleen kuoresta), aromia), kasvirasvaa (palmu-, rapsi- ja kookos- öljyä), rypälesokeria, sokeria, glukoosisiirappia (maissitärkkelys), emulgointiaineena (kasvirasvahappojen mono- ja diglyseridit), stabilointiaineena (ksantaani- kumi), aromia, suolaa, väriaineena (punajuurta).
Ensin laitoin kaikki ainekset paitsi ksantaanin tehosekoittimeen ja sekoitin ne sileäksi massaksi,ksantaanin lisäsin lopussa Laitoin massan jääkaappiin pariksi tunniksi kylmenemään ja kaadoin sitten koko massan jäätelökoneeseen
 Sen jälkeen jäätelömassa oli tämän näköistä
Laiton pakkaseen ja lopuksi tein tällaisen annoksen itselleni….
Jäätelö oli hyvää: yllätyin että vaikka en käyttänyt kookosmaitoa oli jäätelön rakenne ja maku kermamaista.Tosin kookosmaidon korkean rasvaprosentin johdosta jäätelöstä olisi tullut vieläkin kermaisemman tuntuinen. Käytin myös agavesiirappia, jonka glykeminen  indeksi on matala, joten tämä oli myös vähäsokerinen.Valmiissa vaniljavanukasjauheessa oli tosin sokeria valmiina. Tämä käyttämäni vaniljavanukasjauhe on vegaanista,.Jos olisin halunnut tehdä tästä vielä vähäsokerisemman, olisin voinut kiehauttaa cashewmaidon ja lisätä siihen 2-3rkl maissitärkkelystä sekä lusikallisen agavesiirappia,ja tämä olisi korvannut tuon vaniljavanukasjauheen. Mansikat olivat aika mauttomia, joten mansikan makua olisi voinut korostaa lusikallisella mansikkahilloa tai sitten lisäämällä massaan makeuttamatonta mansikkamehutiivistettä. Mutta jäätelö oli muuten tosi hyvää ja hyvin lähellä Oatlyn jäätelöä, ja ainakin ainestensa puolesta omani on terveellisempi….
"* huomasin että tämä jäätelö oli pakastimesta oton  jälkeen kovempi kuin kookosmaidosta tehty jäätelö,johtuen juuri tuosta kookoksen suuremmasta rasvaprosentista.Jäätelö kannattaakin ottaa 15 min. ennen tarjoilua pakkasesta ja antaa sen pehmentyä huoneenlämmössä.

25 kommenttia:

  1. Kaurakerma on hyvintä noista. Kiva resepti kaikille laktoosi-herkille, pokani ei juo maitoa.

    VastaaPoista
  2. Ihanan näköinen herkku! Alkoi kamalasti tehdä mieli mansikkajäätelöä, enkä edes kauheasti pidä mansikkajäätelöstä :-O

    Onko tämä nyt esimerkki siitä kaupan tuotteiden reprodukteeraamisesta ;-)

    VastaaPoista
  3. Hannele: kiitos:-) Kaurakerma onkin hyvä vaihtoehto kermalle.

    Hippu: just se, kun ei täällä tuota Oatlya tai sen tapaista ole......eikä kaurakermaakaan....

    VastaaPoista
  4. Mites tuota kaurakermaa tehdään vai pitääkö ottaa silmät käteen ja lukea uudelleen? Kuulostaa hyvältä. Minun suosikki on ollut tähän asti itse tehty sitruunasorbetti, jossa on vodkaa mukana!

    VastaaPoista
  5. Johki: mä olen ihan tehnyt "kaurakermaa" niin että liotan kaurahiutaleita yön yli vedessä, jauhan ne tehosekoittimessa hienoksi, sitten pistän kaiken juustokankaaseen/puhtaasen kankaiseen vaippaan ja puristan siitä irti kaiken nesteen, jonka sen jälkeen vielä kiehautan kunnes se paksunee.Toimii tosi hyvin jäätelön pohjana.
    Votkainen sitruunasorbetti kuulostaa hyvältä!

    VastaaPoista
  6. Sanon vain että uskomatonta! En ole nähnyt tuommoisia edes kaupassa saati että joku voisi niitä itsekin keksiä.

    VastaaPoista
  7. That looks divine Yaelin and having tasted Finnish strawberries (the world's best in my opinion), I am salivating over this ice cream! :)

    VastaaPoista
  8. Sirokko:hih, on kaupassa Suomessa melkein joka kaupan pakastealtaassa, Oatly nimeltään, mä vain sovelsin kotikäyttöön kun täällä ei sitä ole.Ja se on hyvää!

    Nigella: thanks! Yes, Finnish strawberries tastewise are much superior to strawberries in other places.

    VastaaPoista
  9. Mmm, ihanan näköistä jäätelöä, mutta minulle tuo kaurakerma on ihan outo juttu. Mikähän on englanniksi ja saakohan sitä edes tavallisesta ruokakaupasta? Samoin tuo agavesiirappi ja ksantaani kuulostivat ihan oudoilta... Pessimismi iski taas ja tuntuu, että onkohan mulle liian vaikea ohje, vaikka jäätelökone jo talosta löytyykin...

    VastaaPoista
  10. Nami taas näitä sun herkkujäätelöitäsi :D !!

    VastaaPoista
  11. Onpa erikoista, olisi kiva kokeilla tuota. Ei vain ole jäätelökonetta. Kuvan perusteella ainakin näyttää erittäin makoisalta.

    VastaaPoista
  12. Sari:teilläpäin näiden juttujen pitäisi löytyä tosi helposti.Esim.kaurakerma, sitä saa tällaisesta yrityksestä:http://www.first-foods.com/cream.htm.Heillä on tuo Oat Supreme dairy free cream. Agave siirappia pitäisi varmaankin löytyä Trader Joesta ,Whole Foods Marketista ja sen sellaisista, samoin ksantaania (xanthan gum) varmaan löytyy niistä tai terveyskaupoista.Ohje on itseasiassa ihan helppo:-)

    Pikkujutut: kiitos!

    Rossana: kiitos!Kaurajäätelö oli tosiaankin herkkua...

    Elegia: hyvää se olikin.Mutta Suomessahan on sitä Oatlya, kokeile sitä joskus, tätä teen täällä kun ei ole mitään Oatlyn tapaista saatavilla.USAssakin on kaurapohjaisia jäätelöitä.

    VastaaPoista
  13. Jaaaaammmmm, nyt alko tekeen mieli jädee. Pitääkin kokeilla joskus kun se ei "kuulema oo niin vaikeeta" mitä useet luulee :P Kiitos hyvästä ohjeesta!

    VastaaPoista
  14. HerkkuKirppu:kiitos ja kiva kun kävit vierailulla:-)

    VastaaPoista
  15. Mukavan lämmintä teillä siellä, +17, meillä täällä -9, tulee niin kesä mieleen, olisipa jo tosiaan kesä ja tuollaisia tekemiäsi ihania jäätelöitä!
    Yhtenä vuonna Tel Avivin kentällä vastaan leyhähti koneesta ulos tullessa suloinen ilma kuin lehmän henkäys! =)Kotosuomesta oli lähdetty lumipyryn saattamina... Oli suunnilleen tämä aika vuodesta. Kävimme Sahnessa uimassa, ihmiset kulkivat villapaidoissa ja talvisaapikkaissa etc. Me "hullut" suomalaiset nautimme uimisesta, kun vesi oli jotain +21, mitä Suomessa edes sääkään ei aina ole. Mutta meillähän ei koskaan ole +40 varjossa tms.

    VastaaPoista
  16. Marja-Leena:-)Täällä on ollutkin tänä vuonna harvinaisen lämmin ja vähäsateinen talvi.Villapaitoja tuskin olen edes päässyt käyttämään tänä talvena:-( Teilläpäin taas näyttää olevan parempi talvi tänä kuin viime vuonna, sillä juuri vuosi sitten olin Helsingissä ja oli plusasteita ja ihan lumetonta!

    VastaaPoista
  17. Huokaus. On niin herkullista. Täällä on nyt pakkaspäivä, mutta siitä huolimatta jäätelöä voi syödä aina.

    VastaaPoista
  18. OHo, aivan upea luomus :o Kyl kelpais. Tosin menis vähä vauhdilla, oon jäätelöholisti!

    VastaaPoista
  19. Hei! Jos sinua huvittaa, teepä joskus postaus siitä suggestopedisestä saksankurssista josta kertoilit.

    VastaaPoista
  20. Arleena:mä voisin syödä jäätelöä aina,pakkasta tai ei pakkasta!

    Ent-tu: Kiitos:-)

    Rita: voisinpa laittaakin, siitä ei kyllä kauheasti tekstiä syntyisi,mutta ihan hyvä postausidea.

    VastaaPoista
  21. Mmm, looks so creamy and refreshing! It doesn't matter how cold it is outside here- I always love eating frozen desserts.

    VastaaPoista
  22. Hannah: Thanks! I could also eat frozen things anytime, no matter the weather outside......

    VastaaPoista
  23. Näyttää samettisen kermaiselta!:P Jäätelökone olisikin kiva kapistus.

    VastaaPoista
  24. Kmsu: kiitos! Tuo jäätelökone mulla on ollut jo yli kymmenen vuotta ja olen siihen tosi tyytyväinen!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...