sunnuntai 21. joulukuuta 2008

Kookospähkinä

Pienen bussimatkan päässä kodistani on ihana vihanneskauppa (kuva alhaalla). Kävin siellä taas täydentämässä vähän rehuvarastoani ja samalla ajattelin ottaa pari kuvaa, sillä vihannekset ja hedelmät näyttävät siellä upealta: tosi laaja valikoima ja kaikki todella siististi järjestetty,ja kauppa on myös todella suuri. Ehdin ottaa allaolevan kuvan ja olin juuri ottamassa seuraavaa kuvaa, kun minulle tultiin sanomaan että valokuvaus siellä on kielletty, harmi!
Sitten näin että kookospähkinät olivat tarjouksessa, ja pitihän niitä ostaa, kun 2 eurolla sai 3 kappaletta, yleensä olen saanut yhden sillä hinnalla. Kyse oli kuvan karvaisista kookospähkinöistä, ja kun heiluttelin niitä, kuulin että sisällä oli vielä aika paljon kookosvettä. Asuessani Venezuelassa ostin silloin tällöin kookosvesijuoman ihan kadunvarresta: se meni niin, että myyjä matchetella halkaisi osan vihreästa pähkinästä pois ja laittoi pillin sisälle. Ne olivat nuoria kookospähkinöitä, paljon nestettä sisällä.
Kookoksessa on monta kuoriosaa , ennenkuin pääsee käsiksi itse kookoslihaan. Nuoren kookoksen ensimmäinen kuori on vihreä, sitten sisällä valkoinen osa, sen sisällä kova puumainen osa, sitten vielä ohut kuori itse kookoslihan päällä. Siinä vaiheessa kookoslihan määrä on myös vähäistä, se on pehmeää, vanukasmaista, ja esim. elävän keittiön ruokavaliossa sitä käytetään paljon esim. jälkiruuissa.Vanhetessaan nesteen määrä pähkinässä vähenee ja liha muuttuu kiinteämmäksi ja kovaksi, ja valkoinen kuoriosa kuivuu ruskeaksi ja siinä on paljon "karvoja". Täällä Israelissa olen löytänyt näitä vanhempia kookospähkinöitä , missä vielä nestettä sisällä , ja pakastettuja nuoria kookospähkinöitä, tuoreina en nuoria kookospähkinöitä ole löytänyt. Kesällä Helsingissä huomasin että Vii Voanissa oli pakastettujen nuorien kookospähkinöiden lisäksi myös tuoreita nuoria kookospähkinöitä, olispa täälläkin!
Kookoslihan poisto kookospähkinästä on sen verran vaivalloinen homma, etten sitä usein tee. Mutta joskus on kiva tehdä ihan tuoretta kookosmaitoa/kermaa ilman lisäaineita/säilöntäaineita. Ensin etsin kookoksen silmiä , ruuviimeisselillä ja vasaralla rikon silmien reiät ja valutan kookosveden pois.Kookosveden maku vaihtelee, joskus se ei maistu millekään, joskus siinä on vähän makeahkoa kookoksen makua. Sitä voi käyttää smoothien pohjana,.Se pitää myös aika nopeasti juoda pois, sillä se voi pilaantua helposti. Kookosvettä pidetään terveellisenä. Tänän jälkeen käärin pähkinän pyyheliinaan ja hakkaan sitä vasaralla (hyvä tapa poistaa aggressioita...) kunnes pähkinä on haljennut. Se kannattaa halkaista pariin osaan, näin kookoslihan saa paremmin irti kovasta kuoresta. Kookoslihassa on vielä tässä vaiheessa jäljellä ohut kuori, se kuoritaan pois vihanneskuorijalla.
Mitä tehdä kookoslihalla? Siitä voi tehdä kookosmaitoa tai kermaa näin:
Laita kookospalaset monitoimikoneeseen tai raasta palaset. Kaada raasteen päälle kiehuvaa vettä, mitä enemmän vettä, sitä ohuempaa maitoa saat. Anna jäähtyä ja sekoita uudelleen tehosekoittimessa/monitoimikoneessa, siivilöi ja käytä maito parin päivän sisällä. Raastetta voi käyttää myös leivonnaisissa:jos käytät raastetta ihan suoraan, et tarvitse paljon lisärasvaa, koska kookosraasteessa on kaikki rasva jäljellä.(kaupan kookoshiutaleista on suurin osa rasvasta puristettu pois). Jos käytät raastetta kuumassa vedessä liottamisen ja siiivilöinnin jälkeen, on rasvamäärä pienempi. Raasteen voi myös pakastaa.
P.S. Mulla ei tässä Bloggerissa toimi kappalejako kunnolla, vaikka kuinka yritän.Onko muilla ollut samoja ongelmia?

17 kommenttia:

 1. Kivasti tietoa kookoksesta. Joskus 90 luvulla italiassa tuli paljon syötyä sitä ihan katukaupustelijoilta ostettuna. Valmiina paloina. Sen jälkeen en ole tainnut syödäkään vaikka herkkua onkin.

  VastaaPoista
 2. There's nothing quite like fresh coconut... Now I'm craving it after looking at your pictures!

  VastaaPoista
 3. Olipa hyvää tietoa kookoksesta. Joskus olen ostanut kokonaiset kookoksen ja miettinyt että mihihän sitä valkoista osaa voisi käyttää. Tässäpä tuli sitten hyvää tietoa!
  Todella hieno kuva hedelmäosastosta!

  VastaaPoista
 4. Marita :-) Myydäänkö teilläpäin kookospähkinöitä?

  Hannah, thanks!

  Kermaruusu, kiitos! Useinhan sitä ei viitsi ostaa,mutta joskus on kiva vähän kokeilla....

  VastaaPoista
 5. Chag sameach gam lach!
  Yum, coconut!

  VastaaPoista
 6. Tuore kookosmehu/maito on niin hyvää..

  Olin aamulla niin varma, että kaapistani löytyy kookosmaitotölkki ja olin jo kaivanut lettupannut esille. Mieli teki kovasti kookoslettuja ja eihän sitä tölkkiä tietenkään ollut.

  VastaaPoista
 7. Rossana, totta on:-) Pitäis kai aina olla pari kookospähkinää kotona, niin sitten vois tehdä noita lettuja ;-)

  VastaaPoista
 8. Minulla on myös tuo kappalejako-ongelma bloggerissa. Lisäksi lähes aina tulee virheilmoitus ennen kuin saa jutun julkaistua.

  Aina kun tämä virheilmoitus tulee, niin ne kappalejaot ovat menneet sekaisin. Ennen kuin ruksaan rastin, korjaan kappalejaot uudelleen.

  Olikohan vähän sekavasti selitetty? Varmaan tiedät, mitä tarkoitan, jos sinulle sellainen herja myös tulee.

  Olen havainnut, että blogger herjaa aina silloin, kun ei kirjoita suoraan kenttään (kirjoitan yleensä tekstit wordissa ja copy-peistaan ne bloggeriin).

  Ja tästä kaikesta huolimatta osa vanhoista teksteistä näkyy ilman kappalejakoja, mur.

  VastaaPoista
 9. Elegia, kiitti selityksistä.Mulle ei muistaakseni tule virheilmoitusta ja kirjoitan suoraan Bloggeriin,mut kun julkaisen tekstin niin kappaleet ovat vain menneet yhteen.Täytyy tutkia miksi se noin tekee...

  VastaaPoista
 10. Benny rakastaa kaikkea kookospahkinasta. Pitaa kokeila tota kookosmaitoa. Han ostaa niita usein aasialaisista marketeista 10/$10.

  VastaaPoista
 11. Vau, siis 10 purkkia 10$! Onpa halpaa!

  VastaaPoista
 12. Olipa mielenkiintoinen juttu. Minä en ole nähnyt kookospähkinää muualla kuin pirretyissä, missä ne tippuivat apinoiden päähän... ja valmiina raasteena kaupassa. Olenkin aina ihmetellyt mitä pitävät sisällään, nyt sekin tuli selväksi.

  VastaaPoista
 13. Sirokko,hih:-) Kiva kun selvisi!

  VastaaPoista
 14. Meillä oli talon edessä kaksi kookospalmua mutta ne jouduttiin kaatamaan kun olivat aika vanhoja ja lisäksi niissä pesi valtavia hämähäkkejä (joita tietysti tuli aina välillä sisällekin).

  Aina joskus joltain tutulta tulee kookospähkinöitä ja mun mielestäni se vesi kylmänä on ihanaa. Itse pähkinän valkoisesta osasta en niin kovasti välitä mutta lapset ja mies tykkäävät. Meilläkin mies avaa pähkinät aina machetella, mä en jaksa siihen hommaan ruveta... :)

  Mullakin on välillä ongelmia kappalejaon kanssa vaikkei mitään herjoja tulekaan.

  VastaaPoista
 15. Mamae, huh ihan kylmät väreet tulevat kun ajattelen niitä kamalia jättihämähäkkejä. Ihanaa, kun teilläpäin saa kookospähkinöitä ihan tuoreena!

  Hyvä tietää että muillakin on kappalejaon kanssa ongelmia, eli siis ongelma on Bloggerissa eikä mulla.Toivottavasti korjaavat sen jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
 16. Kiitos loistavasta kirjoituksesta! Tämä ratkaisi minua askarruttaneen pulman. Löysin Kampin isosta marketista kookospähkinää ja ostin yhden kokeeksi, että saanko sen rikki ja hyötykäyttöön. Pitää kokeilla näillä sinun keinoilla - eihän tuo niin kovin vaikealta kuulostanut! :)

  VastaaPoista
 17. Hanna;kiva jos tästä oli jotain hyötyä:) Ei tosiaankaan ole kauhean vaikeaa se pähkinän rikkominen,mutta aina kannattaa myös kuunnella joko siellä sisällä olisi vielä sitä kookosvettä..

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...