torstai 22. tammikuuta 2009

Elävän keittiön sitruspikkuleivät

Viime vuoden ensimmäisen puoliskon elin melkein täysin elävän keittiön ruokavalion mukaisesti. Sinä aikana minulle tuli oikea kunnon hinku oppia kaikki  mahdollinen siitä ruokavaliosta ja varsinkin sen makeasta puolesta……Elävä keittiöhän ei ole pelkkää rehuja ja vehnänorasta, vaan itse asiassa aika monipuolinen ruokavalio.Siinä mitään ei kuumenneta yli 45-46 C asteen yli, ja uunina toimiikin kuivuri.Tutustuin elävän keittiön jälkiruokiin ,ja kehittelin itsekin juttuja sen oppien mukaisesti. Kävin parilla kurssillakin ja elävän keittiön amerikkalaisella foorumilla “tapasin” ihmisiä ,joilta opin lisää.Yhdysvalloissa on monta elävän keittiön ravintoloita, keittokirjoja on monen monta, ja monesta kaupasta siellä saa tarvittavia raaka aineita, mitä muualla voi olla vaikea löytää.  Myös Euroopassa on  ravintolaketju, jossa ruokalista noudattelee elävän keittiön periaatteita.Turkista alunperin kotoisin oleva Saf löytyy tällä hetkellä Turkista(Istanbul), Saksasta(Munchen) sekä Englannista(Lontoo) Tuon puolen vuoden jälkeen en oikein jaksanut seurata orjallisesti elävän keittiön periaatteita, mutta yhä yritän joka päivä osittain syödä sen mukaisesti ;juon esimerkiksi päivittäin vihreitä juomia (green smoothie)

Näitä pikkuleipiä tein usein viime vuonna.Huomasin,että ihmiset pitivät niistä ,ja vein niitä aina mukanani kun menin vierailulle.Kehitin 7 eri makua vähän saman periaatteen mukaisesti, tässä sitruksen makuiset pikkuleivät.

Elävän keittiön sitruspikkuleivät

3 dl saksanpähkinöitä

3 dl kultaisia rusinoita

3 dl kookoshiutaleita

hyppysellinen suolaa

1 rkl raastettua sitruuna-ja mandariinin kuorta ,siis yhteensä

½ dl sitruunan –ja mandariinin mehua

Hienonna ensin saksanpähkinöitä monitoimikoneessa, lisää rusinat ja hienkookos jauhettu-tile3onna lisää. Kookoksen yleensä jauhan erikseen tällä laitteella ,

kunnes sen koostumuksesta tulee aivan hienoa, minusta pikkuleipien rakenne on silloin parempi.Lisää jauhettu kookos, hyppysellinen suolaa, sitruksen kuori sekä mehu. Itse käytin tällaista kivaa silikonivuokaa, mutta taikinasta voi aivan yhtä hyvin tehdä pallosia, jotka painetaan tasaisiksi leivinpaperin päällä. Pikkuleipiä paistetaan alhaisessa lämpötilassa (tässä poiketaan elävän keittiön periaatteesta, jossa nämä kuivattaisiin alhaisessa lämpötilassa kuivurissa) 100 C asteessa noin 20-25 minuuttia,niin että uunin ovi on aavistuksen verran auki. Tärkeätä on tarkistaa, etteivät pikkuleivät pala. Nämä pikkuleivät eivät ole kevyitä, koska niissä on sekä saksanpähkinöitä että kookosta, mutta tarkoitus ei olekaan syödä näitä suuria määriä kerralla. Ne kovenevat kylmetessään jääkaapissa, jossa niitä tulee myös säilyttää. Samantapaista taikinaa olen käyttänyt piirakkapohjissa ,joita olen laittanut  elävän ruuan torttuja varten.Jos rusinoita on hieman vähemmän, voi osan korvata hunajalla tai agavesiirapilla.

17 kommenttia:

  1. Hyviltä vaikuttavat! Ja elävä keittiö on kiinnostava. Varmasti silläkin puolella riittää monipuolista syömistä vaikka millä mitoin.:) Jotkut ihmiset vain kuvittelevat kaiken muun olevan pelkkää porkkanan ja itujen purentaa. Minun tätinikin on aina huolissaan syömisistäni, kun en lihaa syö ollenkaan, ja ihmettelee miten pysyn hengissä. Niin, eihän minun ruokavaliooni kuulukaan muuta kuin kasvikset, kalat, kananmunat, maitotuotteet ja viljatuotteet, joten ihme onkin, että vielä elossa olen viidentoista vuoden lihattomuuden jälkeen.;) Huvittavaa kaiken lisäksi on se, että syön paljon monipuolisemmin kuin tätini, jonka lautasella ei paljon muuta näy kuin keitettyjä perunoita, ruskeaa kastiketta ja jotain nakkeja tai kaupan lihapullia. Kasviksia tuskin ollenkaan ja kalaa todella harvoin.

    VastaaPoista
  2. Kmsu:-) Totta onkin,että monilla ihmisillä on sellainen luulo, että lihattomuus on todella vaarallista! Ja myös tuo, että usein kasvissyöjät syövät paljon monipuolisemmin kuin lihansyöjät,kuten tuossa tätisi tapauksessa;-)Kunhan kasvisyöjä osaa tarpeeksi hyvin yhdistellä ruokavaliotaan, niin se onkin todella monipuolinen ja tietenkin terveellinen.

    VastaaPoista
  3. Voi että nuo pikkuleivät näyttävät ihanilta...:-) Mulle tuo elävä keittiö on aina ollut ihan tuntematonta maaperää, kun en ole asiaan mitenkään perehtynyt, joten tämä postaus viisasti minua paljon - kiitos!

    VastaaPoista
  4. Olet ihan käsittämättömän tuottelias, oikea ideapankki. Täytyy taas laittaa korvan taakse odottamaan sopivaa hetkeä.

    Tein eilen postaamaasi kikherne-pinaattisalaattia ja olipa hyvää. Tänään oli jo pakko tehdä uudestaan. Myös vanhin lapsistamme tykästyi salaattiin kovasti. Katseli aluksi minun lautaselleni mitäs siellä on kun en muille salaattia tyrkyttänyt ja lopulta hän tyhjensi salaattikulhon :)

    Kiva löytää uusia reseptejä pinaatille. Täälläkin sitä on jatkuvasti saatavilla ja tosi edullisesti. En vain ole oikein osannut tehdä muuta kuin pinaattikeittoa ja -lettuja.

    VastaaPoista
  5. Nama kuulostavat ihanilta. Pitaapa kokeilla. Kohta onkin Purim ja olisivat kiva vaihtoehtoinen 'mishloach manot'. :o)

    VastaaPoista
  6. Hippu :-)

    Saya:Kiitos :-)Ja kiva kuulla että salaattireseptistä oli hyötyä!

    S: Kiitos :-) Raaka aineidensa perusteella tosiaankin sopivat mainiosti Purim-juhlaan :-)

    VastaaPoista
  7. nuo pikkuleivat nayttavatkin makoisilta. taalla turkissa oli jokin aika sitten televisiossa moneen kertaan eri ohjelmissa eras nainen,joka esitteli elavaa ravintoa. katselin naita ohjelmia mielenkiinnolla.

    VastaaPoista
  8. Hi Yaelin! That looks very nice indeed and I like the pretty patterns on them. May I ask what kookoshiutaleita is? Thankyou so much :)

    VastaaPoista
  9. Sulla on kyllä hyvin mielenkiintoisia ohjeita täällä. Makeita juttuja me yritetään parhaillaan miehen kanssa vältellä, mutta noita kalapihvejä pitää kokeilla!

    VastaaPoista
  10. Sateenkaari:-) kiitos! Nämä pikkuleivät ovatkin tosi herkullisia.

    Lorraine: Thanks:-) Kookoshiutaleet means coconut flakes

    Merja: kiitos:-) Munkin kyllä pitäisi välttää makeita juttuja, mutta..

    VastaaPoista
  11. Mielenkiintoista! Ja herkulliselta vaikuttaa. Minäkin ostin agavesiirappia, en ole vielä kokeillut, kun niin vähän makeaa käytän. Tänään yritän tehdä limehommelia silken tofusta (exp!!!). Sinulta saa hyviä ispiratioita, linkitän sinut suosikkilistalleni, jos sopii.
    p.s. pitäisi siivota, mutta harjoittelen html:ää, pohja on taas uusi, ehkä jo pysyvämpi.

    VastaaPoista
  12. Nemo: kiitos! Ja tottakai mut saa linkittää :-)

    VastaaPoista
  13. Nemo:Unohtui kokonaan mainita, että kiva sitten kuulla miten sulla onnistui ne limejuustokakkuset tofusta!

    VastaaPoista
  14. Onpa söpöjä pikkuleipiä! Silikonimuotin käyttäminen pikkuleipien teossa ei olekaan hullumpi idea...

    VastaaPoista
  15. Tamakin olis niin hyvan nakoista ja varmaan makuistakin. Milloinkahan sita ehtisi kokeilla kaikkia naita sinun ihania ohjeita...

    VastaaPoista
  16. Elina: kiitos:-) Silikonimuoteilla saakin kivan näköisiä pikkuleipiä!

    Hannele:-)

    Tuula: kiitos, oli tosi hyvän makuiset..

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...