keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Tulista tulisempi Habanero-kastike

Kotini lähellä on pieni vihannes/hedelmäkauppa,jota käytän vain jos yhtäkkiä puuttuu jotain ,sillä sen tarjonta ja tarjonnan laatu on kaukana torin ja monen muun kaupan laadusta.Viime perjantaina menin sinne kuitenkin ostamaan sipulia,jota olin unohtanut ostaa torilta,ja katseeni kiinnittyi pieneen rasiaan,jossa oli kirkkaanoranssin värisiä pienejä chilejä.Kyseessä oli Habanero-chili,yksi kaikkein polttavimmista chililajikkeista.

Habaneroa käytetään paljon etenkin Yucatanin alueella Meksikossa,jossa sitä lisätään moneen ruokaan. Kuten kuvan Scoville-taulukosta näkyy,habanero sijoittuu ihan tuonne ylös,eli tosi pikantista pippurista on kyse.Täällä saa joka paikasta vihreitä ja punaisia pitkuloita chilipippureita,joita käytetään ahkerasti,mutta erikoisempiin chililajikkeisiin en ole törmännyt,vaikka olen niitä etsinyt. Niinpä innostuin ja ostin yhden rasian,joka maksoi vain euron!
Rasiassa oli hieman yli 20 habaneroa,aika suuri määrä siis,ja halusin ottaa talteen mahdollisimman monta habaneron siementä.Muistissa on vieläkin tuttava Venezuelasta,joka kasvatti erikoisia chililajikkeita katollaan,ja antoi minulle pussillisen erilaisten lajikkeiden siementä.Pussi sitten hävisi jonnekin matkan varrella mikä vieläkin harmittaa.


Habanerot ovat niin polttavia,ettei kannata edes ajatellakaan käsittelevänsä niitä ilman käsineitä.....
Mietin,mitä tehdä näistä habaneroista,joita tuli siementen poiston jälkeen 3 desiä,ja tuli mieleen,että kastike voisi olla se paras vaihtoehto.Tosin myöhemmin tuli mieleen,että olisin voinut kuivata osan habaneroista ja näin saada tulista maustetta. Selailin nettiä,ja otin hieman ideoita sieltä sun täältä ja tällainen kastike sitten syntyi

Tulistakin tulisempi habanero-kastike
  • purkki murskattuja tomaatteja (käytin Muttin tomaatteja,jossa ei säilöntäainetta)
  • 3 ½ rkl luomuruokosokeria
  • 2-4 nektariiniä(käytin vain 2 koska enempää ei ollut,mutta 4 olisi ollut sopivampi määrä)
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • suolaa,mustapippuria
  • 1½-2 dl siemenistä puhdistettuja habaneroja (laitoin 3dl
  • ,mikä oli ehdottomasti liikaa!!)
  • 1 dl etikkaa (käytin kookosetikkaa,mutta muutkin etikat käyvät)
Kiehauta murskatut tomaatit,valkosipuli,öljy,sokeri sekä suola ja pippuri kattilassa hiljaisella tulella noin 10  minuuttia (kansi päällä). Lisää tehosekoittimeen keitetty sose,pilkotut habanerot ja etikka,ja anna koneen käydä,kunnes sose on sileää. Tämän jälkeen siivilöin soseen,jolloin siitä tuli tosi sileää. Ja maistoin...ooops,3 desiä habaneroja oli kyllä liikaa ja vieläkin polttaa.Siis tosi ytyä tämä kastike. Kastike säilyy jääkaapissa noin viikon,ja se sopii erilaisten ruokien maustamiseen.
Koska kastike on sen verran vahvaa,että tulen käyttämään sitä vain vähän kerrallaan,pakastin osan siitä jääpalamuottiin.Näin voin käyttää yhden kuutiollisen kerrallaan,ikäänkuin mausteena.
Edit 17.6:en voinut olla ostamatta toista rasiaa,ja kuivatin siinä olevat habanerot(siemenet otin talteen) kuivurissa,jonka jälkeen jauhoin ne jauheeksi.Ihanan väristä ja supertulista maustetta!

13 kommenttia:

  1. Habaneroissa on kivasti voimaa! Joskus vuosia sitten vielä kotona asuessani säilöin ylimääräisiä habaneroja etikkaliemeen, ja vanhempani sanoivat sisälle tullessaan, että on varmaan välikatoltakin hiiret kuolleet, kun keittelystä tuli aika pistävä katku.:D

    VastaaPoista
  2. Hui, kuulostaa aika vaaralliselta touhulta tuo habanerojen käsittely ja valmistaminen! En ole koskaan tainnut nähdäkään habaneroa, mutta voisi olla mielenkiintoista kokeilla, onko se niin tulista kuin väitetään. ;-)

    Nauratti tuo kmsu:n kommentti. :-) Espoossakin oli joku aika takaperin joutunut ihmisiä kerrostalosta evakkoon, kun joku oli hieman käräyttänyt chilejä uunissa, ja niistä oli tullut niin hirveä katku. Ei ollut meidän uuni kuitenkaan, vaikka hyvin olisi saattanut olla. :-D

    VastaaPoista
  3. Kmsu:Totta totisesti on niissä voimaa...ostin vielä toisen rasian ja aion kuivattaa niistä ja sitten jauhaa mausteeksi. Vaikka käytin käsineitä ranteesta ihan melkein paloi kohta,joka vasta nyt tuntien jälkeen on parempi.Hih,no ei ihme jollei tuolla chilillä hiiret kuole...;D Oletko kauan kasvatellut habaneroja?Tuleeko niistä hyvä sato`?

    Hipsu:Tosiaankin pitää noiden kanssa olla varovainen.Nyt tulin kotiin ja yhdessä astiassa taisi olla vielä jotain habaneroista kun taas rupesi sormia polttamaan.
    Ei ihme jos hiiretkin tuota kohdatessaan kupsahtavat;D Hih,voin ihan kuvitella että ollut aika käry.Yleensä käytän tavallisia vihreitä ja punaisia chilejä,joissa ihan siedettävä polttavuus,mutta habaneroja oli nyt pakko kokeilla,Tuosta kastikkeestakin tuli niin tulista,että pitää sitä jotenkuten vielä laimentaa,kun laitoin liikaa niitä chilejä siihen..

    VastaaPoista
  4. They look so pretty and unthreatening...until you handle or taste them! :P

    VastaaPoista
  5. Lorraine:Yes indeed they are so very pretty but so potent!

    VastaaPoista
  6. Tein joskus myös vähän tuon tapaista kastiketta, jota oli tarkoitus tarjota myös lapsille. En tajunnut habanerojen voimaa ja lopputulos olikin sitten lievästi sanottuna yllätys! Jostain syystä soosi jäi pikkuväeltä syömättä ;).

    VastaaPoista
  7. Okriina:habanero on kyllä sen verran tulista,että varmaankin oli aikamoinen yllätys lapsille;D Jo pelkkä tuon maustejauhon haistaminen sai kauhean aivastelukohtauksen aikaiseksi;D

    VastaaPoista
  8. Taytyy kylla myontaa, etta en kesta kovin tulista ruokaa, mutta tama kastike kuulostaa tosi hyvalta!

    VastaaPoista
  9. Maria:On hyvää,mutta kastikkeesta tuli kyllä liian tulista.Olsin voinut käyttää kolmanneksen siitä mitä käytin...

    VastaaPoista
  10. Hui, kuulostaa kovalle hommalle.
    En sentään ole onnistunut polttamaan paprikoita vielä..
    Ostan mieluummin miedon makuisia, mutta niitä käytänkin sitten miltei päivittäin.
    Tuo kastike jo nimeltään kuulostaa ärtsylle- siis tuhdille tavaralle :-)
    Mukavaa Juhannusta sinne suunnalle!

    VastaaPoista
  11. Anna:;Oli todella pikanttia tavaraa.Mutta kun en aiemmin ollut näihin törmännyt,niin oli pakko kokeilla,Tuon jauheen toin pojalleni Suomeen,ja hän oli siitä iloinen:)

    VastaaPoista
  12. this is very interesting yael, hard for me to read Finnish but from the pictures it looks like you made yourself some habanero powder. Cool!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...