torstai 8. maaliskuuta 2012

Minisitruunamarenkipiirakat (raw) ja ravintolakäynti

Kauan sitten sitruunamarenkipiirakka oli ehdottomia lemppareitani,mutten ole sitä aikoihin syönyt,ellei oteta huomioon  suupalan kokoista  sellaista,jota  maistoin muutama viikko sitten lempikahvilassani.Siinähän on murotaikinapohja,yleensä lemoncurdtäyte alla,ja päällä kuohkea marenkivaahto,jonka pinta on uunissa paahdettu. Aito sitruunamarenkipiirakka on aika tuhti;etenkin jos siinä on käytetty aitoa keltuaisilla saostettua lemon curdia. Kahvilan pikku minipiirakoista sain inspiraation tehdä niistä raw-version.Olin lopputulokseen aika tyytyväinen;vaikka värien puolesta nämä nyt eivät mitenkään muistuta alkuperäistä:raw lemoncurdista ei tullut mitenkään keltaista ja tuossa raw marengissa ei tietenkään ole uunin jättämiä jälkiä.Maku oli kuitenkin AIVAN IHANA!

Pohja:(12 pikku torttupohjaa)
  • 3 dl jauhettua kookosta
  • 2½ dl jauhettua mantelia
  • 1 dl kultaisia rusinoita
  • ripaus ruususuolaa
Ainekset jauhetaan monitoimikoneessa,kunnes siitä tulee taikinamainen massa. Taikinaa painetaan muotteihin(minulla on tällainen muotti,jolla saa tehtyä minikokoisia neliötorttuja) Laitoin koko muotin pakkaseen ,ja sen jälkeen pikku piirakkapohjat tulivatkin helposti muotista ulos.Kuivatin  pohjia kuivurissa yön yli.

Vain yksi pieni pala lisää..... 
Sitruunatäytteen valmistin muutamasta ruokalusikallisesta kookosöljyä,muutamasta lusikallisesta kaakaovoita,reilusta desistä sitruunamehua sekä yhden luomusitruunan raaastettu kuori. Makeutuksena hieman agavesiirappia sekä steviaa. En laittanut kauheasti makeutusta,sillä rakastan sitruunan kirpeää makua! Lopuksi lisäsin noin ruokalusikallisen jauhettua lesitiiniä joukkoon.Lusikoin täytettä piirakkapohjiin ja laitoin jääkaappiin jähmettymään.

Muistin,että Sweet Gratitude-kirjassani oli raw-marengin ohje,ja tein sen virheen,että vain katsoin ainekset,enkä määriä. Marengista tuli tosi hyvän makuista,mutta tiivistä,kun sen ehkä olisi pitänyt olla hieman ilmavampaa,jos olisin mennyt täysin kirjan ohjeiden mukaan.Minulla ei myöskään ollut nuoren kookoksen lihaa,jota ohjeessa käytettiin.Mutta maku oli kuitenkin tosi hyvä ja sopi muiden ainesten kanssa yhteen. Kun jo olin valmistanut nämä pikkupiirakat,muistin myös,että Cafe Gratituden sivuilla onkin Sweet Gratitude-kirjan  raw-sitruunamarenkipiirakan ohje.
Viime viikolla kävin ystävän kanssa lounaalla Tel Avivissa Gusto-ravintolassa,joka onkin yksi niistä paikoista,jotka mainittiin tammikuun Glorian Ruoka&Viini-lehdessä olleessa jutussa. Se on myös paikka,jossa viime kerralla vieraillessani törmäsin kirkkaanpuhtaaseen lasiseinään vessaan mennessä,josta seurasi lohjennut etuhammas ja turvonnut naama. Mutta ruoka siellä on hyvää! Otimme molemmat lounasdiilin,johon kuuluu alkupala ja pääruoka. Alkupalaksi otin munakoiso-involtinin,eli vuohenjuustolla ja yrteillä täytetyt munakoisorullat tomaattikastikkeessa.Kuvaa ottaessa olin jo hieman haukannut annosta,ja kun alkupala tulee lounasdiilin yhteydessä,on se pienempi kuin jos sen tilaisi erikseen.Annos  tuodaan tulikuumassa pannussa. Kaikista parasta tuossa on tomaattikastike:se on kertakaikkiaan taivaallisen makuinen ja olisi kiva tietää,miten he saavat sen niin herkulliseksi.
Pääruoaksi otimme kummatkin talon salaatin,jossa oli pinaattia,endiiviä,aragulaa,punasipulia,ohuita omenasiivuja sekä panko-leivitettyjä vuohenjuustokiekkoja.Salaatti oli maustettu sinappisella ja hunajaisella vinaigretilla.Annokseen kuului myös sokeroituja pekaaneja,mutta halusin oman annokseni ilman niitä. Minusta tässä salaatissa olisi voinut olla enemmän omenaa,ja myös vuohenjuuston ottaisin mieluummin ilman leivitystä,vaikka nuo kiekot olivatkin rapean hyviä.

15 kommenttia:

  1. Sitruunamarenkipiirakka on ehdoton kevään merkki! Samaten myös yksi omista lemppareista. Mietin juuri muutama päivä sitten, että pikkuhiljaa alkaisi olla aika tehdä sitä... :)

    VastaaPoista
  2. Oih miten näyttää herkulliselta marenkipiirakka ja salaatti! Nam!!

    VastaaPoista
  3. Kaikki, missä on marenkia, on hyvää! Ihanan ja herkullisen näköisiä piirakoita siitä huolimatta, ettei värit vastaa alkuperäistä.:)

    Ja, voi mitkä ruoat tuolla ravintolassa! Kyllä maistuisi!:)

    VastaaPoista
  4. Vesi tuli taas kielelle, njam ! Ihana tuo yksi marenkiluomus joka on halkaistu, se on vielä kutsuvampi kuin ne muut...

    VastaaPoista
  5. Riikka:se on kyllä sellainen virkistävän makuinen herkku:) Näistä tuli tosi hyviä,vaikka tuo ulkonäkö ei ollutkaan sellainen kun piti olla.

    Nova Melina:minisitruunapiirakat olivat tosi hyviä,samoin salaatti,pienistä puitteista huolimatta.

    Kmsu:Ehkä seuraavalla kerralla tulee värikin ok.Nämä olivat hurjan hyviä;vein hyvälle ystävälle joka tykkäsi niistä tosi paljon. Ja tuossa ravintolassa on todella hyvää ruokaa;etenkin tuo alkupala on ihana!

    Rita:hih,se johtuu varmaan tuosta söpöstä lautasesta;D

    VastaaPoista
  6. Voi kamala mikä lasiseinäonnettomuus. Minulle olisi takuulla käynyt kanssa ihan just noin. Onneksi tällä kertaa sujui vierailu paremmin.

    VastaaPoista
  7. Ankerias Vipunen;no nyt osasin jo varoa;D

    VastaaPoista
  8. Onpa herkulliset pienet piiraat! Sitruunat ovat niin keväisiä. Ja sekin, että käyttää tuollaisia söpöjä pikku vuokia tekee niistä entistä houkuttelevampia. Pohjaa jäin kuitenkin miettimään, sillä oikeastaan aina kun olen kuivatellut jotain, joka sisältää kookosta, siitä tulee pahan makuista. Kookoksen rasva tai jokin muu eltaantuu jotenkin. Nämä olivat ilmeisesti kuitenkin ok.

    VastaaPoista
  9. On kyllä niin ihanan näköisiä piirakoita, että pakko kyllä joskus kokeilla joskus. Minä kun en omista kuivuria, niin luuletko, että pohjista tulisi yhtään edes sinnepäin oikeanlaisia, jos niitä ei kuivaa kuivurissa? Ja sitten vielä, että oliko tuo jauhettu kookos tuoretta kookosta vai esim. kookoshiutaleita? Kiitos taas, jos jaksat vastata. :-)

    VastaaPoista
  10. Okriina:Tuo minun vuokani onkin tosi ihana,kun saa sellaisia kivan kokoisia pikku piirakoita.Pohja oli tosi hyvän makuinen,ja itse en ainakaan ole huomannut mitään mitään pahaa makua;itse asiassa se oli tosi herkullinen.

    Hippu:Nuo pohjat voi myös kuivata uunissa niin että luukku on hieman raollaan ja uunin lämpötila mahdollisimman alhainen.Käytin tässä luomukaupan kookoshiutaleita,mutta välillä käytän myös its kookospähkinästä otetusta palasta jauhettua kookosta.

    VastaaPoista
  11. Those little morsels sound so tasty Yaelin! :D

    VastaaPoista
  12. KAikki ruoat näyttävät niin ihanilta! Etenkin juuri syömäni kanaviilokkieineslounaani jälkeen. Hehe.

    VastaaPoista
  13. Girl of the blog;Kieltämättä vähän erilaista sapuskaa tässä;D Kiitos!

    VastaaPoista
  14. Lorraine:those were goat cheese with panko,quite nice but I prefer goat cheese without the breading.

    VastaaPoista
  15. kivan näköistä lounaspaikkakuvausta. Juustopaloissa lienee kcal enemmän kuin koko muussa annoksessa yhteensä :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...